Google Website Translator Gadget

miercuri, 26 octombrie 2016

Economie >  International >  USA

Arma decisiva a SUA: Ghostrider, cel mai bine inarmat avion din toate timpurile (Video)

Arma decisiva a SUA: Ghostrider, cel mai bine inarmat avion din toate timpurile (Video)
Foto: Wikimedia

Cel mai bine inarmat avion de lupta din toate timpurile, AC-130J Ghostrider, va intra in curand in dotarea US Air Force si va avea ca scop principal sprijinirea trupelor de la sol, adica distrugerea

totala a inamicilor.
Ghostrider, cel mai nou membru al familiei Lockheed AC-130, va fi inarmat cu tunuri de 30 si 105 mm, care au fost deja testate cu succes, lansatoare de rachete AGM-176A Griffin, rachete Hellfire si bombe GBU-39 de diametru mic, dar si cu noile arme laser dezvoltate de americani, arata Defense News

Avionul va deveni complet operational la finalul lui 2017, dupa ce va trece toate testele, urmand sa intre cat mai curand si in dotarea standard a aviatiei americane.

Chiar daca mult mai cunoscutele avioane F-35 si A-10 au tinut mereu prima pagina a ziarelor, avioanele AC-130 au dus greul luptelor in ultimul deceniu si jumatate, iar Ghostrider face parte din aceasta familie.

Avioanele AC-130 au inceput sa fie folosite in teatrele de operatiuni inca din perioada razboiului din Vietnam, iar cele 47 de aparate create pana acum si-au facut datoria cu varf si indesat, in special in Irak si Afganistan, dar si in raidurile impotriva teroristilor din Statul Islamic.

La inceputul lunii trecute, noul AC-130J Ghostrider a efectuat un zbor de test, avand ca misiune reperarea si distrugerea unui tanc din poligonul Bazei Aeriene Eglin, obiectiv dus la bun sfarsit cu succes.

Puterea sa de foc impresionanta il transforma intr-o "arma decisiva in materie de atac aerian", remarca Lt. Gen. Bradley Heithold, fostul sef al Comandamentului Operatiunilor Speciale din cadrul US Air Force.

Inarmat cu 10 tunuri de 30 mm, obuzierul de 105 mm, 10 rachete Griffin de inalta precizie, rachete Hellfire si bombe GBU-39, avionul pare perfect capabil sa declanseze iadul pe pamant.

Iar inginerii Lockheed Martin, firma care construieste avioanele AC-130, nu au ignorant dorinta generalului Heithold, care a solicitat ca aeronava sa fie dotata si cu arme laser de ultima generatie, pentru doborarea rapida a avioanelor inamice si a altor tinte.

De asemenea, Ghostrider este mai usor, mai economic in consum, mai rapid si cu o autonomie aproape dubla fata de modelul anterior.

Pe de alta parte insa, aceste performante au fost atinse sacrificand o parte din caracteristicile de siguranta ale avioanelor AC-130, blindajul aeronavei fiind mult mai subtire decat cel intalnit pe modelele aflate in uz.

Constructorii spera sa rezolve acest neajuns prin adaugarea unor sisteme moderne de contracarare a atacurilor, astfel incat proiectilele mari sa fie distruse inainte de a reusi sa atinga aeronava.



Ion Dolanescu - Codin alias RH+...sau tiganul ii tot tigan !

marți, 25 octombrie 2016

SUA acuză Rusia de atacuri cyber asupra Comitetului Naţional Democrat

cyber security. fotodcnewsOficiali ai serviciilor de informaţii din SUA au declarat că, în urma unor analize, s-a ajuns la concluzia potrivit căreia “în urmă cu câteva săptămâni Rusia s-a implicat în executarea unor atacuri cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat şi a Comitetului de campanie al Congresului Democrat”. Atacurile au urmărit perturbarea campaniei electorale şi chiar discreditarea candidatului democrat, Hillary Clinton, în confruntarea cu republicanul Donald Trump.

“Noi credem că, deoarece ţinta (atacului cibernetic n.r.) a fost una sensibilă, a necesitat implicarea unor oficiali ruşi aflaţi la vârf (în ierarhie) care au putut autoriza aceste acţiuni”, se arată într-o declaraţie publică a guvernului SUA referitoare la acţiunile de hacking efectuate asupra grupurilor politice.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a numit acuzaţiile aducese de SUA  drept “un nonsens”,citează Interfax, preluat de Reuters.
Decizia administraţiei Obama de a da vina pe Rusia pentru atacurile cibernetice demonstrează degradarea relaţiilor politice dintre Washington şi Moscova.
Pe 14 octombrie, Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a afirmat că acţiunile militare ruse şi cele ale forţelor fidele lui Bashar al-Assad în războiul din Siria – inclusiv atacurile cu bombe executate asupra spitalelor, necesită iniţierea de anchete pentru crime de război”.
Tot pe 14 octombrie, oficial din cadru CIA a declarat că “Rusia a deplasat rachete cu rază scurtă de acţiune în Kaliningrad, o enclavă rusească situată între Polonia şi Lituania”, confirmând astfel informaţiile furnizate de Estonia.
În plan politic, şeful de campanie al lui Clinton, John Podesta, a declarat public că răspunsul privind identitatea celor care au atacat Comitetul Naţional Democrat îl are Donald Trump: “Oare de ce Donald Trump continuă să ceară scuze pentru ruşi?”
Iniţial, Trump declarase că “are îndoieli cu privire la implicarea Rusiei (în atacul cyber n.r.)
În luna iulie, Trump sugerase faptul că “Rusia ar trebui să încerce să recupereze şi să publice e-mailuri de pe serverul privat al lui Clinton”, potrivit Reuters.
Stafful de campanie al lui Trump nu a făcut niciun comentariu deocamdată.
Sursa: www.reuters.com