Google Website Translator Gadget
sâmbătă, 7 octombrie 2023
joi, 5 octombrie 2023
Putin, speriat, se retrage. Flota rusă fuge din Crimeea la Novorossiisk după ce Ucraina și-a intensificat atacurile
Război în Ucraina. Rusia și-a retras cea mai mare parte a flotei sale din Marea Neagră din baza sa principală din Crimeea, o recunoaștere a modului în care atacurile cu rachete și drone ucrainene pun în pericol pozițiile Moscovei în acest teritoriu. Printre navele care au fost mutate se numără inclusiv trei submarine de atac și două fregate, acestea fiind transferate de la Sevastopol în alte porturi din Rusia și Crimeea, care oferă o protecție mai bună, conform oficialilor occidentali și a imaginilor din satelit verificate de experți, citați de Wall Street Journal.
De Adrian Popovici la 05.10.2023, 12:31
Putin, speriat, se retrage. Flota rusă fuge din Crimeea la Novorossiisk după ce Ucraina și-a intensificat atacurile - Profimedia
Galerie (4)
P
Această mișcare reprezintă un regres remarcabil pentru președintele rus Vladimir Putin, a cărui anexare a Crimeei în 2014 a marcat începutul eforturilor sale de a prelua controlul asupra Ucrainei. Invazia începută anul trecut are un efect contrar, forțând scoaterea navelor dintr-un port care a fost revendicat pentru prima dată de Rusia în 1783 sub Ecaterina cea Mare. Retragerea din Sevastopol urmează unei seriei de lovituri ale Ucrainei din ultimele săptămâni care au afectat grav navele rusești și sediul flotei.
James Heappey, ministrul de stat al U.K. pentru forțele armate, a numit mutarea navelor "o înfrângerea practică a flotei de la Marea Neagră" în timpul unei conferințe. Imaginile prin satelit din 1 octombrie au arătat că cea mai mare parte a navelor au fost mutate în Novorossiisk , un port rus de la Marea Neagră, a declarat Mikhail Barabanov, un analist senior la Centrul pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor. Mutarea a cuprins toate cele trei submarine de atac din clasa Kilo ale Moscovei, două fregate cu rachete ghidate și o navă de patrulare. Alte ambarcațiuni, inclusiv o navă de aterizare mare, o serie de nave cu rachete mici au fost mutate în portul Feodosiia, spre est de-a lungul Peninsulei Crimeea, a adăugat acesta.
Ucraina a reușit să împingă frontul maritim spre apele Rusiei
00:00
Navele Flotei ruse au încetat să se mai apropie de vestul Mării Negre, în faţa atacurilor tot mai intense cu drone şi rachete din partea Ucrainei, şi s-au retras practic pe coasta rusă a Mării Negre, fără a se apropia de vârful vestic al peninsulei Crimeea ocupate, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, citată de EFE şi de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.
PE ACELAŞI SUBIECT
Germania vrea să trimită Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru protejarea navelor cu cereale din Marea Neagră
UK acuză Rusia că intenţionează să atace cu mine marine nave civile din Marea Neagră şi să dea vina pe Ucraina
Cum arată "pelerinele de invizibilitate" fabricate de Ucraina. Ministrul Digitalizării susţine că soldaţii nu vor mai putea fi depistaţi de inamici
"În prezent, navele şi ambarcaţiunile Flotei ruse din Marea Neagră nu mai navighează în direcţia apelor teritoriale ucrainene", a declarat Natalia Gumeniuk, şefa centrului de presă al Comandamentului Operativ Sud. Navele ruse se retrag de-a lungul teritoriului de coastă aparţinând Federaţiei Ruse şi "apar ocazional în apropierea coastei Crimeii, dar nu îndrăznesc să se apropie de capul Tarhankut", cel mai vestic punct al acestei peninsule ucrainene ocupate din 2014 de Rusia, a precizat ea.
Serviciile de informaţii militare britanice au declarat luni că Flota rusă a Mării Negre îşi relochează activităţile în portul Novorossiisk, pe teritoriul Federaţiei Ruse, în nord-estul Mării Negre, din cauza riscului de atacuri asupra forţelor sale în portul Sevastopol. Acest port - situat în sud-vestul Crimeii, principala bază a Flotei ruse din Marea Neagră - a fost atacat de rachete ucrainene în septembrie, când au fost avariate un submarin şi o navă militară de suprafaţă, atac în care, potrivit Kievului, zeci de militari aflaţi la bord au fost ucişi.
Potrivit lui Gumeniuk, pentru a-şi demonstra capacitatea de a continua să blocheze transportul maritim civil la ţărmurile ucrainene, aviaţia rusă atacă Insula Şerpilor, aflată sub control ucrainean şi situată în partea de nord-vest a Mării Negre, cu bombe aeriene, care permit avioanelor care le lansează să nu se apropie de ţintă. La începutul invaziei, navele Moscovei intrau chiar şi în apele teritoriale ale Ucrainei şi se apropiau de coasta regiunii Odesa, la distanţa unui tir de artilerie, a spus purtătoarea de cuvânt citată, adăugând că, după scufundarea crucişătorului Moskva, Ucraina i-a făcut pe invadatori să se îndepărteze cu 100 de mile marine, adică aproximativ 180-200 de kilometri.
În ultimele zile, Ucraina a redeschis pentru transportul maritim comercial o parte din porturile sale maritime împotriva cărora Rusia a instituit o blocadă la jumătatea lunii iulie, punând capăt aşa-numitului acord privind cerealele, prin care se angajase ca timp de un an să permită exporturile agricole ucrainene din trei porturi din Odesa. Ucraina a creat acest nou coridor, care funcţionează sub protecţia marinei ucrainene, în mod unilateral, după ce a intensificat atacurile asupra flotei ruse în toată Marea Neagră pentru a îndepărta navele ei militare de coastele controlate de Kiev.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)