Google Website Translator Gadget

marți, 13 septembrie 2011

LECTIA miliardarului Cătălin Chelu: cum să furi de la stat 700.000 de lei pe zi Autor: Costel Crângan | Cătălin Chelu Cătălin Chelu

http://primejdiaalb
                Roms de Roumanie Cher, je n'ai pas effrayer les poux! Alors embrasser la chaleur! 


Cătălin Chelu

Cătălin Chelu

Reţeta e simplă: cu doar cu câteva hârtii plimbate între firmele Fricom, CCC Blue Telecom, Interaction Blue şi Galatex - toate controlate de miliardarul gălăţean. Mecanismul folosit de omul de afaceri pentru a scăpa de plata TVA este de tipul „emite factura şi fugi".
Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este o sursă inepuizabilă de „inginerii financiare". După ce, în urmă cu câteva ediţii vă relatam despre o complicată tranzacţie - care a inclus peste 20 de firme din toată ţara şi a adus în conturile miliardarului rambursări ilegale de TVA în cuantum de câteva milioane de euro - de data aceasta aveam de-a face cu o afacere ceva mai „modestă", prin care bugetul de stat a fost înşelat cu „numai" 700.000 de lei. Însă frumosul profit a fost adunat - atenţie! - într-o singură zi.

Pe Aceeaşi Temă

Ia cablul meu şi fugi!
Totul a început în iulie 2009, atunci când firma Fricom SA Galaţi (la care Cătălin Chelu are 89,35% din acţiuni) a preluat de la CCC Blue Telecom SA Galaţi (societate la care acţionar majoritar este acelaşi Cătălin Chelu) o reţea de cablu TV care are acoperire în Galaţi, Brăila şi mai multe localităţi mici din judeţul Ialomiţa.
Tranzacţia s-a făcut pe bază de factură (nr. 3609053 din 17 iulie 2009), în valoare de 3.435.000 lei (peste un milion de dolari), din care 548.445 lei TVA. Reţeaua de cablu TV cumpărată de Fricom include peste 915 kilometri de cablu de mai multe tipuri (F11, RG 6 şi fibră optică), modulatoare, antene, decodoare digitale, amplificatoare de linie şi echipamente de întreţinere şi reparaţii. Mai pe înţelesul tuturor, este vorba de întreaga dotare a companiei de cablu cunoscute la Galaţi sub denumirea de Mega TV şi Cony Sat.
În aceeaşi zi şi între acelaşi firme (prin factura nr. 3609053), Fricom a preluat, contra a 950.000 de lei şi un imobil, situat în Galaţi, în complexul comercial „Dunărea" din Micro 19. Sediul firmei de cablu, în fapt.
Şi pentru ca tacâmul să fie complet, exact în ziua în care a cumpărat afacerea cu cablu, firma Fricom a închiriat reţeaua, în totalitatea ei şi cu tot cu sediu, către societatea Interaction Blue SRL Galaţi. Aceasta din urmă este controlată, după cum probabil aţi ghicit deja, tot de miliardarul Chelu.
Cedarea dreptului de folosinţă s-a făcut printr-un contract care prevede plata unei chirii lunare de 200.000 de lei, cu tot cu TVA. Contabiliceşte vorbind, în acest fel rezultă că Fricom şi-ar recupera investiţia cam în 24 luni, deci afacerea pare foarte profitabilă. După cum veţi vedea imediat, în spatele ei se ascunde însă o fraudă.
Devalizează şi falimentează!
Foarte interesant este că firma Fricom nu a plătit de fapt niciun sfanţ pentru reţeaua de cablu şi imobilul menţionat mai înainte. Subterfugiul folosit, cu scopul vădit de a trage pe sfoară statul, a fost încheierea unui nou contract, prin care Fricom prelua un credit al CCC Blue Telecom, făcut la Raiffeisen Bank. Valoarea creditului, un „mizilic" de un milion şi ceva de euro. Mai precis, 4.485.000 lei, fără a include aici dobânzile.
Dacă tragem linie, constatăm că miliardarul Cătălin Chelu şi-a vândut lui înşişi bunuri de 4.385.000 lei, contra datorii 4.485.000 de lei. Apoi şi-a închiriat totul pentru 200.000 de lei pe lună, deşi rata la bancă pentru creditul preluat la această afacere depăşeşte 300.000 de lei lunar. De ce a acceptat omul de afaceri (cunoscut de altfel ca unul dintre cei mai buni speculatori români de pe Bursă) să piardă 100.000 de lei pe lună? Nimic mai simplu!
De fapt, pierderea exista, fiind doar transmisă de pe o firmă pe alta. Mai mult, în urma acestei operaţiuni, paguba a fost în realitate „pasată" în curtea Fiscului, care a fost ţepuit cu 704.000 lei, prin operaţiunile legate de TVA.
Respectiv, firma Fricom s-a dus frumuşel la Finanţe şi a cerut rambursarea de TVA pentru afacerea încheiată cu CCC Blue Telecom. Iar cei de la Finanţe au aprobat şi i-au virat banii în cont! În acelaşi timp, CCC Blue Telecom n-a mai plătit niciodată statului TVA încasată la această combinaţie, pentru simplu motiv că, la scurt timp după finalizarea tranzacţiei, a intrat în lichidare judiciară.
Mai pe înţelesul tuturor, Cătălin Chelu şi-a mutat banii din buzunarul stâng în cel drept, iar cu acest prilej a dat statului un tun de 700.000 de lei. Într-o singură zi! (continuare în ediţia următoare a ADS Galaţi)
Cine este şi cu ce se ocupă miliardarul Cătălin Chelu
Cătălin Chelu (46 ani) deţine pachetul majoritar sau pachete semnificative la peste 200 de firme din România şi are o avere estimată la peste 70 de miliane de euro.
În ultimii ani, a fost în repetate rânduri acuzat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) de acţiuni frauduloase pe bursă. Omul de afaceri are sute de sezizări penale şi civile, formulate de foştii parteneri şi de foştii angajaţi, toate legate de devalizarea societăţilor prin mecanisme financiare ilegale.
În anul 2007, Cătălin Chelu a fost acuzat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) că a încercat şi a reuşit, prin diverse firme, să obţină controlul unui pachet de acţiuni mai mare decât permite legea la SIF-uri şi a fost obligat să vândă acţiunile pentru a rămâne cu mai puţin de unu la sută.
În 18 noiembrie 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant delict pe Cătălin Chelu în timp ce încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT. Omul de afaceri este judecat în libertate, după ce a stat mai multe luni în arest preventiv.




17 comentarii:

  1. ..si se zice ca nu sunt BANI in RO!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce liniste e pe aici.
    - Cezare ,vino afara !

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stinga lumina mai intii1

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum era bun pretenul Corleone. Debiteaza el numai prostii dar se strang comentatorii la postarile lui ca mustele la ........
    Vezi blogul lui Burcu, ca acolo are cel mai mare succes, cei de Infomondo si Plano10 mai deparaziteaza cu DTT.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cre ca pe CurdeLeonu l-au saltat hingherii de la ZOO...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu cred ca sunteti la nivel de batracieni dupa cat va duce dovleacul pe care il purtati pe umeri ca sa nu va ploua in gat,ca sigur la voi alt scop nu are

    RăspundețiȘtergere
  7. Ia miscati-va un pic pe la scmd-srl si faceti propaganda acolo repede,repede pana nu halesc aia toti banii si voi ramaneti cu broscoiu'n gat si f..ti si cu banii luati.
    Pierdeti timpu' de'am...lea pe bloguri si conturile se golesc....fuga la imparteala pe ultima suta de lei...de metri????

    RăspundețiȘtergere
  8. Hakordele te-ai trezit muica? Cam greu dupa 2 Babane si-un pet de Noroc! Oauuu ce putzi a drojdie...

    RăspundețiȘtergere
  9. Stelian P.
    @CEZAR
    Ce faci ? Apari foarte rar si ti se simte lipsa.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Stelian -multumesc bine! oarecum eu consider ca ,razboiul'meu s-a incheiat! plinul de injuraturi mi l-am facut(ca si dvs, )si m-am gandit s-o las mai piano!
    Ma gandeam ca vor aparea din greu ,,beneficiarii" cresterilor marete,dar pauza.....o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cetzarusule ... de unde sa apara beneficiarii ? Tu crezi minciunile ca sinteti atitia cit v-a spus oprea ?
    Iar , daca sinteti atitia , sinteti asa cum esti si tu la telect ...

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Anonim (16,27)
    Se vede că nu-l cunoşti pe Cezărică! Cum să creadă el în minciunile lui Oprea? În privinţa telectului lui, iarăşi te înşeli.

    RăspundețiȘtergere
  13. Are cap DOXA, pacat ca-i lipseste remontorul...

    RăspundețiȘtergere
  14. TOP GUN
    Cezarica,

    Se poate,sa-ti simta lipsa Stelica??????!!!!!Adica ramane crestinul neconsolat??????Aoleo,pana acu'gandurile lui toate, toate se calibrau pe ghici,ghicitoarea mea......!!!!!PE 'FOCOASA',nu aia de ia foc,PE BRUNETICA,acu'se calibreaza pe tine !!!!!.......Cezarica,stai linistit, visele sunt sepia,daca erau 'color' erai intr-un real pericol!!!!!!! Ei ,scuze ca v-am descretit fruntile,zau ca n-am nimic cu Stelica,Stelica esti sigur ca pe buletin ,prenumele e tot Stelica?????Ca tu esti mare PEZEVENCHI!!!!!!A,bafta in noul an scolar,n-ai omorat-o inca pe d-na invatatoare,nu,??????!!!!! hai ca stiu eu, ca tu esti un sensibil si-un dragalas, cand vrei tu!!!!!!! EVIDENT!!!!!!!!
    Cezarica,hai bucurati-va ca inca va mai dau astia de la stapanire pensiile,sa speram ca nu vine 'comeata' aia cu coada ei lunga si afurisita si daca suntem pe picioare si sanatosi ,sa-i aducem slava lui Dumnezeu ptr.inca o zi sub soare!!!!!Cat despre injuraturi,eu chiar nu le vad rostul,sensul,tine de cei 7 ani de acasa si de cati neuroni sunt in dotarea fiecaruia!!!!!In definitiv,e loc sub soare ptr.fiecare,inca mai avem ce manca,asa ca........!!!!!!!
    O SEARA EXCELENTA STIMATI DOMNI SI ,SA FITI IUBITI!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonimul dracului-hai arata-ti fata! pune si tu o problema in discutie si vino cu argumente....
    Multumesc don B
    Ai dreptate TG -doar cand vreau! Te salut ,o seara racoroasa pentru toti

    RăspundețiȘtergere
  16. Stelian P.
    @CEZAR
    Ma duc la sertar. Daca reusesti sa pui si o poza la textul meu ar fi foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Can I just say what a relief to uncover an individual who genuinely knows what they're discussing on the net.
    You certainly realize how to bring a problem to light and make it important.
    A lot more people need to check this out and understand this side of your story.
    I can't believe you are not more popular since you most certainly possess the gift.


    my site: CarlottaWFiwck

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!