INTERNAȚIONAL
Războiul din Coreea poate izbucni în orice clipă. SUA și aliații, otrăviți de pericolul nuclear
Coreea de Nord a anunțat joi că “momentul exploziei este aproape”, menționând că “nimeni nu poate spune” când va începe atacul nuclear. Anterior, Coreea de Nord susținuse că forțele sale militare sunt pregătite să atace SUA cu arme nucleare “mai mici, mai ușoare și diversificate”. În replică, SUA a detașat forțe navale și aeriene în Coreea de Sud, Japonia, dar și în insulele Okinawa și Guam, iar China și-a adus forțe militare la granița Coreii de Nord. 
Războiul din Coreea poate izbucni în orice clipă. SUA și aliații, otrăviți de pericolul nuclear
“Momentul exploziei se apropie cu rapiditate. Nimeni nu poate spune dacă va izbucni sau nu un război în Coreea sau dacă va izbucni astăzi sau mâine”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.
Anunțul Coreii de Nord a venit după ce oficiali ai Casei Albe au declarat, miercuri, că au trimis rachete balistice pentru apărare în insula Guam din Oceanul Pacific. Pentagonul a spus că scutul de apărare din Pacific va fi gata în câteva săptămâni.
Otrava pericolului nord-coreean îi stârnește pe americani
Războiul din Coreea poate izbucni în orice clipă. SUA și aliații, otrăviți de pericolul nuclear
Ultimele mișcări de forțe din zonă
Chuck Hagel, secretarul Apărării SUA a recunoscut că Phenian-ul este un “pericol real și clar” pentu SUA și aliații săi. Printre principalele ținte din vizorul nord-coreean se numără insulele Hawaii, insula Guam, dar și continentul american. În SUA, o posibilă rachetă ar viza sudul confederației, din California până în Georgia și Carolina de Sud.
După repetatele teste și amenințări venite din nordul Peninsulei Coreene, SUA a retrimis, în apropiere de Seul, Batalionul chimic 23. Batalionul în cauză a susținut până în 2004, pe teren coreean, armata sudului, potrivit Daily Mail.
Mai mult, nord-coreeni au anunțat că vor redeschide complexul nuclear de la Yongbyon, închis în 2007. Complexul dispune de o centrală de îmbogățire a uraniului și de un reactor de plutoniu, ambii compuși chimici fiind folosiți în scopuri nuclare.
Sudul neagă un posibil atac din nord, deși a susținut că e gata să riposteze
Analiștii consideră că nu va exista un atac nuclear din partea Coreii de Nord, fiindcă o astfel de ofensivă va conduce la un război de anvergură între puterile lumii. Mai mult, experții opinează că Phenian-ul nu are încă abilitatea de a lansa rachete intercontinentale, cu toate că nu se cunoaște, până la acest moment, armamentul de care dispun nord-coreeni.
Ideea este susținută de ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Kwan-jin. Oficialul a declarat ulterior că nord-coreeni au mutat o rachetă de dimensiuni considerabile pe coasta de est a peninsulei. Dacă racheta mutată pe coasta de est a pensinsulei este un KN-08, fapt speculat de niponi, Coreea de Sud și Japonia devin ținte principale. Ministrul sud-coreean al Apărării a negat însă că racheta ar fi un KN-08. Ministrul a spus că nu cunoaște scopul mutării armei nuclare, dar “ar putea fi pentru testări sau exerciții”, adăugând că nu există semnale ale unui atac de proporții din partea Coreii de Nord.
“Amenințările recente ale Coreii de Nord sunt amenințări retorice. Posibilitățile unui atac la scară mare sunt reduse”, a precizat Kim Kwan-jin.
Războiul din Coreea poate izbucni în orice clipă. SUA și aliații, otrăviți de pericolul nuclear
Armata nord-coreeană poate declanșa conflictul în orice moment



INTERNAȚIONAL
Coreea de Nord a transferat a doua rachetă pe coasta de est. SUA iau măsuri în premieră

 A doua rachetă cu rază medie de acţiune a fost transferată de Coreea de Nord pe coasta de est  şi a instalat-o pe un lansator mobil, a transmis, vineri, agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citând un înalt responsabil de la Seul.
Coreea de Nord a transferat a doua rachetă pe coasta de est. SUA iau măsuri în premierăMinisterul Apărării, care a confirmat cu o zi în urmă instalarea unei rachete a Phenianului pe coasta de est, spre Marea Japoniei, nu a comentat aceste informaţii noi, scrie Agerpres.
SUA iau în serios amenințările Coreei de Nord, astfel că americanii vor  trimite 12 avioane de vânătoare în Filipine. Aeronavele vor participa la un exerciţiu militar comun în contextul în care armata nord-coreeană a anunţat posibilitatea unui atac atac nuclear asupra Statelor Unite.
Este pentru prima oară când Statele Unite trimit un număr atât de mare de avioane de luptă în Filipine. Pe fondul tensiunilor generate de ameninţările venite din partea Phenianului, Pentagonul a trimis doua distrugătoare în apropierea Coreei de Nord, o platformă cu radar antirachetă în Oceanul Pacific şi vor instala rachete interceptoare în Guam. Trupele americane din Coreea de Sud se antrenează acum chiar pentru un eventual atac chimic.


HARTA RAZEI DE ACTIUNE A RACHETELOR PHENIANULUI
HARTA razei de actiune a rachetelor Phenianului

Conflictul Coreea de Nord --> SUA/Coreea de Sud: