Google Website Translator Gadget

joi, 26 aprilie 2018

Chinese Military Power 2018 • People's Liberation Army •" Who is willing...

duminică, 22 aprilie 2018

de Adrian Popa la 14 Mai. 2012
Manager.ro iti explica: Cursul leu/euro sau cum se stabileste valoarea zilnica a unei monede

Moneda nationala s-a depreciat luni pana la un nou minim istoric in raport cu euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,4373 lei, in crestere cu 1,08 bani (0,24%) comparativ cu valoarea stabilita in sedinta anterioara, de 4,4265 lei pentru un euro. V-ati intrebat vreodata cum se stabileste valoarea unei monede?

In finante, rata de schimb dintre doua monede arata cat valoreaza una in raport cu cealalta. Un curs de 4,4373 lei/euro inseamna ca 1 euro = 4,4373 lei. Pana aici nimic complicat. 
 
Valoarea unei monede este stabilita in lume in doua moduri: prin consiliu monetar (in tari precum China sau Bulgaria cursul de schimb intre monedele nationale si alte monede este fix) sau prin flotare libera
 
Statele care au consiliu monetar nu au politica monetara proprie si nu au libertate in devalorizarea monedei. Nu pot decat sa devalorizeze intern, adica sa scada cheltuielile publice.

Ce sunt banii si de ce avem incredere in ei - ANALIZA >>>
 
Valoarea cursului anuntata in fiecare zi de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este stabilita de institutie, ci se formeaza prin flotare libera. Banca centrala poate influenta evolutia dintr-o zi a cursului prin interventiile pe care le face pe piata. Daca cumpara lei in cantitati mari, valoarea acestei monede va creste, deoarece cantitatea disponibila pe piata se reduce.
 
Piata de tranzactionare a monedelor, numita FOREX, este una din cele mai mari din lume. In fiecare zi sunt tranzactionate, potrivit unor estimari, monede in valoare de circa 2.000 miliarde de dolari. 
 
Pe aceasta piata se formeaza valoarea zilnica a monedelor. Cu cat cererea pentru o moneda este mai mare, cu atat aceasta se apreciaza mai mult. Mai simplu, cand cererea este mai mare decat cantitatea disponibila, acest lucru duce intotdeauna la cresterea pretului unui bun sau serviciu. Privind lucrurile invers, o moneda se depreciaza (lucru care se intampla cu leul in ultima vreme) atunci cand oferta de pe piata este mai mica decat cantitatea disponibila. 
 
Cresterea cererii pentru o moneda apare in mai multe moduri: analistii se asteapta ca o economie sa evolueze bine pe viitor, astfel investitorii pariaza pe moneda sa, sau valoarea unei monede creste pe fondul speculatiilor. 
 
Cursul valutar este strans legat de mediul de business dintr-o tara, evolutia produsului intern brut, stabilitatea politica, productia industriala si nivelul somajului. Daca multi oameni sunt fara un loc de munca intr-o tara scade cererea pentru bunuri si servicii in acel stat. Intr-o asemenea situatie banca centrala poate interveni si micsora dobanda de politica monetara, astfel incat creditul sa devina mai accesibil, iar consumul incurajat. 
 
Atunci cand apar atacuri speculative pe o moneda, banca centrala poate sa le contracareze intervenind pe piata, insa acest lucru poate duce la scaderea rezervelor valutare. Unii investitori ar putea sa cumpere o anumita moneda in cantitati mari pentru a forta banca centrala sa intervina. Pentru a mentine cursul stabil, institutia este nevoita sa cumpere moneda respectiva de la investitori la o valoare mai mare, iar acestia marcheaza profit. 
 
O moneda prea puternica, care nu reflecta realitatea economica dintr-o tara, afecteaza exporturile acesteia, dar avantajeaza cetatenii care au credite si platesc servicii in alta moneda decat cea nationala. In cazul unei monede slabe efectul este invers.  
 
Exemple concrete
 
Sistemul de tranzactionare a monedelor este unul foarte complex, insa putem da cateva exemple practice:
 
Influenta "bogatiei" si a comertului. Sa zicem ca America are 100 de dolari, iar Marea Britanie are 100 de lire sterline si ca 1 dolar = 1 lira sterlina. Daca America cumpara de la Marea Britanie bunuri sau servicii in valoare de 5 dolari, America ramane cu 95 de dolari, iar Regatul cu 105 lire. Brusc, britanicii devin mai bogati. In aceasta situatie 1 dolar = 1 lira sterlina si zece pence. 
 
Principiul inflatiei. Sa zicem acum ca SUA si Marea Britanie au 100 de dolari, respectiv 100 de lire sterline. Dupa un an, in SUA preturile au ramas neschimbate, dar in Regat au crescut cu 5%. In aceste conditii, Marea Britanie este cu 5% mai saraca decat SUA si 1 dolar valoreaza 1 lira sterlina si 10 pence. Aici intervine politica monetara. Marea Britanie ar fi putut mentine raportul 1 dolar = 1 lira prin stabilirea unei dobanzi de 5%. 
 
Influenta tiparnitei de bani. Sa zicem din nou ca SUA si Marea Britanie au 100 de dolari, respectiv 100 de lire. Marea Britanie decide insa sa mai tipareasca 100 de lire pentru a fi mai bogata (200 de lire in total). In aceasta situatie, 1 dolar = 50 de pence. Insa daca Marea Britanie a descoperit aur in valoare de 100 de lire, atunci se pastreaza raportul 1 dolar = 1 lira sterlina.