Vehiculele blindate robotizate, o prioritate pentru US Army
US Army a anunțat că a selectat două companii pentru producerea de Robotic Combat Vehicles, transmite defence blog.
US Army CCDC Ground Vehicle Systems Center și US Army Next Generation Combat Vehicles Cross Functional Team au anunțat vineri că QinetiQ și Textron vor primi contacte pentru a construi patru Robotic Combat Vehicles (RCV) din clasa ușoară și medie.
Aceste RCV-uri vor fi utilizate ca parte a campaniei de determinare a fezabilității privind integrarea vehiculelor fără pilot în operațiuni de luptă la sol. RCV-urile ușoare și medii vor fi utilizate pentru a efectua un test la sfârșitul anului 2021. Rezultatele acelui test, la care se adaugă unul la nivel de pluton în martie 2020 vor oferi US Army posibilitatea de a lua o decizie cu privire la modul în care astfel de vehicule robotizate ar putea intra în dotare din 2023.
„Roboții au potențialul de a revoluționa modul în care desfășurăm operațiuni de luptă la sol”, a spus generalul de brigadă Ross Coffman, director al Next Generation Combat Vehicles Cross Functional Team. „Fie că oferim o putere de foc sporită unei patrule aflate în cercetare sau furnizăm recunoaștere CBRNE, cu aceste vehicule oferim comandanților mai mult timp pentru luarea deciziilor și reducem riscurilor pentru soldați”, a mai spus Ross.
Obiectivul principal al proiectului RCV este crearea viitoarei generații de vehicule care nu sunt doar mai letale și mai eficiente decât platformele de luptă actuale, dar mult mai mici, mai ușoare și cu un consum mai redus de combustibil.
Fără operatori umani în interiorul său, RCV poate asigura performanțele vehiculelor de luptă blindate. Simplu vorbind, fără echipaj, RCV-ul necesită mai puțină armură lucru care poate oferi mai multă putere pentru a susține sarcini utile modulare sau baterii hibrid pentru acționare electrică.
Familia de RCV-uri va include trei variante. Oficialii armatei au în vedere ca versiunea ușoară să poată fi transportată cu elicopterele. Varianta medie ar putea fi transportată cu o aeronavă C-130, iar varianta grea cu o aeronavă C-17.
Noile vehicule de luptă vor avea, de asemenea, o stație de arme comandată de la distanță de calibru 25 mm sau mai multe sisteme de arme și camere de monitorizare. Noul RCV trebuie, de asemenea, să țină pasul cu infanteria și alte vehicule blindate în timpul manevrelor, atât în în zone accidentate cât și pe străzi și autostrăzi.