Sanatate

SIDA e istorie: O altă superbacterie va face ravagii în lume

O tulpină a unei superbacterii, rezistentă la antibiotice, este mai agresivă şi se răspândeşte mai repede decât virusul HIV al bolii imunitare SIDA.
SIDA e istorie: O altă superbacterie va face ravagii în lume
foto: jurnalul.ro
O tulpină a gonoreei rezistentă la antibiotice, considerată acum ca fiind o superbacterie, pare să aibă efecte la fel de devastatoare precum SIDA. „S-ar putea să fie chiar mult mai rău ca SIDA, deoarece bacteria este mai agresivă şi va afecta mai mulţi oameni, mai repede”, a declarat Alan Christianson, doctor specializat în naturopatie, conform rtv.net.
Specialistul consideră că efectele bacteriei gonoreea sunt mai directe. „Contractarea gonoreei din această tulpină ar putea cauza şoc septic şi moarte în doar câteva zile. Este foarte periculoasă”, a adăugat Christianson. „Este o situaţie de urgenţă. Pe măsură ce timpul trece, devine mai periculoasă”, a explicat şi William Smith, director executiv al National Coalition of STD Directors.
Răspândită în mai multe țări ale lumii
Tulpina de gonoreea HO41 a fost descoperită în Japonia, acum doi ani, la o femeie de 31 de ani. A mai fost întâlnită în Hawaii, California şi Norvegia. Este rezistentă la actualul tratament antibiotic şi a fost trecută în categoria superbacteriilor care ucid jumătate dintre oamenii pe care îi atacă şi aproape unul din 20 de pacienţi dintr-un spital este infestatat cu una dintre ele.
Până acum nu a fost înregistrat niciun deces provocat de HO41. Gonoreea se transmite prin contact sexual neprotejat. Netratată, boala poate cauza un număr de complicaţii la femei, în timp ce la bărbaţi poate fi extrem de dureroasă. În cazul ambelor sexe, gonoreea poate produce infertilitate şi boli periculoase, precum infecţii cardiace.