Google Website Translator Gadget

luni, 3 august 2015

POVESTEA UNUI MILITAR ROMAN – COLONELUL AUGUSTIN PEGULESCU

afga1

Colonelul Augustin Pegulescu a fost în Albania, Irak, Afganistan. A fost în prima misiune a Armatei Române în Afganistan, când dotările nu erau potrivite condiţiilor de deşert. Tot aici a fost şi ultima sa misiune, în care a rămas fără un picior. N-a părăsit însă armata şi chiar a condus un batalion.
.
Colonelul Augustin Pegulescu, în vârstă de 47 de ani, este acum locţiitorul şefului de stat major la Brigada 18 Infanterie “Banat”, iar până recent a fost comandantul Batalionului 32 Infanterie “Mircea”, atunci fiind singurul comandant de batalion român cu un picior amputat.
.
Prima misiune a colonelului a fost în anul 1997, pe când România nici măcar nu era invitată să adere la NATO. Misiunea se numea “ALBA” şi avea loc în Albania, pentru o perioadă de cinci luni. Plecarea militarilor români s-a făcut prin Portul Constanţa, cu tehnica militară cu tot.
.
“Începând cu anul 1994 am fost încadrat la Batalionul 26 Infanterie «Scorpionii Roşii» din Craiova. Am participat împreună cu acest batalion, în 1997, în Albania, la misiunea «ALBA». Aceasta a fost prima misiune pentru mine. A fost o misiune sub egida OSCE, Albania era pe atunci cumva zguduită din temelii de nişte jocuri piramidale care au pus în pericol legitimitatea statului. La un moment dat, era o ţară neguvernabilă şi atunci s-a luat decizia de trimitere a acestei misiuni acolo. Am stat acolo cinci luni. Ne-am deplasat cu vaporul de la Constanţa, cu tehnică şi cu aproximativ 500 de oameni. Misiunea a fost prima pentru mine, aşa că era cu caracter de noutate pentru mine. Până la urmă, ca orice misiune desfăşurată într-un teren necunoscut, cu oameni care te pot percepe în fel şi chip, misiunea nu a fost neapărat o bucurie”, îşi aminteşte Pegulescu.
.
Prima misiune din Afganistan, cea mai grea: “Totul a fost împotriva noastră”
După Albania, pentru colonelul Pegulescu a urmat o nouă misiune, în anul 2002, atunci când s-a lansat invitaţiaRomâniei de aderare la NATO.
.
“În 2002 eram în Kandahar, exact în perioada în care drumul României către NATO trecea prin Kandahar. Eram împreună cu colegii de la Batalionul 26 Infanterie «Scorpionii Roşii» din Craiova şi era pionieratul misiunilor din Afganistan şi Irak şi amintirile, chiar şi după zece ani, sunt la fel de proaspete.
Primul contact cu Afganistanul a fost căldura insuportabilă, praful care ne învăluia din toate părţile. Afară, pe drum, mergeai printr-un praf foarte asemănător cu cimentul. Dacă aveai de pus un stâlp în pământ şi praful acela îl amestecai cu puţină apă, era ciment sută la sută. Acest praf ne acoperea nările, ochii şi urechile. Seara puneam un cort civil în interiorul unui cort militar pe care îl scuturam bine înainte de culcare. Era un praf pe care nu îl întâlneşti toată ziua”
, povesteşte colonelul.
De altfel, spune el, misiunea din 2002 a fost prima de acest gen pentru Armata Română, marcată de lipsuri.
.
“Misiunea din 2002, din Afganistan, era prima pentru Armata României. Noi, cei de la Craiova, am deschis drumul. Această misiune m-a marcat, într-adevăr: lipsa multor facilităţi logistice, faptul că ne-am dus acolo şi eramîntr-o tabără de tranzit, faptul că ne-am dus acolo şi eram cu o ţinută care, la vremea respectivă, nu era adecvată solicitărilor deşertului, lecţiile învăţate de acolo au dus încet-încet la perfecţionarea misiunilor şi crearea condiţiilor cât mai bune. Faptul că ne-am dus cu tehnica noastră care, până la urmă, după mici reglaje a reuşit să facă faţă prafului şi condiţiilor de deşert, eu zic că a fost o experienţă deosebită”, afirmă Pegulescu.
El consideră că aceasta a fost şi cea mai dificilă misiune, deoarece Armatei Române îi lipsea logistica, în primul rând.
.
“Cea mai dificilă misiune din toate la care am participat cred că rămâne prima misiune din Afganistan.
A fost dificilă pentru că a fost prima pentru Armata Română. Ne lipsea logistica la vremea respectivă. Am fost dislocaţi într-un teatru de operaţiiTOTAL nou, despre care nu ştiam mai nimic, cu excepţia câtorva care fuseseră la recunoaşteri. Plecam de la ideea că totul e ostil. Talibanii erau ostili pentru că erau ostili, populaţia nu ştiam cum va reacţiona, iar prima grijă este să îţi fereşti pielea. Clima, temperaturile, solul, totul era împotriva noastră. Mai puţin pregătirea unităţii, care ne-a favorizat la vremea respectivă, în rest totul a fost împotriva noastră. Eram într-o tabără de tranzit în care câteva sute de oameni aveau trei frigidere, nişte lăzi izoterme, din acestea cu care mergem noi la iarbă verde, în care puneam nişte gheaţă şi încercam să răcim nişte apă. Mâncam sub cerul liber şi din când în când mai venea câte o pală de vânt care ne aducea în farfurii câte o lopată de nisip”
, îşi aminteşte, acum amuzat, Pegulescu.
Nu a renunţat la Armată nici după accidentul în care a rămas fără un picior: “Mie nu îmi plac cuvintele mari… e ceea ce ştiu eu să fac”
.
După misiunea din Afganistan a urmat o alta, în 2007, în Irak. România era membru NATO, iar nivelul de pregătireşi tehnica erau deja altele.
“Am continuat în 2007, când m-am dus la un alt nivel de data aceasta, cu Batalionul 32 de la Timişoara, am fost locţiitorul comandantului, de data aceasta în Irak, şase luni, aproape şapte. Altă zonă, alte misiuni, alţi oameni”, îşi aminteşte colonelul.
.
În anul 2008 s-a întors în Afganistan, iar aceasta a fost ultima misiune pentru colonelul Augustin Pegulescu.
În această misiune s-a întâmplat nenorocirea: un accident pe care el l-a catalogat ca fiind “simplu” l-a lăsat fără un picior de la genunchi în jos. În acel groaznic accident şi-au pierdut viaţa trei militari.
“Ultima misiune la care am fost era cea din 2008, din nou în Afganistan, în Zabul. De data aceasta făcând parte dintr-un element de comandă, control şi misiune, un Task Force cum se numesc, la două luni şi jumătate de la sosirea în Afganistan am avut accidentul. Accidentul a fost unul simplu.
Maşina a călcat pe un dispozitiv exploziv artizanal îngropat în pământ. Făceam parte din echipă, alături de un ofiţer american şi trei militari din detaşamentul de securitate, cel care ne asigura protecţia în timpul misiunii. Am scăpat doar eu şi americanul, ceilalţi trei au murit. Soldatul care era cu mine s-a ales cu dublă amputaţie, l-am găsit după şapte luni şi jumătate la Washington cu ambele picioare tăiate şi cred că a mai avut şi alte probleme, era în cărucior. Eu, după şapte luni de stat în Germania la operaţii şi terapie, am ajuns cu piciorul tăiat”
, spune colonelul.
Deşi a avut acel accident în care şi-a pierdut piciorul, a ales să facă în continuare parte din Armata Română.
.
“Nu am renunţat la Armată pentru că… mie nu îmi plac cuvintele mari, pompoanele… e ceea ce ştiu eu să fac, sunt în Armată de la 14 ani. Am ajuns la concluzia că viaţa e frumoasă”, spune el.
După aproape şase ani de la accident, Pegulescu mai ţine legătura, sporadic, cu oamenii din spitalul din Germania, cei care l-au operat şi care l-au repus “pe picioare”. Despre militarul american care şi-a pierdut ambele picioare în acelaşi accident nu mai ştie nimic acum.
.
“După aderarea la NATO s-au deschis anumite porţi”
Colonelul Pegulescu îşi aminteşte cu drag de misiunile din teatrele de operaţiuni la care a participat şi spune că viaţa militarilor români s-a schimbat în bine, în ultimii zece ani, de când România este membru NATO.
Pentru el, zece ani de NATO înseamnă zece ani de schimbări în bine pentru Armata Română, zece ani în care militarii s-au putut perfecţiona, în care au învăţat tactici de luptă şi s-au instruit la un alt nivel.

“Din punctul meu de vedere, zece ani de NATO cred că înseamnă zece ani de noutate pentru Armata Română, zece ani de instruire într-un mod cu totul nou. S-au deschis anumite porţi, din multe puncte de vedere. Instruirea militarilor a căpătat noi valenţe, a căpătat o altă direcţie şi clar ne instruim aşa cum se instruiesc cei din statele occidentale. Sunt alte tactici, alte proceduri, lucruri pe care nu le-am ştiut înainte şi, dacă le-am ştiut, le-am ştiut sub o altă formă. Am avut nevoie să ne adaptăm. În momentul de faţă, cred că putem spune cu certitudine că cel puţin la nivelul pregătirii personale a militarilor este ceva nou, Armata Română are o altă faţă”, consideră colonelul Pegulescu.
.
ARTICOL PRELUAT DE PE MEDIAFAX (MEDIAFAX.RO) / Autori: Pacala Dana – Mediafax, Liliana Iedu / foto: Colectia personala col. Pegulescu via Mediafax
.
Militarii Batalionului 32 Infanterie defiland în centrul Timișoarei

Lasă un comentariu

21 de comentarii:

  1. Tot RESPECTUL,pentru barbatii si femeile,care isi servesc tara cu profesionalism,respect,mandrie si onoare!
    RESPECT si femeilor care au puterea si intelegerea necesara pentru a-si sustine sufletul pereche plecat in misiuni,atat de mult timp departe de toti cei dragi.
    RESPECT ,de asemenea si barbatilor care inteleg femeia care isi serveste patria in teatrele de operatiuni!





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. ANUNT
    BLOGUL R.H ARMYA ESTE INCHIS !
    RAMENE ACTIV
    CURUL MARE CEZAR SI CURULETUL MAI MIC NICOLETA !



    RăspundețiȘtergere
  4. Mars ..ca pierzi randul la ciorba de oase ....

    RăspundețiȘtergere
  5. ELITA SUS
    PULIMEA JOS !
    UN OLTEAN SI O UNGUROICA SPRE ACELASI DRUM
    SPRE FUND DE CURTE CATRE.......
    @
    Prea putin stimata
    doamna Horvath.
    Inante de a inchide blogul definitiv si irevocabil
    Doresc sa fac cateva precizari si sa trag cateva concluzii.
    In calitate de medic ....a-ti declarat ca am " cruci in sange " si sa-mi iau pastile.
    Acum declarati comentariile mele tampenii.
    Cred a a-ti depasit linia unui comportament profesional.
    Recunosc ca sunteti deosebit de sculativa si nimic mai mult.
    Trupul frumos nu va scapa de lipsa de caracter si inteligenta.
    Recunosc ca curul de vise, si buzele primitoare, ( extrem de primitoare,)
    mi-a luat mintiile !!!
    Se pare a-ti pornit de linga coada vacii ca si Cezar.
    El este prima generatie in pantofi iat iar tu prima generatie cu tocuri inalte.
    EL FARA PULA SI TU INVERS .
    FUDULULI SI PROSTI !
    Facultatea nu ajuta sa creieze o doamna sau o mezalianta.
    Deci am gresit.
    Sunteti potriviti.
    Peste etnie si diferenta de educatie,
    Tu pusa pe manglit o pensie dela un mosulet poponar.
    Adica neamuri proaste sau chiar foarte proste.
    In incheiere.
    VA DORESC MULTA NEFERICIRE
    SI COPII DIN FLORI SA NU VA SEMENE !

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper sa-ti raspunda asa cum meriti ....

    RăspundețiȘtergere
  7. PULA RASPUS.!
    COMFIRMA REGULA:

    FEMEILE FRUMOASE SUNT DEOBICEI PROASTE
    SAU CHIAR MAI MULT !

    RăspundețiȘtergere
  8. PULA RASPUNS !
    PULA DOCTOR, COLONEL ETC

    ADEVARUL A LOVIT TARE CURUL !
    AL DOAMNEI ASISTENT MEDICAL !

    O VICTORIE A ELITEI IMPOTRIVA PULIMII
    MILITARE SI CIVILE

    "BRAVO ROBERTE
    CARE FUTE FETE " !

    RăspundețiȘtergere
  9. SENZATIONAL
    ASISTENTA MEDICALA NICOLETA APARE
    PE CELEBRUL BLOG
    AL PREA CURVARULUI ROBERT !!!!!!!!!!!!!!!!!

    DEVARTES BLOG
    devartesblog.blogspot.com/‎
    TO INTERNATIONAL FASHION SCENE Paris London Milano Tokyo New York. CLEO FRANCE. NICOLE ROMANIA

    RăspundețiȘtergere
  10. PULA COMENTARII !!!
    DUPA MEHEDINTI ASISTAM CU NESPUSA BUCURIE
    LA INCHIDEREA BLOGULUI ARMYA !

    RăspundețiȘtergere

  11. @ Acum nu prea demult asistenta medicala se lauda ,ca
    diminetile se duce plina de bucurie spre fundul curtii care orice
    cadru medical , din prima generatie incaltata
    cu pantofi cu toc inalt.
    Se pare .....ca a ramas acolo !!!

    RăspundețiȘtergere

  12. NOUL AMBASADOR AL ROMANIEI IN SUA FACE PARTE DINTR-O CONSPIRATIE ANTI NATO ?

    Ambasada Romaniei in SUA
    George Maior



    Domnule Ambasador


    Aceasta scrisoare trebuie sa ajunga in regim de maxima urgenta la presedintele
    Romaniei Claus Iohannis.
    In caz contrar va declar ca facand parte dintr-o conspiratie
    indreptata impotriva securitatii tarii si a aliatilor N.A.T.O.


    ROMÂNIA ESTE CONDUSĂ DE UN AGENT RUS !



    LEGATURILE CU SERVICIUL CUBANEZ

    DESCOPERITE DE ANCHETA ROBERT HORVATH
    PARIS -ARHIVA DST
    Ponta este un periculos agent acoperit plantat impotriva securitatii Romaniei si a aliatilor nostrii.
    Mă numesc Robert Horvath-Deva. Sînt de meserie cineast. Sînt cetăţean român şi american. Prin căsătorie, am devenit şi cetăţean al Imperiului Nipon. Reprezint, alături de soţia mea, Kiyoko, mass-media japoneză în SUA. În calitate de jurnalist de investigaţii, am deschis o anchetă în legătură cu crima comisă de actualul premier al României, Victor Ponta si posed probe in legatura cu apartenenta acestuia la serviciul roman si rus.
    Am incercat sa le prezint public cu ocazia vizitei Ponta la New York. Pentru a se prveni acest lucru am fost atacat bestial iar presa nu a fost admisa la intalnirea lui cu reprezentatii comunitatii . Iata fotografia mea aflat in stare deosebit
    de grava la spitalul de urgenta.
    http://devartesblog.blogspot.com/





    PRESEDINTELE ROMANIEI
    DORESC SA ADUC ATENTIE DUMNEAVOASTA ,GARANTOR AL SECUTITATII ROMANIEI, INFORMATII IMPORTANTE CU CARACTER CONFIDENTIAL.

    UN SPION ESTE PRINTRE NOI !

    Va rog sa ma contactati de urgenta

    Robert Horvath Deva
    Presedinte
    Devartes Film International
    New York - Tokyo
    Va rog a comfirma primitea si numarul de inregistrare.




    PS

    BATUT BESTIAL DE AGENTII









    SRI -FOST DIRECTOR

    GEORGE MAIOR




    ROBERT HORVATH DEVA
    ESTE SUB PROTECTIA FBI !

    Dear Mr. Horvath,
    THIS IS NOT AN AUTOMATED RESPONSE
    Thank you for your submission to the FBI After evaluating your submission, it is our determination that your information should be immediately forwarded to District Attorney’s Office.
    If you think your physical safetyis in immediate danger, contact ……….
    (CONFIDENTIAL N.A )

    RăspundețiȘtergere
  13. Invatatoarea :
    -Ce ne poti spune despre tatal tau militar ?
    Copilasul din flori :
    -Tatal meu a cazut.....
    Invatatoarea ;
    Da stim ca a cazut ca un erou pe campul de lupta !!!
    Copilasil din flori :
    - NU .....MAMA NICOLETA SPUNE
    CA A CAZUT IN BUDA!

    RăspundețiȘtergere
  14. IMPARATUL E MORT
    Curuletul super patriot dat disparut !
    Cezar din nou singur in fund de curte
    Fara pensie, blog si iluzii !

    RăspundețiȘtergere

  15. GEORGE MAIOR TRIMIS IN AMERICA CA AMBASADOR
    GRESEALA FATALA !

    DECI RH SE VA OCUPA MAI PUTIN DE SECURISTUL CU MUCI PE FATA !
    SI SE VA OCUPA DE SEFUL LOR
    FOSTUL DIRECTOR SRI !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TRIMITEREA LUI MAIOR IN SUA CA AMBASADOR ESTE
      O GRESEALA TERMINALA !
      MOTIVUL : Cineastul Robert Horvath traieste in SUA si este
      cetatean american.




      URMARI PREVIZIBILE !


      GEORGE L-A TRIMES PE ROBERT LA SPITAL
      ROBERT A-L VA TRIMITE PE GEORGE LA PUSCARIE !!!!!!!!!

      SCHIMB DE LOCURI


      INTRE CINEAST SI SECURIST !

      Ștergere

  16. PLEC CATEVA ZILE LA PARIS
    MA CHEAMA DOSARUL PONTA- KGB

    POATE MA INTALNESC DIN NOU CU PREA FRUMOASA NICOLE !
    CUR DE VIS.....BETONAT .

    RăspundețiȘtergere
  17. RESPECT ,de asemenea si barbatilor care inteleg femeia care isi serveste patria in teatrele de operatiuni!
    Spune curuletul patriot.
    Oare in ce operatiuni subfustanate participa doamna colonel doctor ?

    RăspundețiȘtergere



  18. O FOTOGRAFIE PENTRU NICOLE PE ROBERT HORVATH DEVA BLOG
    http://devanewyork.blogspot.com/


    URMARI PREVIZIBILE !




    URMARI PREVIZIBILE !


    RăspundețiȘtergere
  19. Salutari din ..Caraibe.....
    Rh+...fii cumintel...nu ma fa de kk la public....hi..hi..hi..

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!