Google Website Translator Gadget

joi, 28 iulie 2011

Cine împinge lumea către o nouă criză? (I)



Datoriile uriaşe îi împing pe americani tot mai aproape de o nouă criză. Temerile legate de acest scenariu au clătinat deja economia mondială. Dacă nu-şi vor rezolva problemele fiscale, SUA vor reintra în recesiune, afectând întreaga lume. Tensiunile politice îi împiedică însă pe americani să ajungă la un acord.

Criza care abia s-a încheiat (cel puţin tehnic) a plecat din Statele Unite ale Americii. Acum, economia americană, cea mai mare din lume, se clatină iar din cauza datoriilor uriaşe (peste 14.000 de miliarde de dolari, adică 91,6% din Produsul Intern Brut). Economiştii spun că, dacă SUA vor intra iar în recesiune, există un pericol real ca întreaga lume să urmeze acelaşi drum, pornind într-un nou ciclu de criză. Spusele lor au fost întărite luni, când pieţele americane, europene şi asiatice au avut de suferit din cauza temerilor legate de economia SUA.

Perspectivă negativă
Problemele americanilor s-au reflectat la nivel mondial, afectând mari puteri precum China, Japonia şi Uniunea Europeană, dar şi ţări emergente precum Turcia, Indonezia, Malaysia, Taiwan sau Filipine. Mai mult, un raport al FMI arată că era supremaţiei SUA va lua sfârşit în 2016, când China va deveni cea mai puternică economie din lume.
Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner. La 4 aprilie, el a trimis o scrisoare Congresului în care avertiza că SUA vor fi lovite de o criză mai puternică decât cea din 2008, dacă nu este ridicat plafonul datoriei, iar activitarea guvernului este paralizată. „Consecinţele vor fi catastrofale pentru Statele Unite. Fundamentul întregului sistem financiar global va fi zdruncinat", declara recent Geithner pentru postul CBS.
Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului acordat SUA de la „stabilă" la „negativă". Practic, americanii şi-au păstrat ratingul „AAA" (cel mai bun), însă economiştii agenţiei au anunţat că există una din trei şanse ca, în următorii doi ani, „nota" să fie scăzută din cauza datoriei publice.
Imediat, efectele s-au făcut simţite în SUA, Asia, Europa şi America de Sud. Cursurile de schimb ale unui număr ridicat de monede au fluctuat, iar cele mai mari burse au pierdut câteva procente. Dolarul s-a depreciat cu 0,9% în raport cu yenul (moneda naţională a Japoniei). Monedele ţărilor emergente, ale căror economii depind în mare parte de investiţiile din statele dezvoltate, s-au depreciat.
Ratingul şi perspectiva sunt foarte importante pentru că influenţează dobânda la care se împrumută un stat şi, în lumina deficitului ridicat, SUA depind de finanţare pentru a-şi efectua plăţile. În 1998, când agenţia Moody's a făcut exact acelaşi lucru cu perspectiva Japoniei (care avea tot rating „AAA"), yenul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Motivul pentru care agenţia a modificat perspectiva ratingului este acelaşi pentru care economiştii şi chiar Fondul Monetar Internaţional i-au criticat pe guvernanţii americani: lipsa unui plan concret pentru reducerea datoriei şi a deficitului. Mai mult, propunerea de majorare a plafonului datoriei publice (în prezent stabilit la 14.200 de miliarde de dolari) agravează situaţia. În curând, această limită va fi atinsă.

Între ciocan şi nicovală
Pentru a putea continua să-şi facă plăţile, autorităţile vor avea nevoie de ridicarea plafonului. Dacă limita va fi crescută, atunci americanii s-ar îndatora şi mai mult, iar economia ar deveni şi mai instabilă. Dacă ar decide să menţină plafonul (sau chiar să-l diminueze, aşa cum vor republicanii din Congres şi cum recomandă economiştii), atunci autorităţile ar intra în incapacitate de plată. „Acum, când am revenit la creştere, dacă vom continua să cheltuim mai mult decât încasăm, vom deteriora serios economia", a declarat marţi preşedintele Barack Obama.

Cel mai rău scenariu
Dacă SUA şi-ar pierde ratingul „AAA", momentul ar putea reprezenta începutul unei noi crize globale, scrie presa internaţională. Ceea ce s-a întâmplat luni, atunci când acest scenariu, care înainte părea imposibil, a devenit plauzibil, s-ar amplifica şi propaga la nivel global. În primul rând, industria auto şi piaţa imobiliară s-ar prăbuşi iar, transmite Reuters. Investitorii ar căuta alternative mai sigure şi ar renunţa la dolar, care s-ar deprecia semnificativ.
Rivalii Statelor Unite au început deja să profite de pe urma problemelor de la Washington. China şi Rusia fac eforturi pentru a-şi promova monedele naţionale, yuanul şi rubla, pe pieţele internaţionale. Asta după ce, în 2010, cele două mari puteri economice au eliminat dolarul din comerţul bilateral, iar toate tranzacţiile au început să se efectueze în monedele lor. În plus, supremaţia dolarului ca rezervă valutară a început să se clatine în ultimul an.

Aurul profită de speculaţii
Temerile legate de viitorul economiei americane i-au făcut pe investitori să caute alternative cât mai sigure. Preţul aurului a doborât un nou record istoric, urcând pentru prima dată la peste 1.500 de dolari pe uncie din această cauză.

Intervenţii pentru rating
Administraţia Obama ştia de faptul că economiştii agenţiei S&P intenţionează să modifice perspectiva ratingului acordat SUA şi au purtat discuţii secrete cu aceştia, cerându-le să nu facă acest lucru, potrivit publicaţiei americane „The Washington Post". Oficiali ai Trezoreriei le-ar fi spus specialiştilor că subestimează capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un compromis privind reducerea deficitului.  Potrivit acestora, nivelul datoriei nu este îngrijorător, iar Administraţia are un plan viabil de reducere a deficitului.
91,6% din PIB este datoria publică a Statelor Unite ale Americii, adică 14 mii de miliarde de dolari.


47 de comentarii:

  1. Acest articol este pe gustul meu. Mi-a placut foarte mult. Numai bine,
    Odeorica

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai traiul ala bun al americanilor trebuia sa fie odata si-odata platit.Au dominat tot timpul ,cu ajutorul zanganitului de arme au"supt"de peste tot acuma li s-a cam infundat,pericolul este sa nu ne traga si pe noi dupa ei.Gata cu Imperiile ,trebuie sa cada si ei ,eu le doresc precum Jugoslavilor :sa se imparta in 50 de state.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imperiile se nasc se dezvolta si mor.E legea firii
    Cine urmeaza??
    Eu cred ca "chinejii"(scuzati cacofonia) si atunci chiar ca "am pus-o"chiar daca nu noi ci generatiile viitoare,da sigur o sa fie nashpa!?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca scenariul va fii acesta! Ceva ma face sa cred ca-i o mare jmecherie,inclusiv chestia asta cu datoriile!
    O natiune cu un asemenea potential? Aduceti-va aminte cum s-au mobilizat si ce efort de razboi au depus in ce de-al doilea razboi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai Cezarel asha este cum spui tu...Da, am ajuns departe shi asta se datoreaza muncii shi seriozitatii noastre nu lenii, delasarii shi timpului pierdut pe NET care vad ca te caracterizeaza shi pe tine un pic (un pic mai mult).
    PROST! (Prosit! ca sa nu-ntelegi altceva)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Don Corleone,
    @ Cezar,
    Lamuriti-ma si pe mine in privinta Elenei.Ce invarte ,,fatuca”asta ? Nu de alta dar nu de mult a afirmat ca lucreaza in mediu privat pentru a-si aduna puncte sa compenseze pierderea suferita prin revizuirea pensiei.Dupa cum observ ,inca nu este in concediu de odihna dar toata ziulica e pe net si in special pe blogurile frecventate de militari.Evident ca intre doua postari (de la birou???!!!???)manca clatite ,ciocolata elvetiana si bea 5-6 cafele.In atare conditii ma intreb daca seful ei e FRAIER ori e DOGARU.
    O sa revin.
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  7. Un prof de sport fraier
    Cu sindromul Alzheimer
    Il intreaba pe Corleone,
    Uitand ca el e Akord-eone.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Plano 10,
    TEAPA !!! fraiere.
    Administratorul acestui blog poate confirma faptul ca postez din TIMISOARA.Din cate stiu eu Don Corleone/Akord e brasovean.
    Si pentru ca m-ai provocat,fi pe faza ca in cateva minute postez din nou.
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai Plano,in fond,tu ce invarti pe blogurile astea ?Daca esti"patron"de blog comporta-te caatare :fii condescendent,impartial si neimplicat intr-o grupare sau alta;fii imopaciuitor nu carcotas.Vad ce te iei cand de Don Corleone,cand de tigri2,cand de "profu de sport',de fapt tu te iei de toata lumea ,esti un mare asin,cred ca tu l-ai purtat in carca pe Nastratin Hogea.

    RăspundețiȘtergere
  10. @profu de sport,cavalere,ce ti-a facut Elena ,cu ce te deranjeaza?Este normal sa scrie si sa se alature militarilor ,daca o vbiata intreaga a fost militar.dar tu ce invarti ,esti militar,fost ?daca nu dute draga pe alte meleaguri ,pe alte bloguri si lasa-ne pe noi ,militarii sa ne consfatuim si sa ne spunem necazurile in familie,de sfaturile tale inoportune nu avem nevoie,canta la alta masa sau canta dupa muzica noastra.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am scris sub anonimat pentru a inchide gura unor [alti anonimi plini de venini].

    RăspundețiȘtergere
  12. @all,
    Sa lucram cu materialul clientului,vorba lui Don Stelian.
    Nu cu mult timp in urma maimarele scmd (adicatelea Dogaru) a afirmat ca d-na Elena Cobuz (Lenuta voastra) este DETASATA intr-un deparatment de o importanta majora pentru sindicatul respectiv.Urmarind un pic activitatea Lenutei pentru a ma edifica asupra importantei muncii pe care o depune am constatat ca defapt ea (adica Lenuta) sta toata ziua pe NET si se converseaza cu meliterii.Obiectivele doamnei respective sunt:
    - atragerea a cat mai multi militari in rezerva din randul celor care le-au scazut pensile(si nu numai) in sindicat ( lucu observat si de Don Corleone);
    - ,,aburirea” sau mai bie zis ,,adormirea clontosilor” gen Stelian P,Cezar,Tigri2,Don Corleone si altii…, pentru a putea permite scmd sa lucreze in liniste ,culmea ,impotriva noastra a MAJORITATII.
    pupici!!!pupici!!!pupici!!!pa!!!pa!!!pa!!!
    profu de sport,
    ps ,,clontosi” in sensul bun al cuvantului.
    pupici!!!pupici!!!pupici!!!pa!!!pa!!!pa!!!
    acelasi prof de sport,

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonimule de la 13:15, te rog sa nu-l jigneshti pe varu-meu asinu, ai intzeles?
    I-HA!

    RăspundețiȘtergere
  14. @cezar
    Te rog sa ma scuzi dar le postez cu copy/paste tot de la tine(art.financiar bancar)la acest articol ca ASTA E PAREREA MEA SI NU AM INTERESE DE NICI UN FEL
    cezar scria;
    Don C. esti al dracului de rau! Convenisem sa fim umani cu....prizonierii!!
    PS. In definitiv ,daca exista fazani bine colorati este si pacat sa nu-i jumulesti-Nu? Este spiritul economiei de piata
    29 iulie 2011, 09:15
    Don Corleone spunea...
    @cezar
    Da dar cu conditia ca fazanii sa nu fie militari de-ai tai/ai nostri
    1-in primul rand nu sunt rau,ci doar direct si sincer spunand lucrurilor pe nume.Pur si simplu
    m-am saturat de escroci.Am vazut prea multi in ultimii 10 ani,iar cand acestia sunt si militari/fosti, atunci pur si simplu nu am nici o mila fata de ei.Asta-i adevarata DEMNITATE SI ONOARE si nu gunoaiele care incearca sa faca bani pe spinarea pensionarilor militari,poate mai nepriceputi,cinstiti,creduli,sau pur si simplu de o varsta la care nu-i mai duce capul.
    Au cam aparut si pe bloguri rechinii militari(avocati,juristi) care sunt gata sa-si jumuleasca camarazii si de ultimul banut spunandu-le "camarazi" intotdeauna cu ghilimele asa cum posteaza marea jurista de renume international elena cobuz
    Vad ca de alina gorghiu nu mai zice nimic,deci e clar;elena a fost "ejaculata" si de acolo.
    Prea multe luntrii pentru fundul ei
    2-cel mai mare rechin nesatul de bani=CD al scmd srl
    29 iulie 2011, 12:56
    Don Corleone spunea...
    @cezar
    Stii care e problema cu unele femei,inclusiv aici de fata si mai ales din domeniul militar???
    Cand e vorba de obligatii sunt ca niste flori sensibile,care nu trebuie deranjate "nici cu o floare" si trebuie menajate permanent cu maxima grija.
    Cand e vorba de drepturi vor sa fie CEL PUTIN egale cu barbatii si au pretentii peste pretentii,ca deh sunt femei.Pai atunci ce dracu mai cauta in armata??.
    Aveam pe vremuri o "maimutza' la BDS,tinerica,frumusica,tzatze mari,picioare lungi,subtirica la mijloc,ochisori albastrii,blonda 'naturel" sg.maj.la vre-o 22-23 de primaveri,proasta de-mpungea dar care stergea pe jos cu col.cdt R cu col sef st.maj si cu tot BOPL simultan si nu-i ieseau bosorogii din cuvant.Ce dracu or fi asteptat de la ea nu pot sa inteleg,dar ii juca pe degete ca pe papagali.erau tot timpul in BDS cu niste zambete libidinoase si cu saru'mana in jos si'n sus si daca erau documente de semnat te dadeau afara pur si simplu,de parca erau toti in calduri.
    Exista un singur salut de la col. la sg maj-invers NU
    saru'mana ce mai faceti!!
    Asa o fi si in armata americana??Elena stie ce vorbesc de cand era dansa lt. bengos.Si uite asa se face cariera,cand femeile manevreaza prostii de barbati
    P.S.Vaiiii tuuuu!!! ma duc sa mai mananc niste clatite.Vaiii tuuu ce buneee sunt!!....doar cu scortisoara tuuu ...ca mierea-i scumpa tuuu.....
    29 iulie 2011, 13:19

    RăspundețiȘtergere
  15. @ ano...13:21,
    Cea mai buna gluma pe ziua de azi ,,Elena ...a fost militar o viata intreaga..." Probabil acelasi lucru o sa -l afirmi si despre Dogaru.
    Pentru ca m-ai intrebat cu ce ma deranjeaza Elena , o sa-ti raspund.Ma deranjaza prin faptul ca face ,,jocul" scmd-ului,un joc murdar si indreptat impotriva intereselor majoritatii pensionarilor militari (intre care ma numar si eu). Spre deosebire de cei doi (Dogaru si Elena)am intrat in armata (LM)la varsta de 14 ani si am o vechime efectiva in munca mult mai mare decat a domnei respective, cat despre vechimea liderului de sindicat si modul in care a intrat in sistem nu are rost sa vorbim.Nu inteleg de ce te deranjaza faptul ca postez sub pseudonimul ,,profu de sport”. Cat despre ultima fraza ,cea cu ,,…cantatul la alta masa…”de data asta o trec cu vederea .Asa ca ,,dragul meu”,cum voi scmd-istii va permiteti sa vorbiti in numele nostru a majoritatii ,imi permit si eu sa vorbesc in numele meu si sa-mi exprim anumite puncte de vedere pe acest blog (bineinteles daca administratorul imi va permite acest lucru).
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  16. @plano10
    Ai dat-o in bara ca deobicei fiind orbit de interesele tale politice.Nu postez NICIODATA ca anonim asa cum faci tu.Deci mai esti si las nu doar sluga.
    Pana la urma ai fi fost un interlocutor agreabil daca interese meschine nu ti-ar intuneca mintea
    Intre tine si TANO este de fapt o asemanare aproape perfecta cu o deosebire TANO ESTE INTELIGENT SI APLECAT PE SUBIECTE PRACTICE PALPABILE nu ca tine care doar "gargarisesti" si mai vii si pe aici sa faci ordine si disciplina
    Du-te "acasa' si sterge panzele de paianjen de pe blog.Ce cauti aici???
    Bine ca nu-mi poti sterge comentariile si de aici cum faci acolo la tine;SUBIECTIVULE!!
    Dar uite ca aici te bucuri de libertate deplina ceea ce la plano 10 nu este posibil.
    Asta e "democratia" pe care vrei s-o impui??Sarman de tine!

    RăspundețiȘtergere
  17. @profu' de sport
    scopul elenei "e de fapt doua"
    1.reprezentarea chiar de catre dansa in instanta a fazanilor buni de jumulit (asa isi va umple conturile)
    2.atragerea fazanilor si in scmd,lucru care ii va aduce recunoastere si putere(pai vedeti ce de membrii v-am adus IO)Toate sunt strategii de prospectare de piata arhicunoscute.In acest scop a gasit si nisa de piata cea mai profitabila pentru propriul buzunar:INFOMONDO MILITAR
    Nu-i proasta moldoveanca,dar caracterul e ....gata ma opresc ca iar m-a enervat cu foamea ei de bani si putere

    RăspundețiȘtergere
  18. @Corleone
    Bai, da, prost esti! Iti pui singur mana pe caciula.
    Ai oferit tuturor, daca unuii se indoiau, dovada ca tu esti profu de sport si tarla de anonimi care il insotesc.
    Ce ziceai de anonimi?
    "Nu postez NICIODATA ca anonim asa cum faci tu.Deci mai esti si las nu doar sluga"
    Lasule!!!!
    Slugoooo!!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. @ Cezar,
    Am o mare rugaminte la tine.Comunica slugoiului USL-ist Plano 10,ca eu ,,profu de sport" NU sunt una si aceasi persoana cu Don Corleone.Repet pentru a doua oara (sa inteleaga si individul)...postez din TIMISOARA.
    @ Don Corleone,
    Te rog sa ma scuzi pentru disconfortul pe care ti-l produc prin confuzia pe care o face pupincuristul psd-ist Plano10.
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  20. @planoX
    Ma referam la tine nu la anonimi.Reciteste tu si toti ceilalti si lasa-i pe ei sa traga concluziile,"desteptule"
    il cunosti pe cezar ii dau aprobarea sa-ti spuna de unde este IP-ul meu(sper ca are programul de identificare IP-uri daca nu il livrez eu in 24 ore)dupa care sa iti spuna din ce zona este "profu' de sport" si dupa aceea tragem concluzia
    CINE-I PROSTUL ??
    Garantat vei lua premiul cu coronitza pentru ca eu stiu ca nu sunt profu iar el stie ca nu este Don C.Adica pici de prost pentru acuzatii nefondate(a nu stiu cata oara!!)dar acest lucru trebuie demonstrat tuturor
    Deci @cezar TE ROG SA FACI VERIFICARILE DE RIGOARE SI SA LE DAI PUBLICITATII!!
    Te rog sa obtii si acceptul lu' profu desi daca citeste aceste randuri sunt sigur o sa-ti ceara si el acelasi lucru(e si in interesul lui sa se afle adevarul pentru postacii de rand-nu ca sa ma disculp in fata unui politruc de 2 lei precum planoXXX(hard)
    Mare lucru e sa fii corect intre viperele astea politice!!

    RăspundețiȘtergere
  21. @Plano10
    Gresit! Gresit! Gresit! Lasa-l in pace!

    @anonim de la 13.23
    E cea mai tare chestie ca unul din scopurile mele ar fi ,,aburirea” sau mai bie zis ,,adormirea clontosilor” gen Stelian P,Cezar,Tigri2,Don Corleone si altii…, pentru a putea permite scmd sa lucreze in liniste...".
    Mi-a citit-o cineva la telefon si nu mi-a venit sa cred!
    Acum, cand situatia reala este cea pe care o stim cu totii, va dati seama ca nu are niciun sens ceea ce spuneti?
    In alta ordine de idei si lasand deoparte discutiile pur juridice, am constatat ca Stelian P, in afara "spatiului InfoMondo" este o persoana absolut remarcabila, plina de haz si cu care sigur nu te plictisesti. De ce sa-l fi adormit? Eu ce faceam dupa aceea? Vorbeam singura?
    Ii voi citi cu placere creatiile si de-acum inainte.
    @Tigrisor
    Si pe Dvs. trebuia, cica, sa va adorm. Da' nu stiu pentru ce, ca mie nu-mi plac adormitii. Mai ales ca avem amintiri din locuri comune.

    @all
    Ca m-ati facut in fel si chip e problema domniilor voastre. Pesemne, la un moment dat, cand voi avea mai mult timp, o voi analiza si pe asta (fenomenul in sine). Dar ganditi-va ca acest blog este citit si de alte persoane care nu sunt militari. Pentru ei, civilii, eu nu exist. Dar exista armata, ca institutie cu o anumita vechime, oglinda ei ....

    @cezar
    Ca proprietar al blogului, te-am lasat la urma. Nu ca as avea ceva cu tine! De fapt, as avea: un repros - tu stii (ma rog, nu e cazul sa detaliem aici) ca foarte multe din cele spuse la adresa mea nu au nicio legatura cu realitatea. Dar, de dragul traficului pe blog ... Ramai sanatos!

    RăspundețiȘtergere
  22. @All-Va rog mult sa nu-mi cereti sa fac ceva ce NU STIU SI NICI NU VREAU !!
    - Problema se poate rezolva mult mai simplu ,cred eu : proful de sport-te rog sa te loghezi si gata!!
    _cu titlu de informare:cand m-a amenintat cineva ca-mi face una alta, m-am informat la sursa:IP-este dinamic,se schimba de cate ori deschizi comp.-ul
    PAREREA MEA?- DON C.diferit categoric de Proful..!
    @All-Va rog pastrati nivelul discutiilor ,folositi argumentele si nu atacul la persoana!
    O seara buna!!
    _

    RăspundețiȘtergere
  23. @ ELENA-sincer imi pare rau! Cred ca mai bine ar fii fost sa demontezi cu ARGUMENTE unele acuzatii. Chiar cu riscul de a-mi mari traficul pe blog-eu nu castig absolut nimic din asta!!
    Este de la sine inteles ca fata de tine exista o anumita frustrare!
    Ai reprezentat cel mai tare ,interfata umana ,intre scmd si o parte dintre cadrele pensionate!
    Nu mai detaliez eu! O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  24. PS. Pentru a intari cele spuse,va rog sa vedeti si continutul materialului pus in pagina,acum,acum 3 zile ,acum o saptamana etc.!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Mai Cezare unii de pe-acilea sunt mai ceva ca mine!
    I-HA!

    RăspundețiȘtergere
  26. @profu'de sport
    Nu ai de ce sa-ti ceri scuze:
    Nu am de ce sa te scuz:
    Pentru un .....chiar nu se merita.Lasa-l ca va pieri pe limba lui si va primi candva tot ce a semanat parsivul cu....XXX in coada hi,hi!!
    Hai sa traiti si o zi buna!!
    al doi-lea prof de sport.hi hi

    RăspundețiȘtergere
  27. ptiu drace!!.........doilea

    RăspundețiȘtergere
  28. Ha ha ha!
    Te-ai semnat "prof de sport" logat pe curleone!!!!!!
    OED!!!!
    N-ai prea batut la masina in Armata! N-ai stofa de dactilografa! Te recunosti dintr-o mie!
    Lasule, slugoiule!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. @cezar
    Intr-adevar IP-ul este dinamic dar in cadrul aceleiasi zone dupa cum a fost impartita de provider(inclusiv un oras= o zona)
    Intotdeauna primele 3 cifre pt RO sunt neschimbate in functie de zona(oras,localitate,chiar cartier)urmatoarele 8 sunt de fiecare data altele
    ex:123.xx.xxx.xxx.
    te rog sa nu te superi dar am vrut sa fie f. clar
    Cand se logheaza profu' vezi daca primele lui 3 cifre sunt identice cu ale mele,si dupa aia mai discutam si cu prostituatele politice de gen 10.XXX

    RăspundețiȘtergere
  30. @ Elena,
    Fa-ma sa inteleg.Ce s-a spus astazi pe acest blog si nu are legatura cu realitatea in ceea ce te priveste?Din punctual meu de vedere s-a spus prea putin in comparatie cu activitatile pe care le desfasori impotriva intereselor a peste 92% din pensionarii militari. Imi permit sa-ti reamintesc eu cate ceva din activitatea ta :
    - ai fost seful departamentului juridic al scmd (sindicat contestat de majoritatea pensionarilor militari);
    - in numele scmd (prin casa de avocatura ce va reprezinta) ati contestat in instanta toate actele normative emise in vederea recalcularii/revizuirii pensiilor militare ,desi ai fost tot timpul constienta de faptul ca majoritatea pensionarilor militari vor avea de castigat in urma recalcularii si mai ales pentru foarte multi se indreptau grave erori generate de L164;
    - ai reprezentat scmd-ul in comisiile parlamentare la momentul luarii in discutie a OUG 1 / 2011si NU pentru a o sustine.
    Ma opresc aici desi ar mai fi foarte multe de spus . Intre doua clatite cu miere si o ciocolata amaruie ar fi bine sa reflectezi asupra celor de mai sus si vei avea raspunsul la intrebarea care te framanta …,De ce nu te apreciaza majoritatea pensionarilor militari ??? Simplu…,pentru ca 7% nu este niciodata egal cu 92%.
    Sa ai o seara buna,
    profu de sport,

    RăspundețiȘtergere
  31. @plano xxx
    doamne cata prostie poti avea in tine.
    uite ma semnez
    Plano 10
    normal ca n-am batut la masina.altii/altele au facut pe dactilografele intre doua cafelutze.Eu si multi altii am facut armata cu A mare,iar acum e culmea,tot aia "bisnitzarii" pensiilor urla mai tare ca sunt nedreptatiti,ca n-au avut SPOR in valoare de 120% la cafeaua "imbunatatita" cu coniac scos din sertarul biroului
    P.S.se scrieQED
    plano 10 si un sfert

    RăspundețiȘtergere
  32. @Nikk
    Tu cand ai fost sigur ca-ti creste pensia? Vrei sa-ti dau citate cu vaicarelile tele de anul trecut?

    RăspundețiȘtergere
  33. @profu de sport
    Pentru elena nu are nici o importanta.Daca ea nu castiga de ceilalti se poate alege praful.Daca ea castiga e absolut la fel(sa se aleaga praful)
    Asta elena o numeste camaraderie,demnitate,onoare!!!!!!!
    Dpdv al meu nu este decat un nesfarsit dispret pentru atata rapacitate si egoism.
    In rest ne racim gura de pomana cu doamna sanitar.Bine ca n-a ramas in domeniul medical ca te omora cu zile daca nu umblai la bacsis
    Deh chestie de caracter.

    RăspundețiȘtergere
  34. scuze ca uitai...... sa ma semnez
    Plano 10

    RăspundețiȘtergere
  35. @ELENA,e foarrte greu sa adormi un tigru,si cred ca te-ai convins singura si ceilalti la fel ca eu nu pot fi jucat "pe degete" de catre nimeni ,inca am destula putere si istetime sa fac pe multi 'sa-mi manance din palme'.Eu stiu adevarul Lenutei noastre si va rog sa nu o judecati gresit ,sa fiti mandri ca avem asemenea colega de discutii.Asa ca multora le zic "ciocu'mic'mai ales ca acuma am vorbit cu seful al mare si va mai aman cu plafonarea pensiilor.tigri2

    RăspundețiȘtergere
  36. @ Fritz Otto-Nelu -imi cer scuze! In valtoarea evenimentelor(prilejuite de ziua drapelului desigur!) am uitat sa va salut!
    Scuze deci ,fiti binevenit in ,,casa noastra"! Va astepta sa ne impartasiti din experienta dvs ,,americaneasca"

    RăspundețiȘtergere
  37. @ Tiger-Two ,te salut!
    Se pare ca unii dintre colegii nostrii ,,uita si iarta mai greu"!
    Finalul postarii tale,pare sa fie cu talc ! Nu vrei sa detaliezi?

    RăspundețiȘtergere
  38. Da unde-i Strool(inteletualul nostru),Tapu-Danila? Voi nu participati la problemele fermei? Czar

    RăspundețiȘtergere
  39. @CEZAR,noutatile si informatiile [domeniu pe care tu il stapanesti mult mai bine decat mine]nu trebuie luate la repezeala ,trebuie savurate si "filtrate"asa ca am pipeta la mine si o sa le dozez in functie de cerere si oferta.tigri2

    RăspundețiȘtergere
  40. @CEZAR,-"iarta dar nu uita"
    -marile secrete nu pot fi prezentate sau puse la indemana oricui,depinde de cine le proceseaza,ori eu vad o multime de anonimi dubiosi sau poate ca sunt tot dintre noi dar duplicitari [totuna].tigri2

    RăspundețiȘtergere
  41. @Tiger-two- teoretic si practic, blogul il poate accesa oricine ! Drept urmare, aici sunt secrete" pe care le stie toata lumea !

    RăspundețiȘtergere
  42. hello cezar!
    Rockere, Zelist te vrea la ARTmania Festival (netuns)
    Daca esti rocker autentic si iti doresti cu inversunare sa mergi la festivalul ARTmania, acum e sansa ta: ARTmania si Zelist te trimit la festival.

    O sa ai ocazia sa iti asculti melodiile preferate, sa petreci cu Gasca bloggerilor si sa te intalnesti cu artistii favoriti.

    Tot ce trebuie sa faci este sa ne demonstrezi ca esti un rocker adevarat.

    Posteaza pe blogul tau o poza cu tricoul tau de rocker, filmeaza-te cantand o melodie rock, povesteste-ne cum te-ai distrat la primul tau concert rock, trimite-ne o poza in care sa ne arati colectia ta de CD-uri rock, autografe sau orice altceva ce poate dovedi ca esti potrivit sa devii membru in Gasca bloggerilor.

    Te poti inscrie in concurs pana la data de 07.08.2011, ora 23:59.

    Posteaza pe blogul tau si pe Twitter utilizand hashtag-ul #gascabloggerilor sau adauga-ne ca prieteni pe Facebook - Ze list - si comenteaza in cadrul postarii referitoare la concursul organizat.

    Iata ce poti castiga:
    Locurile 1-5 primesc una dintre cele 5 invitatii de o persoana la festivalul ARTmania, 5 domenii+hosting gratuit pentru un an de zile pe platforma Blogway;

    Locurile 6-10 primesc unul dintre cele 5 domenii+hosting gratuit pentru un an de zile pe platforma Blogway + 30% la achizitionarea biletelor;

    Locurile 11-35 beneficiaza de o reducere de 30 % la achizitionarea unui bilet.

    Daca te numeri printre castigatori vei intra in backstage, avand ocazia sa participi la sesiuni de meet and greet, interviuri, autografe etc.

    Castigatorii vor fi selectati de catre un juriu format din membrii Zelist si membrii ARTmania Festival pe baza creativitatii si a pasiunii dovedite pentru muzica rock, iar lista va fi afisata luni 08.08.2011 ora 12:00 pe blogul Zelist si ARTmania.

    Daca vei castiga o reducere de 30% pentru achizitionarea unui bilet, trebuie sa anunti participarea la festival la adresa office@tree.ro pana pe data de 8 august, ora 16:00.

    Dupa confirmare vei putea ridica biletul cu reducere de luni pana joi, 8 - 11 august de la Centrul de Informare Turistica din Piata Mare, intre orele 10-18 iar vineri si sambata le poti ridica de la Info Center ARTmania Festival (in fata intrarii muzeului Brukenthal), intre orele 10 - 23.

    Te asteptam in Gasca bloggerilor sa petrecem la ARTMania Festival!
    DACA SE GASESTE UN AMATOR II CEDEZ LOCUL CU MULTA BUCURIE_Czar

    RăspundețiȘtergere
  43. @ CEZAR:
    După o minivacanţă, am revenit în faţa calculatorului, dornic să văd ce şi cum mai stau lucrurile prin blogosferă. Am citit cu interes materialul de faţă, am citit cu şi mai mare interes comentariile şi, în sfârşit, am găsit răspunsul la întrebarea din titlu. Aşadar, dragii moşului, vă spun eu cine împinge lumea spre o nouă criză - ELENA!

    RăspundețiȘtergere
  44. @ tigri2,
    Sunt ,, profu de sport”
    Intrucat ca ,,anonim”ma simt vizat de comentariul tau ,am si eu o intrebare. De ce ma consideri dubios si duplicitar ? Te rog sa-mi raspunzi numai daca ai bunavointa sa citesti cu obiectivitate tot ce am postat astazi pe blogul lui Cezar. Si inca ceva : Daca ma loghez avand ca avatar poza unui GUGUSTIUC si nik-name (sa zicem NAPOLEON)crezi ca as avea mai multa credibilitate?... sau as fi tot un anonim ca majoritatea celor ce postam pe blogurile frecventate de NOI pensionarii militari.
    @ Cezar,
    Intr-un final am vrut sa ma loghez pe vechiul cont google dar nu mi-a iesit,…poate maine.
    O seara buna,

    RăspundețiȘtergere
  45. Mei Cezar, mei, pi mini nu ma-ntereseazâ cearta voastrâ mei, ci numa paralili! Ai înţăles mei? Hai vinî cu bănuţî la mini ca s-â nu mai ai grija lor...

    RăspundețiȘtergere
  46. PS. Scuzi..."ca sa nu mai ai grija lor"...
    M-o luat banu pi dinainti mei Ceazari mei.
    Ştrool-ică

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!