Google Website Translator Gadget

miercuri, 8 iunie 2016

WAUUUU...!!!__________________________________________________________

Un punct de vedere american privitor la prezentul si viitorul României


17 Votes

 

Mesaj din SUA pentru România


Aş vrea să nu fiu patetic şi nici să vă panichez. Textul de mai jos este o scurtă conferință – susţinută astăzi într-unul din amfiteatrele Facultăţii de Drept – de Wess Mitchell, preşedintele CEPA.

Detalii despre autorul conferinţei veţi găsi la finalul acestui articol, la fel şi despre CEPA. Dar mai important decât autorul sau acronimul CEPA este textul conferinţei în sine.

Citiţi-l cu atenţie! Răspândiţi-l, faceţi-l să circule, încercaţi să convingeţi cât mai mulţi români să citească aceste rânduri ! E mai important ca oricând! Pentru noi toţi, pentru Romania, pentru viitorul copiilor noştri!

România după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități

„Vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit astăzi aici și pentru oportunitatea de a vorbi aici (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept, n.m.).

Doresc să mulțumesc bunului meu prieten Don Lothrop, care a fost un susținător remarcabil și un mentor al întregii noastre organizații la CEPA. Mulți dintre voi nu realizează amploarea impactului pe care Don îl are pentru țara dumneavoastră ca ambasador în Statele Unite. Don depune eforturi formidabile în a educa Guvernul SUA, think-tank-urile și comunitatea de afaceri cu privire la potențialul României și la importanța strategică a acesteia pentru Statele Unite.

Don este unul dintre fondatorii Inițiativei SUA-România la CEPA, iar munca sa privind Inițiativa România One a fost o sursă de inspirație pentru noi toți la CEPA, în misiunea noastră de a reprezenta la Washington singurul think-tank dedicat promovării unei Europe Centrale înfloritoare din punct de vedere economic, stabilă geopolitic și liberă din punct de vedere politic, având legături strânse și durabile în Statele Unite.

Astăzi vreau să vorbesc despre a doua parte a misiunii CEPA: geopolitica.

 În cadrul ultimelor opt luni, războiul a revenit în Europa Centrală și de Est.

Cea mai mare țară din Europa de Est, o națiune suverană de 45 de milioane de oameni, ale cărei granițe au fost garantate de Marile Puteri, a fost supusă unei campanii susținute de violență de stat, destabilizare sistematică și dezmembrare, la comanda Federației Ruse.

Această țară a fost invadată în mod repetat, cetățenii săi au fost uciși, teritoriul său a fost ocupat.

Peste 3.000 de persoane au fost ucise. Frontierele au fost redesenate. Un avion civil a fost doborât.Iar Occidentul a intrat într-un concurs prelungit de geopolitică cu Rusia.

Europa de Est a devenit, încă o dată  în timpul vieții noastre, o frontieră geopolitică și civilizațională.

Iar toate acestea s-au petrecut într-o țară care se află la câteva ore de unde ne aflăm azi. O țară care împarte o frontieră de 600 de kilometri cu România.

 De la începutul acestei crize, politica de securitate a Occidentului a pus accentul pe Nordul Europei Centrale, pe Polonia și pe Statele Baltice.

Dar vreau să vorbesc în această după-amiază despre ce înseamnă războiul din Ucraina pentru geopolitica sud-estului Europei și, în special, ce înseamnă aceasta pentru cetățeni și pentru România ca stat.

Acesta nu este un subiect despre care discutăm foarte des. Pentru cei mai mulți, geopolitica nu este ceva la care noi, cei din Occident sau românii, în special, să fi avut destul timp să ne gândim.

În ultimii 25 de ani am trăit una dintre cele mai stabile perioade din istoria omenirii.

Ani de pace și prosperitate, liberi de Vechiul Haos al geopoliticii și de războiul Marilor Puteri.

Europa Centrală a fost simbolul suprem al acelei prosperități: această regiune s-a bucurat de o siguranță, de o acumulare de bogăție și de o libertate politică mai mare decât în orice moment în cei 1.000 de ani de istorie.

În ultimul sfert de secol, România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani. PIB-ul a crescut cu 150%.

A atras peste 170 de miliarde de dolari în investiții străine.

A atins una dintre cele mai rapide rate de creștere economică din lumea occidentală. Și a trecut prin șapte transferuri consecutive, pașnice, ale puterii în Parlament.

 Succesul României a fost posibil prin curajul și ingeniozitatea cetățenilor săi. Dar a mai fost posibil și grație unui set de circumstanțe geopolitice de excepție și rare din punct de vedere istoric.

Timp de 25 de ani, pentru prima dată în istoria modernă, România nu s-a confruntat cu o amenințare militară venită din partea unei puteri din afară.

Aceasta a avut un acord de securitate cu cea mai puternică națiune de pe pământ. Și a avut parte de influența modernizatoare și reformatoare a celui mai mare bloc comercial din lume.

Acest set de condiții a creat un fel de moment „locuibil” pentru toată Europa Centrală, care a permis țărilor din această regiune să se vindece de rănile comunismului și să se concentreze pe construirea capitalului uman, a instituțiilor politice și a economiilor deschise ale statelor europene moderne.

Nici o națiune nu merită această oportunitate mai mult decât România, victima statului polițienesc condus de Ceaușescu.

Momentul de după Războiul Rece a permis României o suspendare a legilor normale ale geografiei și ale puterii care au dominat cea mai mare parte a istoriei sale și care au supus-o pe ea și pe vecinii săi la ceea ce Churchill a numit „torturile pe care poeții vechi și teologii le rezervă damnaților”.

 Într-o măsură chiar mai mare decât Polonia, România a reușit să uite de dictatele strategice și diplomatice. A muncit din greu pentru a intra în NATO. A adus contribuții operațiunilor conduse de SUA în Afganistan.

Dar nu a fost nevoie să-și facă griji cu privire la nivelul de bază/fundamental al geopoliticii, acela de a asigura statul și teritoriul său împotriva unei invazii, a constrângerilor sau împotriva extincției în mâinile puterilor ostile.

Securitatea teritoriului românesc, integritatea sistemului său guvernamental, stabilitatea mediului său pentru atragerea de investiții și dezvoltare – toate aceste condiții prealabile pentru succesul statului român modern au fost asigurate în numele său, în mare măsură, de puteri din exterior.

 Această perioadă liniștită a istoriei a fost o mare realizare atât pentru România, cât și pentru Occident ca un întreg, care acum pot sărbători 25 de ani de la tranziția din comunism.

Dar condițiile care au făcut posibilă această vacanță de geopolitică se apropie de sfârșit.

Invazia rusească din Ucraina reprezintă o provocare directă și foarte violentă la adresa bazelor juridice și teritoriale ale securității spațiului european.

Aceasta semnalează modificări ale peisajului geopolitic din sud-estul Europei care vor modifica, la rândul lor, profund și permanent, mediul extern al României în moduri care vor pune sub semnul întrebării succesul său continuu ca stat european democratic în curs de dezvoltare.

 Pentru prima dată în această generație, România are un prădător în ecosistemul său.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a reapărut ca un stat nemulțumit din punct de vedere teritorial, capabil militar și ideologic antioccidental, cu capacitățile și intențiile de a răsturna soluționarea post-1991 în vecinătatea sa.

Războiul din Ucraina arată că Rusia este dispusă să joace acest rol, folosind nu doar tactici de subversiune, luare de mită și intimidare, ci și prin utilizarea forței militare împotriva vecinilor săi.

În multe feluri, Vladimir Putin este deja în război cu Occidentul și câștigă.

Nu a întâmpinat nimic în răspunsul națiunilor occidentale care să-l descurajeze să folosească aceleași tehnici pentru a teroriza, a destabiliza și a rearanja alte state de-a lungul frontierei de est a Europei.

 Renașterea Rusiei vine într-un moment de slăbiciune pentru Occident, atunci când Pax Occidentalis înseamnă din ce în ce mai puțin pentru România.

SUA sunt un aliat prin tratat al României; sunt și vor rămâne ferm angajate în apărarea sa.

Dar natura influenței Americii în Europa Centrală se schimbă: bugetele noastre de apărare sunt în scădere, presiunile strategice de gestionare a mai multor regiuni la nivel mondial sunt în creștere și, teoretic, pe orice plan, iar influența Americii în sud-estul Europei este înlocuită de alte puteri.

În același timp, motoarele tradiționale de integrare occidentală încetinesc.

Criza din Ucraina a demonstrat limitele capacității UE de a exporta modelul său de guvernare în spațiile în litigiu împotriva voinței unei Rusii determinate, fără a poseda elementele tradiționale ale puterii geopolitice.

Agenda de reforme a stagnat în multe țări din UE.

Populismul și naționalismul sunt în creștere în sud-estul Europei, iar euroscepticismul este în creștere.

Aceste evenimente nu se petrec în vid. Trăim într-o perioadă de transformări globale extraordinare.

Puterile în ascensiune și cele revizioniste testează capacitatea de rezistență a ordinii occidentale.

Forme hibride de autoritarism sunt în creștere.

Tacticile beligerante ale lui Vladimir Putin în Crimeea sunt reflectate de agresiunea maritimă a Chinei în Marea Chinei de Sud. Niciodată n-a mai fost astfel contestată puterea Americii, și nici rivalii atât de numeroși.

Bazele lumii de după Războiul Rece se cutremură/se zdruncină în jurul nostru.

Acum, o mulțime de români ar putea asculta toate acestea și ar putea spune: „Sigur, lucrurile par instabile. Ucraina este o tragedie. UE este o harababură. SUA au problemele lor din Asia. Dar România este în NATO. Avem articolul 5. Avem trupe americane pe teritoriul românesc. Avem o economie de succes și un sector energetic în plină expansiune.

Acum nu este momentul să-i perturbăm pe investitori cu geopolitica. Vom crește costurile apărării cu câteva procente, dar, în cele din urmă, criza va dispărea și ne vom putea întoarce la afacerile noastre”.

Aceasta este o imagine tentantă, dar e iluzorie. Cred că, în anii următori, geopolitica de modă veche va începe să afecteze România în moduri care ar putea prezenta probleme grave pentru dezvoltarea sa economică și politică internă.

Bazându-mă pe tendințele regionale actuale, văd cinci riscuri emergente cu care este probabil ca România să se confrunte:

 – Riscul unei frontiere militare reactivate pe frontul estic: avansarea continuă a Rusiei în sudul Ucrainei pune o presiune directă asupra României.

În anii următori, România trebuie să se aștepte la frecvente încălcări ale spațiului său aerian din partea forțelor ruse, la hărțuire maritimă a navelor și platformelor din Zona Economică Exclusivă a României și la o mai mare agitație în Republica Moldova și Transnistria.

 – Riscul de a remilitariza Marea Neagră:

Anexarea Crimeii pune Rusia în poziția de a perturba dezvoltarea energetică maritimă și economică a României. Patruzeci de procente din resursele energetice din ZEE a României fac acum obiectul unei dispute juridice declanșate de Rusia, pe baza revendicărilor vechii frontiere ucrainene.

Până și o atacare fără succes a hotărârii din 2009 a Curții Internaționale de Justiție ar putea schimba climatul de risc pentru dezvoltarea sectorului energetic în spațiul Mării Negre și să împiedice planurile României pentru independența energetică până în 2020.

– Riscul de incertitudine economică regională:

Investitorii nu agreează războaiele. Comunitatea Europeană a prosperat din punct de vedere economic, deoarece două decenii de stabilitate au făcut din aceasta un loc sigur în rândul piețelor globale emergente.

Dacă se pierde această stabilitate, veți pierde mai mult din baza necesară creșterii în viitor decât vă dați seama.

Este exact ceea ce un raport recent al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) a avertizat că se va întâmpla în CE în cazul în care criza din Ucraina se va întinde pe durata unui al doilea an.

 – În al patrulea rând, riscul naționalismului regional resuscitat/reînviat:

Pentru prima dată după 1940, Războiul din Ucraina a reintrodus în CEE revizionismul etnic teritorial. Naționaliștii iredentiști din Transnistria până în Transcarpatia și în Transilvania au luat act de anexarea Crimeii și sunt încurajați în mod activ de Vladimir Putin și Alexandr Dughin.

 – Riscul de cooptare prin corupție:

România este un „stat câmp de luptă” al Balcanilor.

Intensificarea concurenței geopolitice crește atractivitatea sa ca țintă pentru puteri străine, care s-ar putea folosi de corupția din sistemul său politic ca de o breșă în securitatea națională.

 În toate direcțiile în jurul României, ordinea Euro-Atlantică este în retragere.

La est, o națiune suverană a fost invadată pentru a împiedica apropierea acesteia de UE; la vest, liderul ales în mod democratic în Ungaria a declarat moartea democrației liberale; la sud, un stat membru NATO/UE a fost cooptat de bani rusești și de propria guvernare defectuoasă într-o asemenea măsură încât este pe punctul de deveni un stat virtual capturat.

În acest context, România nu mai poate presupune că condițiile externe benigne, care i-au permis să prospere în ultimii 25 de ani, vor continua la nesfârșit.

Ea nu mai poate presupune că nu se va confrunta cu o amenințare externă a intereselor sale sau chiar a teritoriului propriu; că un aliat din exterior va reuși să ofere stabilitatea mediului înconjurător; sau că puteri din afară nu vor folosi vulnerabilitățile României ca arme strategice împotriva sa.

Acestea sunt riscuri de care România nu a trebuit să își facă griji în mod semnificativ timp o lungă perioadă a vieții noastre.

În stadiul său actual de tranziție, pericolul pe care îl prezintă pentru România este frânarea dezvoltării – pericolul că un mediu extern neospitalier va încetini sau va împiedica creșterea economică ori consolidarea politică a României într-un moment de răscruce în evoluția sa postcomunistă.

Dacă acest lucru sună exagerat, luați în considerație România interbelică: o țară mare, cu resurse naturale din belșug, care a fost cel mai mare beneficiar al Tratatului post-1919 și unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, după SUA.

Despre Constituția României din 1923 s-a susținut că este un „model de idealuri democratice liberale”.

În termen de o generație, acest prim experiment al democrației românești a eșuat.

Mediul strategic s-a schimbat. Liderii români au sustras resurse de stat și au pierdut încrederea poporului. Investitorii din Vest au dispărut.

Puteri revizioniste au umplut vidul astfel creat. Românii au renunțat la democrație. Capturarea statului a survenit rapid, atât din exterior, cât și din interior.

Nu aceasta va fi soarta României din vremurile noastre. Nu suntem în 1930, iar România modernă a construit baze solide pentru un stat de succes.

Dar, de asemenea, România nu va putea să se comporte strategic ca și cum am fi încă la începutul anilor 2000.

Împrejurimile geopolitice se schimbă, iar România va trebui să se adapteze dacă dorește să reușească.

Într-o măsură mai mare decât în trecut, România va trebui să joace un rol direct în asigurarea condițiilor externe care îi garantează succesul economic și politic.

Acestea includ premisele strategice fundamentale ale statului român: limitarea prezenței militare rusești la est de Nipru; menținerea Mării Negre ca spațiu economic deschis; înfrânarea revizionismului din bazinul dunărean; menținerea unei alternative strategice vestice în PSS.

Navigarea în acest nou mediu va necesita cel puțin trei lucruri din partea României, lucruri despre care nu era cazul să discutăm în primele etape ale erei post-Război Rece.

În primul rând, România va trebui să aibă capacitatea fizică de a modela mediul său extern.

 – Condiția prealabilă a oricărei strategii viitoare românești este un efectiv militar capabil, modern.

Astăzi, Armata română este foarte respectată în România și în Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, ea reflectă, de asemenea, realitățile strategice de după Războiul Rece: bugete mici, o preocupare cu misiuni în alte zone, cum ar fi ISAF, și o prioritizare a personalului în concordanță cu aptitudinile lui.

 – Unele forțe din România de azi folosesc același echipament din 1988, când eu eram în clasa a cincea și România era încă semnatară a Tratatului de la Varșovia.

Programul de modernizare pe care România l-a început în 2007 a stagnat. Din 85 de achiziții planificate, Armata română a finalizat 15.

 – Acest lucru ar fi justificabil pentru un stat mic. Dar România nu este un stat mic; nu este Bulgaria sau Ungaria.

România este al doilea cel mai mare stat NATO de frontieră, ancora flancului de sud-est al NATO și, alături de Polonia, pivotul strategiei Vestului pentru toată această regiune.

 – România trebuie să-și reevalueze prioritățile de modernizare militară în lumina peisajului conflictului din Ucraina. Este nevoie de reformă și modernizare cuprinzătoare, similar cu ceea ce Polonia a început cu un deceniu în urmă.

Se cer cheltuieli reduse cu personalul și punerea accentului pe aptitudinile Armatei; mai puțin accent pus pe sisteme exotice de arme și mai mult accent pus pe soluții de „area denial” (sârmă ghimpată, mine etc.) pentru a consolida efortul Europei de Sud-Est împotriva amenințărilor asimetrice în stilul Crimeii.

În al doilea rând, România are nevoie de o strategie pentru transformarea succesului autorității sale naționale în autoritate regională.

  – România este cel mai mare aliat al SUA într-un spațiu de 2.400 km, între Polonia și Israel.

Este singura putere din zonă care are mărimea, potențialul latent și credibilitatea necesare pentru a proiecta stabilitate în sud-estul Europei.

  – Strategia României pentru a face acest lucru ar trebui să se axeze pe construirea de zone cu potențial de avantaj național în domeniul securității militare, al energiei și al guvernării democratice.

  – Oportunitatea imediată de autoritate este în energie. Până în anul 2020, România ar putea produce mai mult gaz decât consumă ea și Republica Moldova împreună.

Aceasta este o veste bună pentru CE, dar României îi lipsește o strategie pe termen lung pentru exploatarea în mod sistematic a acestei oportunități.

 – O strategie energetică regională românească ar depăși actuala încurajare a producției offshore și onshore.

Ar fi nevoie de măsuri luate acum pentru a atinge un nivel de producție durabil și exportabil la nivel regional.

Aceasta ar aborda vulnerabilitățile din infrastructură, ar accelera liberalizarea pieței energetice, ar crea responsabilitate din partea statului și ar crea obstacole în calea achiziției de active strategice de către Rusia și China.

În al treilea rând, România trebuie să reușească ca democrație. Nu doar să reușească, ci să reușească în mod vizibil.

– Securitatea națională și guvernarea sunt strâns legate. Acest lucru este valabil în toate țările – inclusiv în Statele Unite ale Americii.

– Diferența în cazul României este că mizele sunt mai mari aici.

Trăiți într-un mediu ostil. Tocmai pentru că jucați un rol crucial în succesul Occidentului în această regiune sunteți o țintă pentru forțele din exterior – fie ea Rusia sau China – care ar folosi procesul neterminat al tranziției voastre democratice împotriva voastră.

Sistemul vostru imunitar trebuie să fie chiar mai puternic decât cel al altor state.

– Capacitatea României de a depăși corupția este indisolubil legată de succesul sau de eșecul nu doar ca democrație, ci ca stat.

Pretindeți conducătorilor dumneavoastră o guvernare mai bună – săli de judecată transparente, urmărirea penală în caz de mită, insistarea asupra integrității și transparenței în spațiul public este unul dintre cele mai patriotice lucruri pe care românii de rând le pot face.

Temă comună în toate aceste domenii este conducerea.

Vladimir Putin și Viktor Orban au invocat diferite versiuni ale aceleeași teze: ordinea democratică pe care am construit-o în Europa Centrală după 1989 a fost temporară – că aceasta poate fi contestată și chiar înlocuită dacă suntem dispuși să încălcăm regulile, fie că se utilizează bani murdari, tancuri sau urne de vot.
Succesul României este contra-dovada esențială a acestei teze.

România este o dovadă că idealurile și instituțiile occidentale „funcționează” într-un moment din istorie în care avem nevoie cu disperare de exemple de succes ale Occidentului la nivel mondial.

Gândiți-vă pentru o clipă la cum ar putea arăta viitorul României dacă aceasta ar atinge potențialul său maxim: al 6-lea stat ca mărime din Europa, cu 20 de milioane de oameni, şi a treia cea mai mare rezervă de gaze în UE, toate acestea ca o democrație consolidată în inima sud-estului Europei, cu instituții stabile, un standard de trai în creștere, investiții stabile din Vest și un sector energetic în plină expansiune.

Aceasta este o Românie cu viziune transatlantică, care ar fi un exemplu puternic de stabilitate, de soluții de energie și democrație în fața vecinilor săi.
Aceasta este România de care are nevoie Occidentul, din punct de vedere strategic, în aceste vremuri.

Ne așteaptă în anii următori o competiție geopolitică și ideologică globală mai crâncenă decât ne-am fi putut imagina oricare dintre noi în urmă cu 25 de ani.

America va avea nevoie de aliați maturi care sunt capabili să ofere securitate regiunii lor și să modeleze succesul ordinii Vestice.

Angajamentul nostru strategic și economic va fi cu atât mai mare pentru aliații care reușesc cel mai mult în aceste domenii. Cu cât România va avea mai mult succes, cu atât mai mult Statele Unite vor fi prezente în țara și în regiunea dumneavoastră.

 Despre România interbelică s-a spus că a reprezentat o „stare de necesitate”. Aceasta este valabil și pentru România de astăzi.

Sunteți într-o „stare de necesitate” pentru America și pentru alianța occidentală.

Au fost momente în istorie când cel mai sigur lucru pentru România a fost să păstreze un profil scăzut și să acționeze ca un stat mai mic (neînsemnat) decât în realitate.

Acum nu ne aflăm într-unul din acele momente.

Acesta este un moment în care românii trebuie să fie subiecte mai degrabă decât obiecte ale istoriei.

Un moment în care să conduceți în regiunea dvs. – în guvernare, securitate și energie – în ciuda faptului că totul în jurul vostru se mișcă în direcția opusă.

Eu cred că România este pregătită pentru acest moment.

Dispuneți de instituții mai stabile, de resurse financiare mai mari și de aliați mai buni decât dispunea statul român în perioada interbelică.

Ultimii 25 de ani au oferit toate ingredientele necesare succesului dumneavoastră. Tot ceea ce aveți nevoie acum este încrederea. Alegerea este a dumneavoastră, în cele din urmă.

Dar Occidentul are nevoie de România pentru a reuși, pentru viitorul vostru şi pentru viitorul nostru.

Vă mulțumesc.


Sursa: http://ioncoja.ro/punctul-de-vedere-oficial-al-sua-cu-privire-la-prezentul-si-viitorul-romaniei/
Nota: sublinierile îmi aparțin. Traducerea din textul originar a fost realizată în timp record cu sprijinul unor colaboratori cărora țin să le mulțumesc și pe această cale.

Îmi asum eu, însă, în cazul în care apar mici stângăcii de exprimare, orice posibilă greșeală. 

Despre autor:

A. Wess Mitchell is President and Co-Founder of the Center for European Policy Analysis (CEPA), a U.S. foreign policy institute dedicated to the study of Central Europe. At CEPA, he leads in the strategic direction of the institute, the intellectual and financial development of major programs, and the executive management of Center resources and staff. In helping to form CEPA, Mitchell has sought to reinforce Central Europe’s position in U.S. global strategy and strengthen America’s diplomatic, commercial and security relationships with key allies in the region.

Mitchell co-founded CEPA in 2005 with its Chairman Larry Hirsch, and has played a critical role in the institute’s formulation and growth as a successful 501(c)(3) startup organization. As President and CEO, he has helped to build CEPA into the largest concentration of expertise on the Central European region in the United States, establishing effective strategic partnerships with transatlantic governments and universities and leading capital growth campaigns that have attracted funding from major corporate, foundation, and private sponsors. Under his tenure, CEPA has become one of Washington’s fastest growing think tanks with a wide following in senior policy circles in Europe and the United States.
Mitchell is a frequent public commentator whose articles and interviews have appeared in The Wall Street Journal, New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, BBC, Gazeta Wyborcza, Der Spiegel, Harper’s Weekly, American Interest, National Inter-est, National Review, Orbis, and Internationale Politik, among others. He is a frequent consultant to U.S. and European governments, and has given briefings and lectures at the Central Intelligence Agency, U.S. State Department, Johns Hopkins SAIS University, Har-vard, UC-Berkley and elsewhere. During the 2012 U.S. Presidential elections, he worked for the Mitt Romney presidential campaign, serving on both the National Security Transition Team and the European Policy Working Group.
A Texas native, Mitchell began his career as an intern in the office of Congressman Larry Combest. He holds a Masters Degree from Georgetown University’s Edmund A. Walsh School of Foreign Service, where he was awarded the 2004 Hopper Award for his work on American grand strategy. He has completed research for a doctoral dissertation, has lived and studied in England and Germany, and is member of the editorial board of International Politics Reviews in London. He is a member of the CEPA Board of Directors and serves on the advisory councils of the Richard G. Lugar Institute of the German Marshall Fund, the Slovak Atlantic Commission, the Prague Center for Transatlantic Relations, Atlantische Initiative Berlin, and the Alexander Hamilton Society of Washington. He is currently completing his second book, examining U.S. global alliances and 21st Century geopolitics, with Professor Jakub Grygiel of Johns Hopkins University SAIS.


59 de comentarii:

 1. @ Labagiu batran
  Nicole te-a parasit sarac
  Si deosebit de prost.
  Si daca este cu tine
  Dece nu-si posteaza curul
  Pe blog.
  A-ti dau un sfat neprietenesc
  DUTE IN PULA MEA !

  RăspundețiȘtergere
 2. Editorialul nu reprezinta nimic noi.
  Acelasi ONANISM POLITIC si forme fara fond.
  Cezar incearca sa atraga atentia
  Dar atrage atentia asupra marelui adevar
  NU ARE PULA ,NICI CREIER !

  RăspundețiȘtergere
 3. Nimeni nu a auzit de acest imbecil
  Pana si cezaranul Cezar este mai cunoscut.
  Probabil ca este finantar de Serviciul Extern
  MRU un romanas
  Extrem de circumscris.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nici macar
  LINDICUL ZBURATOR CU BARBA
  umit Burcu
  Nu publica un asemenea
  Necunoscut fomist.

  RăspundețiȘtergere
 5. Singurul adevar
  – Unele forțe din România de azi folosesc același echipament din 1988, când eu eram în clasa a cincea și România era încă semnatară a Tratatului de la Varșovia.
  Programul de modernizare pe care România l-a început în 2007 a stagnat. Din 85 de achiziții planificate, Armata română a finalizat 15."
  Da cu tifla taranetului cu nume de imparar care lauda de zor inzestrarea armatei .
  PULA INZESTRARE
  PULA APA CURENTA SI WC CU MANER
  PULA !

  RăspundețiȘtergere
 6. PUTIN NU VA INDRAZNII SA ATACE ROMANIA, O TARA NATO !
  Motivul : Nu doreste un razboi nuclear.
  Vorbe, Vorbe , Vorbe
  NICI CEZAR NU VA INDRAZNII SA ATACE PE MARELE ARTIST CURVAR
  Motivul : Inchiderea blogului.
  Vorbe, Vorbe, Vorbe

  RăspundețiȘtergere
 7. Auzi imbecilul imbecililor
  "Romania nu are nevoie de arme moderne "
  La fel si Cezar de WC cu miner!

  RăspundețiȘtergere
 8. UN SOBOLAN AMERICAN
  ESTE
  TOT SOBOLAN !
  Iar un securist circumscris sau nu
  Vezi MRU ramane tot
  SECURIST

  RăspundețiȘtergere
 9. Cu riscul cenzurii si banarii
  MA PIS IN GURA SECURITATII
  VECHI, NOI
  SI ETERNE !
  Cititi si recititi
  ROBERT HORVATH DEVA BLOG

  RăspundețiȘtergere
 10. CEZAR8 iunie 2016, 16:37

  Nicole ..a zis sa nu mai strangem bani pentru coroanata Ta ..fastuoasa !
  Esti prea infect ...
  Vom asista cum te arunca in ..Atlantic ...
  Din avion ....
  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  CEZAR8 iunie 2016, 16:39

  PS..m-am straduit s-o convinga ca esti doar idiot ...din nastere !!
  Abandonat de parinti ...
  Nu am reusit ..
  Cica esti mai mult decat atata ...

  RăspundețiȘtergere
 11. @ Pulica
  Adevarul nume a lui Cezar este PULA. Copii vecinilor si muma-sa
  a-l chemau Pulica. Un nume obisnuit in contextul social si rasial din
  care se trage. La COLEGIUL MILITAR CARE NU A EXISTAT a fost trecut in calog Cezar,
  In Romania nu au existat " colegii " . Au existat Liceu, Scoli de meserii si Facultati.
  Cezar nu a reusit niciodata
  Sa termine acel prapadit liceu militar.
  Dovada
  Lipsa de Pula
  Si de cultura generala

  RăspundețiȘtergere
 12. Cum indrazneste aceasta pirt circumsris
  Intretinut de servicii
  Sa atace
  Constitutia din 1923
  Prima constitutie a venit pe tancurile sovietice
  Iar actuala ,cea a lui Iliescu prin batele minerilor.
  Rusine Cezar
  Rusine si jeturi multiple
  deosebit de galbene.

  RăspundețiȘtergere
 13. Nocolets
  Cea futacioasa
  Nu are nimic in comun.
  Cu Cezar
  A ales un om adevarat
  Un om care o poate multumii
  Erotic si financiar !

  RăspundețiȘtergere
 14. @ Bai Pula fara Pula
  Ce tot o dai cu Nicole,,,,,
  Ce a facut.....
  Ce a felationat etc
  Ai curajul raspunderii
  Recunoscand
  Ca nu ai nani sau Pula !

  RăspundețiȘtergere
 15. Erata
  Nu ai bani sau Pula
  Nici viitor
  Doar un trecut
  Nasol si urat mirositor!

  RăspundețiȘtergere
 16. O economie care este sub nivelul 89
  O agricultura si o imdustrie distrusa.
  Acestes succesele cantate de eroul lui Cezar
  O flasneta securista.
  Cum s-a ajuns aici..?
  Cezar crede ca va scapa de ghiarelele serviciilor
  Postand propaganda sistemului anti romanesc.
  Am spus si repet.
  Cezar va belli Pula
  Da PULA !


  RăspundețiȘtergere
 17. Acest sobolan este trimis de companii energetice care vor sa colonizeze
  subsolul poliand apa si aerul
  Pana Romania cea inca curata sa devina o Buda
  Rusine bagabomd batran anti national
  Vreii ca o Rosie Montana generala !,

  RăspundețiȘtergere
 18. A apara valorile occidentale si democratice
  Nu inseamna a lasa tara la mina noilor colonisti
  Toate bogatiile subsolului trebuie nationalizate
  Ele apartin tuturor.
  Cezar abia asteapta sa vinda ceva pe gratis
  Vrea sa vanda subsolul si femeile romane
  Care a-mi apartin.

  RăspundețiȘtergere
 19. Acest laudator al succesului economic
  Trebuie sa cunoascs buda mioritica
  Faptul ca un fost ofiter al armatei NATO
  Pe nume Cezar
  Nu are bani de tigari si de dus la curve
  Apa curenta Pula.
  Crearea unui STAT MAFIOT GENERALIZAT CONDUS DE SERVICII este
  victoria trambitata de Cezar
  Un om fara patrie si Pula !

  RăspundețiȘtergere
 20. Acest blog trebuie inchis.!
  Singurul lucru acceptabil sunt comentariile
  RH .
  Poliarea editoriale trebuie sa inceteze.
  Editorialele trebuie sa fie semnate de cuplul
  Robert si Nicoleta Horvath.

  RăspundețiȘtergere
 21. Cezar nu are calitatea intelectiala si morala
  de a administra comentariile robertiene.
  El trebuie sa aiba soarta
  Blogului Mehedinti
  Sa i-o dam intre dinti
  In gura!

  RăspundețiȘtergere
 22. @ Pulica
  Raspunde la acuzatiile mele necrutatoare
  Dece publici articole scrise de circumscrisi occidentali
  Dece accepti vanzarea solului si a femeilor
  Auzi si inebunesti
  "Armata romana nu are nevoie de armament modern si trebuie sa se concentrze
  In sarma ghimpata, mine si bocanci rupti. "
  Bravo Cezar
  Vanzator de tara si onoare !
  Ma pis pe tine om fara onoare, bani si Pula !
  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cezar bagat in tribunalul militar
   Pentru lipsa de higena elementara
   Si miros nasol
   Nasol de tot !

   Ștergere
 23. Atentionare si Ultimatum
  Voi cere boicotarea Blogului Armya
  Inclusiv din partea mea.
  In cazul in care publici editoriale mai imbecile
  Decat tine.
  Fiecare rand si virgula o palma tuturor
  Ocoliti acest blog
  Inclusiv aberatiile mele.

  RăspundețiȘtergere
 24. Nu cred ca executia pensionarului
  Va rezolva ceva
  Sunt pentru tortura spihologica
  Prin luare Misto continua.
  Sa speram cu totii ca se va sinucide
  Spre binele nostru
  Si a intregii umanitati
  Speranta moare ultims !

  RăspundețiȘtergere
 25. Deci in mintea acestui nenorocit
  Ghiseftar
  Armata romana are nevoie de sarma ghimpata
  Care sa opreasca invazia ruseasca.
  Putin a spus ca va ajunge la Bucuresti
  In 6 ore
  Iar cu sarma ghimpata in 6 ore si 5 minute.
  Ba taranete deosebit de prost
  Tu nu citesti inainte de a posta ?
  Sau nu stii sa citesti
  Sau citesti fara sa intelegi
  Fiind prost si fudul!

  RăspundețiȘtergere
 26. Prietenul meu Ion Coja
  Vezi articolul
  Sunt alaturi de Robert Horvath
  De unde a-i furat editorialul
  S-a sclantit si el ,
  Pacat
  El profesor universitar
  Iar Cezar
  Tot profesor universitar Pula!

  RăspundețiȘtergere
 27. Gaze naturale si pizda pe gratis
  Vanzatorii de neam atata asteapta
  Polonia arme exotice
  Romania bude si sarma ghimpata
  Bravo cezarane Cezar.

  RăspundețiȘtergere
 28. Am primit un E-mail
  interesant
  " Domnule Robert
  Cum sa-i dam un flit intre ochi
  lui Cezar ? "
  Raspuns
  Tintiti cu precizie !


  RăspundețiȘtergere
 29. CE INTELEGI RAPANOSULE
  UN PUNCT DE VEDERE AMERICAN ?
  De acest pirt nu a auzit nimeni
  Decat serviciul extern bucurestian
  Promotor si sponsor .
  Punctul meu de vedere este tot american
  Fiind mai cunoscut in lumea artistica si a curvelor americane.

  RăspundețiȘtergere
 30. Narodule Rh+...nu intelegi nimic ..aia in plagi ..avanseaza ..!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sugi pula bombalaule ! Si, dupa ce iti stergi mucii de pe curo-fatza, sa i-o sugi si bozgoroiului psihopato trist venetico-muist RH ! In pozitia 69 !
   Iar pe 11 mai, anual, de pula sa ma iai !

   Ștergere
  2. Corect
   Cezar suge Pula.
   Psihopata este mata curva.
   Tatal extrem de necunoscut
   Dar precis room si tigan.

   Ștergere
 31. Se pare ca inteleg mai multe.
  Tu ai deschis toata viata o carte
  Dar nu ai terminat-o.
  Eu am absolvit doua facultati de arta
  Cu diploma
  Si o scoala de corectie fara
  Am calatorit in jur de lume
  Si am vazut si trait multe
  Singura ta calatorie
  Este spre
  Fundul curtii!

  RăspundețiȘtergere
 32. Dute in
  Pula mea
  Pe blogul lui Coja
  De unde ai furat editorialul
  Toti comentatorii sunt de parerea mea
  Spre buda
  Soldat !

  RăspundețiȘtergere
 33. Tu nu ai nici o vina
  Nu esti o greseala a naturii
  Ci o greseala a Pulli.
  Mama prea cunoscuta
  Tatal necunoscut!

  RăspundețiȘtergere
 34. Cand mi se face mila de tine
  Te lovesc mai tare
  La cap si la cur
  La coaie nu pot
  Din .....lipsa lor!

  RăspundețiȘtergere
 35. In afara de limbi la ofiteri tineri
  Ce limbi mai folosesti
  Eu vreo 7
  Inclusiv
  Romana !

  RăspundețiȘtergere
 36. Multumesc cadrelor militare femenine
  Pentru vorbele calde
  Trimise
  Promit ca ma voi ocupa personal
  Si pe rand
  De ele.
  Sunt un curvar
  De cuvant !

  RăspundețiȘtergere
 37. Revenind la editorial
  Bogatiile naturale si femeile
  Trebuiesc nationalizate
  Ele apartin tuturor
  In special cineastului.......
  In special

  RăspundețiȘtergere
 38. Se facu de dimineata
  Ma duc sa ma culc
  Cu ceva
  Super modele !

  RăspundețiȘtergere
 39. Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

  CEZAR
  TE ROG SA PUBLICI
  FISA MEA MEDICALA !

  CEZAR 1 august 2012, 08:38
  Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
  RH + - II NORMAL??!!

  Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

  Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
  CEZAR8 august 2012, 20:14
  Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

  CEZAR9 august 2012, 12:50
  Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

  RăspundețiȘtergere

 40. Se pare ca Anonimul este bineinteles
  LINDICUL ZBURATOR CU BARBA
  numit de puscatiasi Burcu.
  Colones Secu.
  In cazul in care Buda Ambulanta Cezar incepe sa se auto spameze
  INCHID BLOGUL ARMYA !
  Puteti urmarii
  BLOGUL POLITIC
  Robert Horvath Deva Blog
  BLOGUL DE ARTA
  Devartes Blog

  ULTIMELE FILME
  https://vimeo.com/user16415392

  RăspundețiȘtergere

 41. ORDINUL DE ZI SI DE NOAPTE
  BOICOTATI
  BLOGUL ARMYA !

  RăspundețiȘtergere
 42. Răspunsuri

  1. O ultima postare si un ultim jet final !
   La revedere luptatoare in curul gol
   Va astept cu Pula sculata
   La New York !

   Ștergere
 43. Cezar
  Scuzele nu sunt acceptate
  Dar poti sa incerci
  Atacurile la adresa mea sunt bine.
  Venite
  Si acceptate.
  Aceasta fisa medicala
  Cu care sunt perfect de acord
  A fost postata
  de sute de mii de ori.
  Nu ma intereseaza
  Nimeni nu a indrasnit niciodata
  Sa declare ca sunt normal
  Nici eu.
  Ocolesc mediocritatea
  Si oamenii normali


  RăspundețiȘtergere
 44. Anoniimii nu ar trebuii sa fie acceptati.
  Oameni fara nume, onoare si femei.
  Trebuie stiut in gura cui
  Ne pisam si urinam !

  RăspundețiȘtergere
 45. Cezar nu este vinovat de publicates
  A mii de ori
  A fisei medicale
  Va fi iertat
  Dar lasat in buda
  Parinteasca
  Mama servitoare la romani
  Tatal mereu necunoscut L

  RăspundețiȘtergere
 46. Nicole
  Recunoaste
  Ca intre voi a fost
  " O prietenie frumoasa "
  Fara sex si dat la cioc
  Doar pensia luata.....

  RăspundețiȘtergere
 47. Se zvoneste
  Ca dupa plecarea spre New York
  A prea sculativei Nicole
  Ai inceput sa citesti carti
  Sa ai maniere elegante
  Sa nu mai grohai si sa injuri
  Si chiar ai inceput sa canti la pian
  Si doresti sa incerci ls hapsicord
  Dela Tudorache ai trecut ls
  Chopin si Vovaldi.
  Interesant !

  RăspundețiȘtergere
 48. Robert Horvath 22 martie 2015, 10:27

  CEZAR
  TE ROG SA PUBLICI
  FISA MEA MEDICALA !

  CEZAR 1 august 2012, 08:38
  Ma scoate cineva ditr-o dilema ?
  RH + - II NORMAL??!!

  Fisa clinica a pacientului Robert Hortvath:

  Pacientul la primul contact cu serviciile psihiatrice, internat din initiative familiei, pentru un tablou psihopatologic de model maniacal, cu simptome psihotice, incongruente şi grave tulburări comportamentale secundare (agitaţie psihomotorie, heteroagresivitate, ostilitate, atitudine suspicioasă, necooperantă cu o inteligenta de debilitate mentală). Afirmativ episodul psihopatologic actual a debutat, (insidios în 2001), în urma cu 6 luni cu o agravare care s-a intensificat în ultimele trei săptamîni (energie crescută, logoree, hiperactivitate fară scop, limbaj decenzurat, bizarerii comportamentale, delir de urmărire, supraveghere, mister, interpretări delirante, comportament influenţat, labilitate psihică, impulsivitate, iritabilitate, nevoie redusă de somn), agitaţie psihomotorie, cverulentă, potenţial marcat auto şi hetero-agresiv. Debutul al primelor probleme psihopatologice are loc în 2001 cu hiperactivitate, suspiciozitate, relaţionare inadecvată la locul de muncă, şi interfamilială – interpretate ca secundare stresului; tabloul clinic s-a agravat progresiv, devenind evident în ultimele 6 luni (preocupari justiţiare, descoperiri de dosare ”ingropate”, a unor situaţii grave problematice de interes de nivel national, cu intenţia de a se implica activ în soluţionare prin diverse grupări secrete, teroriste, etc), tendinţe interpretative (totul se intimplă cu un scop şi cu implicarea propriei persoane), gîndire magică, delir erotoman, delir de grandoare.
  CEZAR8 august 2012, 20:14
  Special las postarile lui RH+ !! Sa vada tooata lumea ce prost ii !!

  CEZAR9 august 2012, 12:50
  Recomand sa va purtati cu grija cu RH+ ! II luat in suturi peste tot ! Sa nu faca ,,eroul"o depresie si sa nu se arunce in Atlantic ! Impute apa oceanului!!

  Răspundeți

  RăspundețiȘtergere
 49. Roborta Curului Horvath
  -grave tulburări comportamentale
  -labilitate psihică
  -delir
  -limbaj decenzurat
  -muist turbato-trist

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dece nu ai Pula si nume ?
   Postezi Anonim pentru ca esti anonim !
   Un nimeni
   UN PART MIROSITOR LUAT DE VANT !

   Ștergere
 50. Ce meserie ai anonimule?
  Ai nume real sau esti chiar
  Lindicul zburator cu barba
  PS vomitat

  RăspundețiȘtergere

 51. AM REALIZAT CA CEZAR ESTE NEVINOVAT
  DE SPAMAREA FISEI MEDICALE
  CARE ESTE BUNEVENITA
  CHIAR DACA APARTINE AUTORULUI
  ANONIM !
  EL CEZAR ESTE DOAR VINOVAT DIN NASTERE
  DE APARTENENTA LA
  PULIMEA
  NATIONALA MIORITICA !

  RăspundețiȘtergere

 52. Anonimii sunt greu de indentificat
  Toti miros urat
  sunt borati
  si sug Pula unui cineast
  Din New York.
  Un important oras
  din SUA !

  RăspundețiȘtergere
 53. TRIMIT UN MESAJ
  SUB FUSTANAT
  TUTUROR LUPTATOARELOR FARA UNIFORMA
  IN CURUL GOL !
  " BUNA DIMINEATA DOAMNELOR "

  RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!