Google Website Translator Gadget

luni, 23 septembrie 2013

Doi militari români au fost ucişi în Afganistan

de Alina Matis

Doi militari români au murit, duminică, în Afganistan, în urma rănilor provocate de explozia unui dispozitiv improvizat, informează Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat remis gândul.
Cei doi soldaţi se aflau într-o misiune de patrulare, în jurul orei 22:00, ora României, când a avut loc explozia. Militarii au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală, însă, în jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, au decedat.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a explicat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24 că patrula din care făceau parte cei doi români era mixtă, pe lângă militarii noştri existând alţi trei soldaţi străini. Totodată, Ministerul condus de Duşa ia în calcul trimiterea unui avion militar în Afganistan, pentru repatrierea trupurilor militarilor decedaţi.
Conform protocolului, MApN nu oferă numele sau informaţii care ar putea duce la identificarea militarilor decedaţi până ce familiile nu vor fi înştiinţate.
De regulă, militarii români asigură patrularea în câteva zone-cheie ale Afganistanului, de-a lungul unor secţiuni a „inelului” A1, autostrada care înconjoară ţara şi unul dintre principalele puncte strategice din acest teatru de operaţii. Cel mai adesea, soldaţii români sunt dislocaţi în provincia Zabul, provincie de sud-est, care se învecinează cu Pakistanul. De-a lungul autostrăzii A1, sunt nişte tuburi din beton, menită să lase loc de trecere a apei dintr-o parte a autostrăzii spre cealaltă. În acele tuburi, se plantează dispozitive explozive improvizate, care pot varia între un kilogram şi 2-300. Din acest motiv, există în permanent maşini care cercetează zonele pentru a depista aceste dispozitive. Inelul A1 este o cale de trecere foarte importantă şi pentru că este vorba despre o zonă prin care trec atât convoaie militare, cât şi civili.
România mai are aproximativ 1.000 de militari în Afganistan. În total, peste 30.000 de soldaţi români au ajuns în Irak şi Afganistan din 2002 şi până acum. Cu tragedia de duminică, bilanţul soldaţilor care au murit în acest teatre de operaţii este de 25. Peste 130 au fost răniţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!