Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Scandal diplomatic Ungaria - SUA: Lovitură de ghiulea a americanilor pentru Budapesta

Iordachescu Ionut / 18 OCT, 2014 / 09:17 
Guvernul american a plasat zece oameni de afaceri și oficiali guvernamentali din Ungaria pe o listă neagră, interzicându-le intrarea în Statele Unite ale Americii. Afaceriștii vizați de restricțiile SUA fac parte dintr-un cerc de apropiați ai partidului condus de premierul Viktor Orban, FIDESZ. Cât despre oficialii implicați în acest scandal, aceștia sunt angajați ai echivalentului maghiar al Fiscului românesc (ANAF).
Scandalul diplomatic are două versiuni, potrivit hungarianspectrum.wordpress.com: cea guvernamentală, "scursă" în ziarul Napi Gazdasag, și cea a ambasadei SUA la Budapesta (la fel ca în cazul României, reprezentanța diplomatică a americanilor în Ungaria este condusă nu de un ambasador, ci de un însărcinat cu afaceri, de aproape doi ani de zile).
Varianta FIDESZ spune că FISCUL ungar a devenit suspicios cu privire la niște firme americane care fac afaceri în Ungaria și a lansat o investigație referitoare la plata taxelor. Guvernul american a decis să treacă la represalii prin a le interzice mai multor cetățeni maghiari să intre în SUA. În spatele scandalului diplomatic ar sta recentele critici ale fostului președinte american Bill Clinton și cele ale actualului lider de la Casa Albă, Barack Obama (despre care DC News a scris în detaliu AICI și AICI) cu privire la asaltul guvernului Orban asupra organizațiilor non-guvernamentale. Grijile celor doi lideri democrați vizau în special Fundația Okotars, distribuitorul Fondurilor Civice Norvegiene, pentru moment suspendată. ZiarulNapi Gazdasag pretinde că Obama și Clinton sunt îngrijorați îndeobște de soarta acestei Fundații pentru că toarnă sume considerabile în fondurile ONG-ului condus de Bill Cliton, "Clinton Global Initiative".
Varianta americanilor. Mesaj politic al Washingtonului?
Napi Gazdasag a contactat Ambasada SUA, care a transmis că nu știe nimic despre investigarea unor firme americane și că ordinul de interdicție aplicat unor cetățeni maghiari nu are nimic de a face cu presupusele probe ale Fiscului maghiar. Însă americanii spun că au motive solide să creadă că numele de pe listă sunt implicate în activități infracționale. Acestea ar fi încercat să forțeze firme americane să le dea mită sau le-au extorcat pentru a căpăta favoruri. Legea americană interzice divulgarea identității celor aflați pe lista neagră.
Însă una dintre cele zece persoane penalizate de SUA a vorbit pentru instituția media maghiară ATV. Potrivit acestuia, el și alte nouă persoane au fost chemate la ambasada SUA pentru a li se administra un perdaf. ATV nu a dezvăluit numele sursei, dar a descris-o drept "un partener important al guvernului Ungariei care în prezent ia parte la mai multe proiecte importante (...) Se consideră un om de afaceri apropiat FIDESZ". El a spus că măsurile punitive sunt "disproporționate și dăunează legăturilor americano-maghiare".
Guvernul Orban a reacționat la știrea din Napi Gazdasag și a confirmat varianta ziarului. Executivul spune că guvernul SUA pune presiune pe Ungaria pentru că vrea să evite investigarea anumitor firme americane de către Fiscul maghiar. Însărcinatul cu afaceri al SUA, Andre Goodfriend, a fost chemat la sediul ministerului ungar de Externe, dar după ce diplomația ungară a anunțat, într-o declarație de presă, că Ungaria are zero toleranță pentru corupție. Guvernul este gata să investigheze cazurile și așteaptă documentația oferită de ambasada americană, a adăugat diplomația maghiară.
Ce nume ar fi pe lista SUA, potrivit mass-media maghiară:
- Peter Heim, director executiv al Szazadveg, un think tank creat de FIDESZ și însărcinat cu îmbunătățirea imaginii Ungariei la Washington;
- Ildiko Vida, șefa fiscului maghiar. Ea este unul dintre fondatorii FIDESZ;
- Arpad Habony, eminența cenușie a FIDESZ. El nu deține o poziție oficială, dar este unul dintre cei mai importanți oameni din umbra lui Viktor Orban. El ar fi dezmințit că se află pe listă;
- lista neagră al include alde două nume din rândul angajaților fiscului.
Jurnaliștii maghiari comentează că, peste toate, mesajul americanilor este unul politic. Ambasadele americane din țări unde corupția este larg răspândită primesc des rapoarte despre tentative de mituire. Astfel de cazuri pot fi abordate prin diverse modalități diplomatice, cum ar fi o atenționare a ministerului ungar de Externe. Însă americanii au scos artileria grea, într-un moment în care Viktor Orban denunță modelul etatic liberal și este suspectat de alianță cu Moscova. 

6 comentarii:

  1. Pentru curolimbistii cu "ne apara nato" : cum mai apara nato ungaria , daca sua i-a declarat ungariei suparare mare ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prostule ......Ungaria s-a dat cu CCCP...prostule de Mos Alecu ..hi..hi..hi...

      Ștergere
  2. Pericolul sunt ofiterii acoperiti .
    Recomand un articol fenomenal
    Democratizarea Serviciilor
    OPINII • EDITORIAL

    Ioan Vieru
    Mai există cineva în România care să nu fi fost sau să nu fie agent secret? Întrebarea s-ar pune mai ales atunci când vine vorba de persoanele publice. În situaţia când acestea au făcut sau fac parte din structurile statului, răspunsul este aproape sută la sută negativ.

    RăspundețiȘtergere
  3. AVE CEZAR !

    UN ALT PERICOL DE MOARTE ESTE PULIMEA !

    RăspundețiȘtergere
  4. PONTA AGENT RUS !
    AM PRIMIT RASPUNS

    Stimate domnule Horvath,

    Vă mulţumim pentru mesajul dumneavoastră, pe care l-am înregistrat cu nr. E1/P/1231/22 octombrie 2014.
    Vă vom răspunde în termenul[1] prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
    Vă informăm, totodată, că solicitarea dumneavoastră a fost transmisă, spre analiză şi soluţionare, Direcţiei Agent Guvernamental din cadrul instituţiei noastre.
    Presedintele Romaniei

    Nota oficiala
    Domnule Basescu

    ROMÂNIA ESTE CONDUSĂ DE UN DUBLU AGENT ACOPERIT ROMAN ,RUS !
    Scrisoare Deschisă

    Nu sunt un partizan de al dumneavoastra . Ci dimpotriva. De aceasta data sunt de acord deplin cu dumneavoasta.
    Dar merg cu mai departe.
    Ponta este un periculos agent acoperit plantat impotriva securitatii Romaniei si a aliatilor nostrii.
    Mă numesc Robert Horvath-Deva. Sînt de meserie cineast. Sînt cetăţean român şi american. Prin căsătorie, am devenit şi cetăţean al Imperiului Nipon. Reprezint, alături de soţia mea, Kiyoko, mass-media japoneză în SUA. În calitate de jurnalist de investigaţii, am deschis o anchetă în legătură cu crima comisă de actualul premier al României, Victor Ponta si posed probe in legatura cu apartenenta acestuia la serviciul roman si rus.
    Am incercat sa le prezint public cu ocazia vizitei Ponta la New York. Pentru a se prveni acest lucru am fost atacat bestial iar presa nu a fost admisa la intalnirea lui cu reprezentatii comunitatii . Iata fotografia mea aflat in stare deosebit
    de grava la spitalul de urgenta.
    http://devartesblog.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!