De ce Putin își va retrage cu adevărat trupele de la granița Ucrainei
Iordachescu Ionut / 20 MAI, 2014 / 19:42
Președintele Vladimir Putin a spus, luni, că Rusia își va retrage trupele dislocate pentru "exerciții militare" la granița cu Ucraina. Este a treia oară când liderul de la Kremlin face un asemenea anunț. NATO a răspuns cu fiecare ocazie că nu a văzut nicio dovadă a retragerii trupelor ruse, acuzându-l implicit pe Vladimir Putin că minte. Analiștii sunt de părere că președintele Rusiei își va respecta cuvântul de această dată și că forțele care funcționau ca măsuri asiguratorii pentru pro-rușii din Estul Ucrainei se vor întoarce la baze.
"Oameni deștepți au reușit în final să-l convingă (pe Putin) de faptul că s-a înșelat puțin cu privire la Ucraina", spune pentru The Daily Beast Igor Bunin, director al "Center of Political Technologies", care a listat motivele pentru care Putin a luat decizia retragerii: "pentru că acel sentiment pro-rus nu este atât de semnificativ pe cât îl prezintă unii oameni; pentru că susținerea regiunilor Luhansk și Donețk ar fi prea costisitoare pentru Rusia; pentru că a treia etapă a sancțiunilor (impuse de UE și SUA - n.r) ar amenința economia rusă".
Expertul militar Alexander Golts expune un motiv de altă factură. "E una să invadezi Ucraina și e un lucru total diferit să ții regiunile ocupate sub control", spune Golts. Putin are mii de trupe de reacție rapidă la doar 50 de km distanță de regiunea Luhansk, pe autostrăzi care duc în Ucraina. Dar pentru a controla milioanele de oameni care locuiesc în regiunile Luhansk și Donețk, Rusia ar trebui să instaleze mii de puncte de control care ar presupune trimiterea unor recruți în Ucraina. "Toate astea sună prea problematic", spune Golts.
Citește și: Ce a promis NATO Ucrainei, în 2008, la București. Lavrov spune că de aici a pornit criza de la Kiev
Rusia a menținut în ultimele luni la granița cu Ucraina avioane de luptă, tancuri și artilerie. Vladimir Putin a insistat că forțele participă la exerciții militare planificate, dar NATO crede că trupele sunt un tonic moral pentru separatiștii pro-ruși din Estul Ucrainei, care au cerut de mai multe ori ca acestea să treacă granița pentru a-i apăra de guvernul de la Kiev.
Retragerea forțelor miitare nu echivalează însă și cu pierderea influenței pe care o are Rusia în estul Ucrainei. Într-un interviu acordat Washington Post la data de 24 aprilie, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, aprecia că Putin ar putea evita invazia și anexarea altor bucăți din Ucraina, dar că va paraliza întreaga țară prin "virusarea" unei singure părți a Ucrainei.
"Dacă ar fi să ghicesc, și asta ne transmite partea rusă, ei ar fi satisfăcuți cu aranjarea unei Ucraine federale. Prin federalism nu se referă la federalism în stilul SUA, ci în stilul Bosnia. Cu alte cuvinte, să aibă o influență copleșitoare asupra unei părți, prin care să paralizeze întregul. Și astfel împiedică Ucraina să se reformeze și să devină un stat de succes fără să o invadeze", declara Sikorski