Google Website Translator Gadget

vineri, 3 ianuarie 2020

Artilerie pe paine........

M1299 ERCA, nu-i de nasul nostru, cascam si noi gura la vitrina altora…


M1299
Americanii au dat startul fabricarii unui nou tip de obuzier autopropulsat, piesa de artilerie cu calitati remarcabile mai ales in ceea ce priveste raza dar si acuratetea la tinta.
A fost prezentat cu ocazia AUSA 2019 (in cadrul programului US Army – Extended Range Cannon Artillery) si are ca principale caracteristici un tun nou (XM 907) calibrul 155mm dar cu o lungime de 58 de calibre. Poate folosi atat proiectile clasice cat si cele asistate de motor-racheta.
Raza noului M1299 ajunge la peste 70 km, iar in viitor va atinge pragul psihologic de 100 km. Pe langa tunul de 58 de calibre, se mai adauga si proiectilul-racheta XM1113 aflat deja in dotare. Deocamadata, in teste, obuzierul a lovit cu maxima precizie tinta la 62 km folosind munitie clasica.
Sasiul a fost pastrat si este cel folosit de actualul obuzier de 155mm american  M109A7 Paladin, acesta intrand in productie abia in 2018, insa cu exceptia sasiului cam totul este nou: turela, tunul, sistemul automat de alimentare al tunului.
Si rata de foc a crescut considerabil, de la 3 proiectile per minut (in cazul M109A7 Paladin) la 10 lovituri pe minut.
Echipajul este de patru militari.
In viitor se preconizeaza ca obuzierul sa foloseasca si nou proiectil-racheta ghidat XM 1115 RAP (rocket-assisted artillery projectiles)  cu ajutorul caruia va putea depasi raza de 70km si o acuratete pe tinta de ordinul metrilor si aia foarte putini.
Americanii detin, pe langa obuzierele autopropulsate din clasa Paladin si obuziere calibrul 155mm, tractate din clasa M 777, piese de artilerie usoare care pot fi dislocate si cu ajutorul elicopterelor.
In cazul nostru particular, M1299 nu are nici o relevanta, ramane de vazut daca Paladinul ar putea sa aiba, desi mie mi-ar face cu ochiul mai mult M 777, dar in contextul discutiilor (gov-to-gov) pentru o eventuala achizitie de tancuri Abrams, obuzierul autopropulsat Paladin, care a si fost prin Romania (posibil inca sa mai fie) sa intre si el in vederile MApN, asta daca si numai daca se ajunge la o intelegere in privinta Abrams.
M 109 Paladin, mai pe bugetul nostru
Astfel, ungurii merg pe binomul Leopard 2A7+ & PzH 2000, la noi se profileaza varianta Abrams & Paladin (este doar opinia mea). Daca noi sau ungurii avem in fata afacerea deceniului ramane de vazut si asta tine doar de Romania, care daca achizitioneaza un numar mic de Abrams (sa spunem 1-2 batalioane) si 24-36 de obuziere Paladin n-am facut mare lucru, ungurii au facut o afacere mai buna, ei comparand tancuri si obuziere noi, daca insa Bucurestiul pune osul la treaba si cumpara o cantitate mai mare de Abrams, atunci noi am fi in avantaj.
GeorgeGMT