Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 16 iunie 2012



Cum a încercat Antonescu să alipească Timocul României

Autor: Dana Honciuc |
    
Timocul iugoslav este zona cuprinsa între râul Morava (la vest), Dunare (la nord) si frontiera bulgara, locuit fiind de o numeroasa populatie româneasca, care ocupa teritoriul celor patru judete: Craina, Pojarevat, Timoc (doua plase: Zaicear si Bollievat) si Morava (plasele Parachin, Despotovat si Resava). Suprafata regiunii locuite în majoritate de români era de circa 13.000 km2.Românii/vlahii din Estul Serbiei traiesc în 328 de sate si 20 de orase de-a lungul vaii Dunarii, de la Veliko Gradiste la muntii râului Timok, în valea Morava (majoritatea la est de Velika Morava, dar si în unele zone de pe malul vestic), în Homolje (pe o suprafata întinsa) si Timok Krajina.
Hitler ocupa Iugoslavia
Problema românilor timoceni, a relatiilor lor cu România, a unui eventual ajutor dat de autoritatile de la Bucuresti, a constituit o preocupare a forurilor românesti de decizie doar în masura în care nu erau potentiale puncte de divergenta majora cu aliatul traditional de la vest si oricum nu sub forma unei alipiri a regiunii la România. Problema Banatului era prioritara, înca de la Conferinta de pace de la Paris!
Din primavara anului 1941, în conditiile desfasurarii foarte rapide a evenimentelor din Balcani, problema a intrat din nou în atentia forurilor - de aceasta data militare - de decizie.
La 6 aprilie 1941, Wehrmachtul a intervenit pe frontul din Balcani, Hitler ordonând ocuparea Iugoslaviei, ca urmare a modificarilor politice produse la Belgrad: la 27 martie 1941, în urma unei lovituri de stat, regentul Paul, care, cu doua zile înainte aderase la Pactul Tripartit, a fost înlaturat de la conducere. Noul guvern, condus de Duşan Simovič, a refuzat sa ratifice aderarea la Pact si a semnat, la 5 aprilie 1941, un pact de neagresiune cu Uniunea Sovietica.
România îsi reafirma libertatea
Hitler a hotarât sa "zdrobeasca Iugoslavia din punct de vedere militar si statal, ordonând comandamentului armatei de uscat si celui al aviatiei militare sa faca pregatirile militare corespunzatoare.
În seara zilei de 5 aprilie 1941, Legatia germana din Bucuresti a primit indicatia sa-l informeze oficial pe Conducatorul Statului român, generalul Ion Antonescu, de ofensiva împotriva Iugoslaviei, ce urma sa înceapa în ziua urmatoare.
Antonescu a declarat ca România nu ridica nici un fel de pretentii teritoriale fata de Iugoslavia, cu care a întretinut totdeauna relatii de prietenie, desi Mussolini îi ceruse acestuia, prin ministrul plenipotentiar la Bucuresti, Ghigi, sa ridice pretentii cu ocazia apropiatei împartiri a Iugoslaviei.
La 8 aprilie 1941, România si-a reafirmat neutralitatea, în ciuda faptului ca avioane iugoslave bombardasera Orsova, ca raspuns la atacul aerian german asupra Belgradului, atac efectuat cu avioane care decolasera de pe aeroporturi românesti.
Pozitia autoritatilor române afirmata în acest fel s-a modificat, la aflarea vestii cu privire la hotarârile, luate de Ribbentrop si Ciano, la Conferinta de la Viena, din 20-22 aprilie 1941, privitoare la împartirea Iugoslaviei.
Antonescu face o încercare slaba de revendicare a Timocului
La 23 aprilie 1941, Ion Antonescu a adresat un memorandum guvernului german si celui italian în care se preciza ca, desi România nu a urmarit pâna în prezent o expansiune teritoriala pe seama Iugoslaviei, considerabilele concesii facute Ungariei si Bulgariei au creat o situatie noua. Mai exact, el solicita, în afara de o revizuire generala a frontierelor Europei de sud-est, alipirea la România a Banatului iugoslav si crearea unei Macedonii libere, cu administratie autonoma a regiunilor locuite de românii din Valea Timocului si Vardarului.
Dar Hitler avea alte planuri cu regiunile respective. În timp ce Banatul de vest fusese deja promis Ungariei, în regiunea Portilor de Fier, la propunerea lui Neubacher urma sa se construiasca o hidrocentrala în vederea aprovizionarii satelor dunarene cu electricitate, zona aflata sub "garantia colectiva" a statelor ce aveau interese în aceasta zona.
Doar ajutoare materiale
Preocuparea autoritatilor românesti, mai cu seama militare, fata de românii din Valea Timocului iugoslav s-a materializat fie în acordarea de ajutoare materiale, fie în demersul facut catre forurile militare germane pentru eliberarea acestor români din afara României din lagarele de prizonieri din Germania.
Ca dragostea si politica nu prea au nimic în comun, se vede din scrisorile trimise de timocenii aflati în lagarele românesti conducatorului statului român - anexate - si din atitudinea perfect logica, din punct de vedere politic, a generalului Antonescu, pentru care totdeauna a prevalat, dincolo de orice fel de sentimente, interesul national. Si interesul national îi dicta sa nu irite în acel moment cu ridicarea unei probleme care era minora în raport cu altele mult mai grave: Basarabia si Ardealul de Nord.

16 comentarii:

  1. Stelian P.14:51

    Interesant, mi-ai dat o tema de studiat. As fi curios sa mai primim pareri si de la alti cititori si in special trimiteri spre surse de documentare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu-le-n mama lor de otzi si nevestele la toti, noaptea pe la 3!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. De akord cu tine !( grija ca-i..falus!)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim19:52

    Studiezi cam tirziu.
    Probabil ai fost ocupatcu pusul de otravuri in sticle mici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai noroc vere! Cum e vremea pe la voi pe la TM ca hacilea in Gongo e cald rau de tot?

    RăspundețiȘtergere
  6. Stelian P.09:09

    Apropo despre tradare:

    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/23-august-1944-o-tradare-nationala

    RăspundețiȘtergere
  7. În secolul al XXI-lea, personalul MApN lucrează primitiv, în haos şi teroare
    României a ţinut musai să raporteze la FMI depăşirea planului de scădere a pensiilor la hectar, angajaţii MApN îşi scot ochii prin arhivele ilizibile

    Maiorul Ştefan Ivănescu a luat de bune angajamentele publice ale ministrului Gabriel Oprea, a depus disciplinat cerere de recalculare şi, drept răsplată, a primit o pensie diminuată drastic. De la suma "nesimţită" de 1.393 de lei, a ajuns la cea reevaluată de 982 de lei (imaginea următoare). Probabil că, aşa cum susţine generalul care conduce Ministerul Apărării Naţionale, i se pare că i-a scăzut pensia

    Dragă pensionarule, ai câştigat! Feli¬citări! Dumnezeu ţi-a pus mâna în cap şi, printr-o minune divină, Guvernul îţi dă mai mulţi bani fără să faci ni¬mic în plus. Te poţi considera norocos. Şi tu, ca femeia, mereu ne¬mul¬ţu¬mit. Ba te mai şi revolţi! Ministrul tău ţi-a zis-o! Clar. "Toate pensiile celor cu carieră militară completă care pri¬meau sub 3.000 de lei au crescut prin re¬calculare, la fel şi 80% din pensiile ce¬lor cu stagiul incomplet."

    Dacă tu vezi altceva pe cuponul de pensie, e din cauză că te-ai ramolit. Dacă eşti prin¬tre cei 20% (oficiali) care primesc mai puţini bani după recalculare, în¬seamnă că aveai pensie de nesimţit. Te plângi că pensia ta a scăzut, deşi pri¬mi¬sei asigurări că n-o să se în¬tâm-ple? Îţi lipsesc ani buni pe adeverinţa eli¬berată? Nu-i nimic, sunt şi ei oa¬meni şi au greşit. Ai grijă să nu faci in¬farct de supărare până reuşeşti să o ob¬ţii pe cea corectă. Dacă reuşeşti. Unii chiar au murit între timp. În plus, era momentul să faci şi tu ceva pentru ai tăi, să mai laşi şi tu de la tine, din ce¬ea ce ţi se cuvine, faptul că ai în¬du¬rat multe în slujba ţării tale a fost prea puţin.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aşa că, pe timp de criză în¬c¬hide şi tu ochii şi lasă Guvernul să mai completeze din buzunarul tău bu¬getul de austeritate. Şi-apoi, bine a zis cine-a zis că "aritmetica bugetară este cinică". Ce treabă are asta cu mo¬rala!? Aşa că, dragă pensionarule militar, lasă-ţi deocamdată statutul deoparte şi lasă-te transformat în asis¬tat social. Mai încolo o să vezi tu dacă legea e retroactivă, dacă nu, nu. Dar acum, fă-te, pentru binele ţării şi mai ales al conducătorilor ei, că n-ai priceput că statul s-a împrumutat puţin şi de la tine.

    Contrar tuturor lucrurilor pe care le-ai crezut când ţi-ai făcut meseria, lasă-te umilit! Uite, de exemplu, Dumitru Prunariu, un model şi un erou al naţiunii. Singurul român care a zburat vreodată în Cosmos. Statul a considerat că românul Prunariu este nesimţit, că are o pensie prea mare, din care mai merită să ciu¬gu¬lească şi alţii. Aşa că i-a redus veni¬tul cu 70%, făcând pierduţi taman cei trei ani de şedere în fosta URSS, timpul în care s-a pregătit pentru zbor. Pierderea anilor de carieră militară prin arhive şi dosare prăfuite s-a întâmplat însă multor rezervişti.

    Un martor direct al procedurii de arhivare a documentelor militare în baza cărora se calculează pensiile justifică, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, rezultatele aiuritoare ale aplicării grăbite a procedurii prin haosul din sistemul de arhivare. Lipsesc adeverinţe din dosare, iar recalcularea s-a făcut după ureche, sub presiune, inclusiv de oameni în vârstă şi fără pregătire IT, pe baza unor registre din care abia se disting, dacă se disting, cifrele. El caracteri¬zează procedura lăudată la televizor de ministrul Gabriel Oprea drept, "o caterincă făcută într-un stil de hei(mi se)rupism ceauşist".

    "Lucrez la o unitate militară, ca angajat civil. Am participat la caterin¬ca de arhivare a documentelor cadrelor militare, în acelaşi stil de hei(mi se)rupism ceauşist. Cu o săptămână înainte de ziua Armatei (25 octombrie), s-a făcut mare şedinţă mare cu toţi cei care lucram pe calculator. Am fost anunţaţi că trebuie să facem un efort până pe 25, să lăsăm activitatea noastră cea de toate zilele şi să ne dedicăm actualei probleme, care arde...

    Ne-au împărţit pe 2 schim¬buri, vreo 40 de oameni, pentru a băga în sistemul informatic situaţiile cadrelor militare din cele mai străvechi timpuri. Un program obosit, făcut la repezeală (normal), care trebuia să înghită informaţii de la circa 20 de calculatoare/schimb, şi care mergea foarte prost. Care era procedura? Din beciurile prăfuite unde ţineau dosarele cu situaţiile respective, nişte oameni de bine făceau poze cu o mână, şi cu cealaltă ţineau dosarul respectiv. Pozele respective erau puse pe CD-uri, aduse la noi, trase la imprimantă şi trântite pe masă la noi, ordonate după ani, luni. Noi trebuia să introducem numele, prenumele, gradul, salariul brut, gărzi – acolo unde era cazul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Erau cazuri când nenorocirea aia de ştampilă acoperea două nume şi nu aveam încotro, trebuia să sărim peste. Bineînţeles, în primele două zile am protestat la colonelul care răspundea de «afacere», că muncim de pomană, programul mergea foarte greu, imaginile îngheţau, nu memorau datele introduse de noi, aveam probleme legate de vizibilitatea do¬cumentelor...

    Nea colonelul lu’ peşte, prima oară a început să urle la noi: să ne vedem de treabă şi să nu mai comentăm! În rest, unde nu înţelegeam săream peste foi întregi.

    Erau cazuri când în cadru nu intra chiar coloana cu nume, se vedea doar prenumele, câteodată nici atât. Bineînţeles, din cauza ochiului fotografului. Erau cazuri când dosarul respectiv nu era deschis cores¬punzător şi, la fel, nu se vedea numele; erau cazuri când dosarele erau scrise de mână, cu un scris îngrozitor. Şi, bineînţeles, în cele mai multe cazuri, pur şi simplu paginile se vedeau foarte şters.

    De menţionat că, dintre cei 40 de operatori PC, vreo 20 eram ceva mai tinerei, restul de 20 se apropiau peri¬culos de vârsta pensionării, asta însemnând vedere mai slabă, mai de¬gra¬bă obosită, răbdare la limită şi atitudinea «mi se rupe» foarte dezvol¬ta¬tă. Noi, ăştia mai tineri, care ne mai pricepeam, mai prelucram poza cu probleme, ne mai jucam cu contrastul pe imagine ca să stoarcem de informaţie amarâta aia de pagină. Am terminat cu partea noastră de documente la limită, cu uriaşe găuri negre în trecutul pensionarilor militari.

    Cum era de aşteptat, sistemul îi îngroapă pe bieţii oameni cu ajutorul nostru, fir-ar să fie!
    Încerc să îmi găsesc scuze pentru că am participat la aşa grozăvie...."

    RăspundețiȘtergere
  10. Ba Cezare e adevarat ce scrie omul asta? Da, sau nu ca nu ma pricep la astea cu militaria. Eu is vinator in zavana africana; liber profezionist.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ceva dreptate sigur are dar o si ...romanteaza mult !
    Apropo de eroul" Prunariu - ce ziceai ca a facut pentru tara???!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim10:23

    PS........r,,epet, daca era interesat si daca stia ca are dreptate. Cei care au pierdut sume importante stiu prea bine ca acest lucru se datoreaza formulei de calcul si in primul rind fie perioadei reduse de activitate (sub 20 de ani sau aproape) fie promovarilor spectaculoase de pe ultima suta. Nu poti.....

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani aviatorilor romani cu ocazia zilei aviatiei.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am si uitat .....Imi pare rau !
    La multi ani pilotilor ..de toaaate categoriiile: Supersonice , elicoptere ,transport ,salvare etc!!
    Le doresc sanatate si cate un F-35 la fiecare! Elicopteristii cred ca se multumesc cu un PUMA !

    RăspundețiȘtergere
  15. Stelian P.12:08

    La multi ani aviatorilor si toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim02:03

    Voua,cu cat v-a crescut pensia?
    cat ati avut inainte?

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!