Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 11 iulie 2015

General american: Rusia, cea mai mare amenintare pentru existenta SUA



Foto: Twitter/Joseph F. Dunford
General american: Rusia, cea mai mare amenintare pentru existenta SUAGeneralul Joseph F. Dunford, nominalizat pentru a deveni urmatorul sef al Statului Major General al armatei SUA, a afirmat, la o audiere in comitetul pentru Servicii Armate din Senat, ca Rusia reprezinta cea mai mare amenintare la adresa SUA si ca tara sa trebuie sa trimita arme grele Ucrainei, pentru a se apara in fata agresiunii rusesti.
Generalul a pledat pentru modernizarea felului in care Pentagonul se pregateste pentru razboiul hibrid, in care actiunile militare conventionale sunt combinate cu operatiuni secrete precum inarmarea separatistilor din alta tara, scrie The Washington Post.

Dunford a aratat ca arsenalul nuclear al Rusiei, combinat cu recentele actiuni ale tarii, fac din aceasta o amenintare ce trebuie luata in serios: "Daca vreti sa vorbiti despre o tara care ar putea reprezenta o amenintare la adresa existentei SUA, trebuie sa arat inspre Rusia (...) Daca va uitati la comportamentul lor, este de-a dreptul alarmant".

Acesta a precizat ca, din punct de vedere militar, ar fi rezonabil ca SUA sa ajute Ucraina cu armament greu, pentru ca altfel Kievul nu va reusi sa faca fata agresiunii rusesti.

PUBLICITATE
Dunford a mai adaugat China, Coreea de Nord si gruparea extremista Statul Islamic pe lista amenintarilor grave la adresa SUA, in aceasta ordine.

Generalul a mai aratat ca, daca va fi confirmat in functie, va incerca sa mentina o relatie in care armatele americana si rusa sa poata preveni o "greseala de calcul" care ar putea duce la un conflict mai mare.

Presa de la Washington scrie ca sansele gen. Joseph F. Dunford de a deveni noul sef al Statului Major General al armatei SUA sunt extrem de mari, iar audierea in comisia senatoriala a fost doar o formalitate.

Comandantul civil al Fortelor aeriene americane: Rusia, "cea mai mare amenintare" la adresa SUA

Interventia lui Dunford vine la o zi dupa ce Deborah James, secretarul U.S. Air Force, afirma ca Rusia este cea mai mare amenintare la adresa securitatii nationale a Statelor Unite, iar America trebuie sa-si consolideze prezenta militara in intreaga Europa.

"Eu consider Rusia cea mai mare amenintare", a declarat James, miercuri, intr-un interviu, dupa ce a efectuat o serie de vizite si a participat la intalniri cu aliati ai Statelor Unite in intreaga Europa, inclusiv in Polonia.

SUA vad posibil un conflict militar cu Rusia: Ce masuri a decis Vladimir Putin

Comandantul civil al Fortelor Aeriene a recunoscut ca Europa se confrunta cu problema dificila a imigratiei si provocarile economice din aceasta perioada, dar a subliniat ca alianta militara si angajamentele asumate trebuie sa fie considerate o prioritate.

SUA vad posibil un conflict militar cu Rusia: Moscova convoaca de urgenta Consiliul de Securitate

Ea a subliniat ca activele Fortelor Aeriene sunt foarte solicitate in contextul tensiunilor cu Rusia si al razboiului impotriva gruparii Statul Islamic (SI), dar ca U.S. Air Force face tot ceea ce este necesar pentru a-si apara sistemele de armament si retelele de atacuri cibernetice, tot mai numeroase in ultima perioada.

luni, 6 iulie 2015

Adio Grecia!
Publicat la data de Iulie 6, 2015 de Moise






de Moise Guran

Tot timpul am avut senzația că Alexis Tsipras e un idiot. Ați văzut filmul Desperado? Tsipras ăsta parcă și seamănă cu Banderas… Singur împotriva tuturor… Apoi referendumul… altă chestie idioată… Deci vin creditorii îți fac un plan ca să-ți plătești totuși datoriile iar tu întrebi lumea dacă accepți sau nu planul… fără să le spui oamenilor și ce urmează dacă nu-l accepți. Dar câți greci or fi citit documentul ăla?


Gizel's photo.
        IUBIM SUA...!!!

Azi nu mai cred că Tsipras e idiot. L-am văzut pe CNN, vrea din nou la masa negocierilor… Care masă a negocierilor? Să negocieze ce anume? Cum să nu-și mai plătească el datoriile? De fapt ce a făcut acest Tsipras cu referendumul a fost să obțină pentru el și partidul său un vot popular de susținere, în condițiile în care era clar că o eventuală negociere nu se mai putea face cu acest guvern. Că e neserios. Nu poți pune bază pe ce spune. Şi orice politician responsabil s-ar fi dat la o parte, că de aia e mişto democraţia, există tot timpul o rezervă politică, o salvare pentru naţie când liderul o dă de gard. Dar nu, populiştii ăştia nu au simţul responsabilităţii. Prin referendumul de azi Tsipras şi-a legat poporul de gât cu piatra lui de moară, după ce încercase acelaşi lucru cu europenii. Cu grecii i-a mers, dar cu ce cost…

Haideți să-l reducem pe Tsipras ăsta la absurd (la mai absurd decât pare a fi) să zicem că acum în ceasul al cinșpelea se găsește o soluție… nu știu… îi trimite Putin enjdemiliarde… Ştiţi ceva… tot e târziu! Numai din vacanțele anulate, numai din retragerile de capitaluri de până acum și falimentele bancare în Grecia sunt inevitabile, astea fac inevitabile apoi falimente în economie, mai departe șomaj, foamete… atenție! doar ca rezultat al modului în care guvernul grec a condus negocierile. Tsipras deja a sinucis Grecia prin tot ce a făcut de când a câştigat alegerile. Numai din asta şi n-ar mai fi avut cu ce plăti pensiile şi salariile, presupunând că n-ar fi avut deficit.

De facto, Grecia a ieșit din zona euro pe 28 iunie, când Banca Centrală Europeană a decis plafonarea liniilor de finanțare, ceea ce a și dus imediat la închiderea băncilor și la limitarea retragerilor de cash. Nu e nevoie de o decizie prin care europenii să vină și să spună pleacă băi Tsipras, tu și poporul pe care l-ai prostit să te voteze, ieşiţi din Euro! Nu! E suficient ca BCE să nu mai facă nimic. Grecia e sufocată. Fericită, văd la televizor la această oră, dar sufocată deja de o săptămână. Dacă nimeni nu mai dă bani Greciei, și chiar nu văd cine i-ar putea da, următorul pas al guvernului grec va fi să naționalizeze băncile, să confiște eventual depozitele și tot nu va fi suficient ca să plătească salariile și pensiile.

Devine așadar o chestiune de timp (câteva săptămâni? câteva luni?) fie neplata salariilor și pensiilor, fie plata cu altceva decât euro… Cu o hârtie nouă, oricum i-o zice, dar care având un fundament nesustenabil se va devaloriza rapid, taind astfel prin inflație salariile și pensiile. Dar vă daţi seama că în câteva zile se omoară oamenii pe străzi? Vă daţi seama că vor da foc unor bănci goale, vor începe să jefuiască dacă nu vor mai avea cu ce plăti…

O fi înțeles grecul care a votat la referendum chestia asta? Probabil că nu. El a votat cum i-a spus Tsipras și cu Tsipras va rămâne.

Acum mingea este totuși în terenul europenilor. Și nu, nu cred că nu vor face nimic, chiar dacă, tehnic, n-ar fi nevoie să facă deoarece Grecia s-a scos singură din Zona Euro. Dar tocmai pentru că de acum Grecia nu mai contează și pentru că este inevitabil colapsul acestei țări (și nu mă refer doar la colapsul economic) liderii europeni trebuie să se concentreze asupra celorlalte țări membre. Grecia a trimis un puternic semnal anti-european prin Tsipras și Syriza. Acum Merkel, Hollande și ceilalți trebuie să facă câteva lucruri, nu multe, dar trebuie să le facă în mod ferm.

În primul rând BCE, dar și ECOFIN trebuie să acționeze pentru protejarea monedei euro dar și a celorlalte economii europene, indiferent că au sau nu euro de monedă. Eu nu cred într-o apocalipsă financiară, dar știu că de exemplu BNR este pregătită să suspende dreptul de vot al acționarului majoritar în băncile grecești de la noi, în cazul în care acestea sunt naționalizate. E un fel de administrare specială și, probabil, la fel se va întâmpla cu capitalurile deținute de statul grec peste tot în Europa. Și asta pentru că sunt banii românilor în băncile românești cu capital grecesc, sunt joburile europenilor în firmele cu capital grecesc de prin Europa, iar aceste entități – bănci, firme, ce-or fi ele, trebuie izolate de colapsul inevitabil al statului grec.

Apoi liderii europeni trebuie să dea un mesaj ferm cui o mai avea chef să voteze partide antieuropene, indiferent că sunt marxiste, leniniste, rasiste, iar mesajul nu poate fi decât unul singur – cine o mai face ca grecii, ca grecii o să ajungă! Dacă o singură ezitare împiedică acest mesaj, abia atunci Tsipras va învinge. Nu, nu… Grecia tot un stat terminat rămâne, dar exemplul ei va fi luat și de alte nații cu partide antieuropene puternice. Se duce dracu Uniunea Europeană… asta încerc să vă spun! Spaniolii, portughezii, ba chiar și francezii, toți vor dori să le plătească alții pensiile, nimeni nu va mai respecta regulile. Podemos, Le Pen, Jobik, Ukip… ăsta va fi viitorul Europei, un viitor care probabil ar semăna prea mult cu trecutul, plin de războaie, de ură, de granițe…

De aia vă spun acum, la ceas de noapte… Adio Grecia!

PS Precizez faptul că îmi place la nebunie Grecia. Regret sincer aceste evenimente, le regret şi mai mult pe cele ce vor veni şi pe care poporul grec, prieten, se pare că nu le anticipează. Dar parcă ţin mai mult la Uniunea Europeană. Noi românii am făcut multe eforturi pentru a fi parte a ei. Într-un articol viitor mă voi ocupa de evoluția politică a Greciei din ultimele decenii. Ar trebui să fie o lecție și pentru noi… Socialismul grecilor a construit un stat birocratic și asistențial numai bun pentru cumpărat voturi. Dincolo de politicienii corupți sunt masele cele care se lasă corupte. Uite unde duce asta, în final.