Perlele unui profesor: În calitate de "supravechetor" la "bacaloriat" "sa făcut aceste erori fără intenţi"
O educatoare care a supravegheat elevii unui colegiu din judeţul Botoşani a fost nevoită să adreseze o notă explicativă comisiei pentru a clarifica anumite erori făcute în timpul examenului de bacalaureat. Nota explicativă are, însă, numeroase greşeli de scriere, erori gramaticale şi dezacorduri, scrie gandul.info.
Astfel, educatoarea a semnalat că în calitate de "supravechetor" la "bacaloriat" "sa făcut aceste erori fără intenţi", după cum se poate citit în nota publicată de portalul botosaninews.ro. Inspectorul şcolar a luat la cunoştinţă situaţia educatoarei, însă nu poate dispune măsuri faţă de aceasta.
Astfel, educatoarea a semnalat că în calitate de "supravechetor" la "bacaloriat" "sa făcut aceste erori fără intenţi", după cum se poate citit în nota publicată de portalul botosaninews.ro. Inspectorul şcolar a luat la cunoştinţă situaţia educatoarei, însă nu poate dispune măsuri faţă de aceasta.
|
Nene cezare , matale ai cam uitat proverbul : "Ride hirb de oala sparta !"
RăspundețiȘtergereal dracului Gigele,mai pupi tu ciucalata la anu......!!
RăspundețiȘtergerePS. ai putea prezenta si un examplu ,asa sa ma faci de ras!!???
RăspundețiȘtergereNene cezare ...clientul nostru , stapinul nostru !
RăspundețiȘtergere"Tehica , Vedeti Sun Tz , in tacuri , examplu ..."
Asta , asa ... de inceput ...
Sun Tzu - Arta Razboiului
RăspundețiȘtergere... SUN TZU ARTA RĂZBOIULUI Notă biografică 1 Sun Tzu era originar din Statul Ch'i.
Datorită cărţii sale despre arta războiului, el a obţinut o ... Recunosc ,am mai uitat ..Chineza
Examplu-am zis intentionat(se mai foloseste)
N- def. la tasta
Compri?(plus viteza cu care raspund)
"creste si el la creer" , "cu comentariile"
RăspundețiȘtergereCreer=preluat ironic de la Mos Alecu
RăspundețiȘtergere"cu, comentariile"-cacofonie nu-i,deci?
Nu ma justific dar:
lucrul cu tastatura-i sport nou !
Scriu articole de fond,raspund la cititorii mei + colaborez cu inca 3-4 bloguri(asta in viteza si printre picaturi. mai am si altceva de facut)
Recunosc ca mai fac greseli(dar nu grave si nu din nestiinta) cu toate acestea sunt bucuros ca ,,ziarul" este citit si se simte viata!!
Cunosc o duzina de bloguri(militare +civile)scrise cu grija(copiate) dar care zac moarte!
Cel mai important:
eu nu sunt PROFESOR!( ei asta au facut in faculta,timp de 30de ani si acum se dau experti+pupaza din tei si Luceafarul)
L-am bagat fara corectie,sa-mi dai greselile!!
@ cezar,
RăspundețiȘtergere...,, raspund la cititorii mei "...???!!!???
CORECT ...raspund cititorilor mei...
profu de sport,
Intre "cu" si "comentariile" nu are ce cauta virgula (asa cu este , de fapt , si in textul lu' matale) ... deci caco ...
RăspundețiȘtergereSi cine-i nenea ala mos ... e , cumva , dictionarul pe care-l respecti alde matale ?
gigel spunea... (asa cu este , de fapt....Bata-te norocul Gigele ! Se poate ?
RăspundețiȘtergereCu coment...nu-i cacofonie imi pare rau!
@profu- ai partial dreptate ,dar putin fortat merge!
-acum mergi si fa ce stii tu cel mai bine: arunca o minge, sa joace copii un fotbal!!
Daca spui matale , nene cezare , ca 'cu co' nu-i cacofonie , asta-i ca cum as zice eu , ca , care zice asa , inca cultura-i mai trebuie ...
RăspundețiȘtergereAltii isi permit sa zica ca :
"Noţiunea de cacofonie (numită uneori şi disonanţă) se foloseşte în lingvistică şi în muzică pentru a denumi orice fel de asociaţii neplăcute de sunete. Termenul antonim este eufonie.
Retorica include în noţiunea de cacofonie orice succesiuni neplăcute de sunete din discurs, supărătoare fie prin dificultatea de pronunţare sau înţelegere a mesajului rostit, fie prin formarea accidentală de cuvinte cu sensuri nepotrivite sau dezagreabile. Cacofoniile, deşi sînt doar inestetice şi nu greşeli propriu-zise, trebuie evitate mai ales în exprimarea orală îngrijită şi în scris, fără însă a aduce prejudicii informaţiei din mesaj sau corectitudinii gramaticale a acestuia. Astfel, în limbajul ştiinţific se pune accentul pe precizia exprimării şi mai puţin pe eufonie, iar unii autori ignoră în mod voit cacofoniile. În plus, în literatură uneori cacofoniile sînt folosite intenţionat, la fel ca anacolutul, pentru a obţine anumite efecte artistice.
În limba română majoritatea vorbitorilor sînt conştienţi de acea categorie de cacofonii create prin alăturarea silabelor ca-ca (sau a unora asemănătoare) din cuvinte învecinate: „negru ca cărbunele”, „vezi că cazi”, „politică care” etc. Aceste cacofonii sînt în mod deosebit evitate de vorbitori, mai ales în vorbirea sau scrierea îngrijită, pentru că astfel de succesiuni de sunete stînjenesc transmiterea corectă a mesajului prin crearea unei asociaţii de sensuri nedorite. Pentru evitarea lor, unii vorbitori ajung să facă greşeli propriu-zise, de exemplu prin introducerea între cele două cuvinte implicate a cuvîntului virgulă (care de altfel mai mult atrage atenţia asupra cacofoniei) sau prin folosirea în locul cuvîntului ca a locuţiunii ca şi, chiar şi atunci cînd sensul acesteia nu se potriveşte în propoziţie. O serie de cacofonii din această categorie nu pot fi însă evitate uşor, pentru că apar în expresii fixe sau în nume de persoane: biserica catolică, stenoză aortică calcificată, Ion Luca Caragiale, bancă comercială, tehnica cavalerească etc.
Totuşi, există numeroase alte succesiuni de sunete care pot fi considerate cacofonii, de exemplu finalul sacadat din „la şedinţă toţi taţii tac” sau aparenta bîlbîială din „mama mea m-a mascat”." ...
Dar , matalica , care te dai cu curu de pamint , ca cit de 'dastept' esti , nu se poate ca cind vorbesti sau scrii , sa alaturezi ziceri ca cele la care reluasem eu referirea ...
Retorica include în noţiunea de cacofonie orice succesiuni neplăcute de sunete din discurs, supărătoare fie prin dificultatea de pronunţare sau înţelegere a mesajului rostit, fie prin formarea accidentală de cuvinte cu sensuri nepotrivite sau dezagreabile. Cacofoniile, deşi sînt doar inestetice şi nu greşeli propriu-zise, trebuie evitate mai ales în exprimarea orală îngrijită şi în scris, fără însă a aduce prejudicii informaţiei din mesaj sau corectitudinii gramatical =Cu coment..= Definitia este clara si pentru un orb
RăspundețiȘtergereGreseala ta nu o vezi!!
@ cezar,
RăspundețiȘtergereIntrucat copii sunt in vacanta mi-am permis sa ma uit un pic peste ,,articolele de fond " scrise de tine.Am gasit ceva interesant referitor la primele tale zile in liceul militar. Ma refer la momentul in care comandantul liceului (probabil generalul Stefanescu / anii "70)v-a ordonat sa ,,mancati" cartea.In mod sigur tu ai ignorat ghilimelele ...
profu de sport,
Don prof. Asa nu ajungem nicaieri! Te rog sa ne arati cum se face !
RăspundețiȘtergereTe astep cu un material pentru pagina. Nu prea lung ,sa ti-l primeasca G. prin rubrica de la coment.
Ps. ,,Cobori in jos Luceafar bland"-corecteaza-l dracului si pe asta
@cezar,
RăspundețiȘtergereAm dat copy/paste pe definitia PLEONASMULUI.
În lingvistică un pleonasm (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos, exces) înseamnă exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decît este necesar, astfel încît sensurile cuvintelor folosite se suprapun parțial sau total. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de exprimare — pentru că aduce redundanță în transmiterea informației —, fie o figură de stil, îndeplinind acelasi rol ca repetiția retorică.
In concluzie,NU am ce corecta, fiind vorba despre o FIGURA DE STIL.
Am uitat sa ma semnez.
RăspundețiȘtergereprofu de sport,
Da,daca doamne fereste ziceam eu-aveai ce sa corectezi!
RăspundețiȘtergerePs Nu-i figura de stil ci licienta poetica!
Ps1 Nu ai raspuns la propunerea mea!!!!????