Google Website Translator Gadget

vineri, 1 iunie 2012


TANCUL TR 85M1 „BIZONUL". Cum arată tancul pe care Romarm vrea să îl vândă armatei din Columbia

Postat la: 01.06.2012 12:46 2:48
Foto: Mediafax Foto//Octav Ganea
Tancul TR 85M1 este poreclit "Bizonul". "TR" vine de la "tanc românesc", în timp ce "85M1" sugerează că e vorba de un model "modernizat" al mai vechiului model românesc "TR 85" (care, la rândul său, se bazează pe foarte vechiul T 55 sovietic - cifrele "55" vin de la anul fabricaţiei: 1955).
Motorul TR 85M1 este inspirat după un model german mai vechi, cu opt cilindri, de 860 CP (spre comparaţie, ultimul model de tanc german, Leopard, are un motor de 1500 CP). "Bizonul" atinge o viteză maximă de 60 km/h, pe şosea.
Văzut din faţă, singurul semn vizibil al modernităţii "Bizonului" îl reprezintă brâul de oţel care se întinde în semicerc, în jurul turelei. Blindajul suplimentar asigură părţii frontale a turelei o duritate echivalentă unei plăci de oţel de peste 30 de centimetri grosime. Din acest punct de vedere, raportat la cele mai moderne tancuri occidentale - care posedă un blindaj frontal echivalent ca duritate unei plăci de oţel de circa 80 de centimetri -, tancul românesc este catalogat drept un tanc "mediu".
În ciuda faptului că "Bizonul" încă mai cară cu demnitate venerabilul tun sovietic de 100 mm - care popula, odinioară, vechile tancuri T-55 -, tancul bate precis până la 4 kilometri. Şi o face graţie noilor sisteme de comandă a focului. Francezii de la Aerospatiale Matra, Sagem şi Kollmorgen-Artus au avut grijă ca actualii comandanţi de tanc români să dispună de acelaşi sistem de tragere ca cel instalat pe tancurile occidentale Leclerc. "Bizonul" mai ai are un sistem modern de stabilizare electrică a tunului şi o cameră termală pentru comandant, pe care le găsim şi la tancurile moderne. Cel mai modern proiectil perforant cu care trage este de inspiraţie israeliană. "Zboară" cu 1320 m/s şi poate să treacă prin jumătate de metru de oţel.
TANC TR85M1 "Bizonul" Sursa FOTO: Ministerul Apărării
Aventuri în deşertul egiptean
România nu este la prima încercare de a vinde tancuri. Pe la mijlocul anilor '80, egiptenii s-au arătat interesaţi de TR-85-ul românesc. Oameni serioşi, egiptenii au cerut 62 de bucăţi. Românii aveau disponibile doar 42. Ca să iasă la numărătoare, au completat restul de 20 cu nişte tancuri luate de la o unitate militară din Galaţi, cărora le-a dat un strat de "vopsea tropicală" peste vopseaua originală. Tancurile au fost urcate pe vapor şi expediate. Egiptenii au observat însă că, la unele din tancurile recepţionate, sub stratul de vopsea gălbuie se vedea vopseaua veche, de culoare verde-închis.
Cu toate acestea, tancul românesc a intrat în testări lângă Ifuin, în plin deşert, într-un poligon situat la 60 km de Cairo. La o tragere, un proiectil a explodat pe ţeavă, omorând doi membri ai echipajului, un egiptean şi un român. Egiptenii au renunţat la comandă, iar lotul de tancuri a ajuns, în cele din urmă, pe la irakieni. Se presupune că au fost folosite apoi în războiul cu iranienii, dar nu există suficiente informaţii precise legate de faptele lor de arme.
După egipteni, marocanii s-au arătat şi ei interesaţi de TR-ul românesc.
După testări în poligonul Agadâr, marocanii au făcut oferta: voi ne daţi 60 de tancuri, noi vă plătim 50% în bani şi 50% în "fosfaţi". Contraoferta românilor a fost promptă: daţi-ne 100% cash. Înţelegerea a căzut.

TR-85M1 "Bizonul"
Tun: D9 cal. 100 mm
Capacitate penetrare proiectil: circa 50 cm
Blindaj Maxim (frontal) *: circa 33 cm
Greutate: 50 t
Viteză **: 60 km/h
*echivalent placă de oţel la 90 de grade
** pe şosea
(Mihnea Lazăr)

34 de comentarii:

  1. Anonim16:57

    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim21:29

    Viteza pe nisip nu-i egala cu viteza pe telina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Anonim03:15

      Anonim1 iunie 2012, 21:29
      Viteza pe nisip nu-i egala cu viteza pe telina.


      tigri21 iunie 2012, 22:47
      Taci,dracului mai idiotule,spui numai gogomanii!

      tigri21 iunie 2012, 22:32
      As avea multe de spus despre acest subiect deoarece am participat la multe aplicatii elicopter contra tancuri ,mai ales in teren framantat dar renunt de teama kknarilor de anonimi care-ti strica buna dispozitie si-ti taie tot elanul de a vorbi,efectiv mi-e scarba sa scriu alaturi de acesti DOBITOCI!


      Anonim1 iunie 2012, 23:06
      Auzi,mai rahat cu par? Aplicatiile tale in teren framintat,cu tancuri,cu vedete ,cu submarine si cu camile au fost cind dormeai dupa ce luai solda.Mai taci dracului cu rahaturile tale.Nu a publicat nimeni nimic,doar tu esti unghia din lindic.
      Baga in ccapul ala sec ca viteza maxima pe nisip nu poate fi egala cu cea de pe pasune. Ce-i asa greu de priceput? Ori esti prost de drept?!

      Ștergere
    3. @Cezar
      Si astea ...ce vrei sa demonstrezi cu ele...merci,oricum.

      Ștergere
    4. Muscamor19:26

      Mitza ametzita,dupa cum vad precis ai multi prieteni.Cit timp vrei sa tot stearga omul asta comentariile care-ti sunt defavorabile? Am tot incercat sa fiu ,,dragut",dar tu nu ai obraz.Nu ai !

      Ștergere
    5. Anonim19:35

      Kis Viorel, Ialomita:
      ""Am fost pensioant in anul 1998 conform Legii nr. 80/1995, art. 85, lit. e, si a Ordonantei de Guvern nr. 7/1998, art. 6, lit. b, cu drept de pensie militara de stat. In urma ajustarii Legii 164/2000 cu HG nu am beneficiat de aceleasi drepturi cu cei pensionati dupa anul 2001, astfel: nu beneficiez de sporul de vechime conform grupei I de munca de 100% pentru perioada 1978-1990; nu beneficiez de drepturile stipulate in HG nr. 633/18.05.2006.

      Ștergere
    6. @cezar
      Ce faci ,ce publici?Sau de ce-l lasi sa spuna ce vrea ?Personal,mi-ai dat o palma ,lasandu-l sa scrie despre mine si de aceea te rog sa ma stergi de la senior editor,nici nu mai vreau sa am de a face cu personajele tale si cu blogul pe care-l pastoresti.

      Ștergere
    7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    8. Anonim20:47

      Esti un...tapir.

      Ștergere
    9. ...sa vada si altii ca L164 a fost favorabila numai celor care au iesit la pensie dupa elaborarea ei...
      Mai ...oaie,legea din 2000 este din 2000.Cind tu abia faceai de 40 de primaveri.



      Esti un...tapir!

      Ștergere
    10. Anonim21:35

      "Personal,mi-ai dat o palma ,lasandu-l sa scrie despre mine "

      "Un sut in cur ,un pas inainte!"

      Ștergere
    11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    12. Anonim22:45

      Pentru un tapir era cam timpuriu pentru a fi minat la pasune !

      Ștergere
    13. Anonim08:59

      tigri24 iunie 2012, 14:28

      @Cezar
      Si astea ...ce vrei sa demonstrezi cu ele...merci,oricum.




      tigri2 4 iunie 2012, 20:33

      @cezar
      Ce faci ,ce publici?Sau de ce-l lasi sa spuna ce vrea ?Personal,mi-ai dat o palma ,lasandu-l sa scrie despre mine si de aceea te rog sa ma stergi de la senior editor,nici nu mai vreau sa am de a face cu personajele tale si cu blogul pe care-l pastoresti.




      tigri2 4 iunie 2012, 20:37

      Nu stiu ce dumnezeii ma-ti vrei sa demonstrezi cu asta mai lepadatura ,dar mi-ai facut un srviciu ,sa vada si altii ca L164 a fost favorabila numai celor care au iesit la pensie dupa elaborarea ei.pentru asta iti multumesc si te bag in pizda ma-ti.

      Ștergere
  3. Anonim21:32

    Bine ca n-a fost careva sa- l boteze...BUCI ifal !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim23:06

    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim23:43

      Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  6. Fara o economie puternica, armatele moderne sunt doar o insiruire de conserve pe o banda transportoare oprita.
    Misto propaganda! TR = Tanc Romanesc, 85 = 1985 (anul de fabricatie). M = Modernizat. Este ca o Dacia 1300 cu imbunatatiri. Probleme tipice la transmisie si motor, adica nu ajunge departe, iar reparatiile sunt anevoiase si necesita mult timp !
    ESTE TANCUL IN FATA CARUIA SA ARUNCAT COREOLONE DE MAI MULTE ORI CONSECUTIV ! REZULTAT VARIABIL !

    RăspundețiȘtergere
  7. SENZATIONAL SI TERMINAL : COMPANIA CANADIANA ANGAJATA SA RECUPEREZE BANII DICTATORULUI DECLARA AZI IN 2012 " RETINETI-L PE DAN VOICULESCU ! BANII LUI CEAUSESCU APARTIN POPORULUI ROMAN !

    Am contactat in aceste zile compania canadiana angajata dupa inpuscarea
    lui Ceausescu sa rezolve misterul banilor furati de Ceausescu. Raspunsul a venit surprinzator de clar.
    VOICULESCU A FURAT BANII LUI CEAUSESCU !
    Nu au aparut noi documene sau noi martori. STAM LA DISPOZITIA STATULUI ROMAN PENTRU A RECUPERA BANII CEAUSESCU. ASISTAM LA CEA MAI MARE FRAUDA FINANCIARA DIN ISTORIA MODERNA !
    Banii Crescent si conturile lui Ceausescu reprezinta in jur 4-5 miliarde dolari !

    Firma de contabilitate juridica PEAT MARWICK THORNE din Toronto si firma de avocatura GOWLING, STRATHY & HENDERSON au fost angajate, la data de 12 martie 1990, de catre Ministerul Justitiei, in numele Guvernului Romaniei, sa depisteze conturile secrete ale Securitatii si ale familiei Ceausescu, in care se banuia ca se afla peste 1miliard de dolari. Cercetarile detectivilor canadieni s-au blocat, asa cum am mai spus, la firma CRESCENT si la personajul ei cheie, Dan Voiculescu. In data de 8 mai 1990, canadienii au efectuat un raport, in care au subliniat ca au documente care atesta ca firma CRESCENT a fost a lui Nicolae Ceausescu si au propus o serie de masuri juridice, menite sa depisteze toate conturile manuite de Dan Voiculescu, de la bancile din strainatate si din tara. Cand ancheta PMT a ajuns la acest punct, Guvernul lui Iliescu nu a mai platit nici un dolar, blocand investigatiile la toate nivelele. Nimeni nu a avut acces la documentele oficiale ale serviciilor secrete romanesti sau la BRCE. Justitia lui Iliescu nu a miscat nici un deget pentru a soma, printr-o hotarare judecatoreasca, bancile straine unde CRESCENT avea o sumedenie de conturi valutare, cu toate ca unele banci din Elvetia au confirmat oficial existenta unor conturi ale lui Ceausescu. Dan Voiculescu a devenit intangibil si nimeni nu l-a mai deranjat cu asemenea probleme pana in ziua de azi, cand stapaneste o incredibila avere. Prezentam in continuare masurile de recuperare a banilor CRESCENT, propuse de PMT prin “PROIECT 13 CRESCENT”, care au culminat cu dispozitia: “RETINETI-L PE DAN VOICULESCU!”. Insa nimeni nu l-a retinut sau arestat. Autorii loviturii de stat, cei care l-au asasinat practic pe Ceausescu, au musamalizat toate cercetarile canadienilor, iar banii furati poporului roman au fost deturnati in stil mafiot, ajungand in conturile unor personaje de prim rang ale regimului actual.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim21:21

    Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. FBI INTREABA : CE CAUTA VOICULESCU LA VIENA IN ZIUA IN CARE SA SINUCIS MARIN CEAUSESCU ? RASPUNS : CONTURILE DICTATORULUI !

    Nu fac nici-un secret. Am cerut FBI o ancheta in legatura cu cea mai mare frauda
    financiara din istorie. FURTUL BANILOR CEAUSESCU – 6 MILIARDE DOLARI !

    CIA A DEPUS IN CONTURI BANCARE ELVETIENE JUMATE MILIARD
    DE DOLARI PENTRU ARMELE RUSESTI !
    BANII AU FOST SCOSI DIN CONTURI IMEDIAT DUPA “SINUCIDEREA LUI
    MARIN CEAUSESCU !

    “For 10 years before deposed Romanian dictator Nicolae Ceausescu’s execution, the U.S. government secretly bought advanced Soviet military technology from Romania through Ceausescu’s two brothers, who served in high government positions.

    As part of the clandestine intelligence program coordinated by the CIA, the U.S. government paid more than $400 million to Romania through foreign middlemen, with about 20% ending up in Swiss bank accounts controlled by the Ceausescu family, according to intelligence sources.

    The Ceausescu connection was part of a broader U.S. weapons-buying operation that reached into the highest levels of the East Bloc military Establishment. The CIA and the U.S. military were able to obtain important components of the tactical, non-nuclear weaponry–including air defense systems–that the Soviet Union has in place to protect itself and other Warsaw Pact countries.
    From Romania alone acquisitions included the latest version of the Shilka, one of the most effective anti-aircraft systems in the Soviet inventory; mobile rocket launchers that were improved by the Romanian military, and radar systems used in identifying targets and directing the firing of various Soviet anti-aircraft weapons.
    Armed with this knowledge, U.S. military planners could then develop effective countermeasures or perhaps not build a costly weapon.
    “The potential value of these things is almost incalculable,” a U.S. intelligence officer said. “The only way you can truly unlock the secrets of your adversaries’ weapons is to physically have them.”
    For example, access to the Soviet radar systems reportedly aided in U.S. development of the revolutionary Stealth technology, designed to allow aircraft to elude radar detection.
    U.S. government officials say that Nicolae Ceausescu was not personally involved in the dozen or so transactions but that the operation could have succeeded only with his tacit approval.
    “It was an assumption from the beginning,” said one U.S. intelligence officer. “It was never something that we had to debate. None of this could happen, our presumption was, without him.”
    The Romanian operation came to a halt with Ceausescu’s overthrow and execution last December. The two brothers also are out of the picture: Marin Ceausescu, 71, was found hanged Dec. 28 in the basement of the Romanian trade mission in Vienna, which he headed. Lt. Gen. Ilie Ceausescu, 63, deputy defense minister and secretary of the Supreme Political Council of the Romanian Armed Forces, was arrested and remains in custody.”

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim20:22

    @RH-

    http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/stefan-iordache-ce-cauti-tu-in-viata-mea

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim21:31

    tigri2 spunea...
    4 iunie 2012, 20:26
    Ce sa duca acest rahat,numit Flit,nu vezi ca este prost de da in gropi,el nu poate concepe o propozitie,darmite altceva.Este un dobitoc care se vrea bagat in seama si eu chiar il bag dar in clocitoarea ma-si nu "in seama".Spurcaciune ordinara ,ce esti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim00:38

      Tigrisoare gospodar
      Care esti si proprietar
      Mi-ai trimis a ta urare
      In ajun de sarbatoare
      Sa-mi tai pula-n loc de porc
      Findca locuiesc la bloc
      Azi ma simt si eu dator
      Ca sa-ti fac un plugusor
      E un lucru foarte bun
      Sa tai porcu de Craciun
      Tu tot anul ai fost porcar
      Si mirosi a balegar
      Nu ti-ar prinde rau o baie
      Sa te speli putin la coaie
      Ca nu te-ai spalat de-un an
      Ne avand decat lighean
      La bloc am calorifer
      Si nu-mi pasa daca-i ger
      Dar tu dragul meu amic
      Dormi cu nasu-n cur de frig
      Eu stau cu pula sculata
      Tu cu mana pe lopata
      Tu faci partie prin curte
      Seara nu-ti mai vine-a fute
      Daca-ti vine o besina
      Te duci tocmai in gradina
      Prin noroi si bolovani
      La privata din ciocani
      Dupa atata chin si jale
      Te gandesti cu suparare
      Sa-ti bagi pula-n el de porc
      Sa te muti si tu la bloc

      Ștergere
  12. PLANO 1O " Nu glumesc cu fascistii si antisemitii unguri "
    Cu riscul de a fi batut, injurat si cu casa dinamitata o sa va spun un mare adevar .....

    Toata aceasta tevatura a fost creiata de organizatiunile evreiesti. Aceiasi
    care al ataca pe Eminescu, Eliade, Cioran au intins nada. La ICR New York
    acestia sunt interzisi la fel ca si folosirea limbii romane.
    IATA CE AM DECLARAT DIRECT SI FARA MENAJAMENTE :
    !
    http://devanewyork.blogspot.com/2010_08_01_archive.html

    Aceasta constatare aduce un atac frontal Istoriei Romaniei si nu scapa de aceasta
decapitare niciun om politic, niciun partid istoric, niciun moment al istoriei si nici al monarhiei. Deci, Istoria Romaniei este prezentata de Comisie in primul rand ca o istorie a antisemitismului. Acelasi tratament i se aplica insa si Culturii Romanesti.
Nu scapa de “atentia” noii inchizitii nicio personalitate culturala, de la Alecsandri, Eminescu, Kogalniceanu, Hajdeu, Slavici etc., iar in epoca moderna nu scapa nici Emil Cioran, Noica, Mircea Eliade. Asadar, in opinia Comisiei, Cultura Romaneasca nu este importanta prin valentele sale universale, ci numai prin caracterul ei rasist si antisemit. Cu alte cuvinte, Mihai Eminescu si ceilalti piloni ai Culturii Romanesti sunt, nici mai mult, nici mai putin, vinovati pentru cauzarea Holocaustului. Cruciti-va, doamnelor si domnilor, cruciti-va, domnule general!.
Concluzia acestei Comisii a dat o unda verde unei adevarate “vanatori de vrajitoare”, avand ca victima cultura si limba nationala. Atentia este in primul rand indreptata asupra lui Mihai Eminescu si a lui Mircea Eliade, fiind orchestrata din birourile presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), d-l Horia Roman Patapievici.
Avand la dispozitie un buget de cateva milioane de dolari, avand sub control edituri si reviste culturale, el si ciracii sai au pornit un atac delirant indreptat impotriva a tot ce este romanesc. D-l Patapievici spune in clar: “Eminescu, ca poet national, si intreaga cultura nationala nu-si au locul sub zodia internationalismului”. Sau: “Daca vreti sa intrati in Europa, trebuie sa va debarasati de Eminescu”. Daca nu credeti, ma voi referi la seara dedicata “Luceafarului poeziei romanesti”, desfasurata la Consulatul General al Romaniei din New York si boicotata de Institutul Cultural Roman New York, condus de d-na Corina {uteu, ai carui angajati nu au avut
decat curiozitatea de “a baga capul” la acest eveniment care a durat 6 sau 7 ore.
 Nu pot sa nu adaug faptul ca nu mi se permite (de doi ani!) sa particip la activitatile
ICR New York, deoarece am cerut sa se vorbeasca si romaneste la manifestarile organizate de Institut (pentru participarea din aceasta seara, a trebuit sa mi se dea o derogare speciala de la Washington!)

    : DESCHIDETI

    http://video.google.com/videoplay?docid=-3001110215792007342#

    (Acest video a fost editat tendentios si acompaniat de o minciuna de tip stalinist.)


    VANATOAREA DE VRAJITOARE CONTINUA !!!
    SE ATACA ATAT VALORILE ROMANESTI CAT SI MAGHIARE !
    SE FOLOSESTE INVRAJBIREA LOR !

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim11:02

    Bizonule, sa luam o pauza de-o palinca!
    Ti-am spus ca ti-o trag in batatura!

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim11:14

    Bizonule, cat dai sa-ti resuscitez bleoaga??

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim12:42

    Bey, tu ala din Albesti!
    La toti tu sa ne-o belesti,
    Iar lui Czar, os de domn-
    Sa i-o tragi chiar si in somn!

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim20:26

    off topic

    @lupus
    Imi spuneai cu 24 de ore in urma un text(no replay) ca numai invitatii sunt invitati>>>si eu nu am acces la bloaga ta...ei bine MA PISH PE EA!!!CACAT DE PARTID CE ESTI
    Hai sa-ti spun si eu .ESTI UN MARE CACAT
    Ai impresia CIUMECULE ca viata mea si a altora depind de tine si de cacatul tau de blog "moft politic"??Mare dobitoc mai esti cu "invitatii tai cu tot"

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim20:33

    lupus ai devenit fanatic de partid si nu suport fanaticii/dobitocii
    din acest moment vezi-ti de treaba ta si eu de a mea.nu credeam ca poti fi atat de idiot .Asa crezi ca vei suge osul puterii ???pularaule!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim19:38

    I'm not sure where you're getting your info, but great topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding more.

    Thanks for wonderful information I was looking for this information for
    my mission.

    Here is my blog post DionVBarren

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim22:48

    great post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don't
    notice this. You should continue your writing. I am sure, you've a huge readers' base already!


    my blog post ... CieraIKawell

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!