În termen de realpolitik, granițele NATO vor rămâne acolo unde sunt astăzi, consideră David Chuter, directorul International Security Information Service (ISIS) Europa, care analizează de 30 de ani organizația politico-militară.
Chuter a făcut o analiză a impactului crizei ucrainene asupra NATO și UE în cadrul seminarului franco-român "La Roumanie, La France et la defense europeenne", organizat de Asociația foștilor Auditori ai IHEDN Paris, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înființarea Asociației IHEDN România și cu prilejul împlinirii a 10 ani de când România este stat membru NATO.
În opinia britanicului, care în prezent locuiește în Franța, criza din Ucraina va fi pentru NATO "eșecul definitiv", iar pentru Uniunea Europeană "o mare provocare".
Cutcher, care a descris organizația condusă în prezent de Anders Fogh Rasmussen drept un "tonic moral" pentru populația Europei Occidentale, spune că rațiunea existenței NATO a fost pusă la îndoială în 1989, când zidul Berlinului s-a prăbușit. "Am fost în ipostaza de a explica de ce o organizație menită să facă față unei amenințări dinspre Est trebuie să mai existe", spune directorul ISIS.
Britanicul a explicat că alianța, încercând să răspundă acestei întrebări, a ales extinderea pe orizontală, motivată de sentința "fie avansăm, fie ne prăbușim".
"Extinderea fără limite aduce situații dificile, dar orice organizație care nu se dezvoltă ajunge să intre într-o etapă de decădere", a spus David Chuter, care a punctat că "de la sfârșitul Războiului Rece ne-am obișnuit să avem succes în toate", în condițiile în care cei mai mulți experți "nu au cunoscut decât o Rusie slabă".
În optica lui Chuter, evenimentele din Ucraina au arătat că extinderea NATO spre Est nu va exista, limitele alianței militare oprindu-se unde începe Ucraina. "Nu putem avea totul", a punctat directorul ISIS.
Seminarul, organizat marți, la Institutul Francez din București, a fost moderat de analistul Bogdan Chirieac, iar în cadrul evenimentului au luat cuvântul Liviu Mureşan, fost auditor al IHEDN Paris, Nicolas Normand, Director Adjunct al IHEDN, Col. Philippe Adam, Director Adjunct pentru afaceri euro-atlantice, Delegaţia pentru Afaceri Strategice din cadrul Ministerului Apărării din Franţa, Sorin Encuțescu, Consilierul Primului-Ministru al României pe probleme de securitate, Cyril Crozes, şef al biroului Relaţii Multilaterale din cadrul Direcţiei Generale pentru Armament-Ministerul Apărării din Franţa și Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar, fost Ministru al Apărării, membru AAIHEDN România.
Cuvântul de deschidere a aparținut Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Franceze la București, Franς