Ceva este putred în Rusia?
Situaţia actuală din Ucraina ne impune obligaţia de a ne pune serioase semne de întrebare legate de comportamentul unui actor internaţional precum Federaţia Rusă. Deşi aceste întrebări reclamă un răspuns speculativ – în lipsa unor informaţii credibile din interiorul structurilor de decizie ruseşti – ele sunt, în egală măsură, plauzibile, în lipsa unui răspuns credibil al Kremlinului în legătură cu amestecul Rusiei în conflictul dintre forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi.
Inevitabil, cea mai logică întrebare este: este implicată direct Federaţia Rusă în conflictul din Ucraina? Legat de această întrebare, mai apar câteva: Cum şi de ce, cine supervizează acţiunea militară?
Vom formula, în continuare, două scenarii posibile în situaţia în care se confirmă escaladarea conflictului din Ucraina prin implicarea armată a Federaţiei Ruse, fapt confirmat deja printr-o multitudine de surse credibile (NATO, Departamentul de Stat al SUA etc.).
Scenariul 1: Rusia agresor şi invadator conform dreptului internaţional
Dacă pătrunderea unor trupe ruseşti în Ucraina de est este supervizată de Kremlin, atunci Vladimir Putin şi administraţia sa ar trebui să devină, inevitabil, agresori, în baza dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale, iar această situaţie poate fi considerată invazie.
Mai mult, în acest caz, politica externă a Rusiei de după Războiul Rece este pusă într-o nouă lumină, în ceea ce priveşte motivaţiile reale ale parteneriatului cu Occidentul şi asupra dorinţei reale a Moscovei de a se transforma dintr-un rival politic şi ideologic într-un actor favorabil sistemului occidental, sistem bazat – de bine, de rău – pe democraţie, drepturile omului şi economie de piaţă.
În acest caz, Federaţia Rusă ne apare ca autentica moştenitoare a URSS, nu numai datorită arsenalului strategic, dar şi prin modus operandi, în materie de politică externă şi de securitate. Mai mult, ea se transformă într-o adevărată fortăreaţă a neorevizionismului, care va încerca să coaguleze toţi adversarii globalizării susţinute de America şi Occident.
În condiţiile în care acţiunea din Ucraina este plănuită şi coordonată de Kremlin şi executată cu rigoare de eşaloanele militare, în baza unui calcul strategic menit să optimizeze poziţia de putere a Rusiei în plan regional şi global, politica externă a lui Putin se devoalează a fi de un cinism fără margini, bazat pe un realism aproape machiavellic. Credibilitatea Rusiei în politica internaţională devine una bazată exclusiv pe forţă, şantaj şi ameninţare cu forţa.
Sună familiar? Din păcate, da. Puterile fasciste din anii ’30 ai secolului trecut s-au manifestat aproape similar. La fel s-au comportat şi comuniştii sovietici, predecesorii lui Putin.
Sistemele totalitare (fie ele fasciste sau comuniste) au fost – şi există destule argumente în acest sens – regimuri mafiote, conduse de gangsteri internaţionali, legate profund de crima organizată. El au impus regimuri de teroare şi opresiune internă, chiar şi acea „omerta” specifică mafiei. Au stârnit, de la început, oroarea şi oprobriul statelor civilizate ale lumii – a acelei opinii publice internaţionale incipiente în care credea Woodrow Wilson – şi dorinţa acestora de a le combate, iar în final s-au prăbuşit în praful istoriei.
Democraţiile au reacţionat aproape similar şi atunci ca şi acum, încercând să evite, până în ultimul moment, un război catastrofal, dar s-au angajat cu toate forţele lor în distrugerea acestor regimuri în momentul în care nu a mai fost nici o cale de a menţine pacea.
Aceasta este o lecţie a istoriei de care ar trebui să ţină cont orice lider naţional, înainte de a-şi antrena ţara în aventuri internaţionale.
Nu putem spera decât că un război mondial nu va avea loc, în ciuda tuturor scenariilor pesimiste cu care ne confruntăm astăzi. Se poate crede că astăzi nu se mai poate ajunge la un asemenea rezultat datorită pericolului holocaustului nuclear, dar care va fi limita până la care NATO va putea accepta condiţiile unei Rusii asertive şi revizioniste?
S-ar putea ajunge, mai plauzibil, la un nou război rece, dar care va fi limita până la care Rusia ar mai putea suporta un nou asemenea conflict, ţinând cont de faptul că este mult mai slabă decât Uniunea Sovietică?
Scenariul 2: Rusia a pierdut controlul asupra ruşilor angrenaţi în conflictul din Uraina
Un alt scenariu la fel de sumbru este legat de posibila pierdere a controlului de către administraţia Putin asupra avenimentelor din Ucraina. Putem presupune şi nimeni nu ne opreşte să o facem că Putin a încercat, la început, să contrabalanseze influenţa din ce în ce mai mare a Occidentului în Ucraina, în baza unor scenarii pregătite temeinic din timp.
Putem crede că obiectivele iniţiale ale Rusiei, pe termen scurt, erau ceva mai modeste: anexarea Crimeii, destabilizarea Ucrainei prin formarea şi susţinerea unei insurgenţe militare în Ucraina de est: rebelii proruşi. Logica este una realistă, bazată pe obţinerea de avantaje relative faţă de rivalii internaţionali, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Însă, odată începută secvenţa de evenimente din Ucraina, s-a pierdut de fapt controlul centralizat asupra rezultatelor. Unităţi militare ruseşti, comandanţi militari regionali sau chiar politicieni locali au scurtcircuitat lanţul de comandă şi control asupra forţelor armate ale Federaţiei Ruse aflate la frontiera cu Ucraina.
Propaganda de tip sovietic care a acţionat asupra multor cetăţeni ai Rusiei timp de decenii i-a făcut să vadă evenimentele de la Kiev ca parte a unei conspiraţii fasciste îndreptate împotriva naţiunii ruse. Din solidaritate cu rebelii proruşi din Ucraina, elementele deja menţionate au preluat iniţiativa, nemai aşteptând – în multe cazuri – acordul Kremlinului pentru acţiuni dincolo de frontieră.
Nu susţinem că Federaţia Rusă nu este implicată deloc de la nivel central, ci doar că viteza şi amploarea evenimentelor i-a luat pe decidenţii ruşi (administraţia Putin) prin surprindere. Putin a fost prins într-un angrenaj din care singura ieşire a fost susţinerea cauzei rebelilor proruşi printr-un discurs patetic reclamând istoria comună a ruşilor şi ucrainenilor, artificialitatea Ucrainei şi dorinţa sa de a repara erorile istorice care au urmat desfiinţării URSS.
Acesta a fost mesajul pentru interior, având ca ţintă cetăţenii şi etnicii ruşi şi rusofoni, încă profund nostalgici după „epoca de aur”.
Pe de altă parte, mesajul pentru exterior este unul bazat pe proverbiala negare specifică retoricii sovietice, dar şi pe acuzaţii îndreptate împotriva occidentalilor cum că s-ar amesteca în treburile interne ale Ucrainei şi ar fi susţinut lovitura de stat de la Kiev din februarie 2014.
Dacian Duna*
9 sept 2
Doresc sa devin corespondentul extern al acestui blog de elita.
Intentia este de a ingropa la propriu blogurile rivale specialiste in cenzura
si manipulare.
In cazul in care esti de acord .....
Astept raspuns.
AVE CEZAR ! MURITORUL ROBERT TE SALUTA !
Sal"tare RH+......
ȘtergereEsti pe meleagurile natale ..sa tii cont de asta ....!!
URMEAZA : PACEPA : CORINA CRETU ….. S-AU CUM SI-A DESCHIS SLITUL COLONELUL POWEL LA MUZEUL
RăspundețiȘtergereSATULUI ! CONVORBIRI INTERESANTE INREGISTRATE
INTRE CORINA SI DACIANA PONTA !
INTERVIU INCENDIAR
PACEPA : PONTA ESTE AGENT RUS !!!
INTERVIU INCENDIAR
PACEPA : PONTA ESTE AGENT RUS !!!
R.H : Stiu ca sunteti extrem de ocupat in aceste zile.
Pacepa : La granita cu Rusia se duce o lupta la baioneta intre serviciile rusesti
si serviciile americane.
Ma ocup de contra spionaj pe perimetrul Europei de est si tarile Baltice.
R.H : Sunteti un specialist in materie. Omul potrivit la locul potrivit.
Am auzit ca in acesta zile chiar Presedintele Obama va cere sfatul.
Dar sa revenum la un subiect care preocupa opinia publica din Romania.
Basescu a deschis poteca . Este Ponta sau a fost agent al serviciilor ?
Pacepa : Din servicii a-ti dai demisia doar cu picioarele inante.
Nu stiu la ce se refera Basescu dar occidentul este ingrijorat de posibilitatea
ca un om al rusilor sa ajunga presedinte.
R.H : Ponta tine legatura directa cu KGB ?
Pacepa: :
Pe 8 ianuarie 2013 a avut loc o noua intalnire intre Ponta si Aleksandr Kondyakov directorul Novocom o companie satelit a FSB-ului.
R.H : Ce parere credeti ca au serviciile romanesti ?
Pacepa :
Tacerea serviciilor are un talc.
S-a asteptat momentul potrivit.
Date concrete au fost furnizate lui Basescu. Acesta le avea de multa vreme
R.H:
Cum si cand a inceput racolarea actualului prim ministru ?
Echipa KGB din jurul lui Iliescu avea mai multe aripi.
Aripa tanara era pregatita pentru actiuni in forta si de aparare a membrilor
complotului.
Ea era la dispozitia generalul-maior Ștefan Kostyal.
Un comunist fervent, adulator al modelul sovietic și un om pregătit în detaliu de Moscova.
Kostyal avea să devină general al Armatei Române iar în anii 80 a făcut parte din grupul care plănuia debarcarea lui Ceaușescu, alături de generalul Nicolae Militaru. Kostyal ținea legătura cu rușii prin intermediul Ambasadei de la București iar soția sa rusoaică îi mijlocea întâlnirile acolo. Grupul era condus de Iliescu și Virgil Măgureanu, care se ocupe de partea politică a mișcării anti-Ceaușescu, în timp ce sarcinile militare le reveneau lui Kostyal și Militaru.
Ponta a participat la arestarea lui Andruta si Ilie Ceausescu.
PONTA I-A PUS PISTOLUL IN GURA LUI ILIE CEAUSESCU
Va urma
OFF TOPIC DAR LA SUBIECT !
RăspundețiȘtergereNu stiu daca este ceva putred in Rusia dar stiu ca este ceva foarte putred in
Romania !
Reteaua rusa UDMR……..publicata pe blogul meu demonstraza cum Primul Ministru Ponta permite, in cunostinta de cauza, ca propriul lui consilier Frunda ,sa aiba astfel acces direct la secrete de stat si a influentat decizii politice in favoarea Rusiei impotriva tarii sale. In termeni legali, Art 155 Cod Penal, aceasta fapta se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi. Dezvaluirile pe care urmeaza sa le public in continuarer arata ca primul ministru al Romaniei s-a aflat in relatii profesionale cu un sef al spionajului maghiar in Romania. Mai mult: experti ai serviciilor secrete americane de la cel mai inalt nivel confirma acum, in lucrari de specialitate pe care le voi prezenta , informatiile tinute secret in Romania ca urmare a ordinelor date de oamenii fostului KGB.
La numirea în postul de procuror general al României a Laurei Codruta Kovesi se stia ca sotul acesteia – Eduard Kovesi – fusese racolat de spionajul maghiar.
Codrut Seres si Zolt racolati de de serviciul bulgar de fapt rusesc.
UDMR RETEA RUSEASCA SUB ACOPERIRE MAGHIARA
RăspundețiȘtergereServiciul secret american…material dec.
Datele şi informaţiile deţinute de Serviciile Secrete US dovedesc penetrarea de catre Serviciile de Informaţii Rrusesti a structurilor de decizie româneşti, la toate nivelurile prin UDMR . De altfel, informaţii şi date despre activitatea Serviciilor de Informaţii (de spionaj) maghiare îndreptate împotriva intereselor politice, economice şi militare romanesti s-au deţinut cu mult înainte de 1990 şi toate aveau ca punct de pornire Consulatul ungar din Cluj. In cursul anului 1988, Ceauşescu, pus în faţa unor probe indubitabile, a ordonat desfiinţarea oficinei de spionaj respective.Dupa 1990, acţiunile spionajului maghiar au fost reluate cu şi mai mare forţă şi, favorizate de inacţiunea Serviciilor Speciale româneşti, determinată de complicitatea factorului politic, au reuşit să penetreze structurile de decizie ale Statului Român, atât la nivel de Guvern, cât şi la nivel de Preşedinţie. S-a ajuns ca seful organizatoei G. Frunda sa fie nimit consilier principal al lui Ponta ( premierul actual al Romaniei )
De atunci, cu toate că acţiunile au luat amploare o dată cu cooptarea la guvernare a UDMR în Guvernul Ponta ( pe usa din spate N.A. ), orice date, informaţii, acţiuni ale spionajului rusesc sunt trecute sub tăcere de către factorii politici, ceea ce a facilitat desfăşurarea de forţe ostile în toate domeniile de activitate şi de decizie ale Statului Român.
In timpul guvernarii USL la nivelul unităţii româneşti de contraspionaj economic, începe să fie de notorietate acţiunile cadrelor de spionaj rusesti via UDMR care acţioneaza pe faţă pentru culegerea de informaţii cu caracter economic care să-i ajute să obţină evidente avantaje materiale pentru ţara lor de origine, mai ales în domeniul privatizărilor.
Un alt punct sensibil îl reprezintă Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, a cărui misiune este asigurarea condiţiilor de trecere la societatea informaţională, care presupune implementarea coerentă şi generalizată de sisteme informatice integrate. Faptul că organizaţiile, oricare ar fi ele, depind de reţelele de comunicaţii electronice şi de sistemele si serviciile informatice face ca acestea să fie mult mai vulnerabile la ameninţările de securitate, astfel că sunt evidente importanţa şi sensibilitatea acestui domeniu în ecuaţia siguranţei naţionale. Cu toate acestea, prin algoritm politic, el a fost atribuit UDMR-ului…..in guvernarea anterioara…..Va urma
PACEPA : CORINA CRETU …..S-AU CUM SI-A DESCHIS SLITUL COLONELUL POWEL LA MUZEUL
RăspundețiȘtergereSATULUI ! CONVORBIRI INTERESANTE INREGISTRATE
INTRE CORINA SI DACIANA PONTA !
IN CURAND !
PONTA NU VA CANDIDA LA PRESEDENTIE !
RăspundețiȘtergereOMUL RUSILOR NU ESTE ACCEPTAT DE CANCELARIILE
SI SERVICIILE OCCIDENTALE !
Din surse sigure si credibile .
ATENTIONARE
RăspundețiȘtergereRobert Horvath SUA a spus:
Nu discut cu blogheri acoperiti.
Mi se pare corect ....
Ștergere
RăspundețiȘtergerePENTRU TOTI MILITARII INTERESATI DE FEMEI SCULATIVE !
URMARITI ULTIMUL FILM
ROBERT HORVATH DEVA !
MARCELLO
UN FILM DRAMATIC ACCEPTAT IN COMPETITIA OSCAR...
.FILM DOCUMENTAR
ARTISTIC !
Creatorul de moda este in spital cu pneumonie.
Lupta sa cu AIDS se apropie de sfarsit.
R.H al convinge sa aiba ultimul show al vietii !
https://vimeo.com/105787871
ASTEPT CU NERABDARE COMENTARIILE NEGATIVE !
Sal"tare RH+......
RăspundețiȘtergereEsti pe meleagurile natale ..sa tii cont de asta ....!!
Ștergere