Google Website Translator Gadget

marți, 24 septembrie 2013


Cum funcționează cel mai performant sistem de învățământ din lume

Marime Font



Un sistem bine gândit poate face dintr-un elev obișnuit, unul excepțional.
Finlanda are cel mai ridicat nivel de trai din lume și cel mai evaluat sistem educativ. Finlanda atrage atenția lumii atunci când se constată că elevii săi obțin constant poziții de top la testele PISA – teste internaționale menite să verifice nu atât cunoștințele tinerilor, cât mai ales modul cum aceștia gândesc. Cum se face că finlandezii se plasează consecvent pe primele locuri la testările educaţionale internaţionale? Nu este de mirare. Sunt mai multe explicații pentru aceste performanțe.
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, filosoful finlandez John Vilheln Snellman mobiliza masele în jurul unei idei că numai educația poate duce la bunăstare și punea bazele a ceea ce avea să devină cel mai performant sistem educațional din lume. Ideile acestuia au prins rapid și populația finlandeză a început să investească, mai întâi efort și apoi bani în educație. În prezent, învățământului îi revine nu mai puțin de 14% din bugetul de stat.

7-16 ani. 0 bani.

Secretul stă în importantele reforme educaționale, implementate în urmă cu 40 de ani. Guvernul a hotărât să „reseteze” sistemul și să abordeze o altă direcție, dedicând astfel fonduri importante educației, cercetării și tehnologiei. Atunci a fost adoptat un nou sistem educațional. Iar acest sistem se referă de fapt la egalitate de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care aceștia provin. Conceptul este „peruskoulu” și el desemnează o școală „comprehensivă” pentru toți elevii între 7 și 16 ani.

Primul lucru care s-a decis a fost ca școala elementară să fie formată din nouă clase. Este o școală finanțată de stat și care oferă tuturor copiilor educație gratuită, o școală obligatorie și disponibilă pentru toți, dar și o școală fără examene de admitere și fără taxe.

Egalité, Fraternité

Sistemul este unul egalitarist, oferind şanse egale pentru oricine, indiferent de mediul socio-economic din care provin, sau de zona în care locuiesc, au același potențial de a învăța și trebuie să aibă aceleași șanse la o educație de calitate. În Finlanda nu există școli mai bune și școli mai proaste. Nu există învățământ privat. Întregul sistem universitar este de stat. Sunt permise liceele private, dar perceperea de taxe de studiu este interzisă.
Această țară consideră pur și simplu că absolut toți copiii trebuie să beneficieze de același tratament. Copiii cu dizabilități învață în școlile normale. Copiii cu cerințe educaționale speciale nu studiază la domiciliu, nu sunt excluși sau izolați în școli speciale, ci participă la ore în clase normale, indiferent dacă au handicapuri grave.
„Politicile educaționale în majoritatea țărilor lumii merg pe ideea de a identifica elevii cei mai buni, de a alege vârfurile, în timp ce ceilalți elevi sunt lăsați deoparte”, spune Pasi Sahlberg, un educator celebru în Finlanda. „Noi nu suntem așa, noi mergem pe cooperare, nu pe competiție. Dacă e să ne întrecem cu cineva, atunci tot ce putem spune e că vrem să fim mai buni decât suedezii. Pentru noi asta e suficient.”
Profesorii. În Finlanda este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor.
În Finlanda, școala pune preț pe calitatea profesorilor, investind doar în cei care realizează performanțe. Calitatea profesorilor finlandezi este, pur și simplu, exemplară. În Finlanda trebuie să ai facultate ca să predai la grădiniţă şi masterat ca să predai la şcoală. Astfel, legea impune fiecărui cadru didactic să aibă la bază cinci ani de facultate și un masterat în pedagogie. Poziția de profesor este drept una cu o mare responsabilitate și, în consecință, nu oricine poate intra în sistem. În Finlanda este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor. 
Salariile pe care le primesc sunt printre cele mai mari din Europa, alături de Germania, Marea Britanie și Franța. Profesorilor care nu își dovedesc competența nu li se prelungește contractul de angajare.

Bonus!

Cum spuneam, în Finlanda nu trebuie să plăteşti nimic pentru serviciile educaţionale nici măcar când faci o facultate, masterat sau doctorat. În plus, elevilor li se asigură un prânz gratuit şi transport gratuit dacă locuiesc la mai mult de 5 km de şcoală. Legea finlandeză obligă ca meniul să fie gratuit, nutritiv, și cu multe feluri de salate și fructe. Dacă orele se prelungesc până după-amiază, școala are obligația de a oferi o gustare elevilor.

Practică, experimente, lectură.

Copiii încep școala la 7 ani şi nu se confruntă cu examene până la vârsta de 16 ani, când susțin singurul examen important în sistemul lor educațional. Orele sunt scurte (45 min), intense și, mai ales, foarte participative. Au foarte puţine teme pentru acasă, se stimulează raționamentul critic înaintea memorizării mecanice. Învăţământul finlandez pune mare preţ pe ştiinţe şi pe practică, de aceea cele mai multe cursuri de ştiinţe au loc în laboratoare, în grupuri de maximum 16 elevi şi se concentrează pe experimente ştiinţifice.
În urma evaluărilor internaţionale, elevii finlandezi s-au dovedit a fi cei mai inteligenţi. Ei au obţinut cele mai bune rezultate la cunoaştere ştiinţifică şi s-au clasat printre primii la matematică şi apetitul pentru lectură.
Statul finlandez e preocupat de asigurarea unui învățământ viabil, capabil să motiveze elevii. Sistemul educativ este foarte bine gândit și făcut în sprijinul elevilor. Finlanda are cel mai mare procent, din Europa, al elevilor care ajung la facultate, 66%, iar 93% dintre finlandezi promovează liceul. În același timp, diferența dintre cei mai slabi și cei mai buni elevi este cea mai mică din lume.
Sistemul de valori al finlandezilor are la bază educația nu acumularea de bunuri. Acest lucru este valabil pe tot parcursul vieții, când, arată statisticile, adulții preferă să dea bani pe un program de educație continuă decât pe ultimul telefon scos pe piață. Este un sistem de valori format în familie, consolidat în școală, pus apoi în slujba țării.

Un articol de: Sanda Bordei

2 comentarii:

  1. S.O.S !

    CINESTUL ROBERT HORVATH A FOST BATUT BESTIAL DE OFITERI
    SIE IN CIVIL. ATACUL A AVUT LOC IN FATA CONSULATULUI ROMANIEI DELA NEW YORK !
    ACESTA A VRUT SA PARTICIPE LA INTALNIREA CU MINISTRUL DE EXTERNE CORLETEAN SI SA PREZINTE PUBLIC ….DOVEZI ALE CRIMEI PONTA. UCIDEREA PROCURORULUI PANAIT.
    EL SE AFLA IN ACEST MOMENT LA
    SPITALUL DE URGENTA IN STARE GRAVA
    VOM REVENI CU UN MATERIAL VIDEO!

    FOTOGRAFIE document http://devanewyork.blogspot.com/



    Memoriu oficial
    Ministru de Externe
    Titus Corletean

    Stimate domn

    Ma numesc Robert Horvath. Sunt ziarist , cineast si unul din artistii care si-au facut
    un nume dincolo de hotarele Romaniei.
    http://devagallery.com/
    https://vimeo.com/59523190
    https://vimeo.com/59523190
    Doresc impreuna cu sotia mea Kiyoko,
    un important fotograf japonez sa participam la intalnirea cu dumneavoastra.
    Sunt cetatean roman. Deasemenea cetatean american si prin casatorie rezident permanent al imperiului Nipon.

    Sunt in acesta calitate cetatean al lumii libere. In aceasta lume
    libertatea de exprimare este asigurata de constitutie. A ingradi un ziarist sa-si faca meseria este pedepsit prin lege.

    http://devanewyork.blogspot.com/2010/01/expozitia-patapievici-deschisa-dupa-doi.html
    Se spune ca creiaz scandal. Singurul scandal a fost creiarea “scandalului ICR New York ”
    cand am chemat politia la expozitia antisemita organizata de statul roman.
    In cazul in care sunt incalcate legile americane o voi chema si in aceasta seara.
    Am fost agresat nu demult la ordinul unui ministru roman chiar pe teritoriul SUA……. in afara
    perimetrului consulatului. Urmariti filmul documentar ” IN GURA LUPILOR (In The Mouth of Wolves)
    https://vimeo.com/68411388
    Mentionez ca chiar si Ceausescu nu ar fi mers atat de departe. Avea grija de imaginea Romaniei in strainatate, in special in Statele Unite.

    In cazul in care se repeta aceste actiuni huliganice consecintele vor fi grave.
    Deosebit de grave.
    Cu sinceritate
    Robert Horvath Deva
    Presedinte DEVARTES FILM INTERNATIONAL
    New York Tokyo

    RăspundețiȘtergere
  2. ..Bine ca mai respir aer de la amerloci !!

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!