Google Website Translator Gadget

marți, 3 aprilie 2018

WAUUUUU...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!______________________________________________________


Țările baltice cer ajutorul SUA pentru a fi apărate de Rusia

Bogdan Bolojan / 03 apr 2018 / 09:27 
 Liderii ţărilor baltice îi vor cere preşedintelui american Donald Trump, în timpul întrevederii lor prevăzută pentru marţi, să le trimită mai mulţi soldaţi şi să întărească apărarea americană pe flancul estic al NATO, informează oficiali ai acestor ţări, relatează AFP. 
Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, omologii săi estonian Kersti Kaljulaid şi leton Raimonds Vejonis sunt primiţi la Casa Albă într-un moment în care Washingtonul pare să-şi înăsprească poziţia faţă de Moscova. 

Discursul mai ferm adoptat recent de Trump la adresa Kremlinului a aplanat îngrijorările suscitate în regiunea baltică de primele declaraţii conciliante ale preşedintelui american adresate Rusiei după instalarea lui la putere. 

Un înalt responsabil lituanian a declarat AFP sub protecţia anonimatului că ţările baltice vor cere SUA să le trimită mai frecvent baterii de rachete antirachete Patriot pentru exerciţii militare. Ele vor, de asemenea, să facă parte din scutul antirachetă al NATO în Europa. 
Trupele americane să facă rotație permanentă 

"Sper că SUA şi alţi aliaţi înţeleg că spaţiul aerian al ţărilor baltice trebuie să fie mai bine păzit şi apărat", a declarat Dalia Grybauskaite pentru postul de radio public LRT, în ajunul vizitei. "Este important ca trupele americane să se afle în rotaţie permanentă în toate ţările baltice", a adăugat ea. 

Anul trecut, NATO a desfăşurat patru batalioane multinaţionale în Polonia şi în cele trei ţări baltice, pentru a atenţiona împotriva unei eventuale acţiuni pripite ruse, în timp ce armata americană a trimis rachete Patriot în Lituania, în cadrul unor exerciţii. 

Venit în iulie într-o vizită în Estonia, vicepreşedintele american Mike Pence a evocat posibilitatea ca SUA să desfăşoare aici sisteme Patriot. 

Ţările baltice au fost îngrijorate de retorica din campania electorală a lui Trump, de faptul că acesta a pus sub semnul întrebării utilitatea NATO şi de absenţa iniţială a unor critici la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin. 
Atitudinea față de Trump 

În 2018, pe un zid din Vilnius a apărut imaginea lui Trump aplicând un sărut tandru pe buzele lui Putin (referire la sărutul pe gură dintre Leonid Brejnev şi liderul sovietic german Eric Honecker), în timp ce un sondaj publicat anul trecut a dezvăluit că doi lituanieni din trei nu au încredere în preşedintele american. 

Însă atitudinea oamenilor s-a schimbat după ce Trump a decis să furnizeze rachete antitanc Ucrainei, pentru a o ajuta să lupte împotriva separatiştilor susţinuţi de Moscova şi a sporit finanţarea forţelor americane din Europa. 

"La început, era răspândită incertitudinea privind angajamentul său (al lui Trump) faţă de NATO, însă ea a slăbit în ultimele luni", a declarat pentru AFP un analist de la Universitatea din Vilnius, Kestutis Girniu, relatează Agerpres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!