Google Website Translator Gadget

miercuri, 28 octombrie 2015

Turbulențe pe piața energetică globală: Moscova poate da lovitura cu resursele de petrol și gaze ale României | PULSUL PLANETEI

Autor: Iulian Chifu | luni, 26 octombrie 2015 
Iulian Chifu
Piața energetică globală a intrat în tangaj din cauza prețului redus al petrolului, fapt ce lansează semne mari de alarmă și pentru România, acolo unde cele două mari companii petroliere, Petrom și Rompetrol, care dețin și resursele de petrol și gaze ale țării, riscă să fie scoase la mezat și să-și schimbe proprietarii.

 Astfel, în cazul Rompetrol, Kazahstanul este într-o situație economică și financiară extrem de dificilă, a făcut încasări la buget anul acesta extrem de reduse în raport cu așteptările și prognoza, de doar 40%(cifre oficiale, dar pe surse) și se pregătește să treacă la privatizări masive și vânzări de active.
KazmunayGaz, dincolo de faptul că nu-și va achita datoriile către România din contractul de privatizare, nici pe cele din „aranjamentul Ponta” măcar, vinde! Vinde intern și vinde ce mai deține peste hotare, deci și Rompetrol ar putea deveni obiect de vânzare cât de curând. Iar destinatarii cei mai probabili sunt giganții ruși Lukoil și Gazprom, firește. Nu că ar sta prea bine cu finanțele, dar pentru așa o pleașcă cu relevanță geopolitică majoră, există prin visteria rusă vreo 144 miliarde de dolari, după cum ne anunța, la recenta ședință a Clubului Valdai, Președintele Vladimir Putin.
Pe de altă parte, la ultima întâlnire de la Viena de vineri, 23 octombrie, Grupul rus Gazprom şi grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, au semnat un memorandum de înţelegere cu privire la posibilitatea aprovizionării cu petrol a OMV de către companiile din portofoliul grupului Gazprom. De asemenea, vineri a avut loc la Viena o întâlnire de lucru între preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi directorul general de la OMV, Rainer Seele, ocazie cu care s-a discutat despre posibilitatea cooperării celor două companii la proiectul gazoductului Nord Stream 2, precum şi despre un posibil schimb de active.
Acorduri de acest fel, OMVGazprom, ar trebui să fie în prim planul atenției autorităților și decidenților români. Asta pentru că OMV deține în România Petrom și pentru că politica companiei aici este extrem de opacă, iar accesul Bucureștiului la deciziile ce privesc fosta companie națională este limitat. Nu mai vorbim aici despre faptul între „activele” OMV intră, firește, și Petrom. „Schimbul de active” e o formulă de interpătrundere a două companii care se traduce prin oferirea de acțiuni către cealaltă în cele mai rentabile proprietăți și acces la decizie pentru a întări credibilitatea tranzacțiilor și încrederea părților.


Iată că cele două evenimente ce se prefigurează pe piața externă sunt în măsură să afecteze serios piața energetică românească. Dacă mâine ne trezim cu ambele companii în mâinile Gazprom și Lukoil, capacitatea de independență decizională strategică a României scade dramatic. Este motivul pentru care o repliere și regândire a strategiei trebuie făcută foarte repede.
Astfel, criza se dovedește a fi amenințare și oportunitate, când e gestionată de oameni responsabili și profesioniști. Mai întâi, resursele statului român ar trebui aruncate mai puțin pe pomeni minore de natură electorală astăzi, cât pe prețul benzinei și gazului pe care- l va plăti întreaga populație mâine și în viitor. Statul român ar trebui să evalueze post-privatizare Rompetrol și să găsească suma necesară readucerii companiei în proprietate românească, dacă nu privată, măcar a statului român. Sub control majoritar. Apoi privatizările din Kazahstan pot fi avantaje pentru România, dacă vizează asemenea investiții ce ar fi utile într-un stat petrolier, când prețurile petrolului sunt scăzute. În fine, în cazul Petrom, situația e mai complicată, nu știm cum arată contractul de privatizare al Guvernului Năstase (deși după nivelul de trai al fostului ministru al economiei și industriilor Dan Ioan Popescu, aflat în Italia, contractul nu ne prea oferă pârghii de acțiune) dar poate reușim să introducem limitări din timp asupra unei asemenea tranzacții ca cea prognozată de OMV, dacă vizează și activele Petrom

32 de comentarii:

  1. @

    UNDE A DISPARUT CAPODOPERA MUZICALA
    DE CEL MAI PROST GUST ARTISTIC ?

    PE GUSTUL RAFINAT AL PULIMII MILITARE
    SI CHIAR CIVILE !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ocupate de curul lui Nicole cel vis !
    Lasa gazele.
    Tu nu ai apa curenta la buda .
    Deci......

    RăspundețiȘtergere
  3. GABRIEL OPREA A BATUT ,SCHINGIUIT
    SI UCIS ! EL NU ESTE LA PRIMA CRIMA ! ROMANILOR LI SE ACUNDE ADEVARUL !

    OPREA BODYGARDUL SI CONSILIERUL LUI COSMA !

    Bomba bombelor :
    Oprea EMINENTA CENUSIE A MINERIADELOR : Gabriel Oprea a jucat un rol sau mai degrabă să fi avut o misiune pe lângă turbulentul şef de sindicat. A fost agentul securitatii plantat la conducerea mineriadelor.
    Nu întâmplător s-a nimerit apoi tocmai în comisia parlamentară de control a SRI, în timp ce la partid a reuşit să se înconjoare de o grămadă de foşti ofiţeri de Securitate,

    O fi fost Gabriel Oprea atât de eficient în preajma lui Miron Cozma, încât s-a găsit de cuviinţă să fie plantat şi pe la guvern pentru a avea grijă de scamele lui Adrian Năstase, apoi ale lui Emil Boc, după aia ale lui Victor Ponta.
    CONSPIRATIA CONTINUA !
    Deci, că tot s-a redeschis Dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990: ce făcea Gabriel Oprea în primăvara lui 1996 în proximitatea lui Miron Cozma? Veti afla pe acest blog.
    sau pe ROBERT HORVATH DEVA BLOG


    OPREA MAIOR DE SECURITATE !

    COSMA : OPREA A FOST TRIMIS DE SERVICII LINGA MINE ! A FOST CONSILIERUL MEU....OMUL DE LEGATURA CU BUCURESTIUL !


    Sursa citată a precizat că la acea vreme, din câte știe el, Oprea nu avea și alte activități, însă nu exclude posibilitatea ca actualul ministru al Afacerilor Interne să fi fost adus lângă el de anumite servicii.


    ”A fost un om la care țin foarte mult, profesorul universitar Neagu mi l-a recomandat ca un tânăr de perspectivă. M-a invitat la el acasă și i-am spus: „da, domnule, ce știi să faci?” ..............și l-am pus președinte pe relația cu Bucureștiul Bineînțeles că mai făcea și alte servicii”, a completat Miron Cozma.

    Sursa citată a precizat că la acea vreme, din câte știe el, Oprea nu avea și alte activități, însă nu exclude posibilitatea ca actualul ministru al Afacerilor Interne să fi fost adus lângă el de anumite servicii la ordinul lui Iliescu !

    RăspundețiȘtergere
  4. PAPA FRANCISC S-A ADRESAT LUI CEZAR !

    Papa Francisc le-a spus ţiganilor si pulimii de felul lui Cezar, să nu se mai bată şi să renunţe la "escrocherie" şi le-a recomandat să trimită copiii la şcoală. În faţa a mii de oameni, prezenţi la o adunare la Roma, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe romii care călătoresc în Europa să respecte legea şi să nu se mai facă de ruşine, ocupându-se de infracţiuni minore.
    Cezar a replicat
    "Noi ne ocupam si de infractiuni majore" ?!?

    RăspundețiȘtergere
  5. Da
    A cadea mereu in buda
    Dupa fiecare vizita la carciuma.
    Este o infractiune majora
    Imptriva bunilui simt
    Fiind un exemplu negativ
    Pentru copilasii
    Din flori
    A-i semidoamne
    Nicoleta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu parere de rau.
    Cine imparte camera si lsa de baie
    Cu Cezar nu poate fi o doamna
    Doar o semi doamna
    Sau chiar mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ciobanu cel mandru ......
    Cantareata era chiar Niko ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce pula mea s-a intamplat cu fisa mea medicala.
    Te rog sa o publici zilnic de mai multe ori
    Nu neglija auto spamul
    Atat de necesar.
    Pentru buna functionare
    A blogului meu militar si civil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. RobortaCurului Horvath29 octombrie 2015 la 16:46

      Fisa clinica a pacientului rahat cu ochi Robert Hortvath:

      Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.

      Ștergere
  9. Repet
    Tu nu ai nevoie de gaze in fund de curte.
    Tu ai nevoie de bani de tigari
    Si de hartie higenica
    In cazul in care inveti sa o utilizezi.....

    RăspundețiȘtergere
  10. Vreau clipul muzical inapoi
    Sa vad pana unde merge gustul prost
    al pulimii mioritice.
    Nici tu folclor autentic
    Nu muzica tiganeasca misto.
    Vreau clipul inapoi ....impreuna cu fisa mea medicala.

    RăspundețiȘtergere
  11. Coministii au distrua elita si chiaburimea.
    Acum se distruge ce a mai ramas .
    Peste tot si peste toate, cei ca cezari.
    Ceausesti mici si fuduli !
    MA PIS PE VOI ! CAUZA MEA E DREAPTA
    SI MIROSE DECENT !

    RăspundețiȘtergere
  12. Comparand pe Cioban cu Tudorache.
    Cel de al doilea (cu acordionul manglit)
    este un gigant al muzicii,
    Un Bethoven ....cam borat.
    Dar geniu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Limbric imputit ce esti ! Dispari, libidinosule !
      Huooo, psihopatule !

      Ștergere
  13. Nu ai inteles nimic prostovane ...!!
    Ciobanul a fost prins conducand o Toyota neinmatriculata ......

    RăspundețiȘtergere
  14. Deschideti cu curaj HAZNARTES BLOG, latrina psihopatului venetic transfug muist trist, zugrav si labagist de Harlem, RoBorta Curului Horvath, sculativul sef de la BUDAGALERY

    RăspundețiȘtergere
  15. Blogul este al meu! Cei doi printisori induc membrii blogului in eroare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. ADEVARUL A FOST ROSTIT.
      BLOGUL APARTINE .....NICOLE NIKO
      EU COMENTATOR
      CEZAR ADMINISTRATOR.....IN TIMPUL LIBER
      CAND NU STA IN BUDA
      INFUNDAT !

      Ștergere
  16. De ce ma parasti Niko...?? Si apoi care doi printisori ..??
    Poate un broscoi raios ..Rh+..si un print frumos cum altul nu-i ...EU....

    RăspundețiȘtergere
  17. PRINT SI CERSETOR
    Cersetor este imparatul roman cu pensie basita.

    RăspundețiȘtergere
  18. De ce ma parasti Niko...?
    Raspunsul este simplu :
    PENTRU CA MITOSI A BALEGA !

    RăspundețiȘtergere
  19. ERATA
    "PENTRU CA MIROSI A BALEGA A TARAN PROST !

    RăspundețiȘtergere
  20. @Niko
    In calitate de proprietara a blogului
    Dece a-l lasi sasi dea parturi in gura singur ?
    Auto spamarea
    distruge blogul nostru.

    RăspundețiȘtergere

  21. @ Curulane
    Pai daca esti frumos cum altul nu-i
    Dece colegii
    Te-au poreclit ..maimuta cu muci pe fata.
    Dece ?
    Pentru ca ti-au vazit muianul .....la fata..

    RăspundețiȘtergere
  22. Fara jigniri! Incepand din acest moment se va discuta,doar la subiect!

    RăspundețiȘtergere
  23. Niko ...mai intai spune-i prostovanului ..Rh+ desigur ca eu nu postez cu ..Anonim !!
    Mai sunt si altii care-l iubesc pe ,,broscoiul raios ....doar in gura ....hi..hi....

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!