Google Website Translator Gadget

joi, 28 mai 2015

ROMANII din USA !__________________________________________




Gagici's photo.




EXCLUSIV: Românii din America îi scriu lui Iohannis: NU ÎL VREM PE GEORGE MAIOR AMBASADOR/ SRI dă impresia că a ajuns sub conducerea Domnului Maior ce era Securitatea înainte de 1989 sub Generalul Iulian Vlad










Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a fost solicitat de ziare si organizatii reprezentantive ale romanilor din SUA sa reconsidere nominalizarea lui George Maior ca ambasadaor in America, se arata intr-o scrisoare data publicitatii pe data de 27 mai de Asociatia Jurnalistilor romani din America de Nord (NARPA).
Argumentele pentru reconsiderare s-au bazat pe faptul ca pozitia de fost sef SRI al lui George Maior va tine comunitatea de romani departe de Ambasada, precum si pe faptul ca, sub George Maior, SRI si-a depasit atributiile legale, influentand justitia si implicandu-se in politica.
Romanii-americani i-au solicitat, in schimb, presedintelui Iohannis sa desemneze in pozitia de ambasador in SUA "o alta persoana care sa aiba credibilitatea necesara pentru a putea conlucra cu comunitatile romanesti de aici".
"Avand in vedere istoricul relatiei tensionate dintre comunitatea romano-americana si fosta Securitate, precum si actiunile si atributiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu in pozitia de ambasador in SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate", se arata in scrisoarea catre Presedintele Iohannis.
Dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securitati, prin asocierea cu Generalul de Securitate Iulian Vlad, "nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA, rani care abia s-au cicatrizat dupa 25 de ani", sustin romanii din America.
Romanii americani au punctat si doua "situatii recente care ne arata ca SRI, sub Domnul Maior, s-a indepartat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democratie, facand enormi pasi inapoi in procesul de reformare".
In primul caz este vorba despre implicarea SRI in actul de justitie "dincolo de limitele legii", dupa cum rezulta din afirmatiile Generalului SRI Dumitru Dumbrava. Acesta a declarat ca SRI considera instantele "camp tactic", ca serviciul urmareste toate cazurile pana la finalizare si ca judecatorii sunt analizati dupa scheme analitice complete pentru a-i categoriza dupa "pattern-uri" infractionale.
Acest lucru "arata o operatiune de controlare a justitiei care ar trebui sa inspaimante orice roman ce isi cauta dreptatea in instanta", spun romanii-americani. "O implicare a SRI in justitie este nesanatoasa pentru o democratie, vulnerabilizeaza Romania si discrediteaza intreaga lupta anticoruptie, generand indoiala ca nu s-ar face profesionist si impartial".
A doua actiune care i-a ingrijorat pe semnatari este implicarea SRI in politica, lucru recunoscut de George Maior cand a afirmat ca in perioada de campanie i-a spus Elenei Udrea ca vor aparea pozele compromitatoare de la Paris.
"Pentru un serviciu de informatii care se prezinta ca partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfideaza regulile de baza dintr-o democratie care interzic categoric unui serviciu sa se implice in politica, cu atat mai mult intr-o campanie electorala", se afirma in scrisoare.
La cele spuse mai sus se adauga afirmatia recenta a lui George Maior ca SRI este "un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului".
Romanii semnatari se arata inspaimantati "ca dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, SRI da impresia ca a ajuns sub conducerea Domnului Maior ce era Securitatea inainte de 1989 sub Generalul Iulian Vlad. In nici o democratie din lume un serviciu secret nu este «creierul» statului".
"Dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea romaneasca este existenta unei institutii necontrolabile care «misca», «vede» si «aude» tot", afirma semnatarii.
Numirea lui George Maior ca ambasador va subrezi si relatia Ambasadei cu comunitatea de romani din America, doarece va reaprinde vesnica polemica despre "agentii acoperiti din comunitate", ceea ce va pune in dificultate sprijinul pe care comunitatea il poate acorda proiectelor generate de Ambasada.
"Relatia comunitatii cu Ambasada Romaniei la Washington D.C., chiar daca s-a ameliorat in ultima perioada, pastreaza o doza de neincredere datorita atitudinii din trecut a statului Roman fata de romanii din SUA. Este de notorietate faptul ca in perioada comunista agenti romani, coordonati de securisti aflati sub acoperire diplomatica in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington D.C., au intreprins actiuni de dezbinare a comunitatii romanesti din SUA cu efecte negative care se vad si azi", afirma acestia.
"Potentialul enorm pe care comunitatea din SUA il are pentru a sprijini Romania va putea fi fructificat la maxim numai daca in pozitia de ambasador va exista o persoana necontroversata", se afirma in scrisoare.
Romanii americani au reiterat in incheierea scrisorii lor solicitarea adresata presedintelui Iohannis sa ia "serios in considerare nominalizarea unei alte persoane in pozitia de ambasador al Romaniei in SUA, o persoana care sa ne inspire incredere si cu care sa putem conlucra pentru a ajuta Romania in continuare".

Textul integral al scrisorii catre Presedintele Klaus Iohannis:
27 mai 2015
Catre Domnul Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei
Subiect: Reconsiderarea numirii Domnului George Maior ca ambasador al Romaniei in SUA
Stimate Domnule Presedinte,
Ca urmare a reactiilor venite din comunitatea romanilor din Statele Unite ale Americii va solicitam sa reconsiderati decizia de a-l numi pe Domnul George Cristian Maior, fost director SRI, in pozitia de ambasador al Romaniei la Washington D.C. si sa desemnati in aceasta pozitie o alta persoana care sa aiba credibilitatea necesara pentru a putea conlucra cu comunitatile romanesti de aici.
Avand in vedere istoricul relatiei tensionate dintre comunitatea romano-americana si fosta Securitate, precum si actiunile si atributiile actualului SRI, numirea unui fost director al acestui serviciu in pozitia de ambasador in SUA va crea automat un zid care va face aproape imposibila o conlucrare intre Ambasada si comunitate.
Mai mult, dat fiind faptul ca SRI si-a asumat trecutul fostei Securitati, nominalizarea Domnului Maior ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA, rani care abia s-au cicatrizat dupa 25 de ani.
In doua ipostaze din ultimele luni, ultima la lansarea Monografiei SRI, actual si fosti directori SRI l-au avut alaturi pe Generalul de Securitate Iulian Vlad. Acesta a avut un rol activ in suprimarea Revolutiei din 1989 si, prin activitatea opresiva a Securitatii pe care a condus-o, a persecutat familiile romanilor care au reusit sa scape din Romania inainte de 1989.
De asemenea, doua situatii recente ne arata ca SRI, sub Domnul Maior, s-a indepartat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democratie, facand enormi pasi inapoi in procesul de reformare.
Prima actiune este legata de implicarea SRI in actul de justitie, care deja a starnit reactii fara precedent ale magistratilor din Romania. Ultimele dezvaluiri ale Domnului General SRI Dumitru Dumbrava, intarite si de actualul Director SRI, Domnul Eduard Hellvig, confirma ca, pe timpul Domnului Maior, SRI s-a implicat in justitie dincolo de limitele legii.
O implicare a SRI in justitie este nesanatoasa pentru o democratie, vulnerabilizeaza Romania si discrediteaza intreaga lupta anticoruptie, generand indoiala ca nu s-ar face profesionist si impartial. Afirmatia ca SRI monitorizeaza toate cazurile din instante si aplica scheme analitice, asemenea celor de identificare a potentialilor teroristi, la judecatori, pe care-i categorizeaza apriori dupa "pattern-uri" infractionale, arata o operatiune de controlare a justitiei care ar trebui sa inspaimante orice roman ce isi cauta dreptatea in instanta.
A doua actiune care ne-a ingrijorat profund este implicarea SRI, pe timpul Domnului Maior, in politica. Intr-un recent interviu Domnul Maior a afirmat ca in campania electorala pentru presedintie a vorbit cu Doamna Elena Udrea la sediul SRI, informandu-o ca vor aparea pozele compromitatoare de la Paris. Dansul si-a motivat aceasta decizie spunand: "Pot sa discut cu oricine si e normal sa fac acest lucru in calitate de director daca eu consider ca exista un interes al serviciului". Intrebat de reporter care e acest "interes", Domnul Maior a spus ca nu comenteaza mai mult, insa "intotdeauna exista un interes al serviciului".
Pentru un serviciu de informatii care se prezinta ca partener al serviciilor americane, un astfel de comportament al SRI sfideaza regulile de baza dintr-o democratie care interzic categoric unui serviciu sa se implice in politica, cu atat mai mult intr-o campanie electorala.
La cele spuse mai sus se adauga afirmatia recenta a Domnului Maior ca SRI este "un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului". Este inspaimantator ca dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, SRI da impresia ca a ajuns sub conducerea Domnului Maior ce era Securitatea inainte 1989 sub Generalul Iulian Vlad. In nici o democratie din lume un serviciu secret nu este "creierul" statului.
Comunitatea romaneasca din SUA s-a implicat activ in multe actiuni in favoarea Romaniei, insa nu poate legitima neconditionat pe cineva care a creat un astfel de sistem de control a societatii romanesti, ce aduce aminte de fosta Securitate. Dupa 25 de ani de la caderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea romaneasca este existenta unei institutii necontrolabile care "misca", "vede" si "aude" tot.
Presa a relatat ca in cadrul audierii de catre Comisia comuna parlamentara de politica externa, Domnul Maior a declarat ca "o preocupare constanta a proiectului sau de ambasador va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca".
Din pacate, numirea Domnului Maior ca ambasador al Romaniei in SUA nu doar ca nu va consolida, dar va subrezi relatia Ambasadei cu comunitatea romaneasca. Relatia comunitatii cu Ambasada Romaniei la Washington D.C., chiar daca s-a ameliorat in ultima perioada, pastreaza o doza de neincredere datorita atitudinii din trecut a statului Roman fata de romanii din SUA. Este de notorietate faptul ca in perioada comunista agenti romani, coordonati de securisti aflati sub acoperire diplomatica in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington D.C., au intreprins actiuni de dezbinare a comunitatii romanesti din SUA cu efecte negative care se vad si azi.
O eventuala numire a Domnului Maior ca ambasador in SUA va readuce in discutie eterna poveste a "agentilor sub acoperire", ceea ce va face ca orice contact al Ambasadei cu cineva din comunitatea romaneasca sa creeze suspiciunea rezonabila ca acea persoana este un agent de influenta roman. Acest lucru va face greoaie, daca nu imposibila sustinerea de catre comunitate a unor actiuni comune cu Ambasada.
Potentialul enorm pe care comunitatea din SUA il are pentru a sprijini Romania va putea fi fructificat la maxim numai daca in pozitia de ambasador va exista o persoana necontroversata. Dat fiind faptul ca avizul Comisiei comune de politica externa din Parlament este doar consultativ, decizia ultima a nominalizarii Domnului Maior ca ambasador in Statele Unite va apartine in exclusivitate.
Va solicitam, de aceea, stimate Domnule Presedinte, sa luati serios in considerare nominalizarea unei alte persoane in pozitia de ambasador al Romaniei in SUA, o persoana care sa ne inspire incredere si cu care sa putem conlucra pentru a ajuta Romania in continuare.
Cu stima si consideratie,
Marian Petruta – Presedinte North American Romanian Press Association (NARPA)
Viorel Nicula – Director "Miorita" USA Newspaper, Sacramento, California
Lucian Oprea – Director Gandacul de Colorado Newspaper, Colorado
Sorin Pintiliuc – Romanian Portal Chicago, Illinois
Dwight Luchian Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Ioan Ciorba – Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon
Stefan Strajeri – Director Curentul International, Detroit, Michigan
Grigore Culian – Director New York Magazin, New York
Cristian Terhes – Romanian Community Coalition
Daniel Feraru – Romanian Cultural Center Chicago
Simona Botezan – "Miorita USA" Cultural Association, Washington D.C.
Ady Simion – Romani in Los Angeles
Costin Movila – Admin grup "Senatul Romanilor Chicago"
Adrian Bogdan – Admin grup "Romani in USA – East Coast"
Daniel Suciu – Admin grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles"
Cristina Sirca – Admin grup "Diaspora romana unita americana si canadiana"
Vasile Cosofret – Illinois
Viore Vintila – California
Ana Stanut – Illinois
Anastasia Bud – Illinois
Carmen Samson – Illinois
Claudia Luca – Illinois
Raluca Usery – Illinois
Mihaela Lomora – Texas
Lucian Lintean – Illinois
Radu Bulgaru- Illinois
Bianca Rusu – Illinois
Mihai Jurcau – Colorado
Diana Camara – Illinois
Mihaela Matei – California
Larisa Coman – Illinois
Nicolai Tomici- Arizona
Delia Ghetie – Washington
Ioana Stoica-Arizona
Aghata Porfir- Illinois
Marcel Ciscai – Washington, DC
Amalia Ardelean – California
Florin Mocanu – California
Ioana Ciupe – California
Petru Stinea – Cleveland, Ohio
Cristian Laslo – Michigan
Carmen Popescu – New Jersey
Ionela Kloes – California

Sa radem cu ..aurolacii ....!!!

marți, 26 mai 2015




De ce vrea Rusia să controleze Oceanul Arctic

Radu Pop, Redactor

rusia



Conflictul armat din estul Ucrainei si sanctiunile ce au rezultat obliga Rusia sa caute continuu alternative economice. Pe de o parte, încearca sa-si consolideze relatiile cu partenerii sai strategici, iar pe de alta parte îsi intensifica activitatile de explorare energetica pe întregul sau teritoriu vast, se arata într-un articol publicat marti în editia online a cotidianului spaniol ABC.
La capitolul energetic, prioritatea guvernului rus pare sa fi devenit zona arctica, unde si alte state revendica o extindere a platoului lor continental ce ascunde bogate resurse de petrol si gaze, respectiv Canada, Danemarca (prin Groenlanda), Norvegia si Statele Unite (prin Alaska).
'Oceanul Arctic este Mecca ruseasca', a scris pe Twiiter vicepremierul rus Dmitri Rogozin dupa vizita sa recenta în arhipelagul norvegian Svalbard. Desi aceasta afirmatie este vazuta mai degraba ca o provocare, ea poate fi de fapt o declaratie de intentie.
Circa un sfert din rezervele mondiale de petrol si gaze naturale înca neexploatate se gasesc sub gheata Oceanului Arctic. Cum încalzirea globala grabeste topirea acestor gheturi, Moscova doreste sa se pozitioneze strategic în aceasta zona linistita. În paralel, pentru a-si sustine prezenta economica, Rusia are în vedere si o militarizare a acestui spatiu, pentru a-i intimida pe vecinii care râvnesc si ei la acele resurse.
În anul 2007, un submarin rusesc a pus un drapel al Rusiei pe fundul Oceanului Arctic, operatiune prin care Moscova a dorit sa-si arate hotarârea de a atinge acest obiectiv, dar gestul a dus la disensiuni cu Canada.
De asemenea, la sfârsitul anului trecut, Danemarca a cerut Comisiei Natiunilor Unite însarcinate cu delimitarea platourilor continentale sa primeasca 895.000 de kilometri patrati din întinderea Oceanului Arctic, zona care cuprinde si Polul Nord geografic, dar si o suprafata deja revendicata de Norvegia.
AGERPRES
 NEWS  !

Militarii din 4 tari au participat la un exercitiu NATO, la Brasov. Cat de costisitoare sunt antrenamentele de infanterie

<p>Your browser does not support iframes.</p>

Americani, canadieni, britanici si romani au participat la poligonul Cincu la una dintre cele mai ample aplicatii militare din ultimii ani. Trupele de la sol au fost sprijinite si de escadrile de avioane de lupta atat americane, cat si romane.
Vedetele exercitiului au fost unitatile de infanterie motorizata americane care in urma cu o saptamana au marsaluit de la Constanta pana la Brasov. Au fost sprijinite din aer de avioanele A-10 Thunderbolt, F-16 si MIG-uri Lancer.
Scenariul exercitiului a prevazut si asaltul asupra unui punct de comanda al inamicului si distrugerea lui de catre militarii din fortele speciale. Militari din 4 natiuni au participat la exercitiu si au reusit sa se coordoneze foarte bine.
Locotenent colonel Johnson Theodore, comandantul Regimentului 2 Cavalerie din SUA: "Sunt cateva diferente mici, dar per total este foarte usor sa lucram impreuna, pentru ca toti folosim aceeasi doctrina. Tocmai din acest motiv suntem aici, sa exersam interoperabilitatea".

Maior Bailey Thomas
, comamdantul Companiei de Infanterie Coldstream Guargds din Marea Britanie: "Cei mai multi de aici sunt infanteristi, iar noi infanteristii ne intelegem foarte bine pentru ca intre noi exista doar mici diferente."

Manevrele au fost urmarite si de membrii comisiei de aparare din Parlamentul Romaniei, care au aflat si costurile unor asemenea operatiuni.
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: "Toate exercitiile sunt costisitoare, munitia folosita de aviate este foarte costisitoare, ca sa va dau un exemplu o racheta din aceasta folosita in aviatie costa in jur de 180.000 de euro. Azi am tras doua."
Exercitiile militare vor continua in perioada urmatoare si vor include toate categoriile de arme de la infanterie pan



duminică, 24 mai 2015



Distrugătorul american USS Ross va intra sâmbătă în Marea Neagră


 •  Externe
Captură Foto: (c) neenietag / YouTube
Prezența USS Ross în Marea Neagră va reitera dedicarea și angajamentul SUA pentru consolidarea parteneriatelor și capacităților operaționale comune în cadrul NATO și cu partenerii regionali din zona Mării Negre, menționează documentul citat.
'Prezența USS Ross în Marea Neagră va demonstra angajamentul Statelor Unite pentru securitatea colectivă a aliaților noștri din NATO. Vom acționa îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a spori securitatea maritimă, pregătirea și capacitatea navale și pentru a promova pacea și stabilitatea în regiune. Suntem angajați să menținem siguranța și securitatea oceanelor lumii și căilor maritime. Printr-un sistem consolidat de relații în Marea Neagră, ne așteptăm la o creștere a păcii și prosperității în întreaga regiune', a declarat comandantul distrugătorului american, căpitanul Tadd Gorman.
Intrarea distrugătorului american în Marea Neagră se înscrie în noua strategie a NATO, care trimite prin rotație nave militare în Marea Neagră, în contextul tensiunilor cu Rusia ca urmare a crizei ucrainene.
Asemenea navelor USS Cook și USS Porter, USS Ross este un distrugător extrem de specializat multirol, dotat atât cu senzori și capacități de interceptare antirachetă, cât și cu capacități standard de atac terestru, antisubmarin și de apărare antiaeriană.
AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)