Conform jurnaliștilor britanici de la Daily Mail, fizicienii din întreaga lume au ajuns la concluzia că noi trăim de fapt într-o imensă hologramă, iar ceea ce percepem a fi un univers tridimensional ar putea fi de fapt doar imaginea unui univers bidimensional proiectat pe un orizont cosmic masiv.
Deși pare incredibil, o serie de dovezi științifice arată că structura atomică a Universului are un comportament diferit față de cel descris de Albert Einstein. Încă din anul 1982, o echipă de cercetători de la Universitatea din Paris condusă de fizicianul Alain Aspect a descoperit că, sub anumite aspecte, particulele subatomice cum ar fi electronii pot comunica instantaneu unele cu altele, indiferent de cât de mare este distanța dintre ele, descoperire ce încalcă teoria lui Einstein, care afirmă că nicio comunicare nu poate depăși viteza luminii. Posibilitatea călătoriei cu o viteza mai mare ca viteza luminii semnifică spargerea barierei timpului, iar perspectiva aceasta i-a făcut pe fizicieni să lanseze ideea de „Univers Holografic”, în care lumea înconjurătoare este creația gândurilor din mințile noastre.
Teoria aceasta bizară conform căreia noi trăim de fapt într-o hologramă uriașă și tot ceea ce vedem în jurul nostru este doar o proiecție a unei suprafețe bidimensionale a fost prezentată în anul 1997 de către fizicianul Juan Maldacena care în acel moment a reușit să o explice doar parțial, însă acum, cercetătorii din Austria au reușit pentru prima dată să demonstreze cum se manifestă acest principiu holografic ciudat în Universul nostru.
Conform principiului holografic există o suprafață bidimensională pe care noi nu o putem vedea, iar această suprafață conține toate informațiile necesare pentru a descrie un obiect tridimensional, care în cazul acesta este chiar Universul nostru. Principiul susține că informațiile acestea pot fi ascunse într-o regiune plată a acestui univers bidimensional.
Până acum principiul holografic a fost studiat doar în așa numitele spații exotice, de curbură negativă, adică acelea în care orice obiect aruncat pe o linie dreaptă se va întoarce în cele din urmă, dar cel mai recent studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Tehnică din Viena demonstrează că principiul se poate aplica și la o suprafață plată spațiu-timp deoarece Universul nostru este în mare măsură plat, iar pe distanțe astronomice are curbură pozitivă.
Astfel, cercetătorii austrieci au demonstrat că teoria conform căreia noi am trăi într-o hologramă uriașă este plauzibilă. Este foarte posibil ca viața cotidiană pe care noi o percepem cu cele cinci simțuri să nu fie reală deoarece fizica cuantică a demonstrat deja că spațiul și timpul sunt doar iluzii ale percepției și este foarte posibil ca nici corpurile noastre să nu fie reale chiar dacă ocupă acest spațiu.