Google Website Translator Gadget
miercuri, 5 mai 2021
Începe cel mai mare exerciţiu militar din România. 15.000 de militari participă la DACIA 21 LIVEX
DefenseRomania Team / 04 mai 2021 / 19:32
Aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români și 5.000 din 17 națiuni aliate și partenere vor participa, începând de marți, 4 mai și până la jumătatea lunii iunie, în 16 poligoane și alte facilități militare din România, în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării.
DACIA 21 LIVEX integrează secvențe de pregătire a unor forțe românești, aliate și partenere, în context NATO și al parteneriatului strategic româno-american, pentru executarea unei operații de apărare, în condițiile unor scenarii care presupun acțiuni de luptă de intensitate ridicată, potrivit unui comunicat al MApN.
Exercițiile din cadrul DACIA 21 LIVEX au ca scop consolidarea posturii de apărare și descurajare naționale și aliate și confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor Alianței și a partenerului strategic american de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor. De asemenea, pe timpul exercițiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru trupele și echipamentele tehnice de luptă care tranzitează teritoriul național.
Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical. Totodată, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX asigură cadrul multinațional de probare a capacității de integrare a comenzii la nivel operativ de către Comandamentul Forțelor Întrunite.
Seria de exerciții reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare și organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent. Exercițiile sunt precedate de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a forțelor în zonele de antrenament, urmate de faza defluirii, din luna iunie. Pe parcursul lunii mai sunt planificate deplasări de efective și echipamente pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară.
Starea de sănătate a trupelor este prioritatea conducerii Armatei României, iar măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în interiorul sau în afara sistemului militar, au făcut parte din elementele-cheie avute în vedere pe timpul planificării exercițiilor. Astfel, militarii vor purta măști sanitare, vor păstra distanța fizică și vor intra în cicluri rotaționale de executare a misiunilor. Totodată, structurile participante au planificate cursuri de acțiune și locații de carantinare pentru eventualitatea apariției coronavirusului în rândul personalului participant.
Statele participante cu efective și tehnică de luptă pentru instruire la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX sunt Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.
Principalele poligoane de desfășurare a seriei de exerciții DACIA 21 LIVEX vor fi Centrul Național de Instruire Întrunită din localitatea Cincu, județul Brașov, Centrele Secundare de Instruire pentru Luptă din localitățile Smârdan, județul Galați și Babadag, județul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer Capu Midia din județul Constanța, Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic din localitatea Boboc, județul Buzău. Totodată, evenimente de instruire din cadrul DACIA 21 LIVEX se vor derula și în facilități de instruire din Târgu Mureș, Bogata, Brădet, Grohotiș, Gropeni și Frecăței.
marți, 4 mai 2021
Un contingent al forțelor speciale americane, din toate cele trei structuri de forță, a ajuns în România. Începe Trojan Footprint 21"
DefenseRomania Team / 04 mai 2021 / 13:48
România găzduieşte, de luni, un contingent integrat de forţe militare aparţinând Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene şi Forţelor Navale pentru operaţiuni speciale ale Statelor Unite, în cadrul primului exerciţiu dedicat forţelor pentru operaţiuni speciale (SOF), "Trojan Footprint 21", organizat de Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale în Europa (SOCEUR), în vederea antrenării şi a consolidării interoperabilităţii.
La exerciţiile comune, combinate, desfăşurate în zonele de antrenament din România şi din Europa, vor participa aliaţi şi parteneri NATO: Bulgaria, Germania, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Spania, Ucraina şi Marea Britanie, arată un comunicat transmis de Ambasada SUA la Bucureşti.
"Deşi exerciţiul este axat pe îmbunătăţirea capacităţii forţelor pentru operaţiuni speciale de a contracara o multitudine de ameninţări, acesta sporeşte nivelul de integrare cu forţele convenţionale şi sporeşte interoperabilitatea cu aliaţii NATO şi cu partenerii noştri europeni. Şi, cel mai important, exerciţiul 'Trojan Footprint' consolidează nivelul de pregătire militară, cultivă încrederea şi dezvoltă relaţii durabile care promovează pacea şi stabilitatea în întreaga Europă", declară colonelul Marc V. LaRoche, Comandantul adjunct al SOCEUR, citat de Agerpres, potrivit unui comunicat al SOCEUR.
Exerciţiul coordonat de SOCEUR va oferi acestor unităţi ocazia de a testa şi demonstra tactici, tehnici şi proceduri de tip "multi-domain". Operaţiunile de tip "all-domain" implică seturile de competenţe profesionale caracteristice militarilor din forţele aeriene, terestre şi navale, care trebuie să execute o misiune complexă, de creştere a letalităţii şi a nivelului de pregătire a acestor forţe din regiunea Mării Negre.
"Acest exerciţiu va permite aliaţilor NATO şi altor parteneri regionali să continue să construiască şi să consolideze relaţiile în cadrul acestui antrenament comun, combinat, în Europa şi să stabilească o viziune comună pentru misiunile de luptă şi de menţinere a păcii, din străinătate", precizează sursa citată.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)