Google Website Translator Gadget

joi, 11 august 2016

Cum am pus ORDINE in culesul rosiilor la ..Zimnicea____________________________________________________________________________by Cezar


     De-acum directia principala in Romanian Army era economia nationala cu toate ramurile ei . Agricultura era una de baza ! Armata trebuia sa contribuie din plin la dezvoltarea multilaterala si in toate directiile  a patriei noastre socialiste.. Obiectivele de indeplinit erau pe masura -  fie in industrie , agricultura , minerit sau simplu maturat prin curtile intreprinderilor !! Omologii nostrii civili , prinsesera gustul unei forte de munca bine organizate , care acolo unde intra , nu mai iesea pana nu gata treaba !! In acest sens ,  nu mai conteneau cu aprecierile si cu cereri  la conducerea superioara  de partid si de stat . Armata era iarasi in TO.(teatrul operativ !) unul de o  factura mai aparte ! Probabil  se preconiza ," marea privatizare "si nu-i asa - trebuia sa ai ce privatiza pe nimic.!!!!
               In acest contex de efervescenta , in care militarii de toate gradele impanzisera teritoriul patriei , in timp ce clasa muncitoare conducatoare o gaseai mai tot timpul prin birturile pline ochi , indiferent de ora din zi , ma cheama comandantul unitatii.:
            -Ia loc tov. capitan , ce mai faci , cum merge treaba?
             -Pai , multumesc...aaa binee.!deja imi curgea transpiratia rece pe spate ! Nu te invita asta prea des, sa stai pe scaun in biroul lui . Era ceva si -  nu era de bine!!.
          - Uite care-i problema tovarase : la Zimnicea , detasamentul unitatii nu prea merge bine. Schimb toata comanda . Vreau sa mergi sa pui ordine si in doua saptamani , sa ma suni ca totul este ca la carte !  Clar?
         -    Paaai....tov. cdt. stiti eu abia am venit din bazinul carbonifer Motru - am 8 luni...nu mai sunt si altii mai buni ?
         -   Aaa -  da !  Bai tov. felicitari , te-ai descurcat bine acolo.--                                                                                  -     Auzi tu la mine ?? Eu am incredere in tine si tu ma trimiti sa caut altul...?
          -Ai trei zile , predai comanda si ma suni de la Zimnicea.
          -Am inteles                         
                                                             ***
                                      Ajung  la Zimnicea ! Ma intampina  cei detronati de pe functii si care , e lesne de inteles ,  plangeau nu gluma...!! Imi pun in brate detasamentul de vreo 150 militari - lucratori - in agricultura  ,baracile situatia ,,tehico - tactica" si dispar !  Retinusem de la ei si din alte informari ca civilii pe post de patroni de - acum,nu prea se inghesuiau sa plateasca armata pentru lucrarile prestate !
            Cu oarece experienta cu civilul , dobandita  pe la mina - Motru , ma gandesc sa aplic aceiasi terapie ..de soc  !!
               Fac un mic tur de informare , culeg ceva date de la cei ramasi pe pozitii , in mod deosebit gradatii de la  trupa ! Strang intreg efectivul si ii anunt solemn ca - s-a schimbat comandantul . Drept urmare si toate randuielile care functionasera pana atunci ! Le spun ca sunt hotarat sa umplu ,, tribunalul militar"  cu cei care ma calca pe bataturi si ca toti seamana cu o adunatura de orbeti ,  murdari si zdrentarosi ! Nici gand de militari ai armatei romane !
               Decretez sus si tare : de maine se inceteaza lucrul , peste tot!  Se intra in program de instructie militara , baie , repararea tinutei ,repararea  cazarmii , deratizarea bucatariei ..cladirilor de dormit etc,etc.
                Toti , cadre si militari  siderati , se uitau la mine si cred ca gandeau--asta-i pe alta planeta!!
      Fac stanga imprejur , suparat nevoie mare si ii las sa rumege noutatile si mai ales , sa le transmita la beneficiarii civili : inginerii sefi de ferme(fete si baieti) , directori care  mai de care , activisti de partid pe toate treptele!!
      A doua zi , ca deobicei tiribloancele fel de fel (remorci jegoase,_) in poarta , dupa forta de munca!
        Stupoare !!Nexam forta de munca. !  In schimb , subsemnatul cu cadrele din dotare ,cu regulamentul in mana ,urcam verificam - nu prea aveai ce si atunci le spun suparat tare de tot :  cu astea ,sa-i spui directorului sa-si transporte tiganii cu care lucreaza de obicei . Cand mai veniti , sa veniti cu mijloace. de transport ca la regulament.etc,etc. Valeaaaa....!!
            Bai fratilor , se cam facuse ora 10 spre 11  ! Era ora cand ajungeau la ferma si marii ingineri(baieti si fete) sefi de ferma. Nu se grabeau , stiau ca aveau forta disciplinata la munca si atunci ei isi permiteau o sueta cu superiorii ,o cafeluta , o barfa etc
            Incep telefoanele sa sune , agitatie , panica mare !!Tirurile de prin RFG...stationau prin lanuri si nimeni nu le baga in seama !! Incearca sefii de ferma : Ce se intampla? Avem TIR-uri din RFG in parcela  ,trebuiau sa fie pline,sa plece.........
           Eu ,
                   -Pai ,daca trebuiau sa fie pline , cine v-a oprit sa nu le umpleti ?
            Stupoare!! Incep sa sune directorii,pe trepte ierarhice ,  care mai de care care mai batos , mai rau , mai papagal!
            Nu raspundeam eu direct la telefon. Facusem un centralist langa mine,care raspundea:
                                - DAAA ,vi-l dau pe comandant imediat!!
         Si uite asa , din unul in altul ajung la directorul general  ! Pe acesta-l informez sec ca s-a schimbat comanda .Am  constatat ca militarii sunt plini de paduchi si scabie , mijloacele de transport sunt pentru vite si ca trei zile nu vom lucra , asteptand sa se RMEDIEZE de catre cei in drept toate  problemele ! IN acest timp militarii fac baie, se trateaza de scabie isi schimba tot : tinuta, lenjerie ,cazarmament etc.IL rog sa ne ajute cu ceva sanitari , materiale etc... Il mai rog sa stabileasca o zi si o ora cand sa ma intalnesc  cu directorul economic si cu toti sefii de ferma. Ii cer scuze politicos si imi manifest speranta ca ...nu l-am incurcat cu nimic, ca doar nu stateau ei doar in noi !!..   Printre cuvinte , ii strcor si faptul  ca , daca nu are prea mare nevoie de noi  , nu-i nici-o suparare . Fac o informare detaliata la organul superior , ne strangem bagajele si plecam !    Acum -cum sa zic ?  Totusi director general intr-un domeniu , nu ajungeai ca acum .numai pe baza de partid si contributii la campania electorala. Omul ,era uns cu de toate si pe de-asupra , probabil ca astepta si el o scanteie ca sa-si mai dinamizeze ..supusii.
                                  Zice directorul. general:
    -  A , don comandant -  nici vorba domnule , cum sa plecati ?. Va rog faceti un plan cu nevoi de reparatii , ce materiale , ce personal si toate celelalte , sa rezolvam  si sa incepem munca.
    Stiti trebui e sa avem grija de militari ca ,  doar sunt copii nostri .......
    Asa , asa , dupa cum ziceti don director si pe cat se poate si de cadre.?.
     Da, da desigur !
                        - Don director, cele cinci  zile , le bagam la intemperii pentru plata  (prevedea conventia)?  Sau fac eu un raport ca le-am folosit pentru deparazitare , si celelalte , ca sa nu intre la socoteala.?
                            -A ,nu domnu cdt. la intemperii desigur ,cum asa? Daa , parca ziceati de trei?
                            - Rezolvam in trei don Director daca dvs, ne ajutati!! Dar , vin si niste cadre medicale de la spital?
                             - DA,da ,sigur ca da. ! Sa traiti don director !!
                                                                Sa traiti don comandant !
                        Si uite asa , va vine sa credeti bine,nu nu !
De a doua zi , au inceput sa curga in tabara respectiva (cererile fusesera trimise) echipele de meseriasi , masini cu materiale , lenjerie , materiale sanuitare.
                      De la directia sanitara a judetului , tanti ,, totoritele",cu de toate.
                           Munceau militarii mei la remedieri , dar aveau acum in intarire  electricienie , tamplari ,zidari ce mai ,zumzaia cazarma ! Fiecare militar spalat, frezat,parfumat trecea prin mainile ,,totoritelor"de nici nu mai stiau ce-i cu ei..Fremata zona ca un stup cu albine deranjat de un ursulache pofticios !!
         Printre activitati , a avut loc si marea intalnire de lucru cu sefii de ferme si directorul economic , care o cam luase in freza.
      Tiruri ramase neincarcate , intarzieri, dar ce ma interesa pe mine!!. Eu le zimbeam frumos si imi exprimam parsiv increderea ca, doar nu stau EI in noi si sa nu fie suparati !
                   Doamne, cum se mai uitau la mine sefii de ferma , cand i-am intrebat cu cat platesc tiganii care vin la lucru cu toata satra pe la 10-11 si pleaca toti incarcati  pe la 16-17?
                  -  Pai  in jur de una suta lei si mancare!
                   - Si atunci militarul , este  normal sa-l plateasca cu 50-60?
                   - Nuuuu !!  Sarea dir. economic si numai ca nu-i baga pe sub mese.
 Si uite asa, am stabilit sa pornim de la 120 si daca se depasesc planurile, sa fie conform productiei. Mai mult  , fiecare sef de ferma sa faca personal cerere  de efective cu 24h inainte.daca nu , sa rezulte ca nu are nevoie.
              - Da / Daa , directorul si ai mici se uitau la mine mai ales fetele si simteam din privirea lor galesa.-Mancate-as fript la foc mic!!
         Au trecut si cele trei zile si am inceput sa culegem rosii. In viata mea nu am vazut atatea amar de rosii. Asa cum am mai zis nemntii din RFG intrau cu tirurile fatoase in mijlocul tarlalei
          Frate-miu bucurestean !  Il intrebam daca in Bucuresti au rosii pe piata. Sufletul !!
                 Jumatate din recolta  , in ladite stivuite, ramaneau si se uscau pe camp.Dar asta-i deja alta poveste.!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!