Google Website Translator Gadget

marți, 24 februarie 2015


Analişti americani: România se va uni cu Basarabia

Radu Pop,
Drapele-Romania-Republica-Moldova
Previziunile agenţiei americane de analiză Stratfor arată că, în perioada 2015-2025, vom asista la o disoluţie a Federaţiei Ruse. În paralel, ţările care au suferit pierderi teritoriale în favoarea Uniunii Sovietice ar urma să şi le recupereze în anii următori.
Analiştii agenţiei Stratfor se aşteaptă ca ”autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ceea ce va duce la o fragmentare formală şi informală a Rusiei, Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala îngrijorare, pe măsură ce acest proces se va accelera la sfârşitul deceniului ce urmează”.
Rusia a eşuat în procesul de transformare a veniturilor provenite din vânzarea resurselor energetice într-o economie sustenabilă, rămânând vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor de preţuri pe piaţa internaţională. Mai mult, Federaţia Rusă nu are nici un mecanism de protecţie faţă de forţele unei pieţe libere. Conform Stratfor, această situaţie va duce la repetarea fenomenelor din anii 1980 şi 1990, perioade în care a scăzut dramatic capacitatea Moscovei de a susţine infrastructura întregii ţări.Aceasta va provoca regiunile să caute metode de a se proteja, formând entităţi autonome formale şi informale. Legăturile economice care leagă periferia rusă de Moscova se vor dizolva”, susţin analiştii Stratfor, 
Agenţia americană citată aminteşte că, în mod tradiţional, Rusia a rezolvat prin forţă acest gen de probleme, cu ajutorul serviciilor secrete. Însă la fel ca în anii 80 ai secolului trecut, serviciile secrete nu vor putea să limiteze forţele centrifuge care vor împinge regiunile în afara controlului Moscovei. ”De data aceasta puterea FSB este slăbită prin faptul că membrii conducerii sale sunt implicaţi în economie. Pe măsură ce economia se împiedică, acelaşi lucru se va întâmpla cu forţa FSB. Iar dacă FSB nu va inspira o teamă reală, fragmentarea Rusiei nu va mai putea fi împieicată”, apreciază analiştii Stratfor.
În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria şi România vor încerca să recupereze regiuni pierdute în favoarea ruşilor în diverse momente. Vor acţiona astfel încât să atragă Belarus şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea ruşilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrală va intra într-o perioadă de instabilitate. În nord-vest, regiunea Karelia va căuta să se alăture Finlandei, iar în estul îndepărtat, regiunile de coastă mai apropiate de China, Japonia şi Statele Unite decât de Moscova vor începe să se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor căuta neapărat autonomia, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune împotriva Moscovei, ci slăbirea capacităţii Moscovei de a sprijini şi controla Federaţia Rusă va creea un adevărat vid. Ce va continua să existe în acest vid vor fi fragmentele Federaţiei Ruse” – aşa arată descrierea viitoarei fragmentări a Rusiei în viziunea analiştilor Stratfor.
Disoluţia Federaţiei Ruse va duce la apariţia celei mai mari crize a următorului deceniu: problema numeroaselor capacităţi nucleare ofensive care sunt distribuite în toate regiunile ruse. Dispariţia puterii centrale a Moscovei va ridica problema controlului asupra acestor rachete şi cum va putea fi garantat faptul că ele nu vor fi folosite. Analiştii Stratfor apreciază că Statele Unite vor fi singura putere capabilă să trateze această problemă, însă nu vor putea să garanteze că nu va fi lansată nici o rachetă cu încărcătură nucleară. ”Statele Unite vor fi obligate fie să inventeze o soluţie militară care este greu de imaginat în acest moment, să accepte ameninţarea unor astfel de lansări sau să încerce să creeze guvernări viabile din punct de vedere economic în regiunile în care se găsesc astfel de sisteme de armament”, mai arată analiştii Stratfor.

duminică, 22 februarie 2015

Acord pentru începerea retragerii armelor grele de pe linia frontului în estul Ucrainei

.
Generalul Oleksandr Rozmaznin
Foto: (c) online-ukraine.net
"Documentele au fost semnate pentru începerea retragerea armamentului greu de pe întreaga linie a frontului", a declarat generalul Oleksandr Rozmaznin. Dacă retragerea trupelor ar putea începe duminică, așa cum au anunțat unele mass-media, generalul ucrainean a estimat că este prea devreme de vorbit despre aceasta.
"Președinții" autoproclamatelor "republici populare" Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko, respectiv Igor Plotnițki au semnat în ajun—sâmbătă—un program de retragere a armamentului greu, a informat agenția de presă oficială a rebelilor DAN.
Retragerea armelor, prevăzută în termen de 14 zile, este inclusă în acordurile de pace de la Minsk, încheiate la 12 februarie în capitala belarusă.
Acest proces, condiționat de oprirea totală a tirurilor în teren, trebuia să înceapă — conform acordurilor respective — la 17 februarie și să se încheie până în 3 martie, dar așa și nu a început din cauza ofensivei rebelilor asupra orașului strategic Debalțevo, cucerit de rebeli după un asalt puternic împotriva trupelor guvernamentale ucrainene.
În ultimele două zile, confruntările și-au redus intensitatea, într-un grad mai mic sau mai mare, pe o mare parte din linia frontului.
Potrivit acordurilor Minsk2, cele două tabere trebuie să-și retragă "toate armele grele" pentru a stabili o zona tampon cu o lățime cuprinsă între minimum 70 km și maximum de 140 km, în funcție de tipul de arme grele.
Pentru aceasta, armata ucraineană trebuie să-și retragă piesele de artilerie în raport cu linia actuală a frontului, situată mai la vest comparativ cu cea din luna septembrie în cadrul precedentelor acorduri de pace de la Minsk, deoarece rebelii au câștigat teren de atunci. La rândul lor, rebelii trebuie să se retragă de la linia frontului stabilită prin acordurile din septembrie.
Teritoriile noi cucerite de către insurgenți sunt, prin urmare, de facto, integrate în zona tampon, care a fost lărgită comparativ cu precedentele acorduri care prevedeau o zonă demilitarizată având o lățime de 30 km.
AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)