Perele şi beneficiile lor pentru sănătate
Perele conţin acid malic, acid citric, glucoză, fructoză, calciu, fosfor, fier şi multivitamine. Aceste fructe sunt eficiente pentru hidratarea gâtului, oprirea tusei precum şi întărirea intestinelor şi a stomacului. De asemenea, perele ajută şi la scăderea hipertensiunii arteriale, calmarea emoţiilor şi protecţia ficatului. Trebuie însă să fie atente şi să nu mănânce multe pere, persoanele cu splina şi stomacul sensibile şi cele care suferă de indigestie. Totodată, perele stimulează secreţia hormonilor tiroidieni, fortifică sistemul imunitar, au efect antiinflamator. Despre valoarea terapeutică a acestor fructe nu s-a ştiut multă vreme mai nimic. Studii recente au arătat, însă, că perele se disting prin câteva calităţi vindecatoare, rar întâlnite la alte alimente, fiind de mare ajutor în tratarea afecţiunilor renale şi urinare, a bolilor cardio-vasculare, precum şi în intoxicaţii şi în bolile care apar pe fondul deficienţelor imunitare. Pe langa morcovi, si perele ajuta la mentinerea ochilor sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36 la sută riscul de aparitie a degenerescentei maculare- cauza principala in pierderea vederii la persoanele in varsta. Inlocuieste alimentele bogate in calorii cu fructe delicioase, precum perele, merele, gutuile, care asigura vitaminele necesare organismului. Mai mult, perele contin acid hidroxicinamic care s-a dovedit ca ajuta la prevenirea cancerului de stomac. O portie de mere si pere pe zi este asociata cu un risc mai scazut de cancer pulmonar la femei. Mai mult de atat, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au o dieta bogata in fibre au un risc mai scazut de a dezvolta cancer de colon decat cele care consuma fibre in cantitati mici. Fibrele ajuta la eliminarea substantelor toxice din colon, substante care pot provoca inflamatii si distrugerea celulelor peretelui colonului, ducand la aparitia cancerului. Un alt nutrient care se regaseste in compozitia perelor, cuprul, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cuprul este necesar pentru a crea enzime specifice in organism ce actioneaza ca antioxidanti cu rol in neutralizarea radicalilor liberi. Un alt studiu care a examinat dietele a peste 50 de mii de femei aflate in postmenopauza, timp de 8 ani, a dovedit faptul ca persoanele de sex feminin care au mancat mai multe fibre au fost cu 34 la sută mai putin susceptibile de a dezvolta cancer la san decat cele care au consumat foarte putine fibre. Coaja perelor contin o substanta denumita amfakt care actioneaza asupra proteinelor ce determina eliberarea hormonilor ovarieni, potrivit oamenilor de stiinta. Astfel, in ovar sunt fabricate anumite structuri cu rol in cresterea sensibilitatii neuro-psihice a sistemului nervos in zonele in care apare perceptia placerii organismului feminin. De asemenea, in cazul barbatilor, aceasta substanta favorizeaza declansarea mai rapida a erectiei, scazand nivelul producerii de androgeni testiculari.Acest fruct este potrivit si pentru alimentatia celor mici, deoarece este bogat in fibre si vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.
RăspundețiȘtergereTocana cu ciolan
Ingrediente:
- un popor mare, necopt, fara miez
- mult ciolan
- 3-4 partide mari si cateva mai mici de diverse culori
- o blonda de Plescoi
- un varf de boc
- o legatura mare de servicii secrete cu urechi fine
- o curte constitutionala moale si bine fragezita
- cateva cozi de procurori
- 2-3 sindicate stafidite
Condimente:
- apa de ploaie
- praf in ochi
- gargara macinata
- zeama de baliverne
- tupeu varsat
Mod de preparare:
Se taie poporul in 2 parti, una buna si una rea.
Apoi fiecare bucata se taie in 2, una buna, una rea, si tot asa pana se formeaza bucatele mici ce pot fi mancate dintr-o inghititura.
Se separa apoi bugetarii de nebugetari, medicii de pacienti, profesorii de studenti, copii de parinti, grasii de slabi, si se lasa la decantat pana se ridica la suprafata uscaturile.
Acestea se culeg cu atentie si se pun deoparte intr-un recipient caldut.
Din restul se taie 25%, se scoate vlaga si se pune la foc mic, cu zeama de baliverne si cu praf in ochi, sa nu se prinda.
Se acopera cu un capac mare ca sa nu rasufle si din cand in cand se stinge cu putina apa de ploaie.
Separat se ia un partid portocaliu si se intoarce de pe stanga pe dreapta.
Apoi se impaneaza pe toate partile cu bucatele taiate din celelalte partide.
Se presara deasupra uscaturi, iar peste se pune varful de boc si blonda de Plescoi cu ciolanul in gura si se lasa la dospit.
Celelalte partide se toaca marunt impreuna cu sindicatele si se invelesc cu servicii secrete.
Apoi se freaca bine cu cozile de procurori, se trag in teapa si se pastreaza la racoare.
Din cand in cand se gusta si se reevalueaza.
Se aseaza partidele intr-un parlament din teflon cu manere.
Cel portocaliu se pune cu grija in mijloc.
Pe langa el se mai presara 2-3partide mici si bine fragezite.
Restul de partide se presara dupa gust.
Se da totul prin curtea constitutionala si se inveleste cu gargara macinata.
Se aseaza totul peste poporul deja bine distuit si se da la copt.
Din cand in cand se strange caimacul de deasupra, cu care se unge bine blonda si uscaturile de deasupra, iar peste restul se toarna zeama de baliverne cu tupeul varsat.
Se serveste rece, pe stomacul gol, in piata.
In caz de probleme digestive sunati la 112.
Deci PMT ..traieste totusi si se si ..exprima in felul lui!!
Ștergere