Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 31 august 2013

INTERNAȚIONAL

Principiul Lotus: Assad, apărat de ”măreția dreptului”. Rusia amenință cu războaie locale pe trei continente

Ca și în cazul referendumului din România, legislația poate fi speculată de regimul Assad, care luptă pentru păstrarea puterii în Siria. Al Jazeera a publicat un articol al politologului Ian Hurd, colaborator al unei universități de prestigiu din Illinois, SUA, care arată că dreptul internațional nu poate fi folosit pentru salvarea sirienilor de crimele regimului Assad. Susținătorii guvernului sirian vor invoca, la ONU, principiul Lotus, pe care se fundamentează începând din 1927 legislația internațională. Rusia amenință voalat că va proceda la fel ca americanii, acolo unde are un interes strategic.
Principiul Lotus: Assad, apărat de ”măreția dreptului”. Rusia amenință cu războaie locale pe trei continente
Statuat după un incident implicând vaporul francez Lotus și o navă aparținând Turciei, principiul Lotus stabilește că statele suverane pot acționa așa cum doresc, atâta vreme cât nu există o interdicție explicită asumată de acestea. De asemenea, un stat nu-și poate extinde jurisdicția în afara teritoriului național, dacă nu există un tratat internațional care să îi dea acest mandat. Excepție fac încălcările ”peremptorii” ale normelor privind agresiunea (unui alt stat), pirateria, sclavia, tortura.
Nu există tratate internaționale aplicabile
În cazul folosirii armelor chimice de către dictatorul Assad, nu ar exista tratate internaționale aplicabile. Siria nu a semnat Convenția împotriva armelor chimice, din 1993, și nu a ratificat-o pe cea împotriva armelor biologice. Convențiile de la Geneva, din 1925 și 1953, se aplică în caz de conflict cu alt stat și nu menționează războiul civil. Siria nu a semnat nici tratatul pentru Curtea Penală Internațională. Invocarea excepțiilor de la Principiul Lotus va fi dificilă, odată ce SUA, la fel ca Rusia și alte zeci de state, produc și stochează arme chimice, nu a fost vorba despre o agresiune militară și nici despre piraterie sau tortură.
Rusia: vom aplica metoda acolo unde avem un interes strategic
Ca o culme a cinsimului, dreptul internațional care nu permite apărarea sirienilor este folosit de Rusia pentru apărarea lui Assad. Vocea Rusiei susține că Moscova și Beijing-ul folosesc aceiași termeni când se referă la situația din Siria și resping o intervenție militară. Dacă în cursul săptămânii trecute propaganda rusească amenința, ”pe surse”, cu lovituri în Arabia Saudită, sau cu un sprijin militar extins acordat de flota din Mediterana, acum merge până la dizolvarea sistemului de drept internațional.
”Dacă SUA nu respectă Carta ONU, atunci de ce să o facă alte state? Justificări pentru intervenţii miliare se pot găsi fără nicio problemă, mai ales în contextul existenţei a numeroase dispute teritoriale şi conflicte interetnice în zonele care prezintă interes geostrategic pentru Beijing sau Moscova”, amenință Vocea Rusiei.
Două scenarii propuse de Moscova
Vocea Rusiei susține că decidenţii americani sunt puşi în faţa unei alegeri binare. ”Primul scenariu: întregul sistem al dreptului internaţional îşi încetează existenţa şi relaţiile internaţionale se întorc în perioada anilor ’30 ai secolului trecut, cu toate consecinţele deosebit de nefaste, inclusiv pentru aliaţii americani din Europa şi Asia. Al doilea scenariu: SUA renunţă la detronarea lui Assad printr-o intervenţie militară, iar sistemul dreptului internaţional îşi păstrează validitatea”, conform Vocea Rusiei.
Teoretic, această amenințare ar implica și Transnistria, din Republica Moldova. Practic, Rusia ar fi avut prilejul să aplice scenariul nr.1, în timpul intervenției din Irak, dar nu a făcut-o. În presa de la Beijing, pe de altă parte, nu există nicio referire ”belicoasă” la situația din Siria, în schimb abundă articolele care invită marii investitori occidentali în China.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!