Google Website Translator Gadget

luni, 16 decembrie 2019

Nicio casă fără buncăr: Elveția, țara neutră înarmată „până în dinți”

Elveția este o țară neutră, dar are o armată numeroasă, iar fiecare cetățean este obligat să aibă un loc într-un adăpost antiatomic. Mai mult, Alpii Elvețieni sunt împânziți de instalații militare și buncăre bine ascunse, care se integrează perfect în peisaj.
Unele dintre adăposturile camuflate au forma unor stânci uriașe, altele par niște case sau hambare obișnuite. Dar, în cazul unei urgențe, aceste structuri scot la iveală tunuri și mitraliere, care pot distruge orice inamic.

Infrastructură militară ascunsă peste tot

Buncare Elvetia 1
Această stâncă este, de fapt, un adăpost camuflat. Foto: Leo Fabrizio / Daily Mail
În masivele muntoase sunt săpate caverne enorme care funcționează ca baze aeriene ad hoc. La nevoie, elvețienii pot distruge fiecare pod, tunel sau secțiune de cale ferată pentru ca armatele inamice să nu poată avansa.
Șoselele pot fi convertite în piste aeriene prin îndepărtarea demarcajelor dintre sensuri. Instituțiile și spitalele elvețiene, precum și majoritatea caselor și blocurilor de locuințe sunt obligate prin lege să aibă adăposturi antiatomice.
De asemenea, în țară există aproape 300.000 de buncăre și 5.100 de adăposturi publice în care se poate refugia întreaga populație, în caz de război. Elveția are și una dintre cele mai mari armate, raportat la numărul de locuitori.
Personalul militar activ este de 120.000 de persoane, iar cel de rezervă – de 3.6 milioane. Bărbații cu vârste cuprinse între 19 și 34 de ani (în unele cazuri, până la 52 de ani) sunt militari sau voluntari.
Soldati elvetieni
Elvețienii iau foarte în serios problemele de ordin militar. Foto: nst.com.my
Soldaților li se permite să își ia armele acasă. Astfel, dacă cineva ar dori să invadeze Elveția, ar da peste o țară înarmată „până în dinți”. În cartea sa, „La Place de la Concorde Suisse”, scriitorul american John McPhee citează un ofițer elvețian:
Articolul continuă mai jos

„Elveția nu are o armată, Elveția este o armată.”

Fiecare casă trebuie să aibă un buncăr antiatomic

Într-adevăr, puternica armata cetățenească a Elveției a ajutat la păstrarea neutralității țării. Această țară nu a mai fost implicată într-un conflict militar de 200 de ani.
Fortificarea regiunii alpine a început în anii ’80 ai secolului al XIX-lea. Regiunea a fost fortificată și mai intens în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și apoi pe perioada Războiului Rece.
Buncare Elvetia 3
Obiectivul elvețienilor: nicio casă fără buncăr! Foto: watson.ch
Însă astăzi multe buncăre stau goale. Unele au fost convertite în adăposturi pentru oamenii străzii, în altele au fost amenajate muzee și hoteluri.
Guvernul elvețian s-a gândit să le închidă, însă costul scoaterii din uz – estimat la un miliard de dolari – întrece cu mult suma necesară în fiecare an pentru conservarea lor.
Problema este încă dezbătută, însă probabil că buncărele vor rămâne în picioare, deoarece încă pot fi folosite. „Neutralitatea nu ne apară de radioactivitate”, spun elvețienii.
De aceea, în 1978, a fost adoptată o lege care obligă cetățenii să-și doteze casele cu adăposturi anti-atomice. Mai mult, fiecare bloc de locuințe este obligat să aibă un astfel de adăpost.
Buncare Elvetia 2
Toți cetățenii elvețieni au unde să se adăpostească în caz de război. Foto: Leo Fabrizio / Daily Mail
Dacă o familie nu își construiește un adăpost, trebuie să plătească pentru locuri în adăposturile publice. Practic, Elveția este singura țară din lume care și-ar putea proteja toți locuitorii (circa 8.5 milioane) în caz de război.