Google Website Translator Gadget

vineri, 5 februarie 2016

Oare 10 colonei /birou rezolva problema ..???------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Rand Corporation: Infanteria nu ar putea nici măcar să se retragă cu succes din fața rușilor
Simulare: Rusia ar înfrânge forțele NATO în 36-60 de ore
Dacă tancurile rusești ar intra mâine în țările baltice, forțele NATO, depășite numeric și tehnic, ar fi înfrânte în mai puțin de trei zile. Aceasta este concluzia gravă a unei simulări militare realizate de un think tank din care fac parte ofițeri americani și oficiali civili, scrie Foreign Policy.
”Concluzia este limpede: la actuala postură, NATO nu poate să apere teritoriile celor mai expuse state membre”, se arată într-un raport al Rand Corporation, care a inițiat simularea cu pricina.
În multele simulări efectuate în intervalul 2014-2015 s-a ajuns la concluzia că forțele ruse ar ajunge la periferia unor capitale precum Tallinn sau Riga, sau ambele simultan, în 36-60 de ore. Trupele baltice și cele americane, alături de forțele aeriene americane (țările baltice se bazează exclusiv pe aliați pentru protejarea spațiului aerian) s-ar dovedi incapabile să oprească înaintarea brigăzilor mecanizate rusești și ar suferi pierderi însemnate, arată raportul.
Studiul spune că NATO a fost prins nepregătit de o Rusie impredictibilă, care a început să majoreze cheltuielile militare după ce a anexat peninsula Crimeea și a intervenit în sprijinul rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei. În cazul unei potențiale incursiuni ruse în țările baltice, SUA și aliații lor nu ar avea suficiente trupe, tancuri și blindate pentru a încetini înaintarea blindatelor ruse, arată raportul Rand semnat de David Shlapak și Michael Johnson.
”O asemenea înfrângere rapidă ar lăsa la dispoziția NATO foarte puține opțiuni, toate proaste”, arată raportul.
  • SUA și aliaţii din NATO ar putea încerca să organizeze un contraatac, care ar duce însă la o escaladare periculoasă a conflictului de către Rusia, atât timp cât Moscova ar putea vedea în această acțiune o amenințare directă la adresa propriei securități.
  • O a doua opțiune ar fi să se reia scenariile Războiului Rece și NATO să amenințe Rusia cu o ripostă de proporții, inclusiv cu folosirea armelor nucleare.
  • O a treia variantă ar fi acceptarea pe moment a înfrângerii, ceea ce ar fi o lovitură pentru NATO, și începerea unui Război Rece cu Moscova.
Simulările au arătat însă că există și niște variante pentru prevenirea unei asemenea înfrângeri catastrofale în flancul estic al alianței, niște actiuni care să arate Moscovei că invadarea țărilor din această regiune nu va presupune o victorie ușoară.
O forță de opt brigăzi, dintre care trei brigăzi blindate, susținute de forțe aeriene și artilerie, ar fi suficiente ”pentru a preveni ocuparea rapidă a țărilor baltice”. Pentru a întreține aceste forțe ar fi necesare 2,7 miliarde de dolari anual în plus față de actualele cheltuieli.
Raportul a fost publicat marți, adică în aceeași zi în care secretarul Apărării, Ashton Carter, și-a prezentat planul de a suplimenta armamentul și blindatele prepoziționate în Europa de Est. Asta ar însemna două brigăzi de blindate pentru flacul estic al NATO. În acest moment există două brigăzi americane de infanterie în Europa - una în Germania și una în Italia -, dar ele sunt suprasolicitate de exercițiile militare și de prezența rotațională în diferite zone ale Europei. Suplimentarea până la 3,4 miliarde de dolari (de patru ori mai mult decât în prezent) a bugetului militar american pentru Europa ar permite adăugarea a încă unei brigăzi la cele existente.
La finalul lunii ianuarie, comandantul trupelor SUA din Europa, generalul Philip Breedlove, a prezentat o nouă strategie, care se opune trimiterii unor forțe americane pe baze rotaționale în Europa. Simularea realizată de Rand face referire la o brigadă americană suplimentară, însă tocmai pe baze rotaționale. Breedlove consideră că o asemenea prezență americană nu servește la o prezență robustă, tangibilă și reală. ”Prezența virtuală înseamnă de fapt absență”, a spus Breedlove.
Frontierele însumate ale țărilor baltice cu Belarusul au o lungime asemănătoare cu frontiera RFG cu țările Pactului de la Varşovia, în timpul Războiului Rece. Numai că în acea perioadă NATO avea în Europa un număr foarte mare de trupe și tehnică militară, peste 20 de divizii. Acum tancurile sunt foarte puține în țările NATO, arată raportul Rand. Arsenalul RFG în timpul Războiului Rece era de 2.200 de tancuri grele, iar acum de doar 250. În plus, Marea Britanie planifică retragerea cartierului general al singurei brigăzi pe care o mai are în Europa continentală.
SUA și NATO nu au decât unități de infanterie ușoară în țările baltice și de aceea privesc cu îngrijorare la masarea de trupe și tehnica militară în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia și Lituania, precum și la intenția Rusiei de a construi o bază militară aeriană în Belarus, în apropierea frontierei cu Polonia.
Raportul Rand arată că SUA și aliații lor nu au suficiente tancuri pentru a face față unui atac al Rusiei, care a păstrat mult mai multe blindate în apropierea flancului NATO. Mai mult, infanteria NATO nu este dotată cu sisteme antiaeriene care să o protejeze de forțele aeriene ruse în cazul scenariului baltic. ”Infanteria NATO nu ar putea nici măcar să se retragă cu succes din fața rușilor”, arată raportul. La aceasta se adaugă faptul că forțele NATO ar fi descoperite la atacurile aeriene ale Rusiei în spatele liniei frontului.
David Ochmanek, fost oficial al Pentagonului, acum la Rand Corporation, a salutat suplimentarea bugetului militar american pentru Europa, numind-o ”un semnal încurajator”. ”Echipamentele grele prepoziționate sunt un element descurajator sine qua non în flancul estic”, a spus el pentru Foreign Policy.
Simularea făcută de Rand servește mult ofițerilor americani care au luptat până acum să obțină o suplimentare a bugetului pentru Europa și pentru a justifica cheltuielile mai mari. Raportul va întări avertismentele fostului șef al Statului Major Interarme al SUA, Joseph Dunford, care declara la finalul mandatului său că Rusia este cea mai mare amenințare la adresa intereselor SUA.
Simulările făcute în ultima perioadă vor avea rolul de a justifica renunțarea la o politică începută de administrația Obama în 2012, când au fost retrase două brigăzi americane din Germania. Începând de atunci, SUA au încercat să aducă ceva armament greu în Germania pentru exerciții militare și au adus câteva tancuri Abrams în România. După intervenția Rusiei în Ucraina, SUA au încercat să reasigure că vor apăra țările baltice, conform Tratatului NATO. ”Vom fi aici pentru Estonia, Letonia și Lituania. V-ați pierdut independența în trecut. Cu NATO nu o veți mai pierde”, a spus președintele Obama la Tallinn, în 2014. Până acum, SUA ”sunt aici” cu câteva blindate și câteva zeci de militari în plus și nu este clar dacă o mobilizare și mai mare ar putea descuraja Rusia. Actuala poziție slabă a NATO cu siguranță nu constituie un factor descurajator, mai arată raportul.

Un comentariu:

  1. Anonim10:51

    LIBER LA SMARDOIALA PE SCMD. ADUNA-TI HAITA DE NEBUNI SI DATI NAVALA, LA DAT LA GIOALE !
    http://scmd-relatii.blogspot.ro/2016/02/un-drept-la-replica-solicitat-de-dl.html

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!