Omenirea ar trebui sa traiasca in spatiu in urmatorii 1.000 de ani sau vor muri, a avertizat Stephen Hawking, potrivit The Times of India.
"Trebuie sa calatorim in spatiu, in continuu, pentru viitorul omenirii. Nu cred ca vom trai un mileniu, fara a merge dincolo de planeta noastra nerezistenta", a afirmat fizicianul.
Astfel, Hawking a emis un avertisment dur, in timpul uneia dintre cele doua reuniuni desfasurate la Sydney Opera House din Australia. El s-a adresat publicului, care a umplut pana la refuz sala de conferinte, prin intermediul tehnologiei holografice, pe care a folosit-o pentru a vorbi din biroul sau de la Cambridge.
La sfarsitul prelegerii, Stephen Hawking a incurajat publicul "sa se uite la stele si sa nu priveasca in jos, la picioare".
"Incercati sa dati un sens la ceea ce vedeti si sa intrebati ce face acest univers sa existe. Fiti curiosi si oricat de dificila vi s-ar parea viata, exista intotdeauna ceva ce puteti face si cu succes. Conteaza ca sa nu renuntati", a explicat fizicianul englez.
Stephen Hawking a avertizat in repetate randuri asupra pericolului in care se gaseste omenirea, ca rezultat al dezvoltarii inteligentei artificiale si a pericolelor agresiunii umane si a barbariei.
In luna februarie a acestui an, Stephen Hawking a afirmat ca omenirea ar trebui sa colonizeze alte planete pentru "a-si asigura viata", iar acest lucru ar putea constitui singura modalitate de a garanta existenta umanitatii.
In alt context, Hawking a declarat anul trecut ca bosonul Higgs, botezata ca particula lui Dumnezeu, "ar putea distruge lumea in viitor". El a spus ca aceasta particula, daca ajunge la o energie foarte mare, atunci ea are forta sa duca la distrugerea universului.
Cu toate acestea, fizicienii de la Acceleratorul de particule CERN, care au descoperit bosonul Higgs, au sustinut in repetate randuri ca particula nu constituie un pericol pentru omenire si nici nu poate duce la un cataclism al universului.
Stephen Hawking conduce un colectiv de cercetare in cadrul Universitatii Cambridge din Marea Britanie si are numeroase lucrari publicate in domeniul fizicii si al stiintei, in general.
El are varsta de 73 de ani, iar de la 21 de ani sufera de o boala denumita scleroza amiotrofica, fiind paralizat intr-un scaun cu rotile.