Google Website Translator Gadget

joi, 18 mai 2017


Turele usoare – calibre medii

Dupa ce pana in anii ’90 transportoarele blindate romanesti au fost dotate aproape exclusiv cu mitraliere de pana la celebrul calibru 14,5mm sovietic, cu mici exceptii, iar apoi dotarea a fost si mai «subtire » in cazul batalionului de Piranha IIIC, cu turele teleoperate RWS-M Elbit cal.12,7mm… acum unii se plang ca si un tun KBA-25 sau M242 Bushmaster de calibrul 25 mm sunt prea putin pentru a face fata noilor oponenti de provenienta ruseasca.
Piranha IIIC (Armyrecognition.com)
In primul rand ar trebui sa ne clarificam rolul vehiculului si echiparii aferente de luat in calcul: daca este o varianta de baza – transportor de trupe, atunci probabil ca arme pana la cal. 25mm sunt multumitoare, daca insa vorbim de un vehicul de lupta a infanteriei, atunci probabil ca vorbim de calibre in zona 25mm-57mm sau chiar peste. Contraexemplul polonez, care si-au echipat majoritatea vehiculelor Rosomak cu tun cal.30mm Bushmaster este si el partial, deoarece au in inventar si o versiune transportor (APC) – versiunea M3, echipat doar cu mitraliera cal. 12,7mm/ aruncator cal.40mm.

« celebra » RWS-M Elbit
Sa incepem cu Piranha IIIC romanesti si optiunea saraca a turelelor Elbit RWS-M (cu gama de calibre: 5,56, 7,62, 12,7mm sau aruncator grenade cal. 40mm), probabil aleasa, dincolo de integrarea in industria locala (Elbit/Elmet International Bacau in cooperare cu ProOptica Bucuresti), din ratiuni de pret (15 mil.$ intregul lot) vs misiunea pentru care a fost cumparat primul lot: patrularea in Afganistan eventual transportul brigazii de infanterie. Un episod inedit a fost ca dupa cumpararea primului lot, Elbit a recomandat schimbarea turelelor cu un model care sa asigure o putere de foc multumitoare, posibil ORCWS cal. 25/30mm (masa 0,9-1t), sugestie careia MApN a raspuns ca nu au contract cu Elbit ci cu MOWAG.
Alegerea acestei turele a fost una controversata, in primul rand datorita problemelor de integrare in raport cu trapa soferului dar si calitatea afisajelor. Acesta ar fi doar un aspect. Pe de alta parte, industria autohtona alesese in repetate randuri integrarea pe prototipurile propriilor vehicule a familiei concurente de Samson/ Katlanit la Rafael, care avea cateva avantaje:
1.) exista si in versiune Mini-Samson cu lansator de 2 rachete Spike-LR (fiind instalata si pe un prototip de Zimbru):

Mini Samson cu 50cal BMG si Spike
2.) calibrul maxim al mitralierelor instalabile pe Mini-Samson este 14,5mm, fiind vorba de KPVT, un calibru superior lui 12,7mm ca si forta de penetrare. Acestea ar fi o optiune de inlocuire 1:1 a vechilor turele cal. 14,7mm de pe B-33 Zimbru sau alte taburi romanesti, ramanand un semn de intrebare asupra fiabilitatii mitralierelor.

Samson KPVT
3.) are si un derivat – Dual Samson – cu 2 arme de calibru mic instalate in tandem: AGL 40mm/ 50cal BMG & mitraliera cal. 7,62mm,

Samson Dual
Sau poate acomoda in loc de a doua arma un lansator de rachete Spike, turela beneficiind si de un alt avantaj – solutie patent al Rafael: reincarcarea munitiei se face sub protectia plafonului, fara a fi nevoie ca operatorul uman sa iasa din vehicul pentru a schimba cutia de munitie.
4.) si nu in ultimul rand are evolutii recente, cu un nou design si cu protectie imbunatatita pentru versiunea Mini.
Mini-Samson cu Spike, versiune moderna
Daca versiunile Mini-Samson cantaresc 140-160kg si ofera protectie balistica de baza, posibil pana la STANAG nivel 2, versiunea Junior, pentru cal. 5,56/7,62mm cantareste 60-75kg, fiind ideala ca si turela a comandantului, sau ca si turela secundara pentru orice vehicul blindat.
Pentru o varianta alternativa la Spike, cu o racheta antitanc serioasa de tip trage-si-uita, un exemplu de retinut este Kongsberg M151 Protector cu M2 Browning si Javelin (sau Hellfire). La modul ideal, ar fi putut avea si un aruncator cal. 40mm:

Kongsberg M151 Protector RWS cu lansator rachete
Daca discutam de aceeasi clasa de turele usoare, in cazul Agilis, Rheinmetall ar putea propune, alaturi de Fieldranger, E8 sau Lance/ RC (pentru MLI) si o serie de turele secundare din categoria RLS 609M -dual sau Qimek (cal. 12,7mm), Nanuk si Amarok.
Rheinmetall RLS 609M
Qimek… un fel de Alien
La toate acestea se adauga si participarea Rheinmetall cu senzori si alte componente la clasa de turele FLW a celor de la KMW.

Si Nanuk
Apoi, la categoria arme usoare exista si turelele romanesti Anubis/RCWS-Ro Pro-Optica (testat si pe SAUR2 si RTD Sherpa) precum si Grifon al UMB/ Digital Bit, evident cu mai putine sisteme de arme integrate, desi Digital Bit ar putea oferi cam tot portofoliul Elbit la nevoie, insa interesante ca si turele secundare.
Anubis pe SAUR2
Imagine deosebita cu Grifon, tocmai pentru radarul Thales Squire si senzorii zi/noapte
Protectia balistica (depinde de solutiile de compartimentare si blindaj) a unor astfel de turele nu este chiar punctul forte, insa trebuie avut in vedere ca turelele de acest gen au un profil redus, fiind greu de lovit, iar pe de alta parte, penetrarea sau pierderea capacitatilor unei astfel de turele nu afecteaza compartimentul echipajului, ci doar reduce capacitatea de a lupta a vehiculului. In acelasi timp, nu poti avea si masa scazuta a echipamentului dar si protectie ridicata a acestuia.
O turela serioasa pentru vehicul de lupta a infanteriei, cu arme cal.20-40mm, ca e vorba de familia OWS-R pe care o avem si noi, sau de familia Rafael Samson OWS /30mm (aici, versiunea instalata pe Piranha) si Elbit UT-30 (partial fabricata la Elmet Bacau), cantareste de la 1,3-1,5 tone in sus. Celebra turela Rheinmetall Lance care atinge o protectie STANAG 4569 nivel 4 datorita blindajului ceramic, cantareste intre 2,5-3,5 tone (in functie de protectie), similar o turela Otomelara Hitfist cal. 30mm (prezenta si pe Rosomak), care cantareste 2,8-3,2 tone in functie de echipare si nivel blindaj. De asemenea, un ORCWS-30 echipat cu Bushmaster II costa la peste 1 mil.$ bucata, cele din clasa sa enumerate mai sus putand avea preturi similare, pana in 2 mil.$.
Rafael OWS-25 – poate acomoda si tun cal. 30mm
Recent a aparut o clasa de turele teleoperate relativ usoare si plasate in totalitate deasupra plafonului (in jurul a maxim 500kg) dar cu tun calibrul 20-30mm, din categorie cu Fieldranger, FLW-500 (echipat cu celebrul tun cu recul redus cal. 30 mm ATK M230LF, derivat al celui de pe Apache, si rezerva 150 lovituri inlantuite/ : « chaingun») sau RIWP/Invictus.
Revenind la Fieldranger, este o turela dezvoltata recent, derivata din Searanger-ul naval cal.20mm, prezentata la expozitii in ultimii doi ani si este déjà integrata pe… Piranha III+, avand ca si destinatie transportoarele blindate si vehiculele de recunoastere.
Tunul automat Oerlikon KBA 25 mm x 137 este operat cu gaz si alimentat selectiv dual, putand atinge distante de pana la 7km , din care eficient la maxim3km, la o cadenta maxima de 700 lovituri/minut (600 sustinut, in timp ce un cal.30mm ATK M230LF are cadenta de doar 200) in mod automat si 200 lovituri/minut in mod foc cu foc. Cu o masa de doar 112kg si simplitate in folosire si fiabil, tunul este déjà integrat pe MLI-84M (MApN are in stoc 67 de tunuri cu tot cu turele OWS-25R), fiind prezent in lista de produse Arsenal Resita /Romarm, iar productia de munitie specifica se face partial si la noi in tara, la UPS Dragomiresti (APFSDS-T, FAPDS-T, TPDS-T).
Legat de munitie, trebuie remarcat ca proiectilul perforant APDS-T 25mm tras de KBA poate strapunge 25mm de blindaj de otel inclinat la 60° la o distanta de 1km, iar pentru F-35 s-a dezvolta o noua munitie APEX MRDP cal.25mm. Supravietuirea unui vehicul blindat la o astfel de lovitura incepe la nivel 5 STANAG4569, in timp ce la cal. 30mm APFSDS incepe la nivel 6. Sa nu uitam ca M2 Bradley este echipat cu un tun care foloseste aceeasi munitie pentru tunul M242 cal.25mm (cadenta 200 lovituri/min), acompaniat de o mitraliera cal. 7,62mm si un lansator cu 2 rachete antitanc TOW, acesta fiind un MLI. Folosind munitia penetranta cu uraniu saracit de tip M919 APFSDS-T (Armor-Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot with Tracer), acesta a reusit sa distruga tancuri T-55 in timpul Desert Storm si chiar sa scoata din lupta de la distante mici tancuri T-72.
Deci KBA25 este suficient pentru o configuratie transportor de trupe, avand cadenta mult mai ridicata decat clasele superioare, necesara sprijinului cu foc al infanteriei si suficienta putere pentru a distruge vehicule blindate usoare si medii dar si pentru a neutraliza puncta intarite si cladiri, lasand si o rezerva de masa pentru protectie suplimentara a transportorului, daca se vrea amfibiu, sau pentru alte sisteme. Ideal ar fi daca o astfel de turela ar integra si o mitraliera coaxiala cal. 7,62mm si eventual un lansator de rachete antitanc, sau daca ar fi complementata de o turela usoara de calibru mic.
O alta idee de completare a protectiei blindatului, furnizata tot de Rheinmetall in parteneriat cu IBD Deisenroth Engineering, ar fi sistemul activ ADS. Acesta este de tip cutie de contramasuri, radar de avertizare si senzori optronici, fiind in evaluare de Bundeswehr, si este capabil sa opreasca rachete ghidate (inclusiv in arc vertical) si neghidate, penetratori formati prin explozie (EFP) dar si proiectile antitanc HE(AT) si APFSDS.
Apropos tot de Rheinmetall… o turela sugestiva pentru vehicule 4×4, care ma face sa ma gandesc la STAR-80L si alte “magarii” – RLCM (Remote Control Lightweight Missile Mount) – utilizand um lansator din fibra de carbon de doar 19kg si avand o masa totala intre 100-140kg:

32 de comentarii:

  1. Ma asteptam la cururi blindate
    Turele misto
    Calibrate dupa dorinta.
    Nu este o critica
    Doar o constatare.
    Cate erectii poate creia
    Fotografiile din editorial.
    Militarul romin trebuie sa stie pentru ce lupts.
    Pentru apararea patriei
    Si a Pizdei nationale.
    Nu este o critica
    Nu voi lovii un prieten iesit din Pulime !
    Sper totusi sa nu exagerezi cu tehnics militars.
    Ea trebue corelata
    Cu tehnici sexuale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Blogul este citit
    De militari doritori
    De Pizda si Lindic
    Nu poti sa-i dezamagesti
    Cu turele medii
    Nesculative.
    Sper sa revii in forta
    La cauza comuna
    La pizda
    Si
    Buze primitoare..lll

    RăspundețiȘtergere
  3. Cezar
    Este un imparat
    Futator
    De neinvins
    Pe campul de lupta
    Si in pat
    Ave Cezar !
    Nemuritorul
    Robertus
    Te saluta
    Din mers !

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar si Nicoleta
    Cur de vis blindat
    Se astepta la altceva
    Dezamagesti
    Si cadrele femenine
    In uniforma
    Sau desbracate
    In curul gol.
    Femeia militara sau in retragere
    Este doritoare
    De Pula si glorie !

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum
    Cand a-i iesit plin de curaj
    Din Pulime
    Si faci dus zilnic
    Ai nevoie carti, pizda, muzeeie, cioc oral , concerte.
    Elita te asteapta
    Cu bratele deschise.
    Ave Cezar !

    RăspundețiȘtergere
  6. Tirelele medii
    Sunt bune
    Doar sa te
    Pisi in in ele.
    Mai ales dimineata
    Cand dovedesti vitalitate si forta.
    A primului jet ,

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu riscul repetitiei
    Lupta mea impotriva
    Mirosului nasol
    Continua !

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu scuzela de rigoare
    Ma pis in turela !!!
    Adevarul trebuie spus
    Sau rostit !

    RăspundețiȘtergere
  9. Cezar face dus .
    Citeste carti
    Si asculta muzica simfonica
    Spre disperarea pulimii militare
    Poarta pantaloni de culoare deschisa
    Nepisati pe el !

    RăspundețiȘtergere
  10. Cezar a inceput o viata noua
    Victorioasa
    Dela Ionel Tudorache
    A sarit direct in Ceaicovsky
    Se zvoneste ca a fost vazut
    La baletul
    Lacul Lebedelor
    Si ca este indragostit
    De o lebada neagra !

    RăspundețiȘtergere
  11. Ave Cezar !
    Nemuritorul si muritorul
    Robertus
    Artist de orientare
    Sexuala subfustanata
    Te saluta
    Din mers !

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu riscul repetitiei
    Ma pis in turela
    Razboaiele
    Trebuie sa inceteze
    Uneori !

    RăspundețiȘtergere
  13. Ultima ora
    Neamul prost
    Si foarte prost
    A luat-o in
    Buba !

    RăspundețiȘtergere
  14. IN CURAND FILMUL SECOLULUI

    "AVEREA LUI DRACULA"

    UN DOCUMENTAR DESPRE CONTUL

    LUI CEAUSESCU....LA CARE ARE ACCES

    SECURITATEA PRIN DAN VOICULESCU !

    Filmul a fost cumparat de C.N.N , NHK Japan

    si alte 12 statii TV din intreaga lume.

    O sumă fabuloasă se află într-un cont din Canada
    Se știe unde este averea lui Nicolae Ceaușescu. Cineastui Robert Horvath Deva documenteaza in ultimul sau film că este vorba despre 100 de miliarde de euro care se află în contul unei bănci din Canada, iar banii au fost depuși pe numele fostului dictator în 1981.

    „Banca se numeşte «Royal Bank», iar suma este fabuloasă. Este vorba despre o sută de miliarde de euro. Multe oficialităţi au ştiu de acest cont. Filmul aduce documente . Cont este activ.
    Numerele de cont, semnătura lui, banii sunt depuşi pe numele Ceausescu în 1981. Autorităţile romane ascund adevarul........

    DESCHIDETI ( stand pe scaun in echilibru ) ROBERT HORVATH DEVA BLOG

    RăspundețiȘtergere
  15. INVESTIGATIA SECOLULUI :

    LEGATURA CRIMINALA INTRE

    SERVICIILE ROMINESTI SI HACKERII

    ROMANI !

    New York Post :

    Ramnicu Valcea ataca globul !


    CNN : Dovada legaturii intre serviciile

    speciale rominesti si hackersi:

    "Cel mai faimos hacker din lume care a spart

    site-Royal Navy, FBI, NASA etc, in loc sa fie

    dat pe mina americanilor...... este eliberat !

    Federico Varese



    STAMPA :

    FBI's Most Wanted list is the name Nicolae Popescu.
    Born in the small city of Alexandria, a two-hour bus ride south of Bucharest, Popescu is now in his early thirties and is known for sporting a crew cut and smart clothes. After creating a digital ruse to sell hundreds of fictitious cars on eBay, and pocketing $33 million, he was arrested in , but eventually released on a technicality . He is now a fugitive from justice and the reward for any information to lead to his capture is at $1 million.


    FRANCE PRESS :

    Cel mai important hacker din lume eliberat

    eliberat dupa cateva saptamini !

    IN LOC DE 20 DE ANI PUSCARIE....20 ZILE

    DE AREST !!!!!!


    In the virtual world he is known as TinKode — one of the most famous Romanian hackers in the world. In his short career he has managed to compromise dozens of sites, including those of NASA and the British Navy and he boasts of having darkened the websites of several Italian newspapers with the Romanian flag.
    Cernaianu was sentenced to six years in prison and is now free
    after few weeks ......

    C.N.N

    ATENTIE ROMANIA !

    CITITI CU ATENTIE :


    In fact, many hackers are being paid by romanian intelligence services.


    Surprisingly,

    41% of cyber attacks come from ROMANIA. Recently an American website that hosts New York Times t was targeted. The ., Russia and Romania are the other countries from which the majority of these hostile acts come.

    VA URMA SPRE DISPERAREA..........

    CATI BANI A LUAT COLDEA DELA

    HACKERS ?

    RăspundețiȘtergere
  16. ANUNT IMPORTANT PENTRU ROMANIA :
    Din surse destul de precise si oricum
    ferificabile :
    SECURITATEA CU NUMELE SCHIMBAT VA BELI PULA !
    Filmele si editorialele roberiene
    O LOVESC IN COAIE !

    RăspundețiȘtergere
  17. REDACTIA ARMYA
    Mult stimate domn Cezar.
    Va rog a publica editorialul meu
    despre oraselul Ramnicu Valcea.
    Capitala mondiala a terorismului cibernetic.
    Crimele se desfasoara sub ochiul binevoitor al
    serviciilor rominesti.
    El poate fi preluat depe blogul
    ROBERT HORVATH DEVA BLOG
    Cu deosebit respect si consideratie
    Robert Horvath

    RăspundețiȘtergere
  18. Dragul meu Cezar
    Imparat roman si militar de cariera
    Filmul meu politic si erotic
    Va fii saptamina viitoare pe Vimeo
    El va fii vizionat de mii de pizdoase
    Cu buze extrem de primitoare
    Promit solemn
    Sa impart celebritatea cu tine
    Deci o mica dar importanta favoare....
    Publica un material .......depe
    Robert Horvath Deva Blog

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce stii de prea minunata
    Nicole .....cur de vis ?
    Sper sa se reintoarca
    In atentia noastra
    Cu trup de zina sculativa !

    RăspundețiȘtergere
  20. Intrarea ta in Elita
    Este salutata de prea pizdoase.
    Datorita mie
    Si a talentului meu
    Vei fi tratat ca un erou
    Cu Pula sculata
    Ca o statuie vie
    Ave Cezar !

    RăspundețiȘtergere
  21. Dovedesti un curaj nebun
    Vecin cu inconstienta
    Ni ti-e frica sau teama
    De serviciile basite si criminale.
    Datorita prieteniei cu mine
    Vei fi arestat
    Si torturat ......cu zimbetul pe buze
    Ca un adevarat erou
    Gata sa se sacrifice
    Pentru Pizda si Patrie !

    RăspundețiȘtergere
  22. Militarul trbuie sa aiba o pregatire
    Complexa
    Multilaterala.
    El trebuie sa fie pregatit
    Psihologic
    Si sexual !

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa fie pregatit
    Cu erectia la comanda
    Militarul adevarat
    Nu lupta pentru Pensie
    Ci pentru Patrie si Pizda !

    RăspundețiȘtergere
  24. Modelul meu in viata
    Si chiar dupa
    Ramine Cezar
    O personalitate complexa
    Care se bucura
    De muzica simfonica
    Si muzica de ocna si borfasi.
    Care citeste zilnic
    Codul penal si Tolstoi.
    Un om educat care nu miroase nasol
    Care face dus zilnic
    Spre bucuria generala
    A locuitorilor ardeleni.
    Sunt mindru
    Ca m-a cunoscut
    Ave Robertus !!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Pulimea este in deruta.
    Elita prin venirea lui Cezar
    Devine o Forta
    Aproape de neinvins.
    Toata Timisoara
    Miroase frumos
    A parfum barbatesc
    Chanel
    Cezar depaseste toate asteptariile
    Pizdoaselor sculative !

    RăspundețiȘtergere
  26. Odata cu prabusirea securitatii
    Voi venii in Romania
    Sa salut eroul eroilor
    Cezar !
    Sper ca acest lucru
    Sa aiba loc
    Inante de descesul meu
    Nu...dupa!

    RăspundețiȘtergere
  27. Vom raspunde impreuna asteptarilor
    Maselor populare
    De pizdoase
    Futute, nefutute si rafutute
    Vom deveni impreuna
    Si mai eroi
    Cu pula sculata
    In divina Erectie.
    Ave Cezar
    Nemuritorul Robertus
    Te saluta din mers !

    RăspundețiȘtergere
  28. ANUNT IMPORTANT : FILMUL ANTI

    SECURIST "THE EXECUTION" VA FII

    POSTAT SAPTAMINA ACEASTA PE ...

    VIMEO PENTRU PUBLICUL ROMONESC !

    PANA ATUNCI


    EGON SCHIELE -painting with fire on Vimeo

    ► 22:23
    https://vimeo.com/148975486

    "The most controversial painter in art history in the most controversial film ever."
    CEL MAI CONTRAVERSAT FILM IN
    ISTORIA FILMULUI !

    RăspundețiȘtergere

  29. LA STAMPA :

    This town in Romania is a hackers paradise

    RÂMNICU VÂLCEA AKA HACKERVILLE, A TOWN IN ROMANIA IS FULL OF HACKERS AND SECRET SERVICE AGENTS !!

    How would you react if your town or city is better known for something dark? Well, there is a town in Romania known just for its hackers. It is full of hackers and secret services scammers and so much so that it has become world famous as the global centre of cybercrime !

    According to a Stampa article, “Expensive cars choke the streets of Râmnicu Vâlcea’s bustling city center—top-of-the-line BMWs, Audis, and Mercedes driven by twenty- and thirtysomething men sporting gold chains and fidgeting at red lights.”
    Only a few citizens of Râmnicu Vâlcea are actual hackers though a majority of the town is involved in some sort of cyber scam. Part of scam rich to romanian secret service......umbrella of cyber criminals.
    They “steal thousands of dollars per transaction from foreign buyers.” Many of the young men who have become rich from hacking spend their money on luxury cars.

    RăspundețiȘtergere
  30. Da
    Romania este centrul terorismului
    International.
    Publicul nu este interesat
    Serviciile ofera acoperire si sprijin logistic.
    Banii obtinuti de hackers intra partial in
    Buzunarul securitatii
    Cu numele schimbat !

    RăspundețiȘtergere
  31. Mult prea dragul meu prieten
    Un Erou printre Eroi !
    Can publici un editoral nou ?
    Ma pis in turele!

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!