Google Website Translator Gadget

marți, 21 februarie 2012

1.500.000 €, sifonaţi din baza de date a Casei de Sănătate

20 februarie 2012, 21:23 |  Autor: Sorin Ghica |

Sistemul informatic al CNAS a fost inaugurat cu fast în decembrie 2010.  La lansare a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu
Foto: mediafax

Sistemul informatic al CNAS a fost inaugurat cu fast în decembrie 2010. La lansare a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu


Curtea de Conturi a stabilit că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a picat acum un an, s-a dovedit a fi o gaură neagră pentru bugetul instituţiei.
Ultimul raport al Curţii de Conturi - referitor la modul în care a fost gestionat bugetul de stat în 2010 - confirmă dezvăluirile făcute de „Adevărul"  încă de anul trecut: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat. Din această cauză, susţin auditorii, bugetul instituţiei a fost prejudiciat cu peste 1,4 milioane de euro. În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, susţine că sistemul informatic - care a înghiţit iniţial peste 120 de milioane de euro - a fost îmbunătăţit între timp. Duţă nu a precizat şi câţi bani au mai fost cheltuiţi pentru această „îmbunătăţire". 


Costuri umflate


SIUI a pornit cu stângul încă de la început. Potrivit Curţii de Conturi, contractul pentru realizarea sistemului informatic al CNAS a fost încheiat „fără a se respecta în totalitate prevederile legale şi cele conţinute în caietul de sarcini referitoare la tipul de contract, finanţare, condiţiile de predare, condiţiile de rambursare". În plus, prin contract nu ar fi fost calculaţi indicatori privind performanţa economică.


Raportul mai menţionează că, pe parcursul derulării contractului, CNAS a renunţat la mai multe componente ale sistemului informatic. Cu toatea acestea, costurile nu s-au redus. Sumele tăiate iniţial au fost realocate apoi aceluiaşi sistem.


În plus, conform Curţii de Conturi, CNAS a pompat în SIUI şi o parte din sumele care ar fi trebuit folosite pentru bunuri şi servicii. Chiar şi aşa, sistemul a fost realizat cu mare întârziere: în şase ani, în loc de doi cât prevedea contractul iniţial. Iar şefii CNAS au invocat nu doar multiplele schimbări legislative, ci şi „insuficienţa resurselor financiare".


Cauza blocării: sistemul este instabil


La începutul anului trecut, blocarea SIUI, la nici o lună de la inaugurare, a aruncat în haos activitatea CNAS. Raportul Curţii de Conturi a pus în evidenţă vulnerabilităţile sistemului, care ar fi putut conduce la acest incident: SIUI nu este suficient de stabil, interfaţa nu e suficient de prietenoasă (mod greoi de raportare a datelor), iar durata de operare este foarte mare şi depinde de abilităţile operatorului. Mai mult, instruirile şi documentaţiile pentru implementarea SIUI au fost insuficiente şi incomplete, înainte ca aplicaţia să fi fost testată şi introdusă în producţie, relevă raportul.
SIstemul nu elimină toate erorile
Informatizarea reţelei CNAS a fost realizată pentru ca în sistemul medical să nu mai apară pacienţi fictivi, reţete eliberate pentru bolnavi inexistenţi sau internări nejustificate. Aceste probleme nu au fost însă eliminate cu totul.
Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, sistemul este incapabil să depisteze plata unor sume necuvenite pe perioada de prescripţie, procesează raportările fără eliminarea tuturor erorilor, nu sesizează şi nu operează automat ieşirea unei persoane dintr-o categorie atunci când nu mai îndeplineşte condiţiile legale. Toto­dată, bazele de date aferente sistemului continuă să conţină încă multe informaţii incomplete, incorecte sau actualizate cu întârziere, SIUI prezentând numeroase inadvertenţe legate de verificarea calităţii de asigurat.


Prejudiciu de 1,4 milioane de euro


„Rateurile" sistemului informatic al CNAS au fost traduse de Curtea de Conturi într-un prejudiciu de 5.850.000 de lei (1,4 milioane de euro). Raportul nu menţionează însă şi ce măsuri trebuie să ia CNAS pentru recuperarea acestui prejudiciu. Pentru îmbunătăţirea sistemului, Curtea de Conturi a emis totuşi o serie de recomandări. Astfel, CNAS trebuie să scoată din sistem informaţiile referitoare la persoanele decedate - introduse de multe ori în bazele de date chiar după data decesului.


În plus, trebuie să-i elimine din listele de asiguraţi ale medicilor de familie pe românii plecaţi definitiv din ţară şi care, potrivit legii, îşi pierd calitatea de asigurat, dar şi pe deţinuţi, care sunt asiguraţi de Ministerul Justiţiei. Aplicaţiile SIUI trebuie îmbunătăţite, astfel încât un asigurat să fie găsit în sistem nu doar cu ajutorul codului numeric personal, dar şi după alte criterii de căutare, cum ar fi nume şi prenume, adresă etc.


Totodată, CNAS urmează să facă determinarea corectă a valorii întregului sistem prin includerea în valoarea investiţiei şi a acelor sume finanţate din cheltuieli curente (de materiale şi servicii). Deşi raportul Curţii de Conturi a analizat activitatea CNAS din anul 2010, preşedintele instituţiei, Lucian Duţă, susţine că, de fapt, ar fi vorba despre o altă perioadă.


Preşedintele CNAS nu-şi asumă hibele


„Trebuie să facem diferenţa între perioada până în 2009, înainte să preiau mandatul la CNAS, în care SIUI era într-o anumită formulă tehnică, şi perioada de după 2009.  Toate constatările Curţii de Conturi se referă la ce era înainte de 2009. Deci, nu este vorba despre sistemul informatic pe care l-am inaugurat în 2010", a declarat pentru „Adevărul"  Lucian Duţă.
Şeful CNAS susţine că sistemul informatic, care a suferit, între timp, un upgrade, este performant. „Toate constatările Curţii de Conturi sunt corecte, dar le-am remediat prin noul sistem 2.0. Această formulă tehnică nu a fost încă auditată. Sistemul este foarte bun şi funcţionează. Blocarea din ianuarie 2011 nu a avut legătură  cu modul în care a fost constituit SIUI, ci a fost cauzată de o defecţiune de soft", a mai spus Duţă.
"Analiza Curţii de Conturi a fost făcută pe perioada dinaintea mandatului meu.''
Lucian Duţă preşedinte CNAS


Raport ţinut la secret


„Adevărul" a dezvăluit, anul trecut, că şefii CNAS au ţinut la secret un raport de audit intern, care avertiza că Sistemul Informatic Unic Integrat nu va rezista. „Apreciem că, până la sfârşitul anului viitor (2010), sistemul informatic va intra în colaps, din cauza încărcării echipamentelor, dacă nu se iau măsuri urgente", este concluzia raportului de audit intern al CNAS, din decembrie 2009. 
Potrivit auditorilor,  sistemul informatic înregistra timpi mari de răspuns în exploatarea reală, în cazul încărcării raportărilor, cât şi în cazul raportării unor date. Pentru a evita un scandal mediatic, şefii CNAS au negat existenţa raportului de audit intern. Însă, la nici o lună de la inaugurarea cu fast a sistemului, în ianuarie 2011, previziunile auditorilor s-au adeverit: SIUI s-a blocat, aruncând în haos activitatea caselor de sănătate din toată ţara.

4 comentarii:

  1. @Tigrii -UITE AICI HOTI DE ROMANIA CU GULERELE ALBE! TIGANII MAI AU O SCUZA<PE CAND ASTIA????!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu dati o ..nota pentru chiloteii nepoatelor nu veti mai vedea altele!!!

      Ștergere
    2. NOTA 10 CU FELICITARI 1 Am intirziat putin ca era nepotelul la comanda.

      Ștergere
    3. @Stelian-Buna dimineata! Nepoatele sunt incantate si va vor incanta la randul lor si cu alte aparitii! O zi buna!!

      Ștergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!