Guvernul plafonează pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților
Pensiile de serviciu ale civililor și militarilor, cu excepția celor a magistraților, au fost plafonate. Măsura a fost adoptată săptămâna trecută, printr-o ordonanță de urgență a guvernului. Aceasta stabilește că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale. Astfel, acestea se vor majora doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ mai prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.
Guvernul a precizat însă că „niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micșorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanțe de urgență”. „Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare”, se mai arată într-o postare pe site-ul Executivului.
Măsuri adoptate pentru eliminarea inechităţilor
Acesta mai precizează că măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităților dintre categoriile de pensionari, dar și în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut și cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creșterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. „Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creșterile salariale, efectuate ulterior pensionării”, mai arată guvernanții. Aceştia mai susțin că adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani. Asta ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu „cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate”.
Actul normativ reglementează pensiile personalului Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării Naționale, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților. „Menționăm că pensiile magistraților nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curții Constituționale a României”, se mai arată în materialul guvernului.
Cei care mai vor să se pensioneze pe vechea legislaţie o mai pot face până pe 15 septembrie, dar guvernanții le recomandă „să rămână în activitate, în condițiile în care Legea 153/2017 prevederi creșteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari
Google Website Translator Gadget
sâmbătă, 15 august 2020
......ULA...ULA...ULAAAAAA! NE-au REZOLVAT SI PE NOI !!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Te.au ginit..razasii..!!
RăspundețiȘtergere.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereBă opărițâlor între picere care steț, cât sunt plecat în CO cu PG rămâne hînlocoitor la comandă (și responsabil cu dat biuze la olo), domnu comandur dă caricioptere vânătoare-gazare gândaci Colorado, marele osânzos și la ceafă gros Tehnocariciul, zis și tigri coi, or bonbarderu dă Hurziceni !
RăspundețiȘtergereSă dea dreaq să fașeț prostii, or să nu ascultaț cân vă cheamă la destriboit muia !
..iti iei si fortonasele cu tine ..beii!>??
RăspundețiȘtergereHAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!