Google Website Translator Gadget

joi, 11 august 2016

Cum am pus ORDINE in culesul rosiilor la ..Zimnicea____________________________________________________________________________by Cezar


     De-acum directia principala in Romanian Army era economia nationala cu toate ramurile ei . Agricultura era una de baza ! Armata trebuia sa contribuie din plin la dezvoltarea multilaterala si in toate directiile  a patriei noastre socialiste.. Obiectivele de indeplinit erau pe masura -  fie in industrie , agricultura , minerit sau simplu maturat prin curtile intreprinderilor !! Omologii nostrii civili , prinsesera gustul unei forte de munca bine organizate , care acolo unde intra , nu mai iesea pana nu gata treaba !! In acest sens ,  nu mai conteneau cu aprecierile si cu cereri  la conducerea superioara  de partid si de stat . Armata era iarasi in TO.(teatrul operativ !) unul de o  factura mai aparte ! Probabil  se preconiza ," marea privatizare "si nu-i asa - trebuia sa ai ce privatiza pe nimic.!!!!
               In acest contex de efervescenta , in care militarii de toate gradele impanzisera teritoriul patriei , in timp ce clasa muncitoare conducatoare o gaseai mai tot timpul prin birturile pline ochi , indiferent de ora din zi , ma cheama comandantul unitatii.:
            -Ia loc tov. capitan , ce mai faci , cum merge treaba?
             -Pai , multumesc...aaa binee.!deja imi curgea transpiratia rece pe spate ! Nu te invita asta prea des, sa stai pe scaun in biroul lui . Era ceva si -  nu era de bine!!.
          - Uite care-i problema tovarase : la Zimnicea , detasamentul unitatii nu prea merge bine. Schimb toata comanda . Vreau sa mergi sa pui ordine si in doua saptamani , sa ma suni ca totul este ca la carte !  Clar?
         -    Paaai....tov. cdt. stiti eu abia am venit din bazinul carbonifer Motru - am 8 luni...nu mai sunt si altii mai buni ?
         -   Aaa -  da !  Bai tov. felicitari , te-ai descurcat bine acolo.--                                                                                  -     Auzi tu la mine ?? Eu am incredere in tine si tu ma trimiti sa caut altul...?
          -Ai trei zile , predai comanda si ma suni de la Zimnicea.
          -Am inteles                         
                                                             ***
                                      Ajung  la Zimnicea ! Ma intampina  cei detronati de pe functii si care , e lesne de inteles ,  plangeau nu gluma...!! Imi pun in brate detasamentul de vreo 150 militari - lucratori - in agricultura  ,baracile situatia ,,tehico - tactica" si dispar !  Retinusem de la ei si din alte informari ca civilii pe post de patroni de - acum,nu prea se inghesuiau sa plateasca armata pentru lucrarile prestate !
            Cu oarece experienta cu civilul , dobandita  pe la mina - Motru , ma gandesc sa aplic aceiasi terapie ..de soc  !!
               Fac un mic tur de informare , culeg ceva date de la cei ramasi pe pozitii , in mod deosebit gradatii de la  trupa ! Strang intreg efectivul si ii anunt solemn ca - s-a schimbat comandantul . Drept urmare si toate randuielile care functionasera pana atunci ! Le spun ca sunt hotarat sa umplu ,, tribunalul militar"  cu cei care ma calca pe bataturi si ca toti seamana cu o adunatura de orbeti ,  murdari si zdrentarosi ! Nici gand de militari ai armatei romane !
               Decretez sus si tare : de maine se inceteaza lucrul , peste tot!  Se intra in program de instructie militara , baie , repararea tinutei ,repararea  cazarmii , deratizarea bucatariei ..cladirilor de dormit etc,etc.
                Toti , cadre si militari  siderati , se uitau la mine si cred ca gandeau--asta-i pe alta planeta!!
      Fac stanga imprejur , suparat nevoie mare si ii las sa rumege noutatile si mai ales , sa le transmita la beneficiarii civili : inginerii sefi de ferme(fete si baieti) , directori care  mai de care , activisti de partid pe toate treptele!!
      A doua zi , ca deobicei tiribloancele fel de fel (remorci jegoase,_) in poarta , dupa forta de munca!
        Stupoare !!Nexam forta de munca. !  In schimb , subsemnatul cu cadrele din dotare ,cu regulamentul in mana ,urcam verificam - nu prea aveai ce si atunci le spun suparat tare de tot :  cu astea ,sa-i spui directorului sa-si transporte tiganii cu care lucreaza de obicei . Cand mai veniti , sa veniti cu mijloace. de transport ca la regulament.etc,etc. Valeaaaa....!!
            Bai fratilor , se cam facuse ora 10 spre 11  ! Era ora cand ajungeau la ferma si marii ingineri(baieti si fete) sefi de ferma. Nu se grabeau , stiau ca aveau forta disciplinata la munca si atunci ei isi permiteau o sueta cu superiorii ,o cafeluta , o barfa etc
            Incep telefoanele sa sune , agitatie , panica mare !!Tirurile de prin RFG...stationau prin lanuri si nimeni nu le baga in seama !! Incearca sefii de ferma : Ce se intampla? Avem TIR-uri din RFG in parcela  ,trebuiau sa fie pline,sa plece.........
           Eu ,
                   -Pai ,daca trebuiau sa fie pline , cine v-a oprit sa nu le umpleti ?
            Stupoare!! Incep sa sune directorii,pe trepte ierarhice ,  care mai de care care mai batos , mai rau , mai papagal!
            Nu raspundeam eu direct la telefon. Facusem un centralist langa mine,care raspundea:
                                - DAAA ,vi-l dau pe comandant imediat!!
         Si uite asa , din unul in altul ajung la directorul general  ! Pe acesta-l informez sec ca s-a schimbat comanda .Am  constatat ca militarii sunt plini de paduchi si scabie , mijloacele de transport sunt pentru vite si ca trei zile nu vom lucra , asteptand sa se RMEDIEZE de catre cei in drept toate  problemele ! IN acest timp militarii fac baie, se trateaza de scabie isi schimba tot : tinuta, lenjerie ,cazarmament etc.IL rog sa ne ajute cu ceva sanitari , materiale etc... Il mai rog sa stabileasca o zi si o ora cand sa ma intalnesc  cu directorul economic si cu toti sefii de ferma. Ii cer scuze politicos si imi manifest speranta ca ...nu l-am incurcat cu nimic, ca doar nu stateau ei doar in noi !!..   Printre cuvinte , ii strcor si faptul  ca , daca nu are prea mare nevoie de noi  , nu-i nici-o suparare . Fac o informare detaliata la organul superior , ne strangem bagajele si plecam !    Acum -cum sa zic ?  Totusi director general intr-un domeniu , nu ajungeai ca acum .numai pe baza de partid si contributii la campania electorala. Omul ,era uns cu de toate si pe de-asupra , probabil ca astepta si el o scanteie ca sa-si mai dinamizeze ..supusii.
                                  Zice directorul. general:
    -  A , don comandant -  nici vorba domnule , cum sa plecati ?. Va rog faceti un plan cu nevoi de reparatii , ce materiale , ce personal si toate celelalte , sa rezolvam  si sa incepem munca.
    Stiti trebui e sa avem grija de militari ca ,  doar sunt copii nostri .......
    Asa , asa , dupa cum ziceti don director si pe cat se poate si de cadre.?.
     Da, da desigur !
                        - Don director, cele cinci  zile , le bagam la intemperii pentru plata  (prevedea conventia)?  Sau fac eu un raport ca le-am folosit pentru deparazitare , si celelalte , ca sa nu intre la socoteala.?
                            -A ,nu domnu cdt. la intemperii desigur ,cum asa? Daa , parca ziceati de trei?
                            - Rezolvam in trei don Director daca dvs, ne ajutati!! Dar , vin si niste cadre medicale de la spital?
                             - DA,da ,sigur ca da. ! Sa traiti don director !!
                                                                Sa traiti don comandant !
                        Si uite asa , va vine sa credeti bine,nu nu !
De a doua zi , au inceput sa curga in tabara respectiva (cererile fusesera trimise) echipele de meseriasi , masini cu materiale , lenjerie , materiale sanuitare.
                      De la directia sanitara a judetului , tanti ,, totoritele",cu de toate.
                           Munceau militarii mei la remedieri , dar aveau acum in intarire  electricienie , tamplari ,zidari ce mai ,zumzaia cazarma ! Fiecare militar spalat, frezat,parfumat trecea prin mainile ,,totoritelor"de nici nu mai stiau ce-i cu ei..Fremata zona ca un stup cu albine deranjat de un ursulache pofticios !!
         Printre activitati , a avut loc si marea intalnire de lucru cu sefii de ferme si directorul economic , care o cam luase in freza.
      Tiruri ramase neincarcate , intarzieri, dar ce ma interesa pe mine!!. Eu le zimbeam frumos si imi exprimam parsiv increderea ca, doar nu stau EI in noi si sa nu fie suparati !
                   Doamne, cum se mai uitau la mine sefii de ferma , cand i-am intrebat cu cat platesc tiganii care vin la lucru cu toata satra pe la 10-11 si pleaca toti incarcati  pe la 16-17?
                  -  Pai  in jur de una suta lei si mancare!
                   - Si atunci militarul , este  normal sa-l plateasca cu 50-60?
                   - Nuuuu !!  Sarea dir. economic si numai ca nu-i baga pe sub mese.
 Si uite asa, am stabilit sa pornim de la 120 si daca se depasesc planurile, sa fie conform productiei. Mai mult  , fiecare sef de ferma sa faca personal cerere  de efective cu 24h inainte.daca nu , sa rezulte ca nu are nevoie.
              - Da / Daa , directorul si ai mici se uitau la mine mai ales fetele si simteam din privirea lor galesa.-Mancate-as fript la foc mic!!
         Au trecut si cele trei zile si am inceput sa culegem rosii. In viata mea nu am vazut atatea amar de rosii. Asa cum am mai zis nemntii din RFG intrau cu tirurile fatoase in mijlocul tarlalei
          Frate-miu bucurestean !  Il intrebam daca in Bucuresti au rosii pe piata. Sufletul !!
                 Jumatate din recolta  , in ladite stivuite, ramaneau si se uscau pe camp.Dar asta-i deja alta poveste.!!!

luni, 8 august 2016

Nici-o masa fara peste oceanic!!!!_____________________________________________________________By Cezar

                          
       Alimentatia rationala era o problema deosebit de importanta!!    Mai ales pentru cadrele militare care , nu-i asa-trebuiau sa fie subtirele , ca trase prin inel !  Purtatorii de burta peste curea ,nu erau la moda ! Sunt la mare moda acum!
       Nu  ,  nu la cadrele militare nu va ingrijorati !     Nici la restul populatiei !   
                  Doar la interlopi si ici colea , la cate un politician!!
   Sigur , pe vremea aceia , nu trebuia sa tii o dieta speciala pentru a fii in ton cu moda . Nu!! Se ocupau de treaba asta  ,,Alimentarile socialiste:" care aveau rafturile cam ...goale!
                 Dar totusi , oamenii trebuiau sa fie vigurosi , cu energie , pentru a avea chef de munca!  Militarii la fel , pentru a fii capabili sa nimiceasca prezumtivul inamic  sau , dupa caz sa aiba randament in ..economia nationala!
             Si atunci , un specialist in problema , a gasit solutia ; pestele oceanic! 
    Dar nu din ala cu valoare gastronomica  ridicata , gen Dorada Regala , sau inotatoare de rechin A Nuuuu!! 
              Stavridul , asta trebuia sa fie salvatorul natiunii !
    Au inceput sa infloreasca fel de fel de reclame !  Le vedeai afisate peste tot pe unde presupuneai ca ar trebui sa gasesti ceva de mancare. Pestele oceanic in sus , pestele oceanic in jos ! De fapt stavridul in sus , stavridul in jos !
                        Ca sa fiu sincer , mie mi-a placut pestele , imi place si acum ! Totusi , era cam mult- peste(stavrid) cu cartofi , fara cartofi ! Cu macaroane , fara macaroane ! Cu varza ,fara varza...etc
      De la un coleg , prinsesem cateva versuri:
                                
                               De mananci  peste oceanic ,                                                                                                                                                                                                                                                                                         Si de bei apa cu clor,
                                Nici capul  nu te doare,
                                Nici de p..zda nu ti-e dor!..     
    Mai de fiecare data , cand intram in cantina (popota)   cadrelor ,  hamesit de foame (veneam din poligonul de antrenament) si la intrbarea mea ,  pusa cu o voce tremuranda si cu speranta sa nu aflu nenorocirea (ca iarasi avem peste cu..) , bucatareasa , care trona in usa , imi zicea cu un zambet larg:
                            Peste oceanic cu........................
    Ei bine , atunci eu cu o voce puternica , recitam pe nerasuflate  catrenul de mai sus...........
                    Bucatareasa schimba fata si imi trimitea printre  dinti - bine , bine,o sa dai tu de dracul ! te vad eu atunci !
                      Eram prea ocupat , prea grabit , prea..tanar ca sa inteleg mesajul , pe care incerca sa mi-l transmita bucatareasa - sefa!
         Dupa ritualul deja cunoscut ,  intr-o zi  oarecare ,  intru in cantina. Bucatareasa cum ma vede ,incepe surazand - peste oceanic cu varza!!                  Eu nu ma las intimidat ! Imi dreg vocea  si ii dau drumul ::
                                De mananci  peste oceanic                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Si de bei apa cu clor,
                                Nici capul  nu te doare,
                                Nici de p...da nu ti-e dor !! 
                  Nu termin ultimele cuvinte  si usa de care statea rezemata bucatareasa se da intr-o parte si apare colonelul N....t( functie mare prin unitate si printre altele ,  coordona si activitatea cantinei)   
             - Deci , cum ziceai tov. locotenent ?
     Eu schimb culoarea la fata , iar transpiratia imi curgea siroae pe ceafa . Incerc sa banguiesc ceva . la care el autoritar , imi zice:
              - Bine , bine! Fii atent - de cate ori ne intalnim si pocnesc asa din degete , imi reciti poezia !
               -  Clar ? 
               - Am inteles , zic eu fara sa clipesc !
                -Bine , mergi la masa si..pofta buna.
    Si uite asa , ne intalneam prin unitate , colonelul pocnea din degete , eu recitam...Aproape ca devenise obisnuinta ! Nici ca ma intrebam cat o sa-l mai tina damblaua ! Pana intr-o zi. Tot la cantina. Urc repede scarile , lihnit de foame ca de fiecare data si...in fata mea apare tov. colonel care ..pocneste din degete surazator !
    Cum la mine aproape ca intrase in reflex , imi dreg vocea si pun placa ::
                                De mananci  peste oceanic                                                                                                                         Si de bei apa cu clor,
                                Nici capul  nu te doare,
                                Nici de p...zda nu ti-e dor !!                                                                                                   Usa scartaie si se da incet intr-o parte ! In fata mea apare rosu straveziu  -Secretarul comitetului de partid pe unitate - tot un colonel !
                      Am inghetat !  Liniste mormantala in toata cantina ! Acesta incepe:
     - Nenorocitule , te distrug , te dau afara din armata , din partid , din tara...........!!
     -Ei na . il dai afara , ca-i partidul tau - zice celalat colonel ! Lasa omul sa manance ,  nu vezi ca-l bate vantul!!!ha,ha,ha........
                      Si cu asta s-a incheiat! Peste am mai mancat , poezii nu prea am mai recitat!!!!!!!!!!!!    
PS. Nu au urmat represalii!!
PS1-Cei doi colonei nu mai sunt printre noi, Dumnezeu sa-i odihneasca!            

Merluciu condimentat la cuptor in categoria Peste oceanic

Pestele se lasa la scurt si se sterge cu un prosop de hartie. Se face un amestec din condimente si se trece fileul prin el. Se unde o tava cu ulei si se aseaza pestele in ea. Se da la cuptor pana cand pestele se rumeneste. Se serveste cald cu mujdei de usturoi sau stropit cu zeama de lamaie. Pofta buna!... citeste mai mult...

23 de comentarii:

  1. Salut cu drag prietenul din Hamburg !!
    RăspundețiȘtergere
  2. Stelian P.
    @CEZAR
    Buna dimineata !
    Mi-a placut (articolul, stavridul mai putin)
    RăspundețiȘtergere
  3. @Stelian-Buna dimineata!
    Era ceva de cosmar cu atata peste (stavrid)! Una peste alta mai si plateam masa!!
    O dumineca frumoasa!!
    RăspundețiȘtergere
  4. Un salut cu totul special pentru prietenii din Groningen si din Berlin!
    Pe cuvant ma-as bucura daca ati lasa si un mic comentariu! O Dumineca super!!
    RăspundețiȘtergere
  5. ...si duminica ...nu "dumineca"
    Parol!!
    RăspundețiȘtergere
  6. er. Duminica
    PS. numai atat ai gasit? Cred ca esti tare ofticat!!
    RăspundețiȘtergere
  7. Salut si prietenii din DUBLIN !!
    RăspundețiȘtergere
  8. Desteptule ...
    Nici de p..a nu te-mpiedici
    Nici de p...a nu ti-e dor !
    RăspundețiȘtergere
  9. TOP GUN
    Cezarica,
    Pregateste-te, te 'mancam' pe tine in calitate de 'guvide',parca asa erai alintat de nu stiu cine!!!!!Hi,hi si ha, ha,ha.....!!!!!!Personal ador somonul si fumee si crapul, ca de, trbuie sa fac pasiune si ptr cei autohton ,ca altfel intru in categoria snobilor!!!!!!! Sa nu mai zic de halibut si calcan
    si alte delicii care devin suplicii!!!!!Si ,vezi nu-ti uita promisiunea facuta mie,sau e la vrajeala,ca vad ca stai bine cu vrajeala,ai nota 10 cu felicitari!!!!!Cand zici ca-s carcotas ,cand ma intrebi ,pe unde umblu,asa o dragoste cu nabadai n-am mai vazut!!!!!Ocupa-te de don'soarele de pe site-ul ala cazut in derizoriu,melodramatic,frivol si vulgar!!!!!!TERIFIANT!!!!!!
    O SEARA EXCEPTIONALA TUTUROR SI,SA FITI IUBITI DIN DRAGOSTE,NU DIN INTERES!!!!!!
    RăspundețiȘtergere
  10. ....la stavrid ???!!
    Oricand esti binevenita si promit sa ..pescuiesc ceva mai de soi!(macar un somon ,vorba lui T.G.)
    Multumesc pentru vizita si comentariul postat!!
    RăspundețiȘtergere
  11. pai dom'le acum esti la pensie, cu grad de colonel??? :D
    danube
    RăspundețiȘtergere
  12. .@Danube......poate da..,poate nu!!??
    RăspundețiȘtergere
  13. Nu-i la pensie...e chelner in echipa lui Oprea si are si juma de norma ca ucenic tinichigiu al alor din Modrogan!
    RăspundețiȘtergere
  14. @Anonim_Musti mana stapanului-Nu ? Dupa ce ca ti-am dat voie sa maturi si tu curtea ,ca sa manance si gura ta o paine alba cu..fileu de tenis,acum faci p-al-dracului....bineeeeee!!
    RăspundețiȘtergere
  15. Bine, bine...mareste-mi leafa si mai discutam.
    RăspundețiȘtergere
  16. Salut in mod cu totul deosebit prietenii din RUSSIA , BRUSSELS si GRONINGEN !
    Buna dimineata la toata LUMEA !!
    RăspundețiȘtergere
  17. Hey! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
    There's a lot of folks that I think would really enjoy
    your content. Please let me know. Many thanks

    Feel free to visit my weblog - ArnulfoTYagoudaef
    RăspundețiȘtergere
  18. Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I'll bookmark your
    web site and take the feeds also? I am satisfied to find a lot of helpful info here within the post, we need work
    out extra strategies in this regard, thank you for sharing.
    . . . . .

    my blog: AnisaAParsh
    RăspundețiȘtergere
  19. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now
    every time a comment is added I receive 4 emails with the same comment.
    Is there a means you are able to remove me from that service?
    Cheers!

    Look at my web blog; JackelynEPolitz
    RăspundețiȘtergere
  20. You really make it seem so easy with your presentation but I find
    this topic to be really something which I think I would never understand.
    It seems too complicated and extremely broad for me.
    I am looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!


    Review my web site: AntionetteWGieseman
    RăspundețiȘtergere
  21. Simply desire to say your article is as astounding.
    The clarity in your post is just spectacular and i could assume
    you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to
    grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please carry on the enjoyable work.


    Feel free to surf to my web blog :: BreanaUShands