USL ordona „la loc comanda” pentru pensiile militare
USL ordona „la loc comanda” pentru pensiile militare
O Comisie a MAPN va modifica legislatia in vigoare, in sensul revenirii la un sistem de pensii speciale in aparare, ordine publica si siguranta nationala
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, saptamana trecuta, ca, de anul viitor, militarii vor fi scosi din sistemul public de pensii si se va incerca revenirea la un sistem dedicat special acestora, dupa modelul care a functionat in Romania pana la reforma implementata de regimul PDL, care a introdus personalul din structurile militarizate pe „statul de plata” al bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pe de alta parte, in prezent se afla in plina desfasurare campania de aderare a militarilor la fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) si nu se stie ce deznodamant va avea aceasta in conditiile in care se va reinfiinta un sistem separat de pensii pentru militari .
Din 2013, pensionarii militari vor fi scosi din sistemul public de asigurari sociale, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
„Noi vom incerca sa introducem sistemul de pensii ocupationale, care este in toata lumea. Se stie bine ca nu exista decat o singura tara in lume care are sistemul pensiilor militare in sistemul public. Eventual, vom forma un capitol special in lege pentru ei, asa cum este, de exemplu, in Franta. Exista o lege cadru, care are mai multe capitole pe diverse profesii. O sa studiem acest lucru, dar in orice caz acest fapt nu se va intampla anul acesta, ci anul viitor, atunci cand consideram ca un guvern care se instaleaza pe o perioada de patru ani poate sa lucreze in tihna la o lege si sa o faca corecta”, a spus Campeanu.
MAPN s-a apucat deja de treaba
Se pare, insa, ca institutia direct interesata de subiect, respectiv Ministerul Apararii Nationale (MAPN) a luat deja initiativa, fara sa fie clar deocamdata daca exista o coordonare in interiorul Guvernului cu Ministerul Muncii. Inca de pe 7 iunie, la nivelul MAPN s-a constituit o Comisie pentru elaborarea actelor normative care sa reglementeze reconstructia sistemului de pensii militare ocupationale.
„Acest organism are drept misiune analizarea si evaluarea situatiei actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicarii legilor 119/2010, 263/2010 si a OUG 1/2011, in vederea elaborarii actelor normative care sa reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cat si pe cele ale viitorilor pensionari militari, in prezent in activitate”, se afirma intr-un comunicat al MAPN.
Comisia a sustinut o prima sedinta pe 15 iunie, cand s-a elaborat o foaie de parcurs a procesului de elaborare a proiectului legislativ, cuprinzand „modalitatile concrete de colaborare, cooperare si armonizare a resurselor de expertiza ale partilor aflate in dialog”.
Abordare agresiva
La sedinta au participat reprezentanti ai MAPN, MAI, SRI, SIE, STS, SPP si ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, precum si ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva si retragere, insa nu si ai Ministerului Muncii.
„Cred cu tarie in aceasta forma de colaborare, care intruneste experienta dumneavoastra, a celor aflati acum in rezerva sau retragere, impreuna cu cea a militarilor in activitate, viitorii beneficiari ai unui sistem just de reglementare a pensiilor. Cred, de asemenea, ca, prin operationalizarea acestei comisii, vom strange legaturile dintre structurile active si cele din rezerva ale institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si vom contribui la intarirea spiritului de corp, puternic erodat de masurile aberante luate in trecut”, a declarat ministrul Corneliu Dobritoiu, prezent la sedinta, cu referire la masurile guvernului Boc, de recalculare si revizuire a pensiilor militarilor si de includere a acestei categorii profesionale in sistemul public contributiv de pensii.
In functia de sef al Comisiei a fost numit un consilier al ministrului Dobritoiu, Simona Luminita Sirbu. Aceasta este de profesie avocat si i-a reprezentat in instanta pe membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) in mai multe procese intentate de acestia impotriva MAPN si a Casei sectoriale de pensii a ministerului. In plus, Simona Luminita Sirbu este presedinte al organizatie de femei a PNL Braila.
Nu mai trebuie sa dea bani inapoi
Recent, plenul Camerei Deputatilor a adoptat o lege prin care pensionarii militari sunt scutiti de la returnarea sumelor obtinute in plus pe perioada recalcularii pensiilor care ulterior s-au situat la un cuantum mai mic, cu 184 de voturi „pentru”, 2 voturi „impotriva” si 9 abtineri. Actul normativ afecteaza circa 26.000 de pensionari care au obtinut venituri mai mari din pensii decat valoarea la care au ajuns in urma recalcularii, dupa decembrie 2010.
Mai mult, la momentul dezbaterilor, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a sustinut in plenul Camerei Deputatilor ca USL isi va lua angajamentul, in discutiile cu institutiile financiare internationale, pentru revenirea pensiilor militarilor la nivelul din 2010, incepand cu anul 2013.
Cum ar putea arata noul sistem
Revenirea la vechiul sistem de pensii militare nu pare posibila din cauza constrangerilor bugetare. Respectivul sistem prevedea ca pensiile se pregatesc direct de la bugetul de stat, prin bugetul MAPN, acestea fiind in cuantum de 60 pana la 64% din salariul aferent ultimei luni de activitate dinainte de pensionare. In plus, militarilor in activitate li se retinea o contributie individuala lunara de doar 5%.
n aceste conditii, cel mai probabil, salariatii din aparare, ordine publica si siguranta nationala vor ramane, ca si in prezent, contribuabili la bugetul de asigurari sociale de stat precum toti angajatii din Romania. De asemenea, este de asteptat sa li se retina in continuare contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii ca si celorlalti romani, la cote totale de 31,3%, 36,3% si 41%, in functie de conditiile de munca.
Militarii vor avea, insa, probabil, un statut special pe partea beneficiilor de pensionare, cum se intampla, de altfel, si in sistemul francez, dat ca exemplu de catre ministrul Muncii Mariana Campeanu.
In Franta, pensia militara reprezinta 75% din media salariala a ultimelor 6 luni de activitate, pentru o perioada de cotizare de 40 de ani. De asemenea, exista plafoane minime de pensie, in functie de gradul militar al celui care se pensioneaza. Pensionarii militari beneficiaza, de asemenea, de conditii mai avantajoase de pensionare decat cei din sistemul public in privinta varstelor de pensionare, a stagiilor de cotizare, precum si a formulelor de indexare periodica a acestora.
Se prelungeste termenul de aderare la pilonul II
Vinerea trecuta ar fi trebuit sa se incheie procesul de aderare la fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) al salariatilor cu varste de maxim 45 de ani din aparare, ordine publica si siguranta nationala. Termenul a fost insa prelungit pana la sfarsitul anului printr-o ordonanta de urgenta.
„Incadrarea in sistemul de pensii private s-a suprapus cu procesul de recalculare si de revizuire a pensiilor militare de stat si speciale, ceea ce a dus la nemultumiri si la intarzieri”, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
De altfel, potrivit unor surse din piata, Casele de pensii sectoriale de la MAPN, MAI si SRI nici nu au inceput inca procesul de validare al actelor de aderare la fonduri semnate de militari, invocand dificultati de ordin tehnic. Mai mult, cei de la SRI le-au transmis administratorilor ca, in opinia lor, toti angajatii Serviciului au statut de persoane ale caror informati personale sunt clasificate si, in consecinta, nu pot participa la pilonul II.
Reforma lui Boc i-a pagubit pe contribuabili
Modul haotic in care fosta putere a derulat reforma pensiilor militare a facut ca acestea sa ii „coste” mult mai mult pe contribuabili dupa recalcularea si revizuirea acestor pensii decat inainte. Initial, Executivul estima o economie bugetara de circa 300 milioane lei ca urmare a acestor masuri.
Prima forma a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2011 prevedea cheltuieli totale de 3,26 miliarde lei pentru plata pensiilor de la MAPN, MAI si SRI. In urma revizuirii, cheltuielile efective cu plata acestor pensii s-au ridicat la 4,04 miliarde lei, fiind astfel cu 24% mai mari.
Bugetul pe 2012 prevede doar la MAPN cheltuieli de 2,46 miliarde lei cu plata pensiilor. In primele trei luni ale anului, pensiile de la MAPN au costat 678,77 milioane lei, ceea ce inseamna ca, daca se va mentine media lunara a acestor cheltuieli de-a lungul intregului an, prevederile bugetare vor fi depasite cu 10%.
Toti pensionarii militari, care inca nu se gadesc sa iasa pe cale naturala din sistem ,sunt asteptati la controlul medical anual !! Hai nebunaticilor nu fiti ..timizi!!!!!!