Mugur Isărescu, aflat de aproape 29 de ani la şefia Băncii Naţionale a României (BNR), a făcut, luni, un anunţ care a surprins pe toată lumea. Presa speculează, însă, că decizia de a pleca de la şefia BNR, luată aproape imediat după întâlnirea cu Dragnea, ar avea în spate motive mult mai importante decât acela al expirării mandatului.
Potrivit jurnalistului Cătălin Tache, Mugur Isărescu a fost trecut pe "lista neagră" a Statelor Unite ale Americii în urma monitorizării de către agențiile guvernamentale de la Washington a unor tranzacții financiare suspecte ale guvernatorului BNR.
"Acesta este principalul motiv care a dus la decăderea lui Mugur Isărescu. Și lucrurile sunt cu atât mai serioase pentru guvernatorul BNR cu cât 'identificarea' acestei 'vulnerabilități' nu aparține serviciilor secrete românești, ci agențiilor guvernamentale americane. Care deja au lista cu conturile secrete ale tuturor liderilor politici și demnitarilor români, pe aceasta regăsindu-se și numele lui Mugur Isărescu. Iar stricta monitorizare a tranzacțiilor financiare făcute de aceștia direct sau mai ales prin intermediari sau firme paravan, fie ele și făcute în paradisurile fiscale ale lumii, s-a soldat cu alertarea respectivelor agenții cu privire la unele 'mișcări' din Singapore. Și cum, după atâtea decenii petrecute la vârful sistemului, un inițiat precum Mugur Isărescu nu avea cum să nu cunoască regulile jocului acesta și-a anunțat de urgență retragerea de la vârful Băncii Naționale a României, instituție cheie pe care nu o va mai conduce începând chiar de anul viitor", scrie Cătălin Tache, într-un articol publicat pe national.ro.
Jurnalistul cataloghează anunţul guvernatorului Băncii Naţionale ca fiind "unul cel puțin halucinant" în contextul în care Mugur Isărescu, "puternic interconectat la elitele globaliste transfrontaliere" a rezistat nenumăratelor atacuri de până acum, multe dintre ele dezlănțuite chiar de factori interni.
"Culmea este însă că până și unii dintre viceguvernatori sau alți conducători din BNR au căzut ca popicele, deși se bucurau de un 'spate' ce părea impenetrabil, dar doar guvernatorul era 'legendar' ca fiind singurul demnitar român 'intangibil'. Dar, uite ce simplu a fost, atunci când a existat interesul geo-strategic necesar din partea Administrației SUA! Una care nu glumește deloc în crearea 'coridorului sanitar' din jurul Federației Ruse, în încercarea de a împiedica joncțiunea dintre interesele economice ale Germaniei cu cele strategice ale Moscovei, ca să nu mai vorbim de anihilarea pragmaticei colaborări informative dintre BND și FSB în această parte a Europei…", mai scrie Cătălin Tache.