Google Website Translator Gadget

miercuri, 12 februarie 2025

 

Zelenski ne transmite că forţele armate din Europa sunt depăşite numeric: Europenii riscă să se confrunte cu o ocupație rusă „totală” fără ajutorul armatei ucrainene

Cristian Soare | 
Data publicării: 
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără Ucraina, Europa s-ar putea confrunta cu o ocupație rusă la scară largă, din cauza avantajului numeric al Moscovei în ceea ce privește forțele, a declarat acesta într-un interviu acordat The Guardian publicat pe 12 februarie. Zelenski a subliniat disparitatea de forțe dintre Rusia și Europa, afirmând că armata Ucrainei este formată din 110 brigăzi, în timp ce Rusia dispune de 220 și intenționează să se extindă la 250 în acest an. În schimb, Europa, inclusiv trupele americane staționate acolo, are doar aproximativ 82 de brigăzi de luptă, a spus el.

„Fără Ucraina, Europa va fi ocupată în totalitate de Rusia, dacă vor dori. Și cred că ei (Rusia) nu au nimic altceva în minte”, a spus președintele Zelenski în interviu acordat The Guardian.

„Astăzi, o armată de 110 brigăzi îi ține în loc pe cei care au 220-230. Dar este unul la doi”, a adăugat Zelenski. Președintele a spus că, în timp ce avantajul numeric al Rusiei față de Ucraina este de doi la unu, în comparație cu Europa, acesta este de trei la unu, ceea ce este suficient pentru o ofensivă eficientă.

Zelenski a adăugat că Rusia intenționează să își mărească forțele cu 12-15 divizii - aproximativ 150.000 de soldați - prin mobilizare, instruire și adăugarea de soldați nord-coreeni. Potrivit președintelui, informațiile Ucrainei sugerează, de asemenea, că noii recruți ruși vor fi instruiți în Belarus.

„După aceea, ei pot lansa o ivasiune la scară largă de acolo. Dar cine a spus că va fi spre Ucraina? Rusia poate invada Polonia sau Lituania”, a avertizat Zelenski.

Președintele a declarat pe 15 ianuarie că armata Ucrainei este formată din 880.000 de soldați, însărcinați cu apărarea întregii țări împotriva celor 600.000 de soldați ruși concentrați în anumite zone.

Zelenski a mai dezvăluit în interviu că o tentativă de asasinat asupra sa la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022 a dus la victime în interiorul Biroului prezidențial.

 

O prezență militară NATO permanentă, semnificativ mai mare, este vitală pentru statele din prima linie a flancului estic

 

Comentariul autorului: Războiul din Ucraina a scos în evidență o disparitate îngrijorătoare între puterea militară convențională a NATO și realitățile războiului modern împotriva unui adversar determinat precum Rusia. În timp ce NATO se bucură de superioritate tehnologică în multe domenii, numărul trupelor sale staționate în Europa este insuficient pentru a descuraja o ofensivă rusă la scară largă, o deficiență care necesită în acest moment ajustări strategice urgente.   

Conflictul din Ucraina a demonstrat uzura brutală a războiului modern, în care numărul de efective militare aruncate în lupta poate juca un rol decisiv, chiar și împotriva unui inamic superior din punct de vedere tehnologic.

Capacitatea Rusiei de a suporta pierderi grele și ambiţia să de a mobiliza un număr cât mai mare de militari au scos la iveală o vulnerabilitate în postura actuală de descurajare a NATO.

În timp ce apărarea aeriană integrată și armamentul avansat al NATO reprezintă avantaje semnificative, acestea nu pot compensa în totalitate lipsa ,,bocancilor pe linia frontului'', în special în primele faze critice ale unui conflict. Mai multe măsuri strategice sunt esențiale pentru ca NATO să abordeze acest dezechilibru și să descurajeze în mod eficient o eventuală agresiune rusă.

Una dintre aceste măsuri ar constat într-o prezență militară NATO permanentă, semnificativ mai mare, este vitală, în special în statele din prima linie a flancului estic, precum țările baltice, Polonia și România.

 Aceste desfășurări nu ar trebui să fie simbolice, ci suficient de substanțiale pentru a prezenta un factor de descurajare credibil și, dacă este necesar, pentru a întârzia un avans rusesc, câștigând timp pentru a primi întăriri.

De semenea, NATO are nevoie de unități extrem de mobile, rapid dislocabile, capabile să consolideze rapid trupele deja existente in prima linie. Aceste forțe trebuie să fie bine echipate, instruite în mod regulat și poziționate strategic pentru a ajunge rapid în puncte fierbinți ale frontului în câteva ore, nu zile.   

Punerea în aplicare a acestor măsuri nu este doar de dorit, ci și esențială pentru securitatea pe termen lung a NATO. Conflictul din Ucraina a reprezentat un semnal de alarmă puternic, subliniind necesitatea unei descurajări convenționale mai robuste și mai credibile. Dacă nu abordăm aceste vulnerabilități, riscăm să încurajăm Rusia și să subminăm capacitatea NATO de a-și proteja statele membre în faţa unei expansiuni agresive a Mosocvei.

Un NATO puternic, unificat și înzestrat cu resurse suficiente rămâne piatră de temelie a securității europene, iar lecțiile învățate din războiul din Ucraina trebuie să se traducă în acțiuni concrete.

Defense

duminică, 2 februarie 2025

 Moment istoric pentru apărare antirachetă a SUA: Compania Lockheed Martin livrează cel de-al 900-lea interceptor THAAD

Industrie de apărare
Data publicării: 
Compania Lockheed Martin a livrat cel de-al 900-lea interceptor Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) Agenției de Apărare Antirachetă a SUA (MDA). Sistemul THAAD este conceput pentru a contracara amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară prin interceptarea acestora atât în interiorul, cât și în afara atmosferei terestre.

Sistemul de armament THAAD are un record perfect de interceptare la testele de zbor, consolidându-și reputația de soluție de apărare dovedită în luptă. De asemenea, sistemul a fost integrat cu succes cu interceptorul PAC-3 MSE, consolidându-i rolul în cadrul unei arhitecturi de apărare antirachetă mai largi, în rețea.

Dan Nimblett, vicepreședinte al Upper Tier Integrated Air and Missile Defense la Lockheed Martin, a subliniat importanța sistemului în protejarea securității naționale și a aliaților. El a afirmat că întreprinderea va continua să dezvolte și să furnizeze această capacitate testată în lupta pentru a răspunde cererii tot mai mari de sisteme fiabile de apărare antirachetă.

 

Sistemul THAAD, unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă din lume

 

Într-un mediu de securitate globală din ce în ce mai volatil, sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) a apărut ca o componentă esențială a arhitecturii de apărare a Statelor Unite.

Proiectat să intercepteze și să distrugă rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară în timpul fazei terminale de zbor, THAAD servește atât ca scut împotriva amenințărilor emergente cu rachete, cât și ca factor strategic de descurajare a adversarilor.

Regiunea Indo-Pacifică a devenit un punct central al strategiei de securitate a SUA, în special în contextul creșterii arsenalului de rachete al Coreei de Nord și al modernizării militare a Chinei. THAAD joacă un rol esențial în acest context.

Testele frecvente efectuate de Coreea de Nord cu rachete, inclusiv cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), reprezintă o amenințare directă la adresa aliaților SUA, precum Coreea de Sud și Japonia, precum și la adresa teritoriilor americane, cum ar fi Guam. Desfășurarea THAAD în Coreea de Sud în 2017 a fost un răspuns direct la această amenințare, oferind o capacitate defensivă esențială împotriva unor eventuale atacuri.

Spre deosebire de sistemele tradiționale de apărare antirachetă care se bazează pe focoase explozive pentru a distruge rachetele inamice, THAAD utilizează energia cinetică. Această abordare „hit-to-kill” minimizează riscul de daune colaterale și crește fiabilitatea sistemului.

THAAD completează alte sisteme de apărare împotriva rachetelor, cum ar fi sistemul Patriot și sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis, oferind un nivel suplimentar de protecție. În timp ce sistemele Patriot vizează amenințările aflate la altitudini mai joase, THAAD este proiectat să intercepteze rachete aflate la altitudini mai mari, creând un scut defensiv complet.

Sistemul THAAD este mai mult decât un simplu instrument de apărare antirachetă; este un simbol al angajamentului Statelor Unite de a-și proteja aliații și de a menține stabilitatea la nivel global. Într-o eră a amenințărilor în continuă evoluție, capacitatea sistemului THAAD de a asigura o apărare fiabilă, mobilă și puternica îl face un element indispensabil în arhitectura de securitate a SUA.

Pe măsură ce peisajul geopolitic continuă să se schimbe, importanța THAAD în descurajarea agresiunii și menținerea păcii va deveni din ce în ce mai puternică.

Am putea spune cu toată convingerea ca pentru SUA și aliații săi, investiția în THAAD nu este doar o alegere strategică - este o necesitate.


luni, 13 ianuarie 2025

Dobitocii...nu" STIEEE" !!

 

Victor Negrescu spune ceea ce naționaliștii nu vor să audă: Dacă nu era PSD, nu intram în Schengen și Visa Waiver

 Sursa FOTO: Facebook/VictorNegrescu
victor negrescu
Ascultă articol
00:00 / 02:00

Victor Negrescu punctează principalele realizări ale social- democraților în politică. România a înregistrat în ultima perioadă mai multe succese în zona de politică externă și europeană, iar multe dintre aceste realizări se datorează Partidului Social Democrat, afirmă eurodeputatul Victor Negrescu: „social-democrații au cele mai notabile rezultate în politică externă”.

„România a înregistrat în ultima perioadă mai multe succese în zona de politică externă și europeană. Multe dintre aceste realizări se datorează Partidului Social Democrat. O spun cu toată tăria: social-democrații au cele mai notabile rezultate în politică externă. Este o tradiție pentru PSD să aibă astfel de performanțe, chiar dacă, probabil, pentru social-democrați este mai greu, dat fiind modul în care am fost deseori prezentați în afara țării de către adversarii politici”, scrie pe Facebook Victor Negrescu.

El dă ca exemple aderarea completă la spațiul Schengen și intrarea în programul american Visa Waiver.

La capitolul „succese istorice”, eurodeputatul PSD menționează finalizarea negocierilor de aderare la UE, aderarea la NATO și pregătirea cu succes a Președinției României la Consiliul UE.

Fenomenul divorțului de somn pune stăpânire pe toată Europa. Tot mai multe cupluri aleg să-și petreacă nopțile separat de partenerii de viață

bugetul.ro

Românii cu abonamente la Digi RCS-RDS primesc gratis la cerere. Compania de telecomunicații din țara noastră așteaptă doar ca gadget-ul să fie comandat

bugetul.ro

Substanţa care dispare din magazinele din România. A fost interzisă în toată Europa, ce produse o conţineau

bugetul.ro

Cornel Dinu a ieșit pe stradă și a început să tragă cu pistolul

sportpesurse.ro

Milionarul român s-a sinucis în propria vilă. E incredibil ce a urmat pentru copiii săi

sportpesurse.ro

Divorțul lui Vali Moraru de la Digi Sport i-a lăsat fără cuvinte pe cei care admirau unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbiz

sportpesurse.ro

„Mă bucur că Partidul Social Democrat are astăzi cea mai importantă organizație internă axată pe zona de politică externă și europeană, PES activists România, structură pe care o coordonez la nivel național. Cei peste 10.000 de militanți PES contribuie și se implică, pe toate planurile - european, național și local - în dezvoltarea relațiilor internaționale ale partidului și ale României. Printr-o politică externă și europeană serioasă, ne-am propus mereu să lucrăm pentru a crea premisele ca România să își crească influență în lume și să își atingă potențialul de dezvoltare în interesul românilor”, încheie Negrescu.