Google Website Translator Gadget

luni, 29 august 2011

Ajutoarele de căldură, dirijate doar spre săraci

29 august 2011, 07:00 |  Autor: Simona Popa |,
Scăderea subvenţiei generalizate îi va afecta pe toţi cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire
Foto: florin chirica

Scăderea subvenţiei generalizate îi va afecta pe toţi cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire

Noile subvenţii nu se vor mai acorda pentru toată lumea, ci vor fi centrate pe beneficiarii care au venituri de până la 786 de lei. Numărul gospodăriilor care vor primi ajutor de căldură va creşte de la 200.000 la 331.000, potrivit ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
Ministerul Muncii a anunţat ieri că schimbă regulile de acordare a ajutoarelor pentru căldură începând cu sezonul rece 2011-2012. Este vorba doar despre gospodăriile racordate la CET-uri, nu şi de cele cu încălzire pe centrale proprii sau cu lemne. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, la această oră 1,4 milioane de familii sunt racordate la CET.
Noutatea principală este că, dacă până acum, toţi cei care erau racordaţi la sistemul centralizat de încălzire primeau subvenţie, din iarna următoare statul va acorda ajutoare financiare doar familiilor considerate vulnerabile.
„În iarna trecută, fiecare român a primit 750 de lei subvenţie de la stat şi de la bugetul local, fie că era sărac sau bogat, notar sau pensionar cu un venit de trei milioane de lei. În plus, săracii mai primeau încă 600 de lei ajutoare de încălzire. Anul acesta subvenţia n-o mai dăm tuturor, ci doar celor vulnerabili", a explicat ieri ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Modificările vor fi făcute printr-o ordonanţă de guvern care va fi pe masa Executivului la următoarea şedinţă.
Plafoane noi
În plus, ministerul a crescut plafonul de venit al celor consideraţi vulnerabili. Anul trecut, statul a acordat subvenţii între 100% şi 10% celor cu venituri de până la 615 lei pe membru de familie. Din iarna 2011 - 2012, plafonul de venit pe membru de familie a crescut la 786 de lei (unde se acordă o subvenţie de 5%), iar pentru persoanele singure, la 1.082 de lei. Estimativ, numărul beneficiarilor va creşte de la 200.810, la 331.296. Ministrul Muncii a arătat ieri că se aşteaptă la o implicare mai mare din partea autorităţilor locale: „În anul acesta consumatorii vulnerabili vor plăti exact cât au plătit şi anul trecut, cu condiţia ca autorităţile locale să plătească ajutoarele de încălzire. Ele au libertatea să dea subvenţii în continuare pentru toată lumea, să le retragă total sau să le combine cu ajutoarele de la bugetul local".
Sebastian Lăzăroiu a spus că, din estimările Ministerului Muncii, noile reguli ar trebui să facă o economie de 500 de milioane de lei din totalul de 1,2 miliarde de lei, cât s-a cheltuit anul trecut numai pe subvenţii ale gigacaloriei şi ajutoare de încălzire.
Tractorul elimină subvenţia
O altă noutate a viitoarei ordonanţe este dată şi de eligibilitatea familiilor pentru a fi considerate vulnerabile. „Se iau în calcul şi bunurile din gospodărie, nu numai veniturile. Adică, dacă solicitantul se încadrează la venituri, dar are, de exemplu, şi un tractor sau un gater ori câteva hectare de teren, nu e considerat eligibil", a explicat Lăzăroiu.
El a anunţat că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei, astfel că vor fi verificaţi 60% din cei care depun la primării dosare pentru subvenţie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificaţi doar 3% din cei care depuneau cerere de subvenţie şi declarau în nume propriu că îndeplinesc condiţiile pentru ajutor. „Când am făcut un control pe anul trecut, din 30% din dosarele verificate, 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei - sumă acordată necuvenit", a spus Lăzăroiu.
"În iarna trecută, fiecare român a primit 750 de lei subvenţie. Anul acesta, subvenţia n-o mai dăm tuturor, ci doar celor vulnerabili."
Sebastian Lăzăroiu
ministrul Muncii
Lăzăroiu: CET-urile ineficiente ar trebui închise
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, consideră că primăriile sunt vinovate dacă CET-urile lor sunt ineficiente şi au ca efect preţuri mari la gigacalorii.
„Doar unele centrale au fost modernizate în ultimii 20 de ani”, a spus Lăzăroiu, care a adăugat că 77 de primării mai au CET-uri, iar dintre acestea, 33 sunt ineficiente. „Dintre acestea, 43% sunt ale PSD, 27% sunt ale PNL, iar 25% sunt ale PDL”, a spus ministrul Muncii.Totodată, ministrul a susţinut că 77 de primării la nivel naţional au CET, iar 33 dintre acestea sunt ineficiente - 43% aparţinând PSD, 27% PNL şi 25% PDL. Potrivit ministrului Muncii, CET-urile sunt scumpe, produc energie ineficientă, au pierderi şi unele primării ar putea lua exemplul celei din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, unde o centrală a fost închisă, iar localnicii au fost trecuţi pe un sistem de centrale de apartament luate cu ajutor de la autoritatea locală.


 Vezi lista primăriilor cu cele mai ineficiente CET-uri:

5 comentarii:

  1. Nenicule Cezar io zic să-ţi strîngi niscaiva căldură de pe-acum că dacă n-o faci, la iarnă sigur vei strînge din buci...

    RăspundețiȘtergere
  2. Micutule io am grija si bag in baterii solare! aproape le-am umplut.
    Boier cum am fost tot timpul am zis sa va informez si pe voi, ca dupa cum zice unul Darwin voi cu parul stati bine in rest .....mai sunteti multi baaaa,ca nu me-a lasat matusa nici-o mostenire!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te inseli nenicule Cezar. E si-o mostenire, stai linistit. Pacat ca ti-ai uitat neamurile...Ai fost un exemplu pentru noi. Dar ca sa-ti improspatez putin memoria batrina, o sa postez o fotografie pe care ne-a dat-o bunelu, foto in care esti matale cu pretinul Tigri2.
    Saru-mina fratioare!

    RăspundețiȘtergere
  4. ....bai sa va intre in cap-Cezar este un Brand mai ceva ca frunza lui Elena! Cine mai foloseste plateste-franchiza,Clar??!!

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!