Google Website Translator Gadget

vineri, 28 martie 2014

Kievul se teme de un atac militar: 50.000 de soldați ruși la granița Ucrainei. Serviciile secrete ale SUA sunt în alertă

Iordachescu Ionut / 28 MARTIE, 2014 / 11:06 
Rusia a mobilizat un număr mare de trupe la granița Rusiei și își lărgește proviziile militare și logistice, alimentând temerile Kievului că Moscova pregătește o incursiune militară în Estul Ucrainei și nu execută simple exerciții, așa cum pretinde, au declarat surse oficiale americane pentru Wall Street Journal. Totodată, presa din Ucraina scrie că rușii au trimis în proximitatea Ucrainei artilerie, tancuri, avioane de luptă și elicoptere.
Sursă foto: kyivpost.com
Oficialii citați de publicația americană spun că o astfel de incursiune militară ar putea să se producă fără vreun avertisment pentru că Rusia a disclocat deja suficiente forțe militare pentru a executa o astfel de operațiune.
Intense concentrări de trupe au fost observate în regiunea nordică Klimovo și în regiunea nord-estică Belgorod, în Crimeea și în provincia separatistă din Republica Moldova, Transnistria, aflată în sud-est, dar și grupuri militare care execută exerciții militare la nordul Ucrainei, în Belarus. Potrivit lui Dmitry Tymchul, șeful Centrului pentru Cercetări Politice și Militare din Kiev, în Transnistria sunt dislocați 2.000 de soldați.
SUA cred că Rusia are acum 50.000 de militari pe poziții, inclusiv cei implicați în așa-zisele exerciții și cei aflați în Crimeea, peninsula pe care Moscova a confiscat-o în urmă cu trei săptămâni.
Americanii și alți oficiali ai Vestului au declarat inițial că estimează prezența a 20.000 de militari ruși la granița Ucranei, adiționali celor aflați în Crimeea, care sunt în număr de aproximativ 25.000.
Un oficial ucrainean a afirmat joi că numărul miltarilor ruși se ridică la 100.000, în timp ce Yevhen Marchuk, general în rezervă și fost ministru ucrainean al Apărării, a declarat, citat de Kyiv Post, că Rusia a trecut la a doua fază a planului, aceea de a "elimina" națiunea ucraineană.
"Sunt multe semne că urmează un atac iminent", a spus el. "Ne aflăm de fapt în război", a adăugat.
"Este de fapt o chestiune care ține de intențiile conducerii. Cui îi spune Putin, dacă îi spune cuiva, ce planuri are", a declarat alt oficial, citat de WSJ. "Este evident că pune lucrurile în ordine în caz că vrea să acționeze. Întrebarea este dacă s-a luat o decizie politică în acest sens".
Un alt oficial militar spune că Pentagonul este extrem de îngrijorat că Rusia și-a lărgit proviziile de mâncare și armament pentru a susține un exercițiu sau o incursiune militară în Ucraina. 
"Este o logistică de poziționare. Aceasta este necesară pentru exerciții, dar poate folosi și în scopul unei agresiuni militare dacă vor acționa în acest sens", afirmă un alt înalt oficial militar din SUA. "Au acolo capabilitatea, capacitatea și pregătirea de care au nevoie dacă decid să continue agresiunea".
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, joi, că Rusia continuă să trimită trupe la granița cu Ucraina.
Serviciile secrete ale SUA încearcă să anticipeze următoare mișcare a Moscovei și se zbat să intercepteze comunicațiile în care liderii ruși, comandanții militari sau liderii trupelor vorbesc despre planurile militare, a spus alt ofici

Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” – gazda SECOSAFT 2014

AFT- Sibiu. foto armyacademyAcademia Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ (AFT) este gazda celei de-a XIX-a ediţii a Sesiunii de Comunicări a Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti cu participare internaţională – SECOSAFT 2014.
Evenimentul se derulează în perioada 27-29 martie, 2014.
Potrivit unui comunicat al AFT, la această ediţie a sesiunii s-au înscris 345 de studenţi şi masteranzi din România, Bulgaria, Polonia, Germania şi Cehia, care au elaborat 186 lucrări ştiinţifice.
Manifestarea ştiinţifică este structurată pe şapte secţiuni:
- ştiinţe militare,
- securitate şi relaţii internaţionale,
- management şi economie,
- drept şi administraţie publică,
- ştiinţe socio-umane,
- ştiinţe fundamentale şi tehnice,
- limbi străine.

miercuri, 26 martie 2014

Președintele american Barack Obama a declarat, miercuri seara, la capătul unei întâlniri cu liderii NATO, că "acesta este un nou Război Rece în care am intrat", precizând că SUA și NATO nu își doresc o confruntare cu Rusia.

marți, 25 martie 2014

 România trebuie înarmată și susținută pentru a proteja Moldova

Iordachescu Ionut / 25 MARTIE, 2014 / 12:57 
Agenția de analize geopolitice și prognoze Stratfor spune, într-un articol semnat de fondatorul George Friedman, că România, Polonia și Azerbaijan sunt stâlpii pe care ar trebui construită alianța Vestului în contextul crizei din Ucraina. Numitorul comun al celor celor trei țări este cel al fricii că evenimentele din Ucraina s-ar putea răspâexpendi pe teritoriile lor.
"Râul Nistru curge la 80 de km distanță de Odessa, principalul port din Marea Neagră al Ucrainei și unul important pentru Rusia. Râul Prut se află la aproximativ 200 de km de București, capitala României. Moldova se află între aceste două râuri. Este o regiune teatru de război, cel puțin pentru facțiunile politice aflate în competiție. România trebuie înarmată și sprijinită pentru a proteja Moldova și pentru a organiza sudul Europei. În mâinile Vestului, Moldova amenință Odessa, portul Ucrainei folosit și de flota rusă. În mâinile Rusiei, Moldova amenință Bucureștiul", scrie Stratfor.
Friedman face o analiză a statelor din proximitatea conflictului ucrainean, incluzând aici țările Baltice, România, Azerbaijan și Turcia, de importanță vitală pentru strategia NATO față de tensiunile din Ucraina.
"Aceste țări, diverse cum sunt, împărtășesc o dorință de a nu se lăsa dominate de Rusia. În mod normal, asta este o bază pentru includerea lor într-o alianță militară funcțională. Asta nu reprezintă o forță ofensivă, ci o forță făcută pentru a opri expansunea Rusiei. Cred că Turcia este în structura acestei alianțe cum era Franța în Războiul Rece. Este alianiată, dar independentă, autosuficientă militar, dar dependentă de funcționare efectivă a celorlalți. Turcia, în interiorul sau în exteriorul acestei structuri formale, va juca acest rol pentru că viitorul Mării Negre, al Caucazilor și al sudului Europei este esențial pentru Ankara", mai scrie Stratfor.

duminică, 23 martie 2014

Riscul unui război între Ucraina și Rusia a crescut, spune ministrul ucrainean de externe

Crişan Andreescu / 23 MARTIE, 2014 / 18:15 
i
Riscul izbucnirii unui război între Rusia și Ucraina crește, a avertizat Andrii Deșcița, ministrul ucrainean de externe,  într-un interviu acordat duminică postului american ABC. Oficialul ucrainean își  sprijinină afirmația pe desfășurarea masivă de trupe ruse în apropierea frontierei de est a țării sale.
"Situația este chiar mai explozivă decât era cu o săptămână în urmă", a estimat șeful diplomației ucrainene, adăugând că țara sa "nu știe ce este în capul lui Putin și ce va decide acesta". Dar "dacă trupele ruse invadează Ucraina din est, va fi greu să le cerem ucrainenilor de acolo să nu răspundă", a menționat el.
Mii de ucraineni au demonstrat duminică la Kiev pentru a atrage atenția că scenariul din Crimeea s-ar putea repeta și în alte părți din estul țării lor. De pe podiumul Maidanului din Kiev, secretarul Consiliului ucrainean de securitate națională și apărare, Andrii Parubii, a declarat că trupele ruse sunt gata să atace Ucraina în orice moment.
Ministerul rus al Apărării a reacționat afirmând că Moscova respectă toate acordurile internaționale ce prevăd limitarea efectivelor unităților militare din apropierea frontierei cu Ucraina.