Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 3 octombrie 2015



România va participa la ‘cel mai amplu exerciţiu militar organizat după Căderea Zidului Berlinului’


exercitiu militar
Alianţa Nord-Atlantică va efectua, în următoarele săptămâni, cel mai vast exerciţiu militar din ultimii 13 ani, cu participarea a 36.000 de militari din 33 de ţări, inclusiv din România, în contextul tensiunilor dintre NATO şi Rusia pe tema conflictelor din Siria şi Ucraina.
Exerciţiul “Trident Juncture 2015” se va desfăşura în intervalul 3 octombrie – 6 noiembrie în Italia, Portugalia, Spania, în Oceanul Atlantic şi în Marea Mediterană.
Aproximativ 36.000 de militari din 33 de state membre ale NATO sau partenere vor participa la cel mai amplu exerciţiu organizat de NATO începând in 2002 până în prezent.
“Peste 12 organizaţii internaţionale majore, agenţii umanitare, Uniunea Europeană şi Uniunea Africană vor fi reprezentate la exerciţiu, demonstrând angajamentul NATO şi contribuţia la o abordare exhaustivă”, subliniază Comandamentul Aliat al NATO de la Brunssum.
“Membri ai forţelor aeriene, terestre, maritime şi ai unităţilor speciale vor efectua operaţiuni simultane, în locaţii diferite, pentru a se antrena într-un mediu complex în scopul îmbunătăţirii tuturor capacităţilor Alianţei Nord-Atlantice”, precizează Comandamentul.
Potrivit armatei americane, la “cel mai amplu exerciţiu militar organizat după Căderea Zidului Berlinului”, vor participa 36.000 de militari, 60 de nave militare şi 200 de avioane din cele 28 de state membre NATO şi din cinci ţări aliate.
Exerciţiul intervine pe fondul tensiunilor dintre NATO şi Rusia pe tema conflictelor din Siria şi Ucraina, precum şi în contextul crizei imigranţilor.


NEWS !!

Avioanele ruseşti au bombardat în Siria grupul insurgent antrenat de CIA

John McCain, senator republican american, a declarat la CNN că “raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria au vizat membri ai grupului insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), grup antrenat de CIA.
“Pot afirma că raidurile aeriene au vizat recruţi ai Armatei Sirien Libere înarmaţi şi antrenaţi de CIA; cunoaştem situaţia, pentru că avem oameni pe teren”, a declarat McCain, şeful Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul Statelor Unite.
“Raidurile ruseşti au vizat indivizi şi grupuri finanţate şi antrenate de CIA, încălcând orice tip de cooperare; este vorba de un efort al preşedintelui Vladimir Putin de a susţine regimul Bashar al-Assad”, a spus McCain.
Rusia a negat că avioanele sale au bombardat alte obiective decât cele ale grupării Stat Islamic în Siria. În acest sens, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că nu are date despre victime civile, în timp ce Ministerul Apărării a dat publicităţii imagini din timpul raidurilor efectuate.
Aviaţia militară rusă a efectuat miercuri, 30 septembrie, 20 de raiduri aeriene în sud-vestul Siriei, distrugând opt poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Statele Unite au exprimat preocupare privind raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria, avertizând că intervenţia rusă nu va contribui la soluţionarea conflictului.
Avioane militare ruse au efectuat, miercuri, primele raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.
Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, aviaţia militară rusă a atacat poziţii teroriste din zona oraşului Homs, în sud-vestul Siriei.
Totodată, un oficial sirian, a declarat că raidurile aeriene au vizat periferia oraşului Homs, în sud-vestul Siriei, o zonă ocupată de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forţele militare ale opoziţiei siriene.
“În această zonă nu sunt deloc terorişti”, a declarat sursa citată, preluată de MEDIAFA 

vineri, 2 octombrie 2015

https://lh3.googleusercontent.com/-1SWwkaa7Y4Q/VgXbqkrAojI/AAAAAAAAFTM/TVr_B7J4eXc/w346-h409/15+-+1+%282%29.gif

Dedicat ..viitorilor ..EXPATI..________________________________________________

"Am venit la muncă în Germania, am ajuns SCLAV, în închisoare e mai bine", povestea unui tânăr angajat la Munchen

Românii care aleg să lucreze în străinătate, în speranţa că vor câştiga mai mulţi bani şi că vor duce o viaţă mai bună, aleg, involuntar, să devină sclavi. Şerban Necula, care a muncit doi ani în Munchen, Germania, a povestestit pentru Realitatea TV chinul inimaginabil pe care l-a suportat în tot acest timp.
Tânărul, în vârstă de 25 de ani, a ales drumul Germaniei în 2012, atunci când a primit o ofertă greu de refuzat din partea unei cunoştinţe. Salariu de minim 1.000 de euro pe lună, cazare şi masă asigurate şi condiţii de locuit “ca acasă”, asta i s-a promis lui Şerban Necula, care a acceptat instant propunerea.
“Când mi-a spus Dragoş ce mi se oferă, cred că m-am gândit fix două minute înainte să spun da. Nu aveam niciun motiv să nu plec, în România lucram într-un supermarket pe 900 de lei plus bonuri de masă”, îşi aduce aminte românul.
Şi-a cumpărat bilet de autocar din bani împrumutaţi de la rude şi prieteni şi, următoare zi, a pornit cu zâmbetul pe buze spre Munchen şi, totodată, spre o viaţă mai bună. Însă, surprizele neplăcute au început încă din primul moment în care a păşit pe meleagurile nemţeşti.
Condiţii “ca acasă”, fără duş şi pat propriu
“Am ajuns în gara din Munchen unde mă aştepta un alt român care lucra în Germania. M-a ajutat cu bagajul şi a început să îmi povestească cum stau lucrurile în această ţară, în timp ce ne îndreptam spre casa în care urma să locuiesc. Am mers cu U-Bahn-ul, metroul nemţesc, cam jumătate de oră şi am coborât la staţia Giesing”, povesteşte Şerban Necula.
A intrat în casă şi, în loc să găsească un pat numai pentru el, a dat nas în nas cu ceilalţi români veniţi la muncă, care locuiau acolo. Era un apartament cu două camere, într-una îşi avea biroul angajatorul de origine afgană, iar în cealaltă se găseau două paturi suprapuse şi trei persoane. Pe hol erau aşezate tacticos mai multe dulapuri în care îşi ţinea lucrurile patronul, în stânga acestora un aragaz şi o chiuvetă pe post de bucătărie, iar în dreapta baia, în care nu exista cabină de duş.

Patul suprapus de o persoană, în care dormeau două

 “Nici măcar cei din închisoare nu stau în condiţiile astea. Nu cred că ei îşi fac baie la chiuvetă...”, acesta a fost primul lucru la care s-a gândit tânărul atunci când a văzut casa în care va locui.
A înghiţit în sec şi s-a dus în camera amenajată drept birou în care se afla viitorul lui şef, Malagn, imigrant din Afganistan, în vârstă de 38 de ani. Era un tip tuciuriu, nici foarte scund, dar nici foarte înalt, cu părul mediu spre lung. Purta o pereche de pantaloni clasici, albaştri, şi o pereche de pantofi de vară roşii care se asortau cu tricoul polo de aceeaşi culoare. Se vedea de la o poştă că sunt haine scumpe, pe care nu şi le-ar putea permite oricine.

Unul dintre colegii de cameră ai lui Şerban Necula

 În faţa casei îşi parcase triumfător ultimul model de BMW, care, de asemenea, era tot roşu, iar atitudinea acestuia se potrivea perfect cu cele descrise mai sus.
Malagn l-a primit pe român cu un prietenos "Servus" şi i-a explicat unde şi cum va lucra. I-a spus că este urgent să înceapă munca următoarea zi şi să nu-şi facă griji pentru contract şi acte, pentru că se va ocupa el de acest aspect. Şerban urma să lucreze într-un hotel de patru stele, ca "housekeeping", adică servicii de curăţenie.
Salariul de 1.000 de euro pe lună a dispărut subit după discuţia cu viitorul său şef. Acesta i-a explicat că, dacă vrea să câştige bani frumoşi, trebuie să cureţe cât mai multe camere. De asemenea, nici cazarea şi nici masa nu erau asigurate, aşa cum îi promisese Dragoş înainte să plece din România. Afganul i-a spus că patul în care va dormi, împreună cu o altă persoană, îl va costa 200 de euro pe lună.
"Profesorul” Hassan şi şcoala de „housekeeping"
S-a gândit să se întoarcă în ţară şi să uite acest episod, însă, acum, primordial era să-şi plătească datoriile pe care le făcuse pentru a putea ajunge aici. Aşa că a decis să petreacă o mică perioadă de timp în Germania, până va strânge banii pe care trebuie să-i restituie prietenilor şi rudelor, şi că o va privi ca pe o experienţă de viaţă.
Primele zile de muncă, până a învăţat cum se procedează în acest domeniu, şi le-a petrecut cu veteranul Hassan, un afgan care a ajuns ilegal în Germania, în urma cu 14 ani, cu mustaţă şi riduri specifice vârstei de 56 de ani, cu experienţa celor opt ani petrecuţi în domeniul serviciilor de curăţenie şi cu glumele seci şi scurte la care râzi doar din politeţe. Dar, totodată, un “profesor” bun.

Şerban Necula, la muncă, în hotel

 După o săptămână de "şcoală" alături de Hassan, Şerban primeşte lista lui proprie cu camere din hotel în care trebuie să facă curăţenie. Însă, pentru că era nou, primea cel mult şapte camere pe zi, ceea ce i-a adus în prima lună un salariu nesemnificativ.
"Îmi aduc aminte că în prima lună am primit fluturaşul de salariu pe care scria exact 637 de euro. O cameră se plătea cu 3,5 euro şi cu cât curăţai mai multe, cu atât salariul era mai mare. Puteam să ma descurc şi cu 637 de euro, dacă nu mi se cerea să plătesc chiria pe luna precedentă. Am încercat să negociez cu Malagn, însă nici nu a vrut să audă. Aşa că, prima lună în Germania mi-a adus alte datorii", povesteşte românul.
Calculul său lunar era simplu şi realist: 200 de euro chiria, 200 de euro mâncarea, 50 de euro abonamentul pentru U-Bahn, 50 de euro necesităţi pentru igienă, 150 de euro ieşiri săptămânale. În total, 650 de euro, un buget ce depăşeşte salariul încasat în prima lună.
Însă nu era corect, pentru că nu ştia că trebuie să mai adauge nişte cheltuieli neprevăzute. Malagn, şeful acestuia, i-a spus că lună de lună, din salariul său, românul trebuie să îi înapoieze 100 de euro, bani ce aparţin afganului. Acesta i-a explicat lui Şerban că suma de pe fluturaşul lui de salariu va fi mereu mai mare cu 100 de euro, bani pe care îi bagă în plus pentru a se alege şi el cu ceva de la fiecare angajat.
De fapt, afganul îi fura pe faţă pe români, pentru că era conştient că aceştia nu au cum să protesteze, fiind dependenţi de locul de muncă şi casa oferite de el.
România, un vis îndepărtat
După şase luni de housekeeping, chin şi un câştig lunar de aproximativ 900 de euro, a reuşit să-şi plătească jumătate din datorii, iar România părea din ce în ce mai aproape de el.
Lovitura a venit, însă, după încă două luni, atunci când a primit un telefon care i-a dat planurile peste cap. Mama acestuia l-a sunat să-i spună că situaţia de acasă este precară şi că se descurcă din ce în ce mai greu cu banii. Bunicul lui Şerban trecuse printr-o operaţie destul de grea şi foarte costisitoare, care a epuizat toate economiile familiei. În plus, pentru a avea grijă de bătrân, mama românului a fost nevoită să abandoneze locul de muncă până când acesta se va pune pe picioare.
“Pur si simplu, planul meu să mă întorc în ţară se dusese pe apa sâmbetei. Nu îmi venea să cred! Urma să îmi petrec o perioadă lungă din viaţa mea printre străini, obligat de problemele pe care le aveau ai mei... Nici nu ştiam din ce cauză să fiu supărat mai repede, de situaţia bunicului meu sau de situaţia mea”, îşi aminteşte tânărul cu mâhnire.

Lista cu camerele de hotel, într-o zi de muncă grea

 Însă, după multe gânduri negre s-a resemnat, şi-a luat gândul de la România şi a început să se gândească la planuri de viitor, pe care să le realizeze în Germania şi, în acelaşi timp, să-şi ajute şi familia.
Dar cum o problemă nu vine niciodată singură, Malagn, şeful afgan al lui Şerban, a început să profite de dependenţa românului de locul de muncă pe care il oferise.
Să lucrezi în domeniul seviciilor de curăţenie nu e deloc uşor. Dovadă stau cele 15 kilograme pe care le-a dat jos tânărul în primele patru luni şi iritaţiile de piele pe care le dezvoltase din cauza prafului şi mizeriei din camerele de hotel. Programul începe la ora 7.00 dimineaţa şi se termină în funcţie de cât de multe camere ai şi cât de repede le cureţi. Dar, în principiu, undeva în jur de ora 17.00.
Muncă suplimentară, pe gratis
“Când mă întorceam de la muncă eram pur şi simplu epuizat. Beam o bere şi stăteam în parcul din faţa casei, în cel mai bun caz, sau în pat, de cele mai multe ori. Nu aveam televizor şi nici internet, pentru că Malagn nu voia să ne spună parola de la Wi-Fi. Din fericire, am reuşit la un moment dat să o aflăm şi mai pierdeam timpul uitându-mă pe telefon la seriale”, explică românul.
“După primele şase luni, a început să ne ducă şi pe la alte hoteluri. Pe mine şi pe un coleg de cameră. Venea şi ne lua cu maşina, cam de trei ori pe săptămână, şi munceam de la 11 noaptea, atunci când se închidea zona SPA în hoteluri, până la patru dimineaţa. Curăţam zona SPA. Iar a doua zi ne duceam din nou la muncă, la ora 7.00 dimineţa! Dacă ne plătea, pentru orele muncite noaptea, ştiam, măcar, că merită sacrificiul. Însă, nu primeam niciun cent!”, continuă Şerban.
Acesta povesteşte că, la un moment dat, s-a gândit să se mute de la şeful său, însă acest lucru a fost imposibil, pentru că dacă părăsea locuinţa ar fi pierdut, automat, locul de muncă. Chinurile continuau şi acasă. Cam odată la trei zile, când venea de la muncă, era sunat de Malagn şi rugat să îi ia şi pe ceilalţi şi să elibereze casa pentru câteva ore, pentru că trebuie să se întâlnească cu anumiţi oameni de afaceri importanţi.
“Nu apucam nici măcar să mâncăm. Odată am stat şi l-am urmărit, să vedem dacă este adevărat ce spune. Însă, oamenii de afaceri cu care trebuia să se întâlnească erau, de fapt, fete uşoare, care coborau din BMW-ul lui roşu şi intrau, împreună cu el, în locuinţă”, spune românul.
Tratat ca pe un câine, până în ultima clipă
Chinurile, munca acidă, condiţiile mizere şi tratamentul inuman au continuat timp de doi ani, atunci când tânărul s-a decis să se întoarcă în România şi să-şi susţină familia din banii pe care urmează să-i câştige în ţară. Ca orice om cu bun simţ, l-a anunţat pe şeful său cu o săptămâna înainte că şi-a luat bilet de avion şi că va părăsi Germania.
Şi de acolo a pornit o serie de neînţelegeri şi certuri între român şi afgan. Malagn susţinea că tânărul trebuie să-i plătească o lună de chirie înainte să plece, încercând astfel să-l fure chiar şi în ultimele zile. Pentru că românul a refuzat să-i dea încă 200 de euro, în ultima seara l-a dat afară din casă, în jurul orei 21.00, cu tot cu bagaj.
“Mi-am luat bagajul şi m-am pus pe o bancă din parcul aflat în faţa casei. Malagn se uita pe geam la mine. Ţin minte că am stat acolo până pe la ora 1.00, iar el nu s-a mai dus acasă. A dormit în birou, să fie sigur că nu intru în casă”, povesteşte Şerban.
Pentru că începuse ploaia, românul a fost nevoit să caute un loc unde să se adăpostească şi să se odihnească. În Munchen, însă, cea mai ieftină cameră de hotel costă 130 de euro. Constrâns de împrejurări şi epuizat, a plătit 153 de euro la un hotel de trei stele, pentru doar câteva ore de somn.
Ultima zi a fost, de asemenea, un chin pentru Şerban, care a fost nevoit să se plimbe cu bagajul prin Munchen, până la ora îmbarcării. Tânărul a ajuns în România în 2014 şi, de atunci, lucrează ca ospătar într-un restaurant din Capitală.
sursa: Realitatea.Net

miercuri, 30 septembrie 2015

O rasturnare uriasa: Cum s-ar putea folosi Putin de Statul Islamic sa umileasca Occidentul

de Diana Toea
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:08
   
O rasturnare uriasa: Cum s-ar putea folosi Putin de Statul Islamic sa umileasca OccidentulFoto: Kremlin
Vladimir Putin nu si-a trimis soldatii in Siria numai pentru a fi solidar cu Bashar al-Assad. Nici nu i-a plasat in bazele ruse din jurul orasului-port Tartus pentru a-l mentine pe Assad la putere. Si nu, Putin nu este nici ingrijorat ca va pierde singurul port la Marea Mediterana aflat inca sub controlul Moscovei.
In realitate, liderul de la Kremlin vrea o victorie, este teoria lui Robert Fisk - corespondent multi-premiat din Orientul Mijlociu al The Independent, care in prezent transmite din Beirut - exprimata intr-un editorial de pe site-ul publicatiei britanice.


Armata siriana - singura institutie de care depinde regimul lui Assad - este reinarmata si antrenata pentru o ampla ofensiva militara impotriva Statului Islamic, actiune menita sa aiba o valoare simbolica uriasa atat in Orientul Mijlociu, cat si in intreaga lume, sustine jurnalistul.

Barack Obama denunta, in discursul la ONU, actiunile Rusiei in Siria si Ucraina (Video)

Acesta banuieste, si spune ca isi bazeaza presupunerea pe informatii bine documentate, ca armata siriana este pregatita in momentul de fata sa preia orasul antic Palmyra din mainile islamistilor.

Noi bombardiere rusesti, rachete anti-blindate, poate chiar noile tancuri T-90 ale Moscovei sunt pregatite acum pentru terenul desertic. Una dintre cele mai moderne baze aeriene ale Siriei se afla la doar cateva zeci de kilometri de Palmyra, iar armata siriana pune la cale de luni intregi un atac in jurul orasului.

In urma cu cateva saptamani, militarii sirieni au amanat o ofensiva de teama ca Statul Islamic va distruge si ce-a mai ramas din orasul roman. Insa aceste ingrijorari s-au diminuat acum, pentru ca ISIL s-a aratat destul de hotarat sa distruga templele antice chiar si in lipsa unui asalt militar asupra fortelor sale.

Fisk puncteaza si ca regimul lui Assad trebuie sa tina cu dintii de orasul Alep, care, odata cazut in mainile jihadistilor, va fi declarat imediat capitala califatului.

De asemenea, armata siriana trebuie sa pastreze libere drumul spre Liban si Muntii Qalamoun de-a lungul granitei libaneze. Nu poate risca sa lase Statul Islamic sa controleze si mai multe orase, insa Palmyra este in varful listei in ceea ce priveste eliberarea din mainile jihadistilor.

Lupta impotriva Statului Islamic: Decizia luata de Rusia, Siria, Irak si Iran

Batalia se va da probabil in urmatoarele trei saptamani, anticipeaza Robert Fisk, insa, cum nicio confruntare din Orientul Mijlociu nu respecta un program, data s-ar putea muta la inceputul lunii noiembrie.

Palmyra este o perla ce urmeaza sa fie recucerita, pentru ca lumea intreaga - total lipsita de sensibilitate, mult mai preocupata de soarta ruinelor romane decat de oameni - a catalogat caderea orasului in mainile ISIL drept un success major pentru "califat", mai arata corespondentul de razboi.

O lectie umilitoare pentru Occident

Insa, pentru Putin, o ofensiva de succes ar reprezenta un simbol epic pentru noua influenta a Rusiei in Orientul Mijlociu. Pentru Obama, Cameron si restul liderilor occidentali, care au "bajbait" prin Siria timp de patru ani, insa nu au reusit nici sa il inlature de la putere pe Assad, nici sa infranga Statul Islamic, o recapturare a Palmyrei cu ajutorul Rusiei ar reprezenta o lectie umilitoare.

Increderea in Moscova ar putea parea o varianta mai buna pentru orice lider din Orientul Mijlociu decat sa se bazeze pe sprijinul Occidentului.

Desigur, din perspectiva politica, o victorie in Palmyra ar consolida puterea lui Assad in jumatatea lui din Siria.

Dar ce urmeaza dupa Palmyra? Recucerirea orasului Alep - un proiect mult mai riscant - sau chiar incercarea de a prelua controlul in "capitala" ISIL Raqqa? Cu siguranta, va urma o usurare, dar sa fim siguri ca si Statul Islamic are pregatiti asi in maneca pentru planurile Siriei si Rusiei, sustine Fisk, adaugand ca putem vorbi chiar despre o lovitura in centrul Damascului, de exemplu, asa cum au incercat rebelii in urma cu trei ani.

15 avioane ruse cu echipamente si soldati au aterizat in Siria

Rusia nu va fi capabila sa alunge fantomele Afganistanului din Siria, flota aeriana a Moscovei nu va putea invinge Statul Islamic pe cont propriu. Putin si Assad nu isi doresc niciun fel de democratie parlamentara in drumul spre Damasc, considera corespondentul din Beirut.

Insa daca Statului Islamic ii sunt frante aripile, atunci SUA si NATO vor fi nevoite sa negocieze cu Moscova in ceea ce priveste viitorul Siriei. Iar asta ar fi ca un blestem pentru sutele de mii de refugiati sirieni care au dat navala in Europa in cautarea unei vieti mai bune, conchide Robert Fisk.



Bashar al-Assad: Dacă vă îngrijorează refugiaţii, nu mai sprijiniţi teroriştii!

Europa nu se ocupă de cauza actualei crize a refugiaţilor, iar poporul sirian îşi doreşte securitate şi siguranţă, declară preşedintele sirian Bashar al-Assad, înr-un interivu acordat presei ruse, citat de publicaţia RT.com.
"Problema nu este că Europa nu îi acceptă sau nu îi consideră refugiaţi, problema este că Europa nu tratează cauza. Dacă te îngrijorează (refugiaţii, n.r), atunci nu mai sprijini teroriştii. Asta credem noi despre această criză. Ăsta e miezul întregii probleme a refugiaţilor", spune Bashar al-Assad.

"Dacă întrebăm orice sirian despre ce îşi doreşte azi, primul lucru pe care îl va spune este Ne dorim securitate şi siguranţă pentru fiecare persoană şi fiecare familie", spune preşedintele sirian, adăugând că forţele politice ar trebui să fie unite în jurul a ceea ce îşi doreşte poporul sirian.

În Siria trăiesc diverse secte şi etnii, inclusiv kurzii, despre care Assad spune că "Nu sunt străini". Fără astfel de grupuri, care au trăit în regiune de secole, Siria nu ar fi atât de omogenă, adaugă prşeedintele sirian.

Assad e de părere că dialogul în Siria trebuie continuat, pentru a se ajunge la consens, care nu poate fi, însă implementat dacă nu "învingem terorismul în Siria".

Dacă vrei să implementezi ceva real, e imposobil să o faci în timp ce ai oameni ucişi, vărsare de sânge, oameni care nu trăiesc în siguranţă", spune şeful statului sirian, potrivit tvr.ro.

Bashar al-Assad a făcut un apel  către toate partidele să se unească în lupta împotriva teorismului. "Numai prin dialog şi printr-un proces politic ne putem atinge obiectivele, iar sirienii îşi pot decide singuri soarta", a conchis preşedintele Siriei.

INCREDIBIL. Rusia cere SUA să-și retragă imediat avioanele de război din spațiul aerian sirian. FoxNews: "Oficiali ruși au cerut ca avioanele americane de război să părăsească imediat spațiul aerian sirian."

Oficiali ruși au cerut ca avioanele americane de război să părăsească imediat spațiul aerian sirian, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de Fox News.

Oficialul american a declarat pentru Fox News că diplomații ruși au transmis un demers oficial în care cer ca aeronavele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de război ruse survolează în prezent teritoriul sirian.
Surse militare americane au precizat însă pentru Fox News că avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de ruși.
"Nu există nimic care să indice că ne schimbăm operațiunile deasupra Siriei", a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

"Am avut toate indiciile în ultimele săptămâni că (rușii) vor face ceva, ținând cont de consolidarea" prezenței militare ruse în Siria.
Demersul Moscovei reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre cele două țări și intervine la scurt timp după ce Consiliul Federației a aprobat miercuri, în unanimitate, cererea președintelui rus Vladimir Putin de a folosi forțele armate ruse în străinătate.
Decizia senatorilor ruși prevede doar folosirea Forțelor Aeriene, nu și trimiterea de trupe la sol, a precizat anterior Serghei Ivanov, consilier în cadrul Kremlinului.
"Vorbim exclusiv despre operațiuni ale Forțelor Aeriene ruse, așa cum a spus deja preșdintele nostru, folosirea trupelor la sol în teatrele de operațiuni fiind exclusă. Scopul militar al operațiunii este exclusiv susținerea aeriană a forțelor guvernamentale siriene, în lupta lor împotriva (grupării teroriste) Stat Islamic", a explicat Ivanov.
El a menționat că președintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut asistență militară din partea Rusiei.
"Aș vrea să vă informez că președintele Siriei s-a adresat conducerii țării noastre cu o cerere de a oferi asistență militară, așa că putem spune că terorismul trebuie combătut, eforturile trebuie unite, dar trebuie respectate normele internaționale", a adăugat el.
Kremlinul va informa partenerii străini, prin intermediul Ministerului de Externe, despre decizia luată de Parlament de a folosi forțele armate ruse în străinătate pe timpul zilei, iar armata va face același lucru prin canalele sale.
Potrivit lui Ivanov, decizia a fost luată pentru a ajuta Siria și pentru a proteja interesele ruse.
"În primul rând, și cel mai important, vorbim despre Siria, și nu vorbim despre atingerea unor scopuri de politică externă, de satisfacerea unor ambiții de care ne acuză partenerii noștri occidentali, vorbim despre interesele naționale ale Rusiei", a spus el.
Serghei Ivanov a mai precizat că operațiunile Forțelor Aeriene vor fi temporare, dar nu a putut menționa exact cât timp vor dura.
Comentând raidurile aeriene efectuate de state occidentale, Ivanov a subliniat că acestea nu sunt conforme cu legislația internațională.
"După cum știți, Statele Unite lansează raiduri aeriene asupra teritoriului Siriei și Irakului și poate și alte state din Orientul Mijlociu. Franța s-a alăturat recent acestor acțiuni.
Australia și alte țări discută despre același lucru.
Aș vrea să notez (...) că aceste acțiuni se desfășoară cu ocolirea legislației internaționale", a declarat el.
Rusia și-a consolidat recent prezența militară în Siria, inclusiv cu tancuri și avioane de război, Vladimir Putin argumentând că numai forțele președintelui Bashar al-Assad sunt capabile să-i înfrângă pe jihadiști.
Putin a spus luni, în discursul său la Adunarea Generală a ONU, că Rusia nu exclude posibilitatea unor atacuri aeriene care să susțină forțele lui al-Assad în lupta lor împotriva rebelilor jihadiști, dar a anunțat că Moscova va trece la acțiune doar "respectând deplin normele legale internaționale".
Rusia, Iranul, Irakul și Siria au creat recent un centru de informații la Bagdad, pentru a coordona lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic (SI). Principalele obiective ale centrului de informații sunt să ofere date despre numărul militanților SI, armamentul lor și deplasările pe care le fac.
Noul centru va deveni funcțional în octombrie sau noiembrie și va fi condus de ofițeri ruși, sirieni, irakieni și iranieni, prin rotație, câte trei luni.
Pentagonul anunțase marți că militarii americani și ruși încep să discute despre activitățile lor împotriva grupării teroriste Statul Islamic în Siria, după ce secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a ordonat deschiderea unor linii de comunicații în acest sens, "în vederea evitării unor incidente sau accidente armate".

(Mediafax)