Google Website Translator Gadget

marți, 25 martie 2014

 România trebuie înarmată și susținută pentru a proteja Moldova

Iordachescu Ionut / 25 MARTIE, 2014 / 12:57 
Agenția de analize geopolitice și prognoze Stratfor spune, într-un articol semnat de fondatorul George Friedman, că România, Polonia și Azerbaijan sunt stâlpii pe care ar trebui construită alianța Vestului în contextul crizei din Ucraina. Numitorul comun al celor celor trei țări este cel al fricii că evenimentele din Ucraina s-ar putea răspâexpendi pe teritoriile lor.
"Râul Nistru curge la 80 de km distanță de Odessa, principalul port din Marea Neagră al Ucrainei și unul important pentru Rusia. Râul Prut se află la aproximativ 200 de km de București, capitala României. Moldova se află între aceste două râuri. Este o regiune teatru de război, cel puțin pentru facțiunile politice aflate în competiție. România trebuie înarmată și sprijinită pentru a proteja Moldova și pentru a organiza sudul Europei. În mâinile Vestului, Moldova amenință Odessa, portul Ucrainei folosit și de flota rusă. În mâinile Rusiei, Moldova amenință Bucureștiul", scrie Stratfor.
Friedman face o analiză a statelor din proximitatea conflictului ucrainean, incluzând aici țările Baltice, România, Azerbaijan și Turcia, de importanță vitală pentru strategia NATO față de tensiunile din Ucraina.
"Aceste țări, diverse cum sunt, împărtășesc o dorință de a nu se lăsa dominate de Rusia. În mod normal, asta este o bază pentru includerea lor într-o alianță militară funcțională. Asta nu reprezintă o forță ofensivă, ci o forță făcută pentru a opri expansunea Rusiei. Cred că Turcia este în structura acestei alianțe cum era Franța în Războiul Rece. Este alianiată, dar independentă, autosuficientă militar, dar dependentă de funcționare efectivă a celorlalți. Turcia, în interiorul sau în exteriorul acestei structuri formale, va juca acest rol pentru că viitorul Mării Negre, al Caucazilor și al sudului Europei este esențial pentru Ankara", mai scrie Stratfor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!