Autor:
Cele mai multe reclamaţii depuse la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă de persoanele care au lucrat în străinătate vizează salariile şi condiţiile de muncă şi cazare.
Mirajul unui loc de muncă în străinătate mai bine plătit decât în ţară îi atrage pe mulţi dintre românii rămaşi fără loc de muncă. Firmele de intermediere au înregistrat în ultima vreme o avalanşă de cereri de angajare în străinătate. Nu toate ofertele sunt însă ce par a fi, avertizează specialiştii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe plângeri făcute la ANOFM sunt venite de la români care au lucrat cu contracte de muncă în Italia, Spania, Germania şi Cipru. „Lucrătorii reclamă nerespectarea de către angajator a nivelului de salarizare prevăzut în contractul de muncă, condiţii proste de cazare şi muncă, timp de lucru suplimentar şi neplătit, întârzieri la plata salariului şi concedierea abuzivă. O altă problemă semnalată a fost aceea a muncii la negru”, a explicat Camelia Mihalcea, director EURES în cadrul ANOFM. Pe primul loc în topul domeniilor unde au existat probleme, potrivit statisticii ANOFM, se situează agricultura din Germania şi Spania, după care urmează sectorul domestic din Italia, cel al lucrătorilor din parcurile de distracţii nemţeşti, construcţiile din Italia, Spania şi Germania şi domeniul hotelier din Italia, Spania şi Cipru.
Specialiştii ANOFM îi sfătuiesc pe cei care doresc să lucreze în străinătate şi apelează la firmele de intermediere să verifice existenţa acestora la inspectoratele teritoriale de muncă în raza cărora se află sediul firmei, cât şi agenţii de ocupare a forţei de muncă din străinătate la Registrul Comerţului din statul respectiv.
Ce trebuie să conţină contractele:
- Durata contractului
- Numărul de locuri de muncă pentru care se încheie contractul
- Funcţia, meseria sau ocupaţia
- Durata timpului de muncă şi de repaus
- Tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului
- Sporurile, orele suplimentare şi alte drepturi salariale
- Cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale
- Durata, modul de acordare a drepturilor băneşti aferente concediului de odihnă
- Condiţiile de muncă, măsurile de protecţie şi de securitate în muncă
- Posibilitatea transferării salariului în România
- Asigurarea medicală
- Acordarea de despăgubiri în caz de accident de muncă
- Condiţiile de cazare şi de locuit
- Stabilirea condiţiilor de transport
- Taxele, impozitele care grevează veniturile
- Obligaţiile angajatului român în străinătate
Contractele care ţin clauze neclare nu trebuie semnate. Firmele de mediere pot încasa pe bază de contract scris un tarif care să acopere costurile acesteia, dar nu şi alte comisioane sau să perceapă garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă. În cazul în care solicitantul renunţă la contractul de mediere, suma de bani trebuie returnată de către firmă.
Mai multe informaţii pe www.muncainstrainatate.anofm.ro, pe portalul naţional EURES (www.eures.anofm.ro, secţiunea Condiţii de muncă şi de viaţă în spaţiul comunitar) şi pe portalul european al locurilor de muncă vacante (www.eures.europa.eu).
Unde pot fi reclamate firmele care înşeală clienţii
Inspecţia Muncii poate intervene doar în cazul în care obligaţiile din contract nu sunt respectate. De exemplu, dacă în contract se prevede o dată a plecării şi acest lucru nu se respect, clientul poate reclama la Inspecţia Muncii.
salutare la toata lumea!!
RăspundețiȘtergereBanditule pe unde ai umblat, ca in conced n-ai fost? Ti-am vazut masina parcata in fata blocului.
RăspundețiȘtergereŞi eu care credeam că eşti pe Coasta de Azur! Când colo, tu te-ai documentat temeinic pentru... cules căpşuni, ca nu cumva să iei ţeapă...
RăspundețiȘtergereDon "Biliuta-astea sunt vremuri de concediu! Omenirea intra din nou in criza si noi sa stam cu suncile la soare??!!
RăspundețiȘtergereMultam de vizita! Sa stii ca ti-am admirat pozele! Frumos,dar la ....Breaza e mai frumos(Sic!)
Am fost si eu la o revedere de n! ani, Fetele de la subsolul blogului,sunt de -acolo! O zi super!!
PS. Am facut si eu o ..incercare de ,,versificare" pe blogul lu"matale! asteptam o parere de la un As ca tine!!!
S-o luăm pe rând! Mă bucur că mi-ai admirat pozele. Nu ştiu, însă, la care te referi. La grupajul intitulat „Dor de Bucovina” de pe blogul personal sau la cele de pe blogul Promoţiei 1971, pe care le-am grupat sub titlul „Fotocronica unei întâlniri mult aşteptate.
RăspundețiȘtergereDacă le-ai văzut doar pe primele, dă-mi voie să te contrazic. Nu cred că e mai frumos la Breaza. Am fost de multe ori în Breaza, şi ca ziarist militar, pentru a scrie despre elevii de aici, şi ca părinte (fiul meu a urmat cursurile acestui liceu), iar acum merg, din când din când, la un nepot (băiatul fratelui mai mic), tot „cantemirist”. În Bucovina nu am trăit decât doi ani (anii de liceu militar), dar sufletul meu a rămas acolo. Asta nu înseamnă că nu îmi place Breaza.
Dacă te referi la pozele de pe blogul promoţiei, „născut” în urmă cu doar câteva luni, nu te mai contrazic. S-ar putea să ai dreptate. Am văzut fetele care v-au desfătat privirile la una dintre întâlniri. Am vrut să aducem şi noi... ansamblul folcloric de la Pojorâta, dar flăcăii erau prinşi cu a doua coasă, iar fetele, singure, nu au vrut să vină.
În legătură cu versurile asupra cărora îmi ceri părerea, mă abţin. În schimb, am să-ţi istorisesc o întâmplare din anii copilăriei mele. Aveam în sat un flăcău, Sandu a lu Mitache, care, cum lua o... boabă de strugure, cum încolţea în el sămânţa de scandal. Nu era horă sau bal la care, dacă apărea el, să nu se lase cu... scântei. Într-o duminică, pe când hora era în toi, au început să se audă ţipete şi bufnituri. Protagoniştii erau Săndel şi un ţigan, unul Stan „Floreanu” (avea o pată roşie pe faţă, de aici porecla), om la locul lui, însurat şi cu copii. Şi bun meseriaş, pe deasupra. O pereche de pantofi pingeliţi de el arăta ca nouă. După ce Săndel a fost luat de către unul dintre miliţieni şi dus la Post, unde stătea, de fiecare dată, până când se trezea, Stan, cizmarul, se pregătea să plece spre casă. L-a luat deoparte popa Stan şi a început să-i ţină o predică. Din toată discuţia, am reţinut doar aceste replici care, şi acum, după mai bine de cincizeci de ani, mă fac să zâmbesc, ori de câte ori îmi amintesc faza respectivă. „Păi, bine, mă Stănică, tu eşti om în toată firea, trebuia să-l eviţi pe nebunul de Săndel!”, i-a zis popa Stan acestuia. „Da` nu l-am invitat eu, părinte. El m-a invitat pe mine.” Asta a fost tot...
P.S. Dacă ai ceva de zis în legătură cu fotocronica de pe http://1971campulung.blogspot.com/ , o poţi face la comentarii. Şi aşa văd că, dintre colegi, nu prea se înghesuie nimeni.
S-auzim de bine!
It's an amazing article in favor of all the web visitors;
RăspundețiȘtergerethey will obtain advantage from it I am sure.
Feel free to surf to my web blog - AliseOJoaquin
The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five
RăspundețiȘtergerefoot drop, just so she can be a youtube sensation.
My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this
is totally off topic but I had to share it with someone!
my website ... RicoHDurfey
Excellent blog here! Also your web site loads up fast!
RăspundețiȘtergereWhat web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my web site loaded up as fast as yours lol
Also visit my page: MaxwellPCarlon
I've read a few good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
RăspundețiȘtergereI surprise how so much attempt you put to create this sort of fantastic informative site.
Take a look at my web blog: DanialRRolfs