Ceea ce mâncăm participă la procesele de apărare a organismului prin furnizarea elementelor nutritive de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali.
Alimentele, în special vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi proteinele din compoziţia lor, asigură, în mod indirect, susţinerea imunitară. De aceea, mai ales în perioadele de stres, atunci când organismul este solicitat de schimbările de temperatură sau este expus la riscul de infecţii, specialiştii ne recomandă să ne hrănim cât mai sănătos. „Lipsa ori furnizarea insuficientă a anumitor substanţe din alimente, precum proteinele, zincul, vitaminele C, E şi vitaminele din grupul B, fragilizează sistemul imunitar. Acesta, expus unor solicitări agresive sau prelungite, ar putea avea o reacţie diminuată", explică medicul primar nutriţionist Adrian Copcea din Cluj-Napoca (www.nutritionistcluj.ro). Aceste situaţii pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, spun specialiştii.
1 Pătrunjelul, vitamina C naturală
În perioadele în care organismul se confruntă cu infecţii, nivelul vitaminei C scade. Potrivit nutriţioniştilor, aceasta este dovada că sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile. „Acidul ascorbic (vitamina C) joacă un rol important în special prin proprietăţile antioxidante şi prin mecanismele antiinfecţioase", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea. Sursele clasice de vitamina C sunt fructele şi legumele proaspete care, consumate în fiecare zi, asigură succesul în lupta antiinfecţioasă. Printre cele mai bogate surse de vitamina C se numără măceşele. Ele conţin şi licopen, o substanţă care, la rândul ei, previne oxidarea celulelor. Cătina, consumată proaspătă sau în sucuri, conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. De aceea, ar trebui să fie în topul alegerilor noastre alimentare pe toată perioada rece.
De asemenea, în ardeii iuţi există, în medie, între 80 şi 300 mg de vitamina C, iar în pătrunjel se află o cantitate de patru ori mai mare de vitamina C decât în citrice. În plus, pătrunjelul este bogat şi în betacaroten, în vitaminele K şi B12, calciu, fier şi în fosfor, utile sistemului imunitar. Varza de Bruxelles şi roşiile conţin şi ele vitamina C, alături de alţi compuşi care stimulează imunitatea. „Puţini ştiu că surse importante de vitamina C sunt uleiul de floarea-soarelui şi migdalele", precizează medicul nutriţionist Adrian Copcea.
2 Peştele, aliat contra radicalilor liberi
Fumătorii şi persoanele care trăiesc în medii poluate, resimţind efectele negative ale radicalilor liberi, ar trebui să consume alimente bogate în seleniu, pentru a-şi întări sistemul imunitar. „Vitamina E, un antioxidant puternic, intervine în procesele imunitare împreună cu vitamina C şi cu seleniul", mai spune medicul nutriţionist Adrian Copcea. Potrivit nutriţionistului, peştele şi ciupercile sunt surse bune de seleniu, iar acestea din urmă întăresc imunitatea şi prin stimularea producţiei de globule albe. Fructele de mare, scoicile, crabii, stridiile, langustele, dar şi organe precum ficatul şi rinichii pot fi surse importante de seleniu. Acest oligoelement limitează acţiunea nocivă a virusurilor în organism, grăbind vindecarea în caz de infecţie.
3 Carnea de curcan protejează de infecţii
Alt oligoelement important pentru imunitate este zincul, care, împreună cu vitamina C, contribuie la profilaxia infecţiilor respiratorii şi are un rol foarte important în a proteja pielea de infecţii bacteriene. Rolul protectiv faţă de infecţiile dermatologice se manifestă inclusiv în prevenirea acneei, afecţiune apărută pe fondul infecţiei cu microbul Propionibacterium acnes. Printre sursele recomandate de zinc se numără carnea de curcan, ouăle, salata verde, seminţele de dovleac şi produsele lactate. „Zincul, provenit din surse precum grâul integral, ciocolata şi cacaua, joacă un rol important în imunitate, prin participarea la procesele metabolice din limfocite (celule imunitare)", mai spune medicul Adrian Copcea. "Sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile.''
Adrian Copcea medic nutriţionist
Proteinele alcătuiesc un scut protector
Carnea este o sursă importantă de proteine necesare pentru buna funcţionare a organismului, inclusiv pentru o imunitate forte. „Carnea şi alte surse de proteine, cum sunt brânzeturile, lactatele şi ouăle, furnizează aminoacizii necesari pentru sinteza proteinelor implicate în susţinerea imunităţii", spune medicul Adrian Copcea. Carnea de pui, peştele, care conţine acizi Omega 3, şi ficatul sunt alimente ce pot aduce, dincolo de proteine cu o valoare biologică înaltă, şi alte vitamine şi minerale necesare în procesele de apărare.
Am tinut sa public aceste informatii cu atat mai mult cu cat unul mai pe la R. ne sfatuia sa trecem criza doar cu varza si cu..varza !!!!
RăspundețiȘtergereCred ca-i bine sa adaugam si ceva proteine si de ce nu chiar ....telina!!!
Or fi bune şi pentru imunitate... parlamentară alimentele astea trei? Dacă da, să vezi ce va creşte consumul de pătrunjel, peşte şi carne de curcan, dacă, din întâmplare, vreun parlamentar va citi aceste rânduri.
RăspundețiȘtergere@cezar-exclusiv
RăspundețiȘtergere....aaaaaa esti ramas in urma!!!!!!
@Biliuta- eu zic sa avem mai intai grija de noi.....ca panaramele se protejeaza
RăspundețiȘtergere@DC. aaaaaa ..plagiatorule!!!
SALUT CU DRAG, PRIETENII din Groningen si Brussels !!
RăspundețiȘtergereVeniti in RO la un vin negru si un curcan prajit !!
Este binevenit articolul. Mereu am zis sa fac un ceai de patrunjel dimineata, dar fac numai o zi, doua si apoi pauza. Se spune ca, curata organismul si mai ales rinichii, daca bei in fiecare zi. O noapte odihnitoare, ca maine incepe alta saptamina. Odorica
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Salut prietenul din RUSSIA!!
RăspundețiȘtergereMai colega dar ceva pe gustul meu n-ai?
RăspundețiȘtergereMai vere ,pai daca, curcan si cu vin negru nu-ti prieste,atunci cam ce ai pofti??
RăspundețiȘtergereO friptura de frichinele!
RăspundețiȘtergere..mai lasa.serveste un ..morcov!
RăspundețiȘtergereMeeei fraate ! Am intercat si eu sa tin dieta asta sanatoasa si nu am reusit sa trec de struguri, adica de zeama de struguri.
RăspundețiȘtergereDar nu ma las. O iau de la inceput, poate reusesc. Pana la urma tot trebuie sa/mi iasa.
Hai NOROC !
Fii perseverent Micutzule!! Hai noroc si sanatate!!
RăspundețiȘtergereSalut prietenii din DUBLIN , BOBIGNY ILE-de-FRANCE si GRONINGEN! Sunteti invitati la un curcan prajit si un vin negru in RO.
RăspundețiȘtergereSalut prietenii din BERLIN-sunteti invitati la un curcan prajit si un vin negru!!
RăspundețiȘtergereMi-ar face mare placere si cateva cuvinte de la voi:Berlin.Brussel,Spania,Italia ,Franta ,Russia Anglia ,America etc
RăspundețiȘtergereдорогой Товарищ приходить ЛШ ЕЯКХ БШ из и МЕЙНРНПШИ водка ебать!
RăspundețiȘtergere@cezar
RăspundețiȘtergereNeneeee vezi ca tu ai top 3 alimente si pe blogul VIS a aparut top 5.Daca tot va transformati in farmacii baga si tu acolo un top 7,sau 9 ca ramai de 'caruta' prin rafturi.
carduri de fidelitate dati? ca sensiblue si multi altii fidelizeaza clientii.Voi ii alungati.
Ai priceput aluzia la plictis??
mda arata bine....da eu nu f.t tzatze:)
RăspundețiȘtergereStelian P.
RăspundețiȘtergere@CEZAR
Buna dimineata ! Abia acum am vazut prima poza, noroc sa sotia doarme ca altfel vedeam farfurii zburatoare (simple, nu OZN-uri).
Buna dimineata! Mai intai salut prietenii din USA si Gronigen!!
RăspundețiȘtergere@DC esti tare greu de multumit!
Cred ca puteai sa remarci ca eu ,pe langa ,,buruieni"mai ofer si proteine si ceva lichide si o fata ,,frumoasa-ce dracu iti mai trbuie??!!!
@Stelian- Buna dimineata! Asa am si vrut sa fie :o surpriza soc-indiferent de consecinte!!!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereLa ,,cuantumul" ce a rasarit,
RăspundețiȘtergereDin hotii si calcul smecherit
I-o cale atat de luunga...
Ca pana si lui Elena-i este greu ...ca sa ajunga!
A fost Honor,a fost si Patria....urmeaza!!!
CEI care doresc pot contribuii cu completari!!
Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
RăspundețiȘtergereDo you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there!
Cheers
Have a look at my blog post: CristopherZFantazia
Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every
RăspundețiȘtergereday. It will always be interesting to read through articles from other writers and practice something from other web sites.
Take a look at my homepage CristopherLMazzacano
You actually make it seem so easy along with your presentation however I find this matter to be really something which I
RăspundețiȘtergerebelieve I would never understand. It kind of feels too complicated
and very extensive for me. I'm taking a look ahead on your
next publish, I will try to get the dangle of it!
Feel free to surf to my site :: AnnettCMeglio