Google Website Translator Gadget

marți, 27 noiembrie 2012

NOUTATI ...NOI.............................................................



Alegeri 9 Decembrie. VOTATI USL






 Visul  celui mai ,,loial si longeviv partid" -care nu-i partid-la guvernarea ROMANIEI ! !  Prin NEPARTICIPAREA LA VOT  ii ajutam  sa-si indeplineasca  POHTA!!

Iata ce inteleg ungurii prin "autonomia Tinutului Secuiesc". Pasarea malai viseaza! ... Dar, cu un presedinte tradator ca Basescu si cu romani blazati si lipsiti de spirit civic, care, in loc sa iasa toti la vot, pentru a-i elimina pe unguri de la guvernarea Romaniei, stau acasa pentru ca asa inteleg sa "sanctioneze" clasa politica corupta din Romania, nu este imposibil ca acest scenariu chiar sa se infaptuiasca! UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE!...

EXCLUSIV - Alina Mungiu-Pippidi: "Dacă Băsescu nu le dă premierul, USL are tot dreptul să-l suspende" / Scenarii după 9 decembrie

25 noiembrie 2012, 16:43 |  Autor: Lucian Negrea 
Alina Mungiu: Pe cei de la USL îi ţine împreună un singur lucru: Băsescu

Alina Mungiu: Pe cei de la USL îi ţine împreună un singur lucru: Băsescu

Politologul Alina Mungiu-Pippidi consideră că alegerile din 9 decembrie vor constitui un moment de răscruce pe scena politică din România. Traian Băsescu va avea de jucat două cărţi: strategia Lituania ori strategia Georgia. Pippidi susţine că suspendarea lui Traian Băsescu va surveni firesc, dacă nu va desemna un premier de la USL. Preşedintele va deveni pionul principal după 9 decembrie şi în funcţie de strategia lui se vor desfăşura ostilităţile în continuare.
R: Se vorbeşte de un gentelman agreement. Partidele nu şi-au numit contracandidaţi puternici pe aceleaşi colegii. De ce?

A. M. Este foarte urât. Exact acesta este genul de complicitate care anulează cu desăvârşire sensul alegerilor. Părerea mea este că din partea partidelor este un interes general ca votanţii să stea acasă.

R: ARD susţine că ar avea 75% oameni noi. De ce este acesta un criteriu?

A.M. Noutatea nu este un criteriu. Poţi să fi vechi şi integru sau poţi să fi nou şi corupt. Nu am idee de ce au adus ei noutatea în discuţie. Pe listele ARD am remarcat că sunt mai puţini oameni cu probleme penale dovedite. Mi se pare că numai domnul Trăşculescu. Au reuşit pe o parte să cureţe listele de cei care erau integral penali. Prima mea întrebare a fost de ce nu renunţă la cei care încă au probleme penale. Pentru că nu mai pot. În momentul în care listele au fost făcute, nu mai poţi schimba, mergi înainte.


R: Liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că partidul ar putea pierde accederea în Parlament. Cum vedeţi această ipoteză?


A.M. Prezenţa este concentrată. Totuşi, cred că electoratul maghiar este disciplinat. Chiar dacă au competiţie pentru prima oară, cred că maghiarii au învăţat că nu este bine să îţi divizezi votul. Doi la mână, UDMR este un partrid clientelar. Adică acesta este scopul lor. Ei trebuie să intre în toate structurile de putere pentru a avea influenţă. În cazul lor sunt singurii cărora le poţi găsi totuşi o explicaţie. Accesul în structurile cu drept de decizie pentru a-şi impune politicile. Dar dacă sunt aşa de îngrijoraţi de accederea în Parlament ar fi trebuit să perieze şi ei listele. Au candidaţi celebri cu probleme de integritate.

"Pe cei de la USL îi ţine împreună un singur lucru: Băsescu"

R: Care sunt riscurile unei majorităţi covârşitoare în Parlament?

A.M. Ăsta este efectul de alianţă. În fond, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2008, când PSD s-a aliat cu PDL şi au guvernat un an împreună. Diferenţa este că ei s-au aliat după alegeri, nu au candidat împreună. În momentul în care ai două partide unul din stânga, unul din dreapta, fiecare cu un electorat destul de diferit, faci o majoritate de 60%. Dar USL nu este un partid. Mulţi uită acest lucru: USL nu este un partid. Este totuşi o alianţă politică şi această alianţă nu este eternă. Ce îi ţine pe ei împreună este un singur lucru: Băsescu. Când nu va mai fi Băsescu, nu vor mai fi nici ei împreună. Nu va fi un partid cu peste 60% forever. Sigur că este periculos ca un partid să aibă posibilitatea să schimbe Constituţia, sau să facă tot felul de alte lucruri. Eu am fost întotdeauna de părerea că nu reforma constituţională este cea mai importantă. La noi toată interpretează Constituţia cum vrea, o forţează cum vrea şi încearcă să numească judecătorii la Curtea Constituţională după bunul plac. Am încercat să explic mereu sintagma asta: stat de drept. Statul de drept este momentul în care elitele politice respectă legila care s-au dat până la ei, deci eu nu sunt de acord ca fiecare care vine să schimbe legea.

R: Se alimentează teza suspendării preşedintelui, dacă nu va demna un premier de la USL. Cum se vede o nouă suspendare?

A.M. Am văzut că şi preşedintele a spus că va numi un premier în interes naţional. Preşedintele nu poate numi decât acel premier care rezultă din câştigarea alegerilor. Acel premier, conform statului PSD este net Victor Ponta, ca atare preşedintele nu va avea de ales. Dacă nu, USL ar avea tot dreptul să îl suspende. Ar fi pentru prima oară când ar avea un caz clar de suspendare. Este o enormă greşeală din partea lor că s-au repezit să-l suspende. Unica lor îndreptăţire de a-l suspenda pe Băsescu este ameninţarea asta că nu va pune un prim ministru conform cu votul. Dacă asta va face preşedintele, atunci au tot dreptul să-l suspende. Eu sper că preşedintele nu va face acest lucru şi sper că alegerile vor avea un rezultat clar. Dacă alegerile un au un rezultat clar, atunci iarăşi suntem într-un conflict îngrozitor şi fiecare va începe cu manipulările. Dacă avem un rezultat clar ne aşteaptă coabitarea şi, oricât de dezagreabil ar fi, asta trebuie să avem, o coabitare în spiritul legii.

"Traian Băsescu nu mai poate fi niciodată un motor pentru PDL"


R: Este posibilă această coabitare cu un preşedinte pe final de mandat?  

A.M. Ambele părţi sunt destul de decredibilizate, după părerea mea. Eu un ştiu cum mai poate Traian Băsescu să stea preşedinte după ce a fost un vot atât de puternic contra lui. Votul a fost clar contra lui, degeaba spunem că s-a furat. Întrebare se pune câte greşeli face USL. Adică nu numai greşeli, cât lucruri de astea imorale: schimbarea Avocatului Poporului, miniştri incompetenţi, cu probleme de integritate. Toate lucrurile astea îi dau dreptate lui Băsescu care spune: ştiu că ar trebui să plec acasă, dar eu ştiu de ce stau. Eu stau pentru că oamenii ăştia, după cum arată chiar ei în fiecare zi sunt nişte inconştienţi, niste incapabili, nişte iresposabili. Eu stau din datorie.

R: Care sunt scenariile pe care le putem avea după 9 decembrie?


A.M. Noi avem două scenarii pe care lumea le urmăreşte cu interes. Un  prim scenariu este cel din Georgia. În acest scenariu, partidul prezidenţial a pierdut alegerile, dar în acelaşi timp a avut loc şi o modificare a Constituţiei. Practic s-au redus atribuţiile preşedintelui. Georgia era republică prezidenţială. Ăsta este un prim scenariu, un scenariu paşnic. Cel care USL va câştiga, că Băsescu îi va numi pe ei. Oricum nu văd cum ar putea să explice în Europa o altă desemnare, iar ei, după aceea, dacă au suficientă putere ne vor transforma într-o republică parlamentară. Ceea ce nu va fi uşor, pentru că oamenii în România vor să îşi aleagă direct preşedintele. Deci este un drept pe care îl iei votanţilor. Ei au impresia acum că dacă au două treimi în Parlament pot să facă modificări ale Constituţiei. Vom ajunge la referendum cu chestia asta, cu modificarea Constituţiei şi nu ştiu dacă vor reuşi. Este greu. Deci asta este varianta paşnică, cea în care schimbi Contituţia şi încerci să scapi de Băsescu reducându-i atribuţiile. Mi se pare neplauzibil pentru că este greu să duci lumea la referendum. Nu ai avut cvorum la chestia asta foarte simplă "Îţi place/ Nu îţi place Băsescu", la care toată lumea are o părere. Când te duci cu 10 modificări complicate este greu să explici.

Există şi scenariul doi, de care mă tem cel mai mult. Este scenariul conflictual. Este scenariul din Lituania în care preşedinta Lituaniei nu doreşte să le dea guvernarea celor care au câştigat alegerile. Ea se foloşte de faptul că, din coaliţia care a câştigat, există oameni dintr-un partid, care întradevăr au fost dovediţi în justiţie, că au avut tentative de fraudă electorală. Preşedinta se foloseşte de acest lucru pentru a spune: ok, cine a câştigat alegerile poate guverna, dar fără aceşti oameni. Acest pretext politic se poate găsi uşor şi la noi. Traian Băsescu este un bun prieten cu preşedinta Lituaniei şi urmăreşte cu mare atenţie ce se întâmplă acolo. Acest gen de scenariu este unul conflictual, este un scenariu în care iar nu vom şti cine este la putere şi cine în opoziţie.

R: Traian Băsescu ar mai putea fi un motor pentru PDL?

A.M. Nu, niciodată. El a fost foarte iubit, cum n-am văzut niciun alt politician în România. Dar iubirea nu se mai reia. Nu poate nimeni altcineva să mai ridice PDL, dar nici Traian Băsescu nu mai poate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!