Google Website Translator Gadget
marți, 11 ianuarie 2022
NATO, pregătită de un "conflict armat în Europa" cu Rusia, dacă negocierile eşuează
Poziţii ambigue ale Occidentului, dublate de o slăbiciune evidentă a administraţiei americane în Geneva
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)
Chiar înainte ca discuţiile dintre Rusia şi NATO să înceapă luni, la Geneva, secretarul general Jens Stoltenberg a avertizat că, dacă negocierile eşuează, alianţa militară occidentală este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa”.
El a declarat într-un interviu pentru Financial Times: „Cunosc istoria Rusiei. De secole au avut conflicte cu vecinii lor. Dar Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”.
„Este posibil să găsim împreună o cale, o cale politică de urmat şi, de asemenea, să răspundem preocupărilor Rusiei... dar există întotdeauna riscul unui conflict”, a declarat el. „Descurajarea NATO este credibilă şi puternică... Trebuie să sperăm şi să încercăm serios să găsim ce este mai bun, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău”.
În weekend, au apărut declaraţii pesimiste din partea oficialilor administraţiei Biden, care sugerau o întoarcere către rapoartele anterioare de săptămâna trecută, care afirmau că administraţia americană ar putea fi pregătită să îi ofere lui Putin o reducere a forţelor americane staţionate în Europa de Est şi a exerciţiilor militare.
Retorica s-a intensificat prin promovarea unei „opţiuni” americane de a impune controale stricte pentru exporturile în Rusia. Astfel de controale ar implica restricţii asupra tehnologiei şi electronicelor sensibile, potrivit Reuters, în scenariul în care Putin ar ordona o ofensivă în Ucraina. Aceasta ar include, potrivit unui oficial care a vorbit cu Reuters, „măsuri care să interzică Rusiei dispozitive electronice realizate cu sau bazate pe software sau tehnologie americană”.
Din partea Rusiei, rămâne cererea cheie ca NATO să ofere garanţii legale că nu se va mai extinde spre est şi că angajamentele verbale anterioare făcute Ucrainei şi Georgiei pentru eventuala aderare la NATO să fie definitiv anulate.
Cu doar câteva ore înaintea discuţiilor de luni, Stoltenberg a ţinut o conferinţă de presă cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanishyna. „Este posibil să încheiem acorduri cu Rusia”, a menţionat el, dar a avertizat că, dacă există un eventual acord, este mai probabil să fie rezultatul unui proces prelungit de negocieri.
"Nu cred că ne putem aştepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele. Ceea ce sperăm este să cădem de acord asupra unei căi de urmat, să ne punem de acord asupra unei serii de întâlniri, să ne punem de acord asupra unui proces", a declarat Stoltenberg.
duminică, 9 ianuarie 2022
Internaţional / Asia Tokaev: 20.000 de terorişti au atacat în cel puţin şase valuri, în Alma-Ata. Ei au fost bine antrenaţi 7 ianuarie 2022, 23:52deGabriel NiţulescuDevino fan Salvează în arhivădownload pdfprint article +1 (3 voturi)cuvinte cheie:kazahstan teroristi proteste ordine armata forte de ordine victime 15 comentarii 57 share 8Live Aboneaza-te la newsletter Abonare Foto EPA EFE Preşedintele kazah susţine că „analiza situaţiei arată că, în acest moment, Kazahstanul se confruntă cu un act de agresiune armat, bine pregătit şi coordonat de criminali şi grupări teroriste antrenate în străinătate”. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Germania opreşte exporturile de arme către Kazahstan. Licenţele de liv... Washingtonul a autorizat personalul consular neesenţial să părăsească ... Impact violent între o maşină a unei şcoli de şoferi şi un BMW. Trei p... "Bandiţii şi teroriştii erau bine antrenaţi, organizaţi şi comandaţi dintr-un centru special. Unii dintre ei nu vorbeau kazaha", a scris pe Twitter preşedintele Kazahstanului. "Au fost cel puţin şase valuri de atacuri teroriste în Alma-Ata, şi un total de 20.000 de terorişti". Preşedintele a subliniat că „analiza situaţiei arată că, în acest moment, Kazahstanul se confruntă cu un act de agresiune armat, bine pregătit şi coordonat de criminali şi grupări teroriste antrenate în străinătate”. Tokaev a explicat că a dat ordin de desfăşurare a unei operaţiuni antiteroriste „pentru a elimina ameninţarea la adresa securităţii naţionale şi pentru a proteja vieţile şi proprietatea cetăţenilor din Kazahstan”. "În această etapă, operaţiunea de combatere a terorismului continuă. Poliţiştii desfăşoară operaţiuni de amploare şi bine coordonate. Garda Naţională şi forţele armate trebuie să restabilească ordinea în conformitate cu constituţia", a spus preşedintele kazah. Autorităţile kazahe vor continua să asigure siguranţa misiunilor diplomatice şi a companiilor străine pe fondul tulburărilor din ţară, a mai spus Tokaev. „Kazahstanul va continua să asigure securitatea şi protecţia misiunilor diplomatice străine, precum şi personalul şi proprietatea companiilor şi investitorilor străini”. El a mai declarat că „politica uşilor deschise pentru investiţiile străine directe va rămâne strategia principală a Kazahstanului”. Forţele de menţinere a păcii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) vor rămâne în Kazahstan pentru o scurtă perioadă de timp până când situaţia din ţară se va stabiliza, a declarat vineri preşedintele republicii. Mass-media kazahă anunţă peste 4.000 de „terorişti” arestaţi, care riscă detenţia pe viaţă şi peste 100 de „terorişti” suprimaţi în acţiunile forţelor de ordine şi armatei de preluare a controlului în oraşele kazahe.
Citeste mai mult: adev.ro/r5cz2i
Abonați-vă la:
Postări (Atom)