Google Website Translator Gadget

vineri, 13 mai 2011

SATUL CU MINUNI---------Tacerea porcului_________________Autor-Marin Neacsu

 

                            __preluare cu acordul autorului                                                   

 
           La mine la ţara, la moşie ca să îl parafrazez pe cel care era sfătuit cândva să se facă că lucrează, lumea e săracă, mă mir cum supravieţuiesc unii. În special vecinii mei direcţi dacă pot să spun aşa, care trăiesc din nu ştiu ce. Cei din dreapta mea, cum stai cu faţa la stradă care sunt cred vre-o 13 cu copii si 17 -18 cu caini cu tot, trăiesc din furat de pe la alţii şi cum nu prea mai e de furat pe nicăieri, si concurenţa acerbă, nu stiu cum o sa intre in iarnă. Apropo de concurenţă, un bade isi parchează bicicleta in faţa palatului Victoria pe la ora 7.30 dimineata, in parcarea oficiala . Vine un poliţai si ii spune „ Tataie , nu parca bicicleta aici , ca vin ministrii. - Apai nu-i bai, zice ţăranul, că doar o leg cu lanţul!”

Cei din stânga, mai „instăriţi” beneficiază de două salarii tata şi fiu, de câte 6 milioane fiecare. Sunt atât de strâmtoraţi încât în curtea lor nici şoarecii  nu stau, vin toţi la mine în curte unde mai rămâne câte o firimitură din mâncarea câinilor. Bine, că îi ajut şi eu cu ceva „grau roşu,” dar oricum, ar veni ei şi neajutaţi. La vecini în curte, mă mir cum de mai supravieţuiesc un câine şi ceva urme de găini. Am astupat toate găurile din gard ca să nu tenteze găinile vecinei să între în vizită la câinii mei care le cam fac zâmbre prin gard, aşteptând cu drag ziua porţilor deschise la găinile vecinului. Vă daţi seama că ar fi tragedie dacă o asemenea întâlnire ar avea loc, iar relaţiile mele de bună vecinătate ar fi compromise pe veci. Ei bine, asta era părerea mea vizavi de bunăstarea vecinilor, până acum câteva zile când fiul vecinului  m-a lăsat mască. Iesiesem în stradă să curăţ şanţul  şi îl văd pe vecinul al tânăr, un băiat la vre-o 20 de ani cred, jumulind iarba grasă din şanţul de peste drum. Cum şi mie mi s-a întâmplat să dau iarba tăiată din curte, vecinilor cu păsări sau vite, ca să nu o arunc de pomană, cunoscându-i situaţia prosperă, îl întreb „ce faci vecine dai iarbă la păsări?  -Nuuuuuuuuu, -zice el- iau nişte iarbă pentru porc . Al dracu nu vrea să mănânce boabe !” Dublă fractură de falcă ! 
 

    Asta am făcut în momentul acela. Mi-a căzut falcă de două ori. Odată pentru că nu ştiam că vecinii au porc. Mi-au trebuit minute bune să mă dezmeticesc, stăteam ca prostul sprijinit în sapă şi mă întrebam tâmp unde dracu au ei porc, că eu, vecinul lor, gard în gard cu ei nu l-am auzit nici râzând, dar ţipând de foame? De când mama m-a făcut, aşa porc silenţios, tăcut, discret şi cuminte nu am văzut. Am avut şi eu porc la bunici şi eram responsabil cu îngrijirea lui şi a tuturor animalelor . Mai direct spus, eram responsabil cu sectorul zoo. Trebuia să le dau apa, mâncare  şi să le rânesc şi curăţ cocina şi grajdul calului. Ei bine, nu ştiu alţii cum or fi, dar porcul nostru, de câte ori venea tata mare de la CAP seara, se punea pe un zbierat de ziceai că a venit ignatul. Şi tata mare mă întreba invariabil:”Marinica de ce guiţa porcul ăla , i-ai dar să manance” Da, ziceam eu . Dar apa i-ai  dat ? Da, răspundeam eu pentru că îi dădeam mereu înainte de a veni tata mare, special că să nu mai ţipe. Atunci de ce ţipă ? De al dracu ziceam eu în gând, ridicând din umeri înciudat. Du-te şi mai încearcă-l zicea tata mare şi eram nevoit să merg să îi dau iară apă, deşi abia îi dădusem cu 5 minute înainte. Aşa ură aveam pe porcul ăla  încât aşteptăm cu o plăcere diabolică Crăciunul, să îl aud cum scoate ultimul ţipat.  Atunci mă aplecam duios la urechea lui şi îl întrebăm cu satisfacţie : „ce e puiule, îţi e sete? Să îţi aduc un pahar cu apă ?”
 
 
 Ei bine, acuma stăteam şi mă întrebam ofticat, cum au unii noroc de un porc aşa cuminte şi nu i se aude lui guriţa de loc de loc. 
 
     Şi a doua oară, mi-a căzut falca gândindu-mă cât de sătul să fie porcul ăla de nu mai vrea să mănânce boabe. Probabil era balonat, poate ii trebuia activia, poate  i se acrise să mănânce numai boabe de porumb şi voia şi el ceva verde, să simtă că e primăvară. Sau, cine ştie, i-o fi prescris doctorul dietă vegetariană, o avea probleme cu ficatul şi i s-a prescris numai mâncare proaspătă. Una peste alta, am avut cumpănă în ziua aia şi har Domnului că am scăpat cu zile.  Nu scapi prea uşor din dublă fractură de falcă. Acuma, după ce mi-am revenit  încerc să îmi explic cele două fenomene şi .. tot nu reuşesc. Cum au reuşit vecinii mei să facă porcul să tacă atâta timp, nu poci pentru ca  să îmi iesplic.Nici botniţă dacă îi pui nu îl poţi opri să facă vocalize. Şi a doua, cea cu mofturile la grăunţe mi se pare atât de halucinantă încât încă mă ţin cu mână de falcă, să nu îmi cadă la loc. În ignoranţa mea, sunt gata să cred ca a spus aşa numai din mândrie, ca să nu văd eu că sunt atât de strâmtoraţi încât nu au ce da de mâncare la porcovete, dar nu am cum să dovedesc, aşa că trebuie să iau de bună ce a spus vecinul. Şi acuma m-am gândit să pun pe hârtie minunea, cine ştie, poate intrăm şi noi,comuna Mihăiţa în Cartea
Recordurilor şi mă  scot  şi eu  ca vecin,    vede lumea la tv o veni cineva să 
 mă întrebe  ca vecin ce mă aflu, ce ştiu despre godacul vecinilor.Poate apar la ziar.Doamne Ajută!
 Ptiu, uitai  spui, legaţi-vă  fălcile când citiţi. Doamne iartă-mă,  sper  nu făcu careva  fractură de falcă.

PS Sper sa nu ma mai critice vreun comentator mai chichiricios că am profitat de subiectul porc, doar ca să critic sistemul care a adus ţara in pragul subzistenţei. Nu de alta, dar subiectele nu suportă comparaţie. Porcul este complet nevinovat.
 
 
 
 
 
  

14 comentarii:

  1. CEZAR spunea...

    Nea Marine,imi placu bre ,sa fiu al dracului dac mintesc!
    Imi adusei aminte si de copilaria mea pana pe la gradul de locotenent. Noi nu aveam cai ,nu se obisnuia.doar oi,capre si vaci si.... si un porc la fel de afurisit.De toate avea grija baiatul!
    O iau si la mine, ca mi-ai dat voie!dac nu mai e valabil, sa ma dai in judecata ...la aia beata!
    12 mai 2011, 10:17

    RăspundețiȘtergere
  2. mentarii:

    CEZAR spunea...

    BUN!! Ar fi bine sa fie undeva mai la,, vedere" sa sara in ochi celor vizati
    15 martie 2011, 00:27
    Neacsu spunea...

    O sa apara pe ziua veche si stiri com, cand o sa aibe spatiu. Cui ii place il poate pune pe blogul lui, mentionand autorul. Nu trebuie aprobabi, doar respectarea mentionarii autorului eventual a sursei.
    15 martie 2011, 0

    RăspundețiȘtergere
  3. Cezare , aceste cuvinte, erau spuse pentru alt articol, dar e adevarat, principiul este valail pentru toate postarile mele.Este ok ca ai preluat, nu ma deranjeaza, multumesc pentru parecieri, dar aceste come3ntarii au fost facute la alșt articol. Postandu-le aici, lasi impresia ca au fost purtate pe marginea acestui articol,pentru cine nu e atent la datele comentariilor.Dar este ok, ai acoerdul meu in conditiile pe care le stii.Felicitari pt log, da-i inainte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bai Cezare da io tot n-am intales pana la urma care-i porcu, ca o tot ametisi fara ghilimelele de rigoare ca porcu-n papusoi.
    PS. Pana la urma cine-i personaju principal din aceast povestea lu Ghita, tu, NeaCish...ori poate porcu...Un sa-ntampla aceasta minunata povestire?

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc nea Marine asa-i! Am vrut sa se vada totusi aprobarea, pentru ca aici , cu carcotasii anonimi nu-i de gluma!
    Spor la ferma. Regret ca am si eu una care se duce de rapa. Distanta si alte probleme nu ma lasa sa ma ocup !Imi pare rau mai ales ca ma pricep pentru ca am crescut acolo! asta-i situatia! multumesc din nou si multa sanatate!
    @ IOaNE-pune mintea la munca bre,ca daca nu face paianjeni

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc din nou ,nea Marine. Sa speram ca nu dispare iarasi!
    O seara buna la toata lumea(celor care au supravetuit cataclismului)

    RăspundețiȘtergere
  7. Băi Cezare da cu povestea porcului cum rămîne?

    RăspundețiȘtergere
  8. Stelian P.
    Nu aici este locul dar postez deoarece si Neacsu este interesat de subiect.

    Dupa criticarea premierului care „este dator să ceară scuze tuturor pensionarilor militari, pentru sintagma „pensii nesimtite” şi să-şi ceară public scuze poporului român pentru măsura aberantă de recalculare a pensiilor rezerviştilor din sistemul de aparare şi de a creşte aceste pensii la 80% dintre rezervişti în aceste timpuri de criză economică”, SCMD prin vocea filialei Constanta face precizari importante publicate pe prima pagina in ziua de 14.05.a.c.
    Redau citeva dintre ele impreuna cu mici nedumeriri personale:

    „-1.Renunţarea imediată la orice acord cu FMI şi Banca Mondială, reevaluarea acordurilor anterioare şi anularea celor încheiate în defavoarea poporului român.
    2. Nerecunoaşterea datoriei publice deoarece nici un euro nu a folosit publicului.”
    Cum credeti ca ar fi privita Romania in urma unei asemenea repetari a nationalizarii din 1948 ?

    -„anularea dreptului străinilor de a cumpăra pământ;”
    -„desfiinţarea Curţii Constituţionale;”
    „10.Desfiinţarea DNA, ANI şi CNSAS,”
    Dupa desfiintarea unor institutii importante ale statului de drept ce fel de stat doreste sa edifice SCMD si la cererea cui ?

    „11.Revenirea la legile ocupţionale pentru militarii,”
    Asta inseamna revenirea la Legea 164/2001 si mentinerea pensiilor „nesimtite”. Pensiile crescute vor disparea deoarece nu pot exista DOUA legi care sa reglementeze problema pensiilor militare. Ma contrazice cineva ?

    „-băncile să perceapă dobânzi doar pentru suma de cofinanţare;
    „-garantarea liniei de credit cu investiţia în sine;”
    „-să se lucreze doar cu bănci româneşti”
    Rog specialistii sa-mi spuna ce urmari ar avea fata de pozitia Romaniei in UE si NATO aceste „masuri”.
    Cu asemenea dorinte pe cine reprezinta SCMD ?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Danila- ei asa da, te-ai botezat si tu crestineste! Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  10. PS. si multumesc pentru sustinere! Ti-am vazut poza la panou.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cezare ia întrabâ-l bre tatai pi pretinu ist al tău, NeaCîşu dacâ vecinii lui plătesc impozît pi porc câ altfeli îi groasâ rău di tăt cu guvernu ista a lu Bocasa...Nici iel nu mai haleşti giumări, nici voi slăninâ la iarnâ.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cum adica ,impozit pe porc bai Danila?

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca e scroafa si produce?Iti cere TVAul.

    RăspundețiȘtergere
  14. 3@Tigrii-2 daca-i scroafa e alta miscarea

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!