Google Website Translator Gadget

miercuri, 30 septembrie 2015

O rasturnare uriasa: Cum s-ar putea folosi Putin de Statul Islamic sa umileasca Occidentul

de Diana Toea
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:08
   
O rasturnare uriasa: Cum s-ar putea folosi Putin de Statul Islamic sa umileasca OccidentulFoto: Kremlin
Vladimir Putin nu si-a trimis soldatii in Siria numai pentru a fi solidar cu Bashar al-Assad. Nici nu i-a plasat in bazele ruse din jurul orasului-port Tartus pentru a-l mentine pe Assad la putere. Si nu, Putin nu este nici ingrijorat ca va pierde singurul port la Marea Mediterana aflat inca sub controlul Moscovei.
In realitate, liderul de la Kremlin vrea o victorie, este teoria lui Robert Fisk - corespondent multi-premiat din Orientul Mijlociu al The Independent, care in prezent transmite din Beirut - exprimata intr-un editorial de pe site-ul publicatiei britanice.


Armata siriana - singura institutie de care depinde regimul lui Assad - este reinarmata si antrenata pentru o ampla ofensiva militara impotriva Statului Islamic, actiune menita sa aiba o valoare simbolica uriasa atat in Orientul Mijlociu, cat si in intreaga lume, sustine jurnalistul.

Barack Obama denunta, in discursul la ONU, actiunile Rusiei in Siria si Ucraina (Video)

Acesta banuieste, si spune ca isi bazeaza presupunerea pe informatii bine documentate, ca armata siriana este pregatita in momentul de fata sa preia orasul antic Palmyra din mainile islamistilor.

Noi bombardiere rusesti, rachete anti-blindate, poate chiar noile tancuri T-90 ale Moscovei sunt pregatite acum pentru terenul desertic. Una dintre cele mai moderne baze aeriene ale Siriei se afla la doar cateva zeci de kilometri de Palmyra, iar armata siriana pune la cale de luni intregi un atac in jurul orasului.

In urma cu cateva saptamani, militarii sirieni au amanat o ofensiva de teama ca Statul Islamic va distruge si ce-a mai ramas din orasul roman. Insa aceste ingrijorari s-au diminuat acum, pentru ca ISIL s-a aratat destul de hotarat sa distruga templele antice chiar si in lipsa unui asalt militar asupra fortelor sale.

Fisk puncteaza si ca regimul lui Assad trebuie sa tina cu dintii de orasul Alep, care, odata cazut in mainile jihadistilor, va fi declarat imediat capitala califatului.

De asemenea, armata siriana trebuie sa pastreze libere drumul spre Liban si Muntii Qalamoun de-a lungul granitei libaneze. Nu poate risca sa lase Statul Islamic sa controleze si mai multe orase, insa Palmyra este in varful listei in ceea ce priveste eliberarea din mainile jihadistilor.

Lupta impotriva Statului Islamic: Decizia luata de Rusia, Siria, Irak si Iran

Batalia se va da probabil in urmatoarele trei saptamani, anticipeaza Robert Fisk, insa, cum nicio confruntare din Orientul Mijlociu nu respecta un program, data s-ar putea muta la inceputul lunii noiembrie.

Palmyra este o perla ce urmeaza sa fie recucerita, pentru ca lumea intreaga - total lipsita de sensibilitate, mult mai preocupata de soarta ruinelor romane decat de oameni - a catalogat caderea orasului in mainile ISIL drept un success major pentru "califat", mai arata corespondentul de razboi.

O lectie umilitoare pentru Occident

Insa, pentru Putin, o ofensiva de succes ar reprezenta un simbol epic pentru noua influenta a Rusiei in Orientul Mijlociu. Pentru Obama, Cameron si restul liderilor occidentali, care au "bajbait" prin Siria timp de patru ani, insa nu au reusit nici sa il inlature de la putere pe Assad, nici sa infranga Statul Islamic, o recapturare a Palmyrei cu ajutorul Rusiei ar reprezenta o lectie umilitoare.

Increderea in Moscova ar putea parea o varianta mai buna pentru orice lider din Orientul Mijlociu decat sa se bazeze pe sprijinul Occidentului.

Desigur, din perspectiva politica, o victorie in Palmyra ar consolida puterea lui Assad in jumatatea lui din Siria.

Dar ce urmeaza dupa Palmyra? Recucerirea orasului Alep - un proiect mult mai riscant - sau chiar incercarea de a prelua controlul in "capitala" ISIL Raqqa? Cu siguranta, va urma o usurare, dar sa fim siguri ca si Statul Islamic are pregatiti asi in maneca pentru planurile Siriei si Rusiei, sustine Fisk, adaugand ca putem vorbi chiar despre o lovitura in centrul Damascului, de exemplu, asa cum au incercat rebelii in urma cu trei ani.

15 avioane ruse cu echipamente si soldati au aterizat in Siria

Rusia nu va fi capabila sa alunge fantomele Afganistanului din Siria, flota aeriana a Moscovei nu va putea invinge Statul Islamic pe cont propriu. Putin si Assad nu isi doresc niciun fel de democratie parlamentara in drumul spre Damasc, considera corespondentul din Beirut.

Insa daca Statului Islamic ii sunt frante aripile, atunci SUA si NATO vor fi nevoite sa negocieze cu Moscova in ceea ce priveste viitorul Siriei. Iar asta ar fi ca un blestem pentru sutele de mii de refugiati sirieni care au dat navala in Europa in cautarea unei vieti mai bune, conchide Robert Fisk.



Bashar al-Assad: Dacă vă îngrijorează refugiaţii, nu mai sprijiniţi teroriştii!

Europa nu se ocupă de cauza actualei crize a refugiaţilor, iar poporul sirian îşi doreşte securitate şi siguranţă, declară preşedintele sirian Bashar al-Assad, înr-un interivu acordat presei ruse, citat de publicaţia RT.com.
"Problema nu este că Europa nu îi acceptă sau nu îi consideră refugiaţi, problema este că Europa nu tratează cauza. Dacă te îngrijorează (refugiaţii, n.r), atunci nu mai sprijini teroriştii. Asta credem noi despre această criză. Ăsta e miezul întregii probleme a refugiaţilor", spune Bashar al-Assad.

"Dacă întrebăm orice sirian despre ce îşi doreşte azi, primul lucru pe care îl va spune este Ne dorim securitate şi siguranţă pentru fiecare persoană şi fiecare familie", spune preşedintele sirian, adăugând că forţele politice ar trebui să fie unite în jurul a ceea ce îşi doreşte poporul sirian.

În Siria trăiesc diverse secte şi etnii, inclusiv kurzii, despre care Assad spune că "Nu sunt străini". Fără astfel de grupuri, care au trăit în regiune de secole, Siria nu ar fi atât de omogenă, adaugă prşeedintele sirian.

Assad e de părere că dialogul în Siria trebuie continuat, pentru a se ajunge la consens, care nu poate fi, însă implementat dacă nu "învingem terorismul în Siria".

Dacă vrei să implementezi ceva real, e imposobil să o faci în timp ce ai oameni ucişi, vărsare de sânge, oameni care nu trăiesc în siguranţă", spune şeful statului sirian, potrivit tvr.ro.

Bashar al-Assad a făcut un apel  către toate partidele să se unească în lupta împotriva teorismului. "Numai prin dialog şi printr-un proces politic ne putem atinge obiectivele, iar sirienii îşi pot decide singuri soarta", a conchis preşedintele Siriei.

INCREDIBIL. Rusia cere SUA să-și retragă imediat avioanele de război din spațiul aerian sirian. FoxNews: "Oficiali ruși au cerut ca avioanele americane de război să părăsească imediat spațiul aerian sirian."

Oficiali ruși au cerut ca avioanele americane de război să părăsească imediat spațiul aerian sirian, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de Fox News.

Oficialul american a declarat pentru Fox News că diplomații ruși au transmis un demers oficial în care cer ca aeronavele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de război ruse survolează în prezent teritoriul sirian.
Surse militare americane au precizat însă pentru Fox News că avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de ruși.
"Nu există nimic care să indice că ne schimbăm operațiunile deasupra Siriei", a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

"Am avut toate indiciile în ultimele săptămâni că (rușii) vor face ceva, ținând cont de consolidarea" prezenței militare ruse în Siria.
Demersul Moscovei reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre cele două țări și intervine la scurt timp după ce Consiliul Federației a aprobat miercuri, în unanimitate, cererea președintelui rus Vladimir Putin de a folosi forțele armate ruse în străinătate.
Decizia senatorilor ruși prevede doar folosirea Forțelor Aeriene, nu și trimiterea de trupe la sol, a precizat anterior Serghei Ivanov, consilier în cadrul Kremlinului.
"Vorbim exclusiv despre operațiuni ale Forțelor Aeriene ruse, așa cum a spus deja preșdintele nostru, folosirea trupelor la sol în teatrele de operațiuni fiind exclusă. Scopul militar al operațiunii este exclusiv susținerea aeriană a forțelor guvernamentale siriene, în lupta lor împotriva (grupării teroriste) Stat Islamic", a explicat Ivanov.
El a menționat că președintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut asistență militară din partea Rusiei.
"Aș vrea să vă informez că președintele Siriei s-a adresat conducerii țării noastre cu o cerere de a oferi asistență militară, așa că putem spune că terorismul trebuie combătut, eforturile trebuie unite, dar trebuie respectate normele internaționale", a adăugat el.
Kremlinul va informa partenerii străini, prin intermediul Ministerului de Externe, despre decizia luată de Parlament de a folosi forțele armate ruse în străinătate pe timpul zilei, iar armata va face același lucru prin canalele sale.
Potrivit lui Ivanov, decizia a fost luată pentru a ajuta Siria și pentru a proteja interesele ruse.
"În primul rând, și cel mai important, vorbim despre Siria, și nu vorbim despre atingerea unor scopuri de politică externă, de satisfacerea unor ambiții de care ne acuză partenerii noștri occidentali, vorbim despre interesele naționale ale Rusiei", a spus el.
Serghei Ivanov a mai precizat că operațiunile Forțelor Aeriene vor fi temporare, dar nu a putut menționa exact cât timp vor dura.
Comentând raidurile aeriene efectuate de state occidentale, Ivanov a subliniat că acestea nu sunt conforme cu legislația internațională.
"După cum știți, Statele Unite lansează raiduri aeriene asupra teritoriului Siriei și Irakului și poate și alte state din Orientul Mijlociu. Franța s-a alăturat recent acestor acțiuni.
Australia și alte țări discută despre același lucru.
Aș vrea să notez (...) că aceste acțiuni se desfășoară cu ocolirea legislației internaționale", a declarat el.
Rusia și-a consolidat recent prezența militară în Siria, inclusiv cu tancuri și avioane de război, Vladimir Putin argumentând că numai forțele președintelui Bashar al-Assad sunt capabile să-i înfrângă pe jihadiști.
Putin a spus luni, în discursul său la Adunarea Generală a ONU, că Rusia nu exclude posibilitatea unor atacuri aeriene care să susțină forțele lui al-Assad în lupta lor împotriva rebelilor jihadiști, dar a anunțat că Moscova va trece la acțiune doar "respectând deplin normele legale internaționale".
Rusia, Iranul, Irakul și Siria au creat recent un centru de informații la Bagdad, pentru a coordona lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI). Principalele obiective ale centrului de informații sunt să ofere date despre numărul militanților SI, armamentul lor și deplasările pe care le fac.
Noul centru va deveni funcțional în octombrie sau noiembrie și va fi condus de ofițeri ruși, sirieni, irakieni și iranieni, prin rotație, câte trei luni.
Pentagonul anunțase marți că militarii americani și ruși încep să discute despre activitățile lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic în Siria, după ce secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a ordonat deschiderea unor linii de comunicații în acest sens, "în vederea evitării unor incidente sau accidente armate".

(Mediafax)

5 comentarii:

  1. CEZAR MAIMUTA CU MUCI PE FATA
    TERORISTUL INTERNETULUI !

    CHIAR SI FARA PULA RAMANE UN PERICOL
    MORTAL
    PENTRU BUNUL SIMT !

    RăspundețiȘtergere
  2. "Avand in vedere istoricul relatiei tensionate dintre comunitatea romano-americana si fosta Securitate, precum si actiunile si atributiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu in pozitia de ambasador in SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate", se arata in scrisoarea catre Presedintele Iohannis. Dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securitati, prin asocierea cu Generalul de Securitate Iulian Vlad, "nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA, rani care abia s-au cicatrizat dupa 25 de ani", sustin romanii din America.

    RăspundețiȘtergere


  3. MARELE CIORAN PULVERIZEAZA











    PE MARELE IMPOSTOR WIESEL !







    "CE ESTE MAI RAU DECAT ANTI SEMITISMUL "


    Cine parcurge „Caietele” lui Emil Cioran nu se poate să nu fie surprins de interesul constant al eseistului pentru evrei, pentru destinul lor, ca şi pentru spiritualitatea iudaică. Se delectează culegând şi notând „înţelepciuni” iudaice.
    Tema îl frământa până la obsesie. O mărturiseşte nu o dată numind-o „Afinităţile mele cu spiritul evreiesc”. În ce constau acestea? Iată ce găsea el la evrei şi pentru care el simţea „afinităţi”: „Gustul deriziunii, o anume aplecare spre autonimicire, obsesii morbide; agresivitate, plăcerea profeţiei, sentimentul de a fi o victimă, întotdeauna, chiar şi în clipele de fericire.” (5 ianuarie 1960)
    „Există ceva mai rău decât antisemitismul: e anti-antisemitismul”. Cu alte cuvinte, antisemitismul fiind „odios”, a lupta împotriva lui este şi mai odios. A condamna ceva condamnabil este şi mai condamnabil decât acel ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. La obiect Rh+...ca daca nu te ..rad...iez....!!

    RăspundețiȘtergere

  5. OBIECTUL RAMANE ACELASI :
    CEZAR MAIMUTA CU MUCI PE FATA
    SI IN GAURA CURULUI
    FRECVENTAT
    DE OSTASI TINERI SI TARI IN PULA !


    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!